Posted on Leave a comment

Vacuüm koffiezetapparaat: Veelgestelde vragen

Het is eenvoudig: Vacuümbouwers maken heerlijke volle koffie.

Maar met deze koffiezetapparaten?

Iets minder eenvoudig.

Wat ooit een duister alternatief was voor het zetten van koffie, is nu een trend die wereldwijd aan populariteit wint.

Vind de antwoorden die u nodig hebt om de steeds meer bewonderde Vacuümpot te kopen en te gebruiken in de lijst met veelgestelde vragen (FAQ) van vandaag.

  1. Wat is een vacuümbrouwer/hevelbrouwer?

Vacuümbouwers gebruiken zuiging om koffie uit koffiedik te halen.

Vacuümbouwers hebben over het algemeen vier hoofdcomponenten bij aankoop in de winkel of online:

  1. Bovenste container
  2. Bodemcontainer
  3. Syfonbuis
  4. Filter

Naast deze vier hoofdstukken heeft u een warmtebron nodig, zoals een bunsenbrander.

Extra accessoires die van pas komen zijn een thermometer en een roerstaaf.

  1. Waarom zou ik een vacuümbrouwer gebruiken?
    Vacuümbouwers hebben een sterke reputatie voor het zetten van uitzonderlijke koffie.

Het volledige onderdompelingsproces, waarbij de koffiebonen en het water met elkaar in contact blijven tijdens het zetten, wordt gecombineerd met een snelle extractie, wat resulteert in een superieure smaak.

Als bonus wordt het vacuümbrouwen alom beschouwd als zowel esthetisch aantrekkelijk als zeer onderhoudend.

Het maken van vacuümgebrouwen koffie heeft veel weg van een spannend laboratoriumexperiment op de middelbare school.

Het klassieke uiterlijk van het cilindrische apparaat is verleidelijk, net als het magische damp-vacuümproces, dat van begin tot eind gemakkelijk kan worden bekeken door de heldere glazen bolletjes waar het water en de koffiemalen tussendoor reizen.

  1. Hoe werkt een vacuümbrouwer?
    Overigens begint het proces van het v acuum brouwen van koffie e met damp, niet met stofzuigen.

Eerst wordt de bovenste bak gevuld met grof gemalen koffiebonen, de onderste bak wordt gevuld met water en de warmte wordt onder alles geplaatst.

Naarmate het water warmer wordt, bouwt de damp zich op en zet het uit. De enige plaats waar het gas-watermengsel naar boven gaat, is via de syfonbuis, langs het filter, in het bovenste reservoir.

Onderweg?

Damp voert het water mee naar boven, en duwt de vloeistof in de bovenste container.

Er blijft een kleine hoeveelheid water in het onderste reservoir achter, waardoor er damp ontstaat die zich verder uitbreidt. Dit houdt het meeste water in de perfecte top-container positie, op de perfecte temperatuur.

De laatste stap:

Nadat de koffie en het water in de bovenste container zijn gemengd en vermengd, meestal voor ongeveer één tot drie minuten, wordt de warmte uitgeschakeld.

Heel snel zal het nu gebruikte koffie-watermengsel door de syfonbuis stromen. Het filter vangt onderweg de losse grond op.

De heerlijke, drinkbare koffie zal in het onderste bakje worden gegoten.

  1. Wat voor soort warmtebron moet ik gebruiken?
    Warmte is een essentieel onderdeel van het maken van vacuüm-koffie.

Toen het koffiezetapparaat oorspronkelijk werd uitgevonden, werd een zeer eenvoudige lontbrander gebruikt. Vandaag de dag is het licht verbeterde equivalent de Butaanbrander.

U hoeft geen expert te zijn op het gebied van draagbare branders om het perfecte model te vinden voor uw vacuüm koffiezetapparaat.

Bedrijven die gespecialiseerd zijn in vacuümbrouwers verkopen regelmatig Butane’s speciaal voor sifons.

Hoewel de Butane brander misschien wel de meest tijdloze keuze is, is het niet de enige optie:

Sommige vacuümbrouwers zijn uitgerust met elektrische kookplaten, andere met ingebouwde temperatuurgecontroleerde verwarmingselementen en nog andere modellen zijn ontworpen om over uw fornuis te werken.

Hoewel elke optie zijn voor- en nadelen heeft, als de betrouwbaarheid uw grootste zorg is, heeft de Butane-brander een langdurige reputatie voor duurzame resultaten.

  1. Moet ik het water voorverwarmen?
    Dat hangt af van uw specifieke vacuümbrouwer.

Elektrische modellen hebben de neiging om zeer snel te verwarmen. Het is waarschijnlijk niet nodig om uw water voor te verwarmen, omdat het op de juiste temperatuur is voordat u klaar bent met het malen van uw koffiebonen.

Butaanbranders en soortgelijke opties op basis van alcohol zullen langer duren. Het kan bijna 15 minuten duren voordat een kleiner model met drie koppen op de juiste temperatuur is.

Als dit aanvoelt als een eeuwigheid voor uw drukke agenda of wachtende gasten, is het voorverwarmen van uw water een makkelijke manier om het wachten over te slaan.

  1. Hoe bezorgd moet ik zijn over mijn waterkwaliteit?
    Hoe beter het water, hoe beter de koffie. Dat is de gouden regel van koffiepuristen.

Het is aan u en uw smaakpapillen om te bepalen of u zich aan deze filosofie houdt.

  1. Wat voor soort koffie moet ik gebruiken?

U kunt experimenteren met verschillende soorten koffiebonen.

Op zoek naar de meest verse smaak?

Begin met uw lokale koffiebranders voordat u wereldwijde merken uitprobeert.

Lichte brandingen worden meestal als superieur beschouwd als u alle smaken en noten wilt proeven die uniek zijn voor uw favoriete brouwsel.

Gebruik zeven gram, of een hoopje eetlepel, per vier ons water. Pas deze verhouding aan om de perfecte sterkte van de koffie te vinden voor je gehemelte.

  1. Hoe grof moet ik koffiebonen malen om vacuüm te zetten?

Wanneer u voor het eerst experimenteert met een nieuw type koffiezetapparaat, is het algemeen bekend dat u moet beginnen met het malen van uw bonen alsof u traditionele druppelkoffie maakt.

  1. Hoe maak ik na het zetten mijn stofzuiger schoon?

Een grondige reiniging garandeert een lekkere koffie elke keer dat je je syphon brouwer gebruikt.

Sommige apparaten kunnen in de vaatwasser worden gereinigd, maar alleen als de gebruiksaanwijzing het toelaat. Alle apparaten moeten zorgvuldig worden behandeld om krassen of breken te voorkomen.

Voor de reiniging:

Gebruik afwasmiddel en een schrobmiddel om de bovenste container te reinigen.
Investeer in een nylon flessenborstel voor de moeilijk bereikbare bodemcontainer.
Spoel de sirofoon af.
Laat alle componenten aan de lucht drogen.

  1. Wat zijn verschillende namen voor vacuümbrouwers?

Als je verschillende namen hoort voor gelijkaardige apparaten, wees dan niet verward. Vacuümbrouwers gaan met een lange lijst van namen:

VacPot VacPot
Sifon of Syphon Brouwer/Koffiezetapparaat
Brouwer van glas
Balansbrouwer

  1. Werken alle VacPots hetzelfde?
    De meeste vacuümbrouwers gebruiken een verticale methode waarbij twee containers verticaal met elkaar verbonden zijn door een syfonbuis.

De Balance Brewer is een duidelijke uitzondering.

Dit apparaat heeft een gelijkaardig zuigproces, maar het water beweegt van zijwaarts in plaats van op en neer.

  1. Wat zijn de verschillende maten van vacuümbrouwers?

Kies maar uit!

Vacuümbrouwers zijn er in alle verschillende maten, dus u kunt kiezen of u een gigantische machine wilt die genoeg koffie voor de gasten maakt of een apparaat van persoonlijk formaat dat in uw appartement past.

De meest populaire VacPot maten zijn drie-kop, vijf-kop en acht bekermachines.

  1. Wat is de geschiedenis van het vacuümbrouwen?

Er zijn drie namen die geaccrediteerd zijn aan de vroege ontwikkeling van de vacuümbrouwer:

  1. Marie Fanny Amelne Massot van Lyon
  2. Loeff van Berlijn
  3. Robert Napier van Schotland

Alle drie de sporen gaan terug naar Europa in het midden van de 19e eeuw. Alle drie probeerden ze het perfecte apparaat te creëren dat snel water door de fijnste gronden zou trekken.

Pas in het midden van de jaren dertig van de vorige eeuw zou Achille Gaggia zich meester maken van wat deze vroege uitvinders wilden: de espressomachine.

  1. Hoe heeft de tijd de VacPot veranderd?

Haal dit:

De originele VacPot lijkt opmerkelijk veel op het prototype uit het begin van de 19e eeuw.

Eenvoudige verbeteringen, zoals hittebestendig glas, Pyrex, dat begin 1900 door Amerikaanse bedrijven werd opgericht, heeft de koffiezetmachine duurzamer en veiliger gemaakt.

Bovendien hebben elektrische warmtebronnen het proces versneld.

Over het geheel genomen werkt het apparaat en ziet het eruit zoals het er tientallen jaren geleden uitzag.

  1. Waarom zijn er niet overal vacuümbouwers?

Ondanks de uitstekende koffie die de vacuümbrouwers maken, zijn ze nog maar net begonnen met het herwinnen van populariteit.

Op een gegeven moment waren het gewone huishoudelijke artikelen.

Toen:

kwam de druppelende koffiemachine aan. In de jaren ’50 en ’60 was de rage snel en gemakkelijk. De VacPot verloor zijn populariteit in huizen in de Verenigde Staten.

Alleen de high-end koffiemarkt is weer de norm geworden en deze zetmethode heeft een comeback gemaakt.

  1. Waar kan ik een vacuümbrouwer kopen?

De snelste en gemakkelijkste optie is om online te gaan; Amazon heeft een indrukwekkende spreiding van modellen, tegen verschillende prijzen.

Kies anders voor een koffiespeciaalzaak.

  1. Wat zijn de beste VacPot modellen?

Enkele van de topkeuzes zijn…

  1. Kan ik mijn VacPot bij Ebay kopen?

Net als bij Amazon, maar misschien nog wel meer, de prijzen op EBay zijn dramatisch.

Met wat graafwerk zou u in staat moeten zijn om een geweldig tweede-laags model te scoren, met merken als Sunbeam en Silex, voor minder dan $50.

Voor meer designopties, zoals een Yama en Hairo, betaal je een mooie cent.

Advies voor de eerste koper:

Begin op een fixed-price site, zoals Amazon, om te voorkomen dat u te veel betaalt voor uw eerste model.

  1. Wat voor soort filter moet ik kopen?

Er zijn veel verschillende soorten filters voor vacuümbrouwers:

Doek Cloth
Metaal met gaas
Metaal zonder gaas
Papier
Glas
De meest aanbevolen soorten zijn doek en papier.

Puristen geloven dat doek de meeste oliën en van het terrein doorlaat zonder absorptie.

Als u besluit om dit filtertype te gebruiken, schrob dan na elk gebruik grondig schoon. Bewaar de doekfilters in het water van uw koelkast.

  1. Heeft mijn keuze voor een filter effect op andere koffiezettingsvariabelen?

Filters hebben vooral invloed op de grofheid of de fijnheid van uw malingen.

Zoals hierboven aanbevolen, beginnend bij een auto-drip grofheid, maak de volgende aanpassingen op basis van uw keuze van het filter:

Iets fijner voor doekfilters
Geen aanpassing voor metaal- of papierfilters
Iets grover voor glasfilters en filters met zowel metaal als gaas.

  1. Is vacuümbrouwen haalbaar voor alledaagse koffiedrinkers?

Het eenvoudige antwoord?

Ja.

Hoewel er zeker enige aandacht voor detail nodig is, kan met een beetje oefening het vacuümbrouwen van koffie gemakkelijk onder de knie worden gekregen.

Het hele proces moet ongeveer 12 minuten duren.

Hoewel het misschien niet zo snel gaat als bij druppelkoffiemachines, maakt de hoogwaardige smaak het verlies van minuten zeker goed.

  1. Zijn VacPots de nieuwe trend?

Het is duidelijk dat de VacPot weer populair wordt.

Echter:

De meeste koffiekenners zijn het erover eens dat het nog niet de fad-status heeft bereikt.

In principe:

Investeer in een sifonbrouwer en je kunt deel uitmaken van een nieuwe en groeiende beweging.

We hopen dat uw vragen over VacPot nu duidelijk zijn. Gelukkig Brouwen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *