Wanneer is koffie ontstaan?

Table of Contents

wanneer is koffie ontstaan

Wanneer is koffie ontstaan??? Wel dat vroeg ik mezelf ook altijd af… Ik bedoel het is koffie, wie lust er nu niet graag koffie? Maar sinds wanneer drinken mensen koffie, en aan wie hebben we dit drankje te danken?

Ik weet hoe ik koffie moet zetten, maar niet echt waar het vandaan komt, of wanneer het ondekt is.

Nu natuurlijk uit intresse ben ik wat dieper gaan kijken, en heb ik want onderzoek gedaan… en het is verbazingwekkend wat je allemaal te weten komt!

Nu, voor ik echt dieper in detail treed is het wel belangrijk te weten dat er heel veel mythes en legenden rond koffie hangen, en ik mij liever focus op de feiten.

Mijn eerste optie was natuurlijk wikipedia bekijken.

Nu volgens wikipedia is koffie voor het eerst opgemerkt in het koninkrijk Kaffa ongeveer rond: 1390 wat nu in Ethiopië ligt.

Maar wanneer is koffie nu echt ontstaan?

Echter lijkt mij dit niet volledig accuraat, dus besloot ik wat dieper te gaan graven om te kijken of het wel helemaal klopte.

Want anders is koffie niet ZO oud!? Toch?

Nu blijkt het dat we koffie te danken hebben aan een geitenhoeder die merkte dat zijn geiten na het eten van een bepaalde plant of wel in dit geval boon… heel wat energie bij kregen.

Dit was rond het jaar: 850 al debateren er heel wat mensen dat koffie eigenlijk is uitgevonden rond de 11de eeuw…

Wat ik minder accuraat vind, op basis van alle informatie die ik hier vind.

Nu weten we dus wanneer koffie is ontstaan! Het is echter ook leuk om te weten dat de Arabieren eigenlijk de eerste “GROTE” fans waren van koffie!

Zij waren meer van fan de mokka smaak, en dit werd al snel een populair drankje, terwijl ze in India vooral thee dronken.

Een handig filmpje dat je wat uitlegt over waar koffie vandaan komt, en wanneer het is ontstaan!

in welk land vond koffie zijn oorsprong ?

 in welk land vond koffie zijn oorsprong

Nu weten we al wanneer, maar nu is de vraag waar, in welk land vond koffie zijn oorsprong en aan wie hebben we dit nu te danken.

Wel, de geitenboer leefde toen in Ethiopië wat dus heel dicht bij was bij het eerste artikel dat we op wikipedia vinden, al zijn er natuurlijk ook mensen die beweren dat koffie al veel vroeger was ontstaan door een arabier die een soortgelijk drankje vermelde in zijn geschriften!

In Ethiopië gebruikte ze koffie eerst niet echt als drankje, maar gebruikte ze meer de gemalen poeder wat later uiteindelijk koffie zou worden.

Ja hoor, zij waren de eerste… al zijn er hier en daar wel wat leuke mythes die al dan niet waarheid kunnen zijn, of bevatten!

Echter was dit niet alles! Ik heb nog meer! – in welk land vond koffie zijn oorsprong

Toen koffie werd ontdekt en de Arabieren het ook gingen drinken, verspreide het nieuws zich snel… een nieuw soort islamitische wijn!? Dit moeten wij ook zien dachten de perzen, dus zij gingen het ook uitproberen.

Wat blijkt is dat de Perzen er ook een grote fan van waren, en dus ontstond er een grote markt voor koffie in het Oosten.

Snel en zeker veroverde koffie het Oosten! Nu, dat is allemaal heel inspirerend maar hoe komt het nu in Europa terecht, toch?

Wel, wij in Europa waren vrij trage koffie drinkers, wat ik hiermee bedoel is dat wij heel lang geen koffie hebben kunnen drinken.

Het was pas tegen 1615 dat de eerste kooplieden zakken koffiebonen meenamen naar West-Europa, waardoor wij in aanraking kwamen met de sterke aroma’s.

Natuurlijk Europa vond het een geweldig drankje, en was er gek van! Ook had koffie zo zijn eigen handige bijwerkingen.

Alle dronkaards werden nuchter van het drinken van koffie, en werden zo betrouwbare werkers… waardoor heel veel Engelse en Nederlanders besloten koffie te exporteren naar hun koloniën.

Ondertussen was er drama gaande in de wereld want in die tijd was oorlog heel natuurlijk, en gebeurde vaak, maar het was ook één van de dingen dat leidde tot het eerste koffiehuis!

Turkije werd namelijk in 1683 gedwongen het beleg van Wenen te staken, waar ze uiteindelijk maar liefst 500 zakken koffie achter lieten!

Natuurlijk was er een ondernemende Poolse zakenman dat hier een grote kans in zag, en die besloot hiermee het eerste koffiehuis te openen.

Hadden ze toen maar onze leuke koffiekopjes.

Meer gerlateerde koffie weetjes!