TURKSE KOFFIE VS ESPRESSO: WAT IS HET MOOIE VERSCHIL?

Table of Contents

Turkse koffie en espresso zijn misschien wel een van de oudste bereidingswijzen van koffie. Hoewel ze allebei afkomstig zijn van in en rond Europa, is er een heel mooi verschil tussen de twee en Turkse koffie en espresso zijn beide het proberen waard.

Laten we dus dieper ingaan op Turkse koffie versus espresso.

Let op: Turkse koffie gaat ECHT goed met Turkse lekkernijen of dadels, en je kunt zelfs wat Arabische koffie proberen.

HET VERSCHIL TUSSEN TURKSE KOFFIE EN ESPRESSO

Turkse koffie en espresso zijn beide vrij sterke dranken, maar ze halen hun kracht uit verschillende factoren.

Turkse koffie heeft een gewaagde koffiesmaak dankzij de fijne gemalen kooksels in water, maar heeft een toegevoegde kick van de suiker en diverse specerijen die aan de drank worden toegevoegd.

Espresso daarentegen heeft ook een gewaagde koffiesmaak, maar deze smaak komt voort uit het hoge druk brouwsel. De smaak van espresso is meer puur koffie.

Bovendien kun je Turkse koffie zetten zonder enige specialiteit, maar je zou het moeilijk hebben om een authentieke espresso te maken zonder enige vorm van apparatuur.

HOE TURKSE KOFFIE WORDT GEMAAKT

Turkse koffie wordt op een zeer traditionele manier gemaakt met behulp van een klein stoofpotje dat een cezve wordt genoemd.

Dit is typisch een klein potje met een lang handvat dat je op het fornuis zelf verwarmt.

Om Turkse koffie te maken, voeg je gemalen koffie (traditioneel Jemenitische Mokka-koffie) toe aan het water en roer je het in de pot, en laat je het water aan de kook komen.

De pot is traditioneel gemaakt van koper, maar de moderne zijn gemaakt van keramiek of roestvrij staal en ze werken ook goed.

Als u wilt, kunt u ook vooraf suiker toevoegen, want Turkse koffie is erg sterk en intens. Daarom nemen mensen graag een hapje Turkish Delight of een dadel en nemen dan een slokje koffie.

Als het mengsel kookt en begint te schuimen, haal je het van het vuur en giet je het in kopjes. Je kunt van een enkele cezve 2-3 kopjes maken en meteen nog wat koffie zetten.

Turkse koffie is zeer gemakkelijk te maken voor meerdere mensen, omdat je veel kunt zetten in een zeer korte tijd.

Er zijn een paar verschillende soorten Turkse koffie:

  • Sade: suikervrij
  • Az sekerli: met een beetje suiker
  • Orta sekerli: een beetje meer suiker
  • Cok sekerli: met veel suiker!

HOE ESPRESSO WORDT GEMAAKT

Espresso daarentegen wordt gemaakt door het forceren van stoom onder druk door koffiedik.

In tegenstelling tot Turkse koffie heeft u voor het maken van espresso een gespecialiseerd apparaat nodig.

Moderne espressomachines zijn vrij complex, maar u kunt ook iets simpels als een mokapot of een Aeropress gebruiken om een vergelijkbare druk te simuleren.

Het zal niet zo veel zijn als een echte espressomachine, maar het zal zeker sterker zijn dan een gewone druppelmachine.

Als je eenmaal een espressoschot klaar hebt, kun je het direct opdrinken, of je kunt geschuimde melk in verschillende volumes toevoegen om lattes, macchiatos of cappuccino’s te maken.

Espressomachines zetten meestal slechts één shot per keer, dus het is meer tijdrovend dan Turkse koffie, hoewel het geproduceerde volume vrij gelijkaardig is voor een enkele shot, ongeveer 1 tot 2 ons.

TURKSE KOFFIE VS ESPRESSO: CAFEÏNE

Aangezien we het hebben over bijna dezelfde hoeveelheid koffie in Turkse koffie en espresso, is de hoeveelheid cafeïne vrij gelijkaardig en zal enkel verschillen door het soort branding dat je gebruikt.

Een donkerder branding, meestal gebruikt in espresso’s, heeft veel van de cafeïne verloren door het branden. De kleinere portiegrootte betekent ook dat espresso over het algemeen minder cafeïne heeft dan andere dranken zoals druppelkoffie of franse perskoffie.

Turkse koffie gebruikt een lichtere branding en omdat het water langer in contact staat met de koffie, wordt er meer cafeïne geëxtraheerd.

Maar je moet ook rekening houden met het volume: zowel Turkse koffie als espresso worden meestal geserveerd in porties van 1,5 tot 2 ons, wat betekent dat de totale hoeveelheid cafeïne die je binnenkrijgt niet zo groot zal zijn.

Daarom heeft een volle kop koffie van 6 oz meer cafeïne dan een kopje espresso.

Als u dezelfde gronden gebruikt, zal de hoeveelheid cafeïne vrij gelijkaardig zijn, tussen 50-70 mg cafeïne per 1,5 fl oz schot.

Het is interessant om op te merken dat de hoeveelheid cafeïne gerelateerd is aan het volume van de drank.

Als je Turkse koffie en espresso zou vergelijken met een andere drank met hetzelfde volume, zou je zien dat ze allebei eigenlijk veel meer cafeïne bevatten!

TURKSE KOFFIE VS ESPRESSO: MALING

Turkse koffie is veel, veel fijner gemalen dan uw typische gietkoffie, en nog meer dan espresso, die zelf een vrij fijne maling heeft.

Espresso is een zeer fijne maling, en Turkse koffie is een niveau fijner, als een zacht poeder, bijna de consistentie en het gevoel van bloem.

De meeste branders geven u de mogelijkheid om bonen te verschepen naar u gemalen tot espresso consistentie, maar ik denk niet dat heel veel bieden de service om de Turkse koffie consistentie te malen.

Aan de andere kant kun je voorverpakte Turkse koffie krijgen, maar je hebt niet veel controle over hoe vers het gemalen is.

De meeste gewone molentjes kunnen niet fijn genoeg malen voor Turkish Coffee, dus je hebt zeker een goede braammolen nodig om de grond in het gladde poeder te krijgen dat nodig is.

Zelfs onder braammolens kan niet iedereen de vereiste superfijne maling aan, dus zorg ervoor dat je een machine oppakt die veel maling heeft aan de fijne kant.

TURKSE KOFFIE VS ESPRESSO: SMAAK

Eindelijk, we komen proeven! Hoe smaakt de espresso en hoe smaakt de Turkse koffie?

Turkse koffie heeft een zeer rijk schuim dankzij het koken en heeft een intense, rijke en donkere smaak.

Omdat hij niet gefilterd is, krijg je een heleboel texturen in het hele kopje.

Het begint schuimbekkend en wordt dan geleidelijk aan modderiger en gruiziger – maar niet op een slechte manier.

Een manier om te voorkomen dat je een mondvol modder krijgt is om de koffie een paar minuten te laten afkoelen en te laten rusten.

Dit doet twee dingen: ten eerste koelt de koffie een beetje af zodat je je tong niet verbrandt en je wat meer kunt genieten van de smaken. Twee, als de koffie rust, zal de grond zich op de bodem van het kopje vestigen.

Omdat de gemalen koffie zo fijn is, zal het de textuur en de ervaring van het drinken van Turkse koffie verbeteren.

Het is ook de bedoeling dat de koffie langzaam en geleidelijk wordt genipt en geconsumeerd. Het grootste deel van de grond zal zich hebben genesteld, maar toch krijg je af en toe een beetje een zacht poederig mondgevoel.

Espresso daarentegen is een schot in de roos. Je drinkt espresso door het een beetje te laten afkoelen en er dan aan te nippen.

Sommige mensen zeggen dat je een espresso in 3 slokjes moet drinken, op een afstand van elkaar, zodat je verschillende smaken en texturen in elke slokje krijgt.

Anderen zeggen dat je moet doen wat je gelukkig maakt en drinken zoals je wilt!

Hoe dan ook, espresso is een manier om pure koffie te ervaren. De natuurlijke smaken en aroma’s worden echt naar voren gebracht door het hoge druk brouwsel.

Met behulp van vers gebrande bonen kunt u de noten proeven en ruiken waar de fabrikant het over heeft.

Dit kunnen bloemen, citrusvruchten, noten, chocolade en nog veel meer zijn.

VEELGESTELDE VRAGEN

KUN JE ESPRESSO MAKEN MET TURKSE KOFFIE?

Ook al lijkt de Turkse koffiegrond erg op de espressomarkt, toch krijg je niet dezelfde smaak als je ze in een espressomachine probeert te zetten.

WAT MAAKT TURKSE KOFFIE ANDERS?

Turkse koffie wordt in kokend water gezet en de gemalen koffie wordt er niet uitgefilterd. Er wordt ook suiker toegevoegd vanaf het begin van het brouwproces.

Meer gerlateerde koffie weetjes!