Hoe de waterkwaliteit de smaak en de kwaliteit van koffie beïnvloedt

Table of Contents

kwaliteit van koffie

Een kopje koffie is eigenlijk 98 procent water, dus zorg er altijd voor dat je alleen de hoge kwaliteit water gebruikt om elke keer de best mogelijke koffie te zetten.

Een perfect kopje koffie is een spel van balans.

Het vereist goed gebrande bonen, de juiste maling, een zorgvuldig ontworpen brouwer en de juiste technieken om de best smakende cup’o joe te bereiken.

Maar als je merkt dat de koffie die je zet plat blijkt te zijn, consequent bitter of anders gewoon niet de juiste, dacht je te hebben. In het begin denk je misschien dat er iets mis is met koffiebonen of het zetproces.

Maar een over het hoofd gezien element dat misschien wel 98% van het gewicht van een heerlijk kopje koffie uitmaakt: Water.

Hoe Water de kwaliteit van koffie beïnvloedt
Het maakt eigenlijk veel uit en het negeren van dit ene element zal waarschijnlijk een onaangename smaak in je mond achterlaten.

Hier is hoe het de kwaliteit van uw koffie beïnvloedt.

Hoe beïnvloedt de waterkwaliteit de smaak van koffie?
De kwaliteit van het water varieert in de verschillende regio’s van de wereld, maar gefilterd water en leidingwater zijn de soorten die koffieliefhebbers vaak gebruiken om de koffie te zetten, vooral omdat ze overal gemakkelijk verkrijgbaar zijn.

Velen van u denken misschien: “Maakt het echt uit of het water gefilterd is?” Immers, het wordt redelijk gekookt tijdens het zetproces, dus zelfs als het geen water van goede kwaliteit is, maakt het echt niet uit.

Absoluut verkeerd!

Het kiezen van de juiste kwaliteit van het water doet er veel toe!

Conventionele wijsheid zal je vertellen, gefilterd water kan je beste gok zijn, maar het zal je misschien verbazen dat mineralen in leidingwater de smaak van je koffie echt kunnen verbeteren, zegt Christopher H. Hendon.

Inzicht in hard en zacht water
Zoals ik al zei, is de kwaliteit van leidingwater vrij sterk afhankelijk van waar je woont, het kan verschillende mengsels van mineralen bevatten, zoals magnesium en natrium, die verder zullen bepalen of water hard (hoger in mineralen) of zacht (het meeste gedistilleerd water) is.

Hier is de kaart van de Verenigde Staten die het verschil in waterhardheid van plaats tot plaats laat zien, hoewel het ook in de loop van de tijd kan variëren.

Toen Hendon in april met de winnaars van het Barista UK Championship samenwerkte, konden ze erachter komen (met een experiment op de computer) dat verschillende soorten water “hardheid” de smaak van uw kopje koffie kunnen beïnvloeden.

Dus, waarom doet water er toe?

Geroosterde bonen zitten vol met verbindingen zoals citroenzuur, melkzuur en eugenol. Deze verbindingen bestaan in verschillende variaties, waardoor het complex en gevarieerd van smaak is.

Water is zelf complex, dat wil zeggen dat als je leidingwater krijgt, je niet alleen H₂O krijgt, maar ook de verschillende gehaltes aan magnesium en calcium die unieke eigenschappen hebben, waardoor de smaak van je koffie wordt beïnvloed.

Sommige van de verbindingen in het harde water zijn “kleverig” en kleven aan bepaalde verbindingen in de koffie als ze zich mengen (meestal in uw koffiezetapparaat).

Als eugenol bijvoorbeeld blijft hangen, zal uw koffie “houteriger” smaken. Op dezelfde manier is magnesium een kleefstof die je een sterker kopje java maakt (voornamelijk een hoge stoot cafeïne).

Aan de andere kant, als het water een hoog bicarbonaatgehalte heeft, zal het je mogelijk een bittere kop koffie maken, meldde Hendon.

Hoewel hard water goed of slecht kan zijn, hangt alles af van de chemische samenstelling en hoe het in wisselwerking staat met je koffiebonen, maar zacht water heeft geen enkel voordeel. Het bevat natrium en heeft geen smaak plakkerigheid dus resulteert in een “slechte extractie van kracht” gevonden Hendon.

Quick Note: Als je dezelfde gebrande bonen met “hoog-magnesium” hardwater gebruikt, kan het je meer smaak en een sterker kopje koffie geven in vergelijking met gedistilleerd of onthard water.

Tenzij je een serieuze koffiefreak bent, duik je waarschijnlijk niet dieper in het uitzoeken van zowel je watersamenstelling als de chemische samenstelling van je koffiebonen om te zorgen voor een perfect lekker kopje java.

Maar dat hoeft niet, er is goed nieuws. U kunt beginnen met het zoeken naar de watersoort in uw omgeving en de bonen kiezen die het beste passen bij hard of zacht water.

Om het nog gemakkelijker te maken, moet u echter op zoek gaan naar lokale koffiebranders, omdat zij de koffiebonen testen met het leidingwater in uw buurt en dus zijn geoptimaliseerd voor chemische samenstelling van het lokale water om een zo goed mogelijk kopje koffie te garanderen.

Als u het water voor uw koffiebonen wilt aanpassen, zijn er ook verschillende tests beschikbaar op de markt voor zowel huishoudelijk als professioneel gebruik.

Methoden om water voor uw koffie te optimaliseren

Op basis van diverse analyses en testresultaten moet u de best mogelijke methode(n) voor het aanpassen van de wateropstelling kunnen selecteren.

Met name in een café of restaurant kan het een goed idee zijn om een waterfiltratiesysteem te installeren als het water een hogere carbonaatconcentratie heeft. Echter, thuis kunt u een soort van apparatuur van een filterset gebruiken om uw water te zuiveren.

Huishoudelijk en professioneel gebruik (beide)
Pre-Filtratie Methode wordt gebruikt om vuildeeltjes, puin en organische stoffen uit het geoogste water te verwijderen.
Actieve kool (Houtskool) Filtratie houdt in dat het bed van actieve kool wordt gebruikt om onzuiverheden, kleur, geur en troebelheid uit het water te binden. Het heeft echter geen invloed op het gehalte aan watermineralen.

Fijne Filtratie wordt gedaan na het uitvoeren van andere behandelingen alleen maar om bepaalde zaken zoals metalen of chemicaliën te verwijderen om het water beter te laten smaken en ruiken.
Voornamelijk in professioneel gebruik

Demineralisatie en Remineralisatie is het proces dat wordt uitgevoerd door middel van een ionenwisselaar of een minerale introductie tijdens de filtratie om de sterkte en de zuiverheid van het water te herstellen.
Omgekeerde osmose (RO) is het proces van het verwijderen van vuil en onzuiverheden uit het water door gebruik te maken van de druk om het water door een semipermeabel membraan te dwingen. Dit proces helpt bij het filteren en wegspoelen van het vuil en laat drinkbaar schoon water achter.

Het Ultraviolet (UV) Water Purifying System penetreert schadelijke ziekteverwekkers uit het water en doodt de ziekteverwekkende micro-organismen door hun DNS aan te vallen. Meestal wordt dit proces gebruikt in combinatie met andere filtratiemethoden zoals omgekeerde osmose en koolstoffilters.
Snelle Opmerking: Houd rekening met het UV-waterzuiveringssysteem is alleen maar om de schadelijke microben uit uw water te verwijderen. Het is nooit bedoeld of moet niet worden gebruikt om het mineraalgehalte te manipuleren en zeker niet om drinkbaar water te maken van verontreinigd water.

Hoe beïnvloedt het mijn koffiemachine?

Dit is een andere reden, de kwaliteit van het water is van groot belang!

Wanneer hard water (met meer dan gemiddeld gehalte aan mineralen) in uw koffiemachine wordt verwarmd, bouwt het calciumzoutkristallen op en vormt het een laagje kalk.

Deze vorming:

Vertraagt de waterstroom en de werking in leidingen.
Beschadigt de interne onderdelen, waaronder de ketel en het verwarmingselement, wat kan leiden tot druk- en temperatuurverlies.
Leidt naar een verkeerd afgelezen drukmeter.

Vermindert het rendement en de levensduur van de machine.
Veroorzaakt dat uw koffie de laatste tijd vreemd smaakt en dat er water uit uw machine stroomt dat ondoorzichtig en zelfs schilferig is.

Het heeft niet alleen invloed op uw machine, maar het kan ook een negatieve invloed op u hebben. Onderzoekers ontdekten zelfs dat kalkvorming voor sommige mensen onhygiënisch en gevaarlijk is gebleken.

1. Geschaalde en ontkalkte ketel

Koffie kwaliteit

Gebruik water van hoge kwaliteit zoals we hierboven hebben besproken, probeer uw machine te ontkalken na een bepaalde tijdsduur (week/maand, is ook afhankelijk van het gebruik) en maak hem schoon met gefilterd water.

Maar als u een commercieel georiënteerde machine gebruikt, raad ik u aan om deze NIET zelf te ontkalken en de diensten van een gecertificeerde technicus te vragen die de machine voor u zal ontkalken.

Maar als u vermoedt dat de weegschaal zich ophoopt, doe dan het volgende:

Controleer de waterhardheidsgraad in uw omgeving, een waterhardheidsstrip is goed genoeg om u te vertellen hoe schadelijk het is voor uw koffiemachine en voor uw gezondheid.

Als uw koffiemachine is uitgerust met Thermoblock-verwarming, kunt u na gemiddeld 3 of 6 maanden met een ontkalker direct bij u thuis ontkalken.

Gebruik de juiste wateronthardingsoplossing voor uw machine.

Hoewel het vrijhouden van de weegschaal van uw machine redelijk handig en betaalbaar kan zijn, zal het niet alleen een rol spelen bij het voorkomen van de slecht smakende koffie, maar het zorgt ook voor uw investering door de levensverwachting van uw koffiezetapparaat te verbeteren.

Tips voor een gebalanceerd kopje koffie met water
Net zoals u weet dat de kwaliteit van het water er veel toe doet, zijn hier een paar tips om te nagelen om een perfect kopje koffie te garanderen.

1. Koffie/waterverhouding
Een algemene richtlijn die bekend staat als “Gulden Snede” – algemene regel is één tot twee eetlepels koffie per zes ons water, zegt National Coffee Association (NCA). Je kunt het echter nog verder aanpassen aan je smaak.

2. Temperatuur van het water
De temperatuur van het water is een cruciale factor en speelt een vitale rol omdat het de smaak van de gemalen koffie haalt.

Als de watertemperatuur te heet is, riskeert het een te hoge extractie en maakt het u een bitter smakende koffie. En als het water te koud is, maakt het je een zwakker kopje koffie omdat het te weinig wordt geëxtraheerd – dat is meer besmet water met een koffiehint.

Dus, wat moet de ideale temperatuur zijn?

Volgens de National Coffee Association is 195°F tot 205°F een perfect temperatuurbereik voor een optimale extractie.

Als u de koffie met de hand zet, laat de koffie dan volledig koken, maar vermijd overkoken. Zet de warmtebron uit en laat deze een minuut rusten voordat u de koffie over het koffiedik giet.

3. Zettijd
Naast andere cruciale factoren is de contacttijd van water met koffiedik een andere belangrijke factor. Deze varieert, afhankelijk van het type zetmethode dat u gebruikt.

Als u bijvoorbeeld een druppelende koffiemachine gebruikt, mag de contacttijd niet langer zijn dan 5 minuten, voor French Press moet deze tussen de 2 en 4 minuten liggen.

Espresso heeft de kortste zetduur – ongeveer 20-30 seconden. Voor Cold Brew daarentegen moet de koffie ‘s nachts in contact zijn met water (ongeveer 12 uur).

Maar als u niet tevreden bent met de gezette koffie, is de kans groot dat u dat wel bent:

Over-extractie – De brouwtijd is erg lang.

Onder-extractie – De zettijd is te kort.

Natuurlijk is er een leercurve, dus blijf experimenteren met de contacttijd tot je de juiste balans hebt gevonden die voldoet aan je smaakpapillen.

Pro Tip: Gebrouwen koffie begint zijn smaak te verliezen direct na het brouwen, dus maak zoveel koffie als je wilt drinken. Anders zou je een geïsoleerde thermosfles moeten gebruiken om het urenlang warm te houden.

Een paar laatste woorden

Dus, is dit alle moeite waard?

Het loont zeker de moeite en zelfs als het je water een beetje manipuleert, zul je nog steeds in staat zijn om een goed uitgebalanceerde beker java te bereiken.

Vergeet niet dat er geen waarden zijn voor die mineralen en andere gehaltes, het gaat gewoon om het evenwicht en de interactie tussen water en gebrande koffiebonen.

Dus, wat is het volgende?

Ga je gang, zet je nerdbril op, heb plezier en blijf experimenteren tot je een bevredigend kopje koffie maakt.

Meer gerlateerde koffie weetjes!