SOUS VIDE COLD BREW: HOE MAAK JE EEN SNELLE VERFRISSENDE KOFFIE?

Table of Contents

Wanneer u het meeste uit uw koffie wilt halen, is het belangrijk om vertrouwd te raken met de verschillende smaken en hoe u deze op de juiste manier kunt ervaren. Geloof het of niet, er zijn bepaalde technieken om koffie te proeven en de smaak te waarderen. Als u in de toekomst een koffiekenner wilt worden en uw koffies wilt scoren, bekijk dan zeker de onderstaande tips.

KOFFIEKENNERS WETEN VAN CUPPING KOFFIE
Er is een proces in de wereld van de koffiesmaak, dat cupping wordt genoemd. Dit is natuurlijk vergelijkbaar met het proces dat wordt gebruikt door wijnsommeliers, die ook hun wijnen proeven en scoren. Maar hoe doe je dit proces voor het proeven van koffie?

Wanneer u het cuppingproces voor koffiedrinken start, zijn er verschillende aspecten die u gaat evalueren. Om er zeker van te zijn dat u alle aspecten behandelt, hebben we elk van de onderstaande factoren uitgelegd.

ONTDEK DE HERKOMST VAN DE BONEN
Regelmatige koffiedrinkers weten al dat de herkomst van de koffieboon een grote invloed kan hebben op de algehele smaak van de koffie. Je kunt koffiebonen van over de hele wereld krijgen, en in sommige gevallen kun je melanges met verschillende bonen krijgen. Het bepalen van de herkomst van die koffiebonen is de eerste stap naar het samenstellen van een uitgebreide evaluatie.

HOE WORDEN DE BONEN GEBRAND?
In het algemeen zijn er drie soorten koffiebonen die gebrand worden. Natuurlijk kunnen er varianten zijn, afhankelijk van het feit of de bonen handmatig of automatisch geroosterd zijn. Dit kan op zijn beurt weer invloed hebben op de smaak.

Wanneer koffiebonen een lichte branding hebben, zijn ze niet lang gebrand. Dit soort branding wordt geassocieerd met zoetere en subtielere smaken. Ze zijn echter vaak hoger in cafeïnegehalte, dit omdat het brandproces het cafeïnegehalte in het algemeen kan verminderen.

Medium branding is een van de meest populaire bonenbranderijen en ligt tussen de lichte en de donkere branding, de laatste bespreken we hierna. Onder deze paraplu bevindt zich ook de subcategorie medium-dark roast, die dicht bij de eigenschappen van de dark roast ligt.

Aan de andere kant staan de meeste medium brandingen bekend om hun uitgebalanceerde smaak. Als de bonen naar de donkere branding toe gaan, zult u een bitterere ervaring ervaren.

Door de tijd die nodig is om te branden, is de donkere branding meestal het sterkst in de bos. Het wordt gekenmerkt door veel gedurfde en bittere smaken, wat niet verwonderlijk is als je bedenkt dat dit soort brandingen hun oorsprong vinden in landen als Italië en Frankrijk.

KOFFIEKENNERS GEBRUIKEN HUN ZINTUIGEN
Als je eenmaal wat essentiële informatie weet over de herkomst en het brandproces van je koffieboon, is het tijd om te beginnen met het proeverijproces. Natuurlijk zult u gedurende deze tijd uw zintuigen gebruiken om uw koffie te evalueren.

AROMA
Een van de dingen die je zal evalueren is het aroma van de koffie; dit is meestal het eerste van je zintuigen die je zal gebruiken. Ruik gewoon uw kopje koffie en noteer de geuren die u kunt waarnemen. Natuurlijk kan het aroma zowel aangenaam als onaangenaam zijn, wat de totale score van uw kopje koffie zal beïnvloeden.

TASTE
Dit is ongetwijfeld een van de belangrijkste aspecten van het scoringsproces. Natuurlijk is er ook een speciale manier om de koffie te proeven, net als de manier waarop wijnkenners hun wijn klaarmaken om te proeven. Plaats gewoon een kleine hoeveelheid van uw koffie op een lepel; zo komt er meer zuurstof in contact met de koffie en kunt u het maximale uit uw smaakpapillen halen.

AFTERTASTE
Hoewel dit niet algemeen bekend is, is het belangrijk om te weten dat de nasmaak de score van een koffie sterk kan beïnvloeden. De oorspronkelijke smaak mag dan wel geweldig zijn, maar dit garandeert niet dat de afdronk er ook zal zijn.

Sommige van de meer complexe koffiebonen hebben de neiging om een vrij complexe afdronk te hebben; dit betekent dat je specifieke smaken zult ontdekken tijdens je eerste smaak, maar iets heel anders in de afdronk. Dit maakt het koffieproeven natuurlijk een stuk interessanter en complexer! Het maakt ook het scoren van uw koffie in de grootste details een beetje makkelijker.

ZAKELIJKHEID
Als u regelmatig een goede wijn drinkt, heeft u deze term misschien al eerder gehoord als het gaat om het scoren van wijnen. Wanneer u koffie drinkt, evalueert u ook de zuurgraad ervan; dit omdat de zuurgraad een van de componenten is die de algehele smaak van koffie bepaalt.

Wanneer je leest over een koffie met een goede zuurgraad, betekent dit dat de koffie goed smaakt. Het wijst op de aanwezigheid van bepaalde zuren die de algehele smaak van de koffie beïnvloeden. Je zult de zuurtegraad dus moeten interpreteren aan de hand van hoe goed je denkt dat de koffie smaakt, hoeveel smaken je kunt detecteren en heel veel vergelijkbare aspecten.

BODY
Koffie zal ook een bepaalde textuur hebben en aanvoelen in de mond; dit is wat er met het lichaam wordt gebruikt. Uw koffie kan dikker van smaak zijn, dunner van smaak, of zelfs zwaar en romig. Ook al kunt u bepaalde voorkeuren hebben, het lichaam moet altijd worden afgetekend om uw algehele score van een koffieboon te bepalen.

BALANS
Terwijl je zou denken dat medium roasts altijd de beste balans hebben; dit is niet altijd het geval. Er zitten veel verschillende smaken in bepaalde koffiebonen, dus deze smaken combineren elkaar in combinatie met de juiste zuurgraad zullen een grote rol spelen wanneer u uw koffie scoort.

WAARVOOR MOET IK PUNTEN AFTREKKEN?
Natuurlijk zijn er gevallen waarin je punten moet aftrekken, omdat je anders elke keer een perfect scorende koffie zou hebben. Om te begrijpen hoe je punten kunt aftrekken in het totale scoresysteem, kijken we naar defecten.

Er zijn zes kwaliteiten die als “behoorlijk ongewenst” worden beschouwd als het om koffie gaat. Het veranderen van vetten en het veranderen van de zuurgraad in een koffiemelange zijn ongewenst. Koffie moet ook geen absorberende smaken en geuren hebben, wat zeker een negatieve invloed heeft op het geheel. Nog erger is dat je ook te maken kunt krijgen met ongepaste branding of organisch verlies.

Om de gebreken te beoordelen, neem je 10 punten uit 100 punten. Wanneer je een defect in een koffiemelange tegenkomt, trek je gewoon 2 punten af van het totaal van 10 punten. Als uw koffie geen van deze gebreken heeft, kunt u de volledige 10 punten toekennen.

HOEVEEL PUNTEN WORDEN ER VERDEELD OVER ELK ASPECT VAN DE KOFFIE?
Voordat we verder gaan, moeten we vermelden dat koffie kan worden beoordeeld op een beginners- en een expertniveau. Het beginnersniveau zal minder kenmerken evalueren, terwijl het geavanceerde scoresysteem meer omvat.

De evaluatie zal kenmerken bevatten die elk 10 punten waard zijn. Als je eenmaal een gevorderde kenner bent, zal je de volgende aspecten van je koffie evalueren: aroma, zoetheid, nasmaak, complexiteit, bitterheid, zuurgraad, lichaam, smaak, genot en gebreken. Zoals gezegd is elk van deze aspecten 10 punten waard.

We hebben al besproken dat er punten kunnen worden afgetrokken voor gebreken. Er is echter nog een ander kenmerk dat geëvalueerd moet worden en dat kan leiden tot puntenaftrek, meer bepaald bitterheid. Ook al kun je de voorkeur geven aan een bepaalde mate van bitterheid, koffie kan te bitter of niet bitter genoeg zijn; dit is het aspect dat je zult evalueren.

HOE EVALUEER IK DE KOFFIEBOON?
Zoals we al eerder zeiden, zijn er aspecten van je koffie die je gaat evalueren en die niets te maken hebben met het drinken ervan. Sommige van die aspecten vinden plaats voordat je je eerste slokje neemt.

Een van de aspecten die je zal evalueren is de geur van de boon. Maak hier een onderscheid tussen geur en aroma. De geur is het aroma van de d

Meer gerlateerde koffie weetjes!