WAT IS EEN LATTE? (EN HOE MAAK JE THUIS GEWELDIGE LATTES)

Table of Contents

Er zijn zoveel mooie namen voor koffie: latte, cappuccino, ristretto, lungo, macchiato, en de lijst gaat maar door. Een echt populaire koffiedrank is een latte. Wat is een latte eigenlijk?

WAT IS EEN LATTE?

Latte, oorspronkelijk bekend in Italië als caffe latte, is eenvoudigweg een espressoschot waaraan melk is toegevoegd. Op dit punt, denk je waarschijnlijk “zijn de meeste soortgelijke dranken niet gewoon gemaakt met espresso en melk?”

Ja, maar het belangrijkste verschil tussen lattes, cappuccino’s, mochas, macchiatos, en platte blanken is de hoeveelheid melk die gebruikt wordt in de espresso shot.

Een latte wordt gemaakt met:

 • 1 shot espresso (1/6 van de totale drank)
 • 4/6 delen gestoomde melk
 • 1/6 delen geschuimde melk

Dat is het echt! Er zijn veel variaties van lattes in Amerikaanse koffiekettingen, maar ze zijn allemaal gebaseerd op dit originele recept.

Caffe lattes bestaan eigenlijk al heel lang, en ze zijn echt een goede manier om van espresso te genieten als je de intensiteit van het espressoschot niet aankan.

De melk temt de smaak en je krijgt nog steeds die koffie goedheid zonder de intensiteit.

Caffe lattes zijn ook een goed begin om je gehemelte en tolerantie ten opzichte van espresso op te bouwen.

Als je eenmaal een smaak voor lattes hebt ontwikkeld (zonder suiker natuurlijk), kun je kiezen voor een cappuccino, dan een macchiato en tot slot een rechte espressoschot.

Meer over de verschillen tussen macchiatos en lattes kunt u hier lezen.

HOE STERK IS EEN LATTE?

In termen van kracht, het werken van de sterkste naar de zwakste, zou de volgorde zijn:

 • espresso: dit is een puur schot koffie en het is de meest intense. Bij het zetten van versgemalen koffie van vers gebrande koffiebonen zijn er veel smaken en aroma’s te beleven. Het is niet gewoon “bitter” zoals de meeste mensen denken. De sleutel is het gebruik van verse bonen en gemalen
 • macchiato: dit is een shotje espresso met een kleine dollop van geschuimde melk. Het is licht afgezwakt van de intensiteit van de espresso als gevolg van de melk.
 • cappuccino: dit is een drank met 1/3 deel espresso en 2/3 deel gestoomde of geschuimde melk. Dit is iets minder sterk dan de macchiato omdat er meer melk is, maar het is nog steeds vrij intens als je 1 ons espresso en slechts 3 tot 4 ons melk hebt.
 • latte: lattes zijn het minst intens van alle dranken op basis van espresso, aangezien slechts 1/6 van de drank de espressoschot is en de resterende 5/6 is melk. Als je favoriete koffieshop 12 ons lattes verkoopt, heb je waarschijnlijk een dubbele portie espresso nodig, omdat zoveel melk in een enkele portie de koffiesmaak volledig zal verdunnen.

HOE MAAK JE EEN LATTE

Om een latte te maken, heb je een espressomachine nodig. U kunt ook een aantal machines vinden die “latte machines” worden genoemd, maar in werkelijkheid zijn het espressomachines die ook melk kunnen stomen en opschuimen.

U kunt ook een aparte, speciale espressomachine en een aparte melkopschuimer hebben als u dat wilt.

Zodra uw espressoschot klaar is, wilt u doorgaan met het stomen van ongeveer 5 ons melk. Er zijn eigenlijk twee manieren om dit te doen. U kunt 4 ons melk stomen en 1 ons opschuimen, of als u zich lui voelt, ga je gang en stoom 5 ons.

Giet de koffie in de gestoomde melk en geniet ervan.

Sommige mensen vinden het misschien ook leuk om de melk in de koffie te gieten – het is echt aan jou.

De populairste methode is om de espresso in de melk te gieten.

HOE STOOMMELK VOOR LATTES TE STOMEN

Aangezien een groot deel van de latte stomende melk is, moet je weten hoe je melk moet stomen en opschuimen.

Voor het maken van gestoomde of opgeschuimde melk kunt u het beste een automatische melkopschuimer of de stoomstaaf op uw espressomachine gebruiken.

In wezen is het proces van het opschuimen van melk door hete stoom door de melk te blazen om mooie luchtbellen in de melk te maken.

GESTOOMDE MELK VS. OPGESCHUIMDE MELK

Gestoomde melk is minder schuimig, waarbij de melk door de lucht ongeveer 1/3 in volume is toegenomen.

Gedraaide melk is zeer schuimig en het volume van de melk is bijna verdubbeld.

Voor het maken van gestoomde melk, plaats de melk zo dat de stoomstaaf ongeveer een centimeter in de melk zit en houd deze onder een hoek. Als de stoom in de melk komt, merk je een whirlpooleffect op.

Het opschuimen begint op dezelfde manier, behalve als u schuim op het oppervlak van de melk ziet, duwt u het staafje geleidelijk aan dieper en dieper in de melk totdat het de bodem van de beker raakt.

HOE MAAK JE EEN LATTE ZONDER EEN ESPRESSOMACHINE

Aangezien de eerste stap in het maken van een goede latte het maken van een goede espresso-shot is, dachten we dat we het eerst over het maken van een espresso-shot zouden hebben.

Dit is wat je nodig hebt:

 • Sterke koffie of espresso
 • Een pot
 • Melk
 • Een magnetron

Er is hier al een vrij uitgebreide lijst van manieren om een espresso te maken zonder machine, dus we zullen het alleen maar hebben over onze favoriete methode: de Aeropress.

De Aeropress is echt goedkoop en we raden je aan om er een op te halen. Het zal de manier waarop je koffie zet totaal veranderen.

Een van de redenen waarom de Aeropress zo’n favoriet is, is dat het zo dicht mogelijk bij een espressoschot staat zonder dat er daadwerkelijk een espressomachine wordt gebruikt.

Om een espresso in uw Aeropress te zetten, plaatst u het papieren filter in de filterkorf en klikt u het vast aan de onderkant van de Aeropress. Zet uw versgemalen koffie (we kunnen niet stoppen met benadrukken hoe belangrijk dit is) en giet er 185-190 graden F (90 graden C) water op tot aan de 1 markering op de Aeropress.

Geef het een snelle roerbeurt en wacht 30 seconden, steek dan de plunjer in en begin te duwen. Je zult een behoorlijke hoeveelheid kracht moeten uitoefenen! Duw naar beneden totdat je een sissend geluid hoort, en dat signaal geeft aan dat het water helemaal naar buiten is geduwd en je een shotje espresso hebt.

Let op: je kunt ook elke andere methode gebruiken om sterke koffie te zetten. Zet gewoon 1-2 ons, want dat is alles wat je nodig hebt. Als je geen Aeropress bij de hand hebt, kun je ook een Moka-pot gebruiken.

Nu moet je de geschuimde melk maken. Schuimende melk zonder stoompijp is eigenlijk heel leuk en een geweldige manier om wat frustratie los te laten (de koffie zal daar ook veel van doen).

Om melk te schuimen zonder schuim, vul je een potje halverwege met melk (probeer een potje van ongeveer 10 ons te gebruiken zodat je 5 ons melk kunt vullen), sluit je het deksel en geef je het een goede shake voor ongeveer 1 minuut. Je ziet veel bubbels in de melk: schuim!

Nu wordt de melk 30 seconden in de magnetron gezet, uiteraard onbedekt, zodat de melk lekker warm wordt en het schuim naar boven komt.

Nu de melk en de koffie klaar zijn, giet u de melk in de koffie. Gebruik een lepel om het schuim tegen te houden, zodat eerst alleen de melk wordt gemengd, waarna u uiteindelijk zoveel mogelijk schuim kunt opscheppen als u wilt.

Veel plezier!

Let op: u kunt ook een handopschuimer gebruiken om warme melk op te schuimen.

WAT IS EEN MOKKA LATTE?

Laten we het nu hebben over mokka-koffie. Mokka koffie is eigenlijk vernoemd naar de haven in Jemen waar de koffiebonen werden verhandeld.

Mokka-koffiebonen, die voor het eerst worden verbouwd voor consumptie, hebben eigenlijk een zeer diepe en chocoladeachtige smaak. Om de chocoladesmaak aan te vullen en te verbeteren, voegen cafés vaak chocolade of warme cacao toe aan de espresso.

Omdat warme cacao van cacao wordt gemaakt, is het vrij sterk! Het verhoogt de kracht van de espresso en je krijgt een chocoladeachtige explosie in je mond bij elke slok.

Meestal wordt er mokka koffie uit de koffieshop gemaakt (zie het recept hier):

 • 2 shots espresso
 • 2 ons warme chocolademelk (ongezoet, natuurlijk)
 • 1 ons gestoomde melk
 • een klein beetje schuim

Meer gerlateerde koffie weetjes!