Hoe maak je koffie met behulp van Aeropress – Ultieme broei Tutorial

Table of Contents

Heb je ooit een café of restaurant binnengelopen, een koffie gedronken en een onmiddellijk gevoel van verdriet en spijt gehad? Wat? Ligt het aan mij? Natuurlijk niet! Iedereen die koffie drinkt, heeft dit met zich meegemaakt. Dat komt waarschijnlijk omdat degene die de koffie heeft gezet niet weet hoe hij het goed moet doen. Of het is dezelfde man die de pizza maakt.

Aeropress setup

Als het om koffie gaat, wil iedereen het beste. Het valt niet te ontkennen. Waarom “behandelen” we onszelf dan nog steeds met goedkoop modderwater van lage kwaliteit dat we koffie noemen? We kunnen toch beter dan dat?

Kunnen we dat?

Natuurlijk kunnen we dat! Heb je ooit gehoord van de AeroPress Coffee machine? Nee? Nou, ga zitten en laat me je alles vertellen over deze nieuwe koffiezetmachine.

Een nieuwe manier van koffie zetten

De AeroPress werd in 2005 uitgevonden door Alan Adler, president van Aerobie. In deze machine wordt de koffie tien tot vijftig seconden ondergedompeld en vervolgens door een filter geperst. Dit gebeurt door een plunjer onder druk te zetten via een buisje.

Wat zijn de voordelen van zo’n brouwmethode?

Wel, het duurt ongeveer dertig seconden om de koffie te zetten. En geloof me, dertig seconden is voor mij genoeg om niet te beginnen met bungeejumpen uit een wolkenkrabber zodat ik wakker kan blijven.

Het heeft ook een hogere pH dan druppelende koffie. En, maak je geen zorgen, het heeft ongeveer dezelfde concentratie als een espresso, dus je zult als Flash aan het werk zijn.

Nu we je aandacht hebben gekregen met het hele espresso-ding, laten we eens kijken hoe je met de AeroPress een heerlijk kopje koffie kunt zetten.

Je moet weten dat er veel manieren zijn om koffie te zetten met de AeroPress, maar deze twee zijn het meest gebruikt:

Hoe maak je Aeropress-koffie met de omgekeerde zetmethode?
Hier is een snelle video:

Deze omgekeerde methode is lastig omdat het apparaat moet worden omgedraaid. Wees dus heel voorzichtig, want je kunt bijna kokend water op je handen morsen.

Dit is wat je nodig hebt:

 • Koffie – 17 gram zou genoeg moeten zijn om je dag te beginnen.
 • Water – 200 gram
 • De AeroPress – want daarom zijn we hier allemaal…
 • AeroPress-filters – koffiefilters, kunnen niet zonder
 • AeroPress Funnel – Tenzij je je ochtendgymnastiek wilt doen door koffie en water schoon te maken dat niet in het apparaat is terechtgekomen.
 • Waterkoker – vrij zelfverklarend
 • Molen – als u uw koffie gemalen wilt hebben
 • Digitale weegschaal – dit helpt u bij het wegen van de hoeveelheid koffie die u nodig hebt, zodat u niet overdrijft.
 • Timer – een goede koffie is een koffie die niet verbrand is…
 • Roerapparaat – om ervoor te zorgen dat alles goed gemengd is
 • Koffiekopje – zodat u kunt genieten van deze wonderbaarlijke drank in uw favoriete mok

Dus, laten we beginnen met koken, zullen we?

Stap 1: Eerste dingen eerst

Haal je 200 gram water en 17 gram koffie klaar. Als u niet zeker weet hoeveel water of koffie u gebruikt, gebruik dan een keukenweegschaal. Neem de koffie en maal deze tot een textuur die fijner is dan tafelzout.

Stap 2: Gebruik de filter

Neem het AeroPress-filter en plaats het op de afneembare zwarte dop.

Stap 3: Maak uw dop klaar

Voordat je verder gaat, geef je de dop en het filter water. Het zal ervoor zorgen dat de filter zich aan de dop hecht, zodat ze beter samen functioneren. Het zal er ook voor zorgen dat de filter die papiersmaak verliest, zodat het de smaak van de koffie niet beïnvloedt.

Stap 4: Monteer het apparaat

Het is tijd om uw AeroPress-apparaat in elkaar te zetten. Zorg ervoor dat het instrument schoon is, en dat het geen scheuren of andere fysieke onregelmatigheden vertoont. Zorg er ook voor dat het apparaat droog is, omdat vocht de afdichting van de machine en de kwaliteit van het brouwen kan beïnvloeden.

Stap 5: De plaatsing is van cruciaal belang

Plaats het apparaat ondersteboven op de weegschaal; de nummers op het instrument moeten ondersteboven staan.

Stap 6: Voeg de koffie toe

Voeg de gemalen koffie toe aan de machine. Let op dat u het niet in de openingen van het apparaat morst. Als dat het geval is, maak het dan schoon, zodat het geen invloed heeft op het brouwproces.

Stap 7: Voeg het water toe

Aeropress

Verwarm het water tot het negentig graden Celsius of tweehonderd graden Fahrenheit wordt. Voeg het water toe aan het apparaat.

Het is aan te raden om twee keer zoveel water toe te voegen als koffie. In ons geval zou voor vijftien gram koffie 34 gram water voldoende moeten zijn.

Stap 8: Controleer of alles in orde is

De koffie moet gelijkmatig worden verzadigd. Om dat te garanderen, moet u er licht tegenaan tikken met een lepel of een botermesje.

Stap 9: Voorzichtigheid is hier geboden

Gebruik de rest van het warme water, moet ongeveer 170 gram water over zijn, om de kamer te vullen. Vergeet niet het apparaat vast te zetten op de tafel, anders loopt u het risico uw handen te verbranden met kokend water.

Veiligheid voorop!

Stap 10: Geduld

Wacht een minuut, begin dan met het roeren van de koffie om er zeker van te zijn dat het mengsel compleet is.

Stap 11: Bijna klaar

Plaats de dop op de kamer en zet hem goed vast.

PRO TIP: Zet uw schone, lege beker op de dop en draai het apparaat om. Zo morst u de vloeistof niet als u het koffieapparaat omdraait.

Aeropress-koffie zetten

Draai het apparaat snel om, maar behoud toch de controle; dat is de hele truc. Verander de richting van het apparaat totdat u de nummers in de juiste positie kunt zien.

Oefen neerwaartse druk uit op het andere uiteinde van het apparaat. Als u een sissend geluid hoort, betekent dit dat uw koffie volledig is gezet. Dit betekent ook dat het water uit het apparaat is uitgeput.

U kunt het apparaat het beste langzaam en niet te hard indrukken, omdat het apparaat kan wegglijden. Druk gelijkmatig om morsen of andere ongelukken te voorkomen. Als u te hard drukt, krijgt u het bezinksel van uw koffie en zal het bitter smaken. Natuurlijk, als het is wat je wilt, is er geen probleem mee.

Stap 12: Het “lelijke” gedeelte

Begin met het losdraaien van de dop, verwijder het gebruikte koffiefilter en het condenswater door op het binnenste gedeelte van de AeroPress te duwen. Het apparaat kan snel worden gereinigd en is klaar voor een volgende ronde.

Nu kunt u genieten van een vers kopje koffie gemaakt in de AeroPress-stijl!

PRO TIP: Als u denkt dat de koffie te sterk is of niet voldoende verdund, voeg dan wat water toe aan uw smaak. Het is aan te raden om water toe te voegen in kleine hoeveelheden, zodat u er zeker van kunt zijn dat u uw koffie niet verpest door te veel water toe te voegen.

Met elk brouwsel wordt je beter en vind je de perfecte verhouding tussen water en koffie. Je hoeft je niet eens te laten leiden door het sissende geluid om te weten dat het water in de AeroPress op is.

Hoe maak je Aeropress-koffie met behulp van de Upright-methode?

Voor deze methode heeft u dezelfde ingrediënten en apparatuur nodig als bij de omgekeerde methode.

De rechtopstaande methode zal werken als een druppelende brouwer.

Stap 1: Verwarm het water

Het water moet een temperatuur hebben tussen 195 en 205 graden Fahrenheit. Je wilt niet dat het water kookt omdat het de koffie verbrandt.

Stap 2: Maal de bonen

De koffiebonen moeten worden gemalen tot je een textuur krijgt die dicht bij het tafelzout ligt, fijner indien mogelijk. Twintig gram bonen moet genoeg zijn voor een kopje koffie.

Stap 3: Maak het filter klaar

Het is tijd om wat water op de filter te gieten om die papiersmaak of restanten eruit te halen en klaar te maken voor het brouwen. Sommige mensen gebruiken liever een metalen filter, maar het is aan jou.

Stap 4: Dump de Koffie en het Water

Maak je kamer klaar. Zet de koffie eerst en schud de kamer zodat de koffie de muren bedekt. Neem het hete water en laat het twee minuten rusten zodat het op temperatuur kan komen. Het is nu het perfecte moment om het hete water in de kamer te gieten, maar dan wel een klein beetje zodat je de grond kan scheppen.

Stap 5: Je hebt geduld nodig

Laat de koffie bloeien, om met het hete water in contact te komen. Gooi daar niet de hele ketel in. Dit proces zou ongeveer veertig seconden moeten duren. Nu is het tijd om de rest van het water toe te voegen, twee keer te roeren en een minuut te laten zitten.

Stap 6: Breng de Plunger aan

aërodrukkoffie zetten

Het is tijd om je koffie uit te storten. Druk niet te hard en doe het niet snel. Een goede koffie kost tijd, dus oefen voorzichtig druk uit op de plunjer in een neerwaartse richting.

Als het water de top van uw terrein bereikt, is het tijd om te stoppen. Als u een scherpe, bittere koffie wilt, kunt u de hele weg doorduwen.

Nadat u klaar bent met uw kopje koffie, spoelt u af en herhaalt u dit.

Men is van mening dat de koffie die ontstaat bij de rechtopstaande methode een iets andere smaak heeft dan de omgekeerde methode. We veronderstellen dat het aan jou is om met beide te experimenteren.

AeroPress Koffierecepten

De AeroPress-ijskoffie

Voor dit recept heb je een plastic beker nodig voor de ijskoffie, de AeroPress, gemalen koffie, wat suiker, een lepel en natuurlijk het ijs. Om dit recept te maken, zullen we de omgekeerde methode gebruiken, dus hier is de lichte versie ervan:

 • Steek de plunjer in de kamer, zodat het een kwart inch in is.
 • Voeg de gemalen koffie toe. Als je een koffieschepje hebt, moeten drie schepjes koffie genoeg zijn voor dit recept.
 • Voeg het hete water toe; acht tot tien ons moet voldoende zijn. Het mengsel moet heel dicht bij de bovenkant zitten.
 • Het is tijd om die lepel te gebruiken. Roer het mengsel, zodat de koffie goed gecombineerd wordt met het water.
 • Maak dat ijs klaar. Leg de ijsblokjes in je plastic beker.
 • Schroef de dop erop. Vergeet niet eerst de dop en het papieren filter water te geven.
 • Plaats de AeroPress op de plastic beker en druk de zuiger voorzichtig aan.
 • Duw tot er een klein beetje lucht tussen de gecomprimeerde koffie en de plunjer zit. Als u een bittere smaak aan uw koffie wilt geven, kunt u een beetje meer duwen.
 • U kunt suiker of room of beide toevoegen. Omdat een deel van het ijs tijdens het zetproces is gesmolten, kunt u wat ijsblokjes boven op uw koffie toevoegen.
 • Uw ijskoffie is klaar. Het is tijd om te genieten.
 • De AeroPress Latte
 • Voor dit recept heeft u de AeroPress, koffie, suiker, een mok, melk (hoe vetter, hoe beter) en de AeroLatte melkopschuimer nodig.

Bereid je koffie met behulp van de AeroPress. U kunt de omgekeerde of de rechtopstaande methode gebruiken; het maakt niet uit.

Nadat u het kopje hebt gezet, laat u de koffie een minuutje in de AeroPress zetten.
Terwijl de koffie wordt gezet, pak je een mok en schenk je warme melk in. Het kopje moet voor de helft gevuld zijn met melk.

Haal de AeroLatte, plaats deze in de mok melk en begin met het opschuimen van de melk. Doe dit totdat de melk schuimig is. Als je geen AeroLatte hebt, kun je een keukenmixer gebruiken of het met andere keukenhulpmiddelen doen.

Plaats de AeroPress op de beker en duw de plunjer zachtjes. Duw hem tot er een dun laagje lucht tussen de plunjer en de gecomprimeerde koffie overblijft.

En u bent klaar. Natuurlijk kunt u suiker, wat kaneel of andere kruiden toevoegen die u lekker vindt.

PRO TIP: Als de koffie te zoet is of als je iets nodig hebt om het gladde melkschuim te complimenteren, kun je de plunjer nog wat verder duwen. Hierdoor wordt de koffie iets scherper, met andere woorden, bitter.

Dit zijn natuurlijk maar een paar recepten die je kunt bereiden. Met de AeroPress heb je alleen maar fantasie en geduld nodig, en je zult in een mum van tijd allerlei koffierecepten uitproberen.

U kunt ook online tutorials bekijken of recepten van barista’s van over de hele wereld lezen om andere heerlijke koffies te ontdekken.

Een paar laatste woorden

Dus, nu je weet hoe je de AeroPress machine moet gebruiken, kun je met beide brouwmethodes experimenteren.

Dit apparaat biedt een andere kijk op het maken van een goede koffie. Het zal meer leven in uw drank brengen en zorgen voor een unieke smaak rondom.

Heeft u deze machine ooit gebruikt? Wat vond u ervan?

Meer gerlateerde koffie weetjes!