Sifon Coffee Brewing (Vacuümpot) Methode – De Definitieve Gids

Table of Contents

Het is als een stofzuiger, maar dan voor het maken van koffie. Klinkt dat vreemd?

Kijk maar eens:

Het vacuüm koffiezetapparaat, ook wel bekend als sifon koffiezetapparaat, is een alternatieve manier om je must-have ochtendkoffie te maken.

Veel modieuzer en flitsender dan het op het eerste gezicht lijkt, heeft het vacuümbrouwen de tand des tijds en de smaak doorstaan, een opmerkelijke overwinning gezien de zeer competitieve koffie-industrie.

Met een beetje finesse, maak indruk op de gasten of behandel je eigen smaakpapillen met deze hoogwaardige home-brew methode.

Wie moet je bedanken?

De eerste werkende vacuümbrouwers dateren uit het midden van de 19e eeuw.

Terwijl velen geloven dat Marie fanny Amelne Massot of Lyons, Frankrijk, het originele model te danken heeft, verscheen een gelijkaardig toestel niet veel later in Schotland.

Historici debatteren nog steeds over wie de uitvinding te danken heeft.

Wat de eerste massamarktversie betreft, nam Gaggia de prijs al in het midden van de jaren veertig van de vorige eeuw in ontvangst.

Het succes van Gaggia zou beperkend blijken te zijn.

In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw werd het snel en gemakkelijk. Hoe heerlijk de koffie ook was, de koffiezetapparaten verloren hun aantrekkingskracht.

De systemen verdwenen praktisch in de schaduw van de druppelende koffiemachine, die met één druk op de knop snel hele potten koffie kon zetten.

Vandaag de dag is de koffiespecialiteit weer op de markt, en daarmee ook de heropleving van de zelfgemaakte systemen die de smaak en de noten van elk brouwsel behouden.

Het zetten van sifonkoffie is nu te zien en te genieten in coffeeshops en, in toenemende mate, in huizen en appartementen.

Vacuümbrouwen 101

Er zijn vier basisonderdelen voor een hedendaagse vacuümbrouwer, ook wel een vacuümpot of syphon/siphon genoemd:

1. Bodemcontainer
2. Bovenste container
3. Syfonbuis
4. Filter

De onder- en bovencontainers zijn met elkaar verbonden via de syfonbuis.

Het filter heeft een dubbele werking, waardoor vloeistof en gas doorgelaten kunnen worden terwijl het koffiedik uit uw kopje wordt gehouden.

U zult het ook nodig hebben:

1. Koffiebonen
2. Slijpmachine (voorkeur voor braamslijpmachine)
3. Een brander. Een butaanbrander is het beste.
4. Pak een thermometer, het komt goed van pas.


Een methode die zijn naam eer aandoet

Het is niet verrassend dat vacuümkoffie zetten afhankelijk is van afzuiging om koffie te maken.

Dit is hoe deze full-immersion methode werkt:

Er wordt water aan de bodem van de container toegevoegd.

De bodemcontainer wordt verwarmd en het verwarmde water zorgt voor damp.

Nergens anders heen dan naar boven gaat de damp door het filter naar het bovenste reservoir.

Hier wordt koffiedik aan het water toegevoegd.

Nadat de warmte is verwijderd, valt het water/koffiemengsel dat zich nu op de bovenste container bevindt, terug door de onderste container.

Daarbij gaat het door het filter. Het filter zuivert de koffie en houdt de malingen uit uw koffiemok.

Klaar om te beginnen met het zetten?

Stap voor stap instructies voor het maken van uw eigen vacuüm-gebrouwen koffie

Om te beginnen, monteer je je syphon en volg je deze zes basisstappen:

Stap 1: Voeg water toe aan de bodembak en zet de kachel eronder. Zet de verwarming hoog.
Stap 2: Nadat het water kookt, plaatst u de trechter die aan het bovenste reservoir is bevestigd.
Stap 3: De damp begint uit de onderste bak, via de trechter, naar boven te komen. Gebruik uw handige thermometer om te kijken naar 200 graden Fahrenheit. Wanneer het deze temperatuur bereikt, voeg dan uw gemalen koffie toe.
Stap 4: Roer.
Stap 5: Verwijder na een minuut of net onder het vuur.
Stap 6: Koel en geniet!


Heb je het zien gebeuren?

Nadat u de warmte in stap vijf hebt verwijderd, vindt de magische zuiging plaats.

Zonder warmte zuigt de bodemcontainer al het water terug, dat nu koffie is.

Het filter, genesteld tussen de twee containers, zorgt ervoor dat de grond niet meebeweegt voor de rit.

Aanpassen met uw techniek

Vacuüm-gebrouwen koffie kan klaar zijn in slechts zes stappen, in slechts ongeveer zes minuten.

Te goed om waar te zijn? Dat is het wel, en dat is het niet.

Hier zijn vier tips om in gedachten te houden om je vacuüm brouwtechniek te verbeteren:
1. Gebruik 3 eetlepels grof gemalen koffie per 2-kopige siroop.
2. 2. Spoel het bovenste reservoir af voor gebruik, maar zorg ervoor dat het volledig droog is om barsten te voorkomen.
3. 3. Wacht tot het gas en de luchtbel het terrein verlaten voordat u de warmte verwijdert. Dit varieert meestal van 45 seconden tot één minuut. Hint: Zoek naar een duidelijke lijn tussen de grond en het water.
4. 4. Nadat je de warmte hebt verwijderd, geef je de grond nog een laatste keer doorroeren terwijl ze beginnen met de neerwaartse zuiging door de trechter.

Het plukken van de pot

Nu de nieuwsgierigheid je over de streep heeft getrokken, is het tijd om te investeren in je eigen vacuümkoffiezetapparaat. Vacuümkoffiezetapparaten zijn er in veel verschillende maten, van drie-kops modellen tot acht of meer.

U heeft ook verschillende filteropties:
1. Doek
2. Metaal met gaas
3. Metaal zonder gaas
4. Papier
5. Glas

Het reinigen van uw Vacuümbrouwer

Het schoonmaken van vacuümpotten kan een beetje lastig zijn, maar het is de moeite waard als u de volgende keer dat u koffie zet een goede smaak wilt hebben.

Sommige modellen worden geleverd met een gebogen stalen staafborstel, ideaal voor het reinigen van smallere modellen. Veel speciaalzaken hebben soortgelijke borstels bij de hand.

Ongeacht hun oorspronkelijke doel werken ze goed voor deze reinigingsmethode. Wees voorzichtig met het schrobben en spoelen van de verschillende stukken.

De glazen boven- en onderbak kunnen gemakkelijk breken.

Tot slot, voor doekfilters, de meest voorkomende keuze, grondig afspoelen en opslaan in water. Plaats in uw koelkast.

Deze stappen zullen u helpen het meeste uit de levensduur van uw doekfilter te halen.

Hopelijk heb je genoten van deze tutorial. Laat het me weten als je vragen hebt.

Meer gerlateerde koffie weetjes!