KOFFIE: DE WETENSCHAP ACHTER EEN GOED EN EEN GOED KOPJE KOFFIE

Table of Contents

Het zetten van geweldige koffie is een wetenschap en een kunst gecombineerd. Als je echt fantastische koffie hebt gedronken in een lokale koffietent en je vraagt je af hoe je die thuis kunt repliceren, dan is er één stap die je moet nemen: profiteer van de koffiebloei!

KOFFIEBLOEIWETENSCHAP: HOE WERKT HET?

Kortom, de koffiebloei is wanneer het kooldioxidegas dat in de koffie is opgeslagen, snel ontsnapt. De kooldioxide is een natuurlijk bijproduct in het brandproces. Afhankelijk van het soort branding dat je hebt, zal het niveau van de kooldioxide variëren – maar het is er wel.

Kooldioxide komt na het branden van koffiebonen langzaam vrij. Dit gebeurt door middel van een proces dat ontgassing wordt genoemd.

Als je de koffiebonen eenmaal hebt gemalen, komt het gas veel sneller vrij dankzij het extra oppervlak en de blootstelling aan de lucht. Wanneer u heet water op de grond giet, wordt de resterende kooldioxide zeer snel uitgestoten in een proces dat bekend staat als turbulentie.

Het grote probleem dat door turbulentie wordt veroorzaakt, is dat het snel ontsnappende kooldioxide in wezen het water tegenhoudt om daadwerkelijk de koffiedik te bereiken en de smaakstoffen eruit te halen.

U zult ook merken dat als u heet water giet, de koffie opborrelt en veel van de koffiedik met het expanderende, vrijkomende gas naar boven komt.

In feite betekent dit dat een deel van de zettijd verloren gaat in de kooldioxide die ontsnapt. De tijd die het water met het koffiedik in aanraking kan zijn geweest, wordt dus besteed aan kooldioxide, zodat het water in eerste instantie niet volledig in het koffiedik terechtkomt!

Om dit probleem te omzeilen, bloeien we de koffie op vooraleer we met de volledige koffieproductie beginnen.

Daarom raden wij u aan om altijd vers gebrande koffie te kopen en te malen vlak voordat u begint met het zetten van de koffie. Zodra de koffie is gebrand, begint het ontgassingsproces.

Als u vers geroosterde bonen kunt kopen en ze binnen 10 dagen kunt gebruiken, is er niets aan de hand.

Daarom hebben we ook liever dat u de koffiebonen opslaat in luchtdichte opslagcontainers, of in speciaal voor koffie ontworpen voorraadbussen. Deze zijn er in twee soorten: één met een luchtdichte afsluiting die effectief een vacuüm creëert, zodat de extra druk het gas langzamer laat ontsnappen, of één met een speciaal eenrichtingsventiel dat het kooldioxide langzaam uit de container laat ontsnappen.

Verpakkingen van de brander hebben vaak kleine kleppen die het kooldioxide eruit laten. Als u zich afvraagt waar u vers gebrande koffie kunt krijgen, bekijk dan onze lijst met de beste koffiebonen.

Kooldioxide is niet het enige gas dat aanwezig is – er zitten veel andere verbindingen in versgemalen koffie en deze verliezen ook hun potentie en kracht naarmate de tijd vordert. Vergeet niet om altijd vers gebrande koffie te gebruiken!

WAAROM BLOEIT MIJN KOFFIE NIET?

Hier is een nette truc die je kunt gebruiken bij het zetten van koffie. Gebruik de bloei om te meten hoe vers het echt is. Vergeet niet dat de koffiebloei ontstaat door het snel vrijkomen van gassen uit het koffiedik.

Een sterkere bloei betekent dat er veel gas in de koffie zit en dat het echt vers is.

Aan de andere kant, als u zich afvraagt waarom uw koffie niet bloeit, geeft dit meestal aan dat uw koffie muf is geworden of te veel is gebrand.

Nogmaals, de oplossing is om vers gebrande koffie te gebruiken en pas vlak voor het zetten te malen (bekijk hier enkele molentjes). Ik weet het, het voegt een paar minuten toe aan uw bereidingstijd, maar het maakt echt een enorm verschil in de smaak van het eindproduct.

WAT BEÏNVLOEDT DE BLOEI?

In wezen, aangezien de bloei direct gecorreleerd is met hoeveel gas er nog in de koffiebonen zit, hebben factoren die van invloed zijn op de snelheid van het vrijkomen van gas ook invloed op de bloei.

TEMPERATUUR

Koffie die in een warmere ruimte wordt opgeslagen, verliest sneller kooldioxide dan wanneer deze in een koele ruimte wordt opgeslagen. Bewaar uw koffie zoveel mogelijk uit de buurt van licht en warmte. Licht dat direct op een voorwerp schijnt, verwarmt het langzaam, dus blijf op een koele, donkere plaats voor het beste resultaat.

HUMIDITEIT

Een drogere omgeving bevordert het vrijkomen van gas, maar een te vochtige omgeving bevordert de groei van schimmels, dus de luchtvochtigheid is een beetje een catch-22. Een balans tussen vochtigheid en droogte zal de perfecte plaats zijn om koffie op te slaan. Niet te vochtig maar ook niet te droog.

ROAST

Donkerder braadstukken hebben de neiging om veel langzamer gas te verliezen (en veel minder gas in het algemeen) dan lichtere braadstukken.

ORIGIN

Sommige koffiebonen hebben een hogere neiging tot ontgassing dan andere bonen. De beste manier om dit te zien is door gewoon te experimenteren en het uit te zoeken. Je kunt ook zien hoe de ervaringen van andere mensen zijn geweest.

HOE JE JE KOFFIE KUNT LATEN BLOEIEN

Met de wetenschap van de koffiebloei uit de weg, laten we het hebben over hoe je daadwerkelijk je koffie kunt laten bloeien met behulp van je favoriete methode.

Houd er rekening mee dat je de koffie niet echt kunt laten bloeien in een espressomachine, maar dat hoeft ook niet, want de druk van het water en de stoom zal het werk doen bij het extraheren van alle smaken.

POUR OVER/DRIP

Overgieten is de meest kritische vorm van koffie zetten die je nodig hebt om te bloeien, omdat je alleen op de zwaartekracht vertrouwt om het werk voor je te doen.

Giet een klein beetje heet water (niet meer dan 50 ml of zo) over de gemalen koffie, zodat ze nat worden, maar het water begint niet helemaal te filteren in het kopje.

Als u met heet water op het koffiedik slaat, komt de CO2 vrij en kunt u het resterende water in ongeveer 20 seconden in het filter gieten.

FRANSE PERS

Zodra het koffiedik in de Franse pers zit, giet u een klein beetje heet water – alleen genoeg om het koffiedik gelijkmatig nat te maken, en niet meer (geef het een roerbeurt om al het koffiedik nat te maken), en geef het 20 seconden de tijd om het te laten borrelen.

Giet daarna de rest van het water erin.

In theorie kun je wegkomen met het niet laten bloeien van een Franse pers, omdat je de koffie toch al aan het stomen bent en het water binnen 4 minuten na het stomen zeker in aanraking zal komen met al het gemalen water.

AEROPRESS

Om een Aeropress te laten bloeien, moet je wat voorzichtiger zijn, want zelfs het kleinste beetje extra water zorgt ervoor dat de koffie door het filter begint te druppelen. Dit zal geen probleem zijn als je de omgekeerde methode gebruikt, natuurlijk.

Als je eenmaal in de Aeropress bent, giet dan een zeer kleine hoeveelheid heet water over de grond om deze gelijkmatig te bevochtigen.

Wacht 20-30 seconden en giet het resterende water erin, roer en brouw normaal.

KOUDE BREW

Koud zetten is een beetje riskanter om te bloeien omdat je na de eerste bloei koud water gaat toevoegen, maar omdat het brouwproces zo moeizaam verloopt, mag het de koffie niet te veel beïnvloeden.

Je moet wel wat meer heet water gebruiken, want er zit veel meer koffie in koud zetten dan in warm zetten.

Maak het terrein heel voorzichtig nat met heet water en wacht 20 tot 30 seconden tot de bubbels zich vormen en loslaten, giet dan zoals gewoonlijk koud water en laat het 12 tot 24 uur trekken.

Meer gerlateerde koffie weetjes!