Research-Backed Gezondheidsvoordelen en -nadelen van Donkere Chocolade

Table of Contents

Wie houdt er van chocolade? Een heleboel mensen blijkbaar!

Het is een geliefde zoete lekkernij met ongeveer 51,7 miljard industrie die de permanente residentie in ons leven heeft genomen.

Het is een pikhouweel dat het suikergehalte bevredigt, de weelderige chocoladesmaak in je mond laat exploderen en echte textuur aan bepaalde gerechten toevoegt.

Ongetwijfeld kan het negatieve effecten hebben op onze gezondheid, waardoor de smaakpapillen van sommige mensen te graag van de 70% cacao willen genieten.

En wat dan nog? Roep de chocoladeoorlogen terug!

Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar pure chocolade kan veel gezondheidsvoordelen bieden omdat het een echte superfood, cacao, bevat – ook wel bekend als “voedsel van de goden”.

Het is de reden dat pure chocolade als nuttig voor de gezondheid wordt beschouwd. En het beste deel? Er zijn talloze studies die deze beweringen ondersteunen.

Maar laten we, voordat we ons in de voors en tegens gaan verdiepen, eerst de technische details van dit zeer geliefde voedsel bespreken. Bovendien heb ik enkele pro-tips toegevoegd om u te helpen alleen de eersteklas donkere chocolade te kopen die uw zoetekauw tevreden stelt. Bedank me later!

Wat is pure chocolade?

Het is een vorm van chocolade met weinig tot geen toegevoegde melkbestanddelen (te vinden in melkchocolade). De basisingrediënten zijn onder andere cacaoboter, cacaoboter, suiker, lecithine en wat smaakstoffen.

Ter informatie: In het algemeen is men het erover eens dat de term “pure chocolade” verwijst naar de chocolade die minder dan 12% melk bevat, maar er bestaat een kleine consensus over het minimumgehalte aan chocolade likeur en dit varieert sterk afhankelijk van het land en de markt.

Donkere chocolade is een luxueuze traktatie die rijk is aan smaak en donker van kleur – een bitterzoete keuze voor wie altijd hunkert naar exotische en volle smaken.

Het is heerlijk in elke vorm, van taarten en koekjes tot cafeïnehoudende dranken en warme cacao. Maar gezond? Zeker in meerdere opzichten als je je met mate overgeeft.

Laten we het hebben over, waarom het de keuze van een snack is geworden voor mensen over de hele wereld.

Gezondheidsvoordelen van Donkere Chocolade

1. Zeer voedzaam – en zo heerlijk!

De exacte voedingswaarden zullen variëren, afhankelijk van het merk en het niveau van de toegevoegde cacao en suiker. Maar als je een pure chocolade van de beste kwaliteit koopt met een relatief hoog cacaogehalte, dan is het eigenlijk heel voedzaam.

Volgens het Amerikaanse Ministerie van Landbouw bevat 100g pure chocolade met 70-85% cacaobestanddelen:

 • 43,06g vet
 • 7,87g eiwit
 • 24,23g suiker
 • 43 mg cafeïne
 • 10,9 g vezels
 • 73mg calcium
 • 11,9 mg ijzer
 • 228mg magnesium

Het heeft ook een overvloed aan fosfor, kalium, natrium en zink.
Natuurlijk is 100 gram een vrij hoge hoeveelheid en ondanks dat het rijk is aan flavonoïden, mag het niet teveel gedronken worden.

Dus, hoeveel pure chocolade moet ik eten?

Houd vast aan een matige consumptie – de meeste experts geloven dat de aanbevolen dosering voor pure chocolade 30 tot 60 gram per dag is.

2. Krachtige bron van antioxidanten

Donkere chocolade zit vol met verschillende stoffen die biologisch actief zijn en antioxiderende eigenschappen hebben, zoals flavanolen en polyfenolen.

Oxidatieve stress speelt een rol in het natuurlijke verouderingsproces en kan het risico op het ontwikkelen van verschillende ziekten verhogen. Deze omvatten:

 • Hartaandoeningen
 • Diabetes
 • Ziekte van Parkinson en Alzheimer
 • Kanker
 • Oogziekte

Het is echter het vermelden waard dat de antioxidanten in de pure chocolade de oxidatieve stress kunnen tegenhouden en de vrije radicalen kunnen “ontwapenen”, die worden gevonden door het gebruik van ORAC en vier andere methoden.

In feite meldt een studie van Chemical Central Journal uit 2011 dat pure chocolade en cacao een hoge waarde aan krachtige antioxidanten hadden dan alle andere geteste vruchten (bosbessen en acai-bessen).

3. Kan de gezondheid van uw hart verbeteren

Verschillende studies over cacaoproducten, met name de pure chocolade, suggereren dat het zeer gunstig kan zijn voor het hart en dat het uiterst beschermend kan zijn om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.

Verschillende lange termijn observatieonderzoeken naar donkere chocolade hebben zelfs aangetoond dat het eten van donkere chocolade meer dan 5 keer per week het risico op hart- en vaatziekten met 57% heeft verminderd (1).

Bovendien vermindert het ook de kans op overlijden door hartziekten met 50% gedurende een periode van 15 jaar (2).

Het is belangrijk om te weten dat dit observationele studies waren, dus het kan niet bewijzen dat het de donkere chocolade was die het risico hielp verminderen.

Het bevestigde biologische mechanisme ervan geeft echter aan dat het eten van donkere chocolade het risico op verschillende hart- en vaatziekten kan verlagen.

4. Kan de hersenfunctie en -immuniteit verbeteren

Studies over de hersenen en de cognitieve functie hebben de laatste jaren enorm aan belang gewonnen. Talrijke studies suggereren dat een hoog cacaogehalte een gunstig effect kan hebben op de hersenen, de stemming en het geheugen.

Een paar recente studies van Loma Linda University wijzen erop dat een portie of twee pure chocolade een positief effect kan hebben op het humeur, het geheugen en het functioneren van de hersenen.

In de eerste studie werd aan de gezonde deelnemers gevraagd om een 48 gram donkere chocolade te eten (met 70% cacao en 30% biologische rietsuiker). Daarna werden hun hersenen gescand met het EEG (dat de hersenketens meet). Het team vond een toename van de gammagolven over meerdere golven van de cortex die gerelateerd zijn aan cognitie en geheugen.

Het is echter belangrijk om te weten dat de veranderingen in de golf zeer significant waren tijdens de vroegere tijden en normaal werden op het laatste punt.

In het tweede onderzoek werd de deelnemers gevraagd om een week lang elke dag dezelfde hoeveelheid chocolade te eten. Hun bloed werd elke dag verzameld nadat ze de chocolade hadden gegeten, zodat de onderzoekers de veranderingen in de expressie van de genen konden meten, als die er zijn.

Als gevolg van de studie bleek dat de genen die betrokken zijn bij de immuunrespons een boost hebben gekregen en dat de genen die betrokken zijn bij de ontsteking zijn verminderd.

De resultaten van deze studies kunnen bemoedigend zijn voor mensen, maar dit waren zeer kleine pilotstudies. Meer onderzoek is nodig om de voordelen en risico’s te bevestigen.

Echter, aangezien deze studies worden gepubliceerd in peer-reviewed tijdschriften, moet u overwegen als een voorlopige.

Dus, als je fan bent van pure chocolade, kun je doorgaan, zoals het onderzoek suggereert.

5. Verlaagt het risico op een beroerte

Nieuw onderzoek brengt weer eens heerlijk nieuws voor chocoladeliefhebbers.

De laatste studies over donkere chocolade bevestigen dat een matige consumptie van donkere chocolade elke dag in verband wordt gebracht met het risico op een beroerte.

Uit een recent onderzoek bij inwoners van Norfolk blijkt dat een hogere chocoladeconsumptie het risico op toekomstige cardiovasculaire aandoeningen zou kunnen verminderen en er waren geen statistisch significante aanwijzingen om de inname van chocolade te vermijden die zich zorgen maken over de cardiovasculaire risico’s.

Het is echter belangrijk om te weten dat de resultaten van het onderzoek geen overtuigend verband leggen tussen de inname van chocolade en het risico op een beroerte.

6. Kan mensen met diabetes helpen

Een van de meest geloofwaardige mythes over mensen met type 2 diabetes is dat je gedwongen kan worden om afscheid te nemen van alle snoepjes en after-dinner traktaties. Helaas is het tot op zekere hoogte waar, maar als het gaat om pure chocolade, kan de matige consumptie u helpen uw bloedsuikerspiegel te verlagen.

Volgens een studie van The Journal of Nutritional Biochemistry lijken de cacaoflavanolen te helpen bij bepaalde soorten cellen die de afscheiding van insuline bevorderen voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

De auteur van de studie suggereert echter dat je veel meer cacao en geen suiker moet consumeren om van al deze diabetische voordelen te kunnen genieten.

Een andere studie uitgevoerd door ARYA Atheroscler meldt dat deelnemers die acht weken lang donkere chocolade aten, een significant verschil in vastenbloedsuikerspiegel en A1C-gehalte opmerkten, terwijl de deelnemers die witte chocolade aten, geen enkel voordeel hadden.

7. Helpt de bloeddruk te verlagen

Nog zo’n verrukkelijk nieuws voor chocoladeliefhebbers.

Aangezien pure chocolade flavanolrijke cacaovloeistoffen bevat, helpt het de bloedvaten te ontspannen en de doorbloeding te verbeteren door de productie van stikstofmonoxide (NO) te ondersteunen en draagt het zo bij aan de kleine maar statistisch significante daling van de bloeddruk, zegt Harvard School of Public Health.

Verschillende studies ondersteunen de voordelen van cacaoflavanolen voor het verbeteren van de doorbloeding en het verlagen van de bloeddruk, hoewel de effecten meestal mild zijn (3, 4, 5, 6).

Een studie uit 2010 vond echter geen verschil in mensen met een hoge bloeddruk.

8. Kan helpen bij gewichtsverlies

Het zal u misschien verbazen dat u het weet, maar ja, pure chocolade kan de redder van uw taille zijn, maar alleen als een kleiner onderdeel van een uitgebalanceerd dieet en bewegingsplan.

Een papier uit 2014 in Nutrition, vond dat kinderen die chocolade eten minder zwaarlijvigheid vertoonden.

Een ander onderzoek uit 2014 vond vergelijkbare resultaten bij volwassenen. Er werd gemeld dat een hogere consumptie van chocolade had geleid tot een merkbare vermindering van de lichaamsmassa-index, zowel bij mannen als bij vrouwen.

Dit gebeurt vooral door de veranderingen in de eetlust door het eten van donkere chocolade waardoor je je vol voelt en minder eet, volgens het Journal of Functional Foods.

9. Goed voor de huid

De bioactieve bestanddelen in de pure chocolade kunnen zeer heilzaam zijn voor uw huid.

Volgens een studie van Journal of Nutrition kunnen flavonols fungeren als een beschermende laag voor uw huid, de doorbloeding, de dichtheid van de huid en de hydratatie verbeteren.

Een andere studie van Journal of Cosmetic Dermatology ontdekte dat het consumeren van pure chocolade (met een hoge hoeveelheid flavonols) gedurende een periode van 12 weken, het aantal MED, de minimale hoeveelheid UVB-stralen die nodig zijn om roodheid van de huid te veroorzaken, kan verhogen.

10. Verbetert de darmgezondheid

De zoete lekkernij is niet alleen lekker om van te watertanden, maar ook goed voor de gezondheid van je darmen.

Verschillende studies over cacao en darmgezondheid melden dat het eigenlijk gunstig kan zijn voor het verhogen van de vriendelijke bacteriën (die zowel de antioxidanten als de vezels in de cacao fermenteren) en het verminderen van de ontsteking in de darm (7).

Ondanks de steun van het onderzoek, staat cacao niet gelijk aan chocolade. Donkere chocolade met de hoogste portie cacao is beter, maar mag niet teveel worden geconsumeerd, zelfs niet als het afkomstig is van de zuiverste vorm van cacao.

Het onderzoeksteam stuurde drie verschillende soorten cacaopoeder (licht verwerkt, matig verwerkt en Nederlands verwerkt) naar het lab om de impact op de darmmicroben te testen.

Als gevolg van deze test bleek dat een milder behandeld cacaopoeder meer gunstige resultaten opleverde, volgens de Scientific American.

Voordat u een hoge kwaliteit donkere chocolade of snoepreep wilt kopen, zijn er enkele gezondheidsrisico’s, moet u zich bewust zijn van deze zoete lekkernij.

1. Hoog in cafeïnegehalte

Volgens de Universiteit van Kentucky College of Agriculture zijn koffie en thee meestal donkerder van kleur en bevatten ze veel cafeïne, maar pure chocolade bevat meer cafeïne dan melkchocolade.

Dus, als je meer pure chocolade eet, betekent dit dat je meer cafeïne consumeert, wat kan leiden tot een aantal negatieve bijwerkingen, zoals:

 • Verhoogde hartslag
 • Irritatibiliteit
 • Angst
 • Uitdroging
 • Nervositeit

Bovendien kan het ook een piek in de bloeddruk veroorzaken en kan het uw slaap ernstig aantasten. Dus, als je last hebt van verhoogde bloeddruk of gevoelig bent voor het effect van cafeïne, moet je ofwel voorkomen dat je volledig of in grotere hoeveelheden consumeert, zegt LiveStrong.

2. Kan de kans op een niersteen vergroten…

Donkere chocolade is rijk aan oxalaten die kunnen bijdragen aan de vorming van de meest voorkomende soorten nierstenen.

Dus, als je vatbaar bent voor het risico van niersteenvorming of als je ooit eerder niersteen hebt gehad, moet je steenvormend voedsel, waaronder donkere chocolade, vermijden, zegt Harvard Medical School.

3. Mogelijk veroorzaakt migraine hoofdpijn…

Naast cafeïne bevat pure chocolade ook een stimulerend middel, thyramine, waarvan gedacht wordt dat het bij sommige mensen mogelijk de migraine veroorzaakt, meldt Clemson University.

De gegevens zijn echter niet overtuigend en er zijn meer studies nodig om de relatie tussen pure chocolade en migraine te begrijpen.

4. Hoog in suiker

Donkere chocolade is hoger in verzadigde vetten en suiker die uw bloedsuikerspiegel onverwacht kunnen verhogen. Een enkele ons donkere chocolade is bijna gelijk aan 150 calorieën die voornamelijk afkomstig zijn van vetten en suiker.

Overtollige vet- en suikerconsumptie kan uw taille verhogen en het risico op hart- en vaatziekten vergroten.

Het is echter de moeite waard om op te merken dat het een rijke bron van krachtige antioxidanten is en veel heilzaamer dan witte of melkchocolade. Het is dus altijd aan te raden om dit calorierijke voedsel met mate in te nemen.

Tips om donkere chocolade van hoge kwaliteit te kopen

Hier zijn enkele suggesties om de gezonde keuzes van donkere chocoladeproducten te beperken:

 • Kies een donkere chocolade van hoge kwaliteit. Hoe donkerder, hoe beter.
 • Ongezoete fondantchocolade kan de beste knal zijn voor uw bok, omdat hij geen vet- of suikergehalte bevat en verpakt is met waardevolle antioxidanten.
 • Vermijd chocoladeproducten met gehydrogeneerde vetten of geraffineerde bloem. Geen van beide zal gezonder zijn voor uw fysieke en interne gezondheid.
 • Kies geen donkere chocoladeproducten met het etiket “kunstchocolade” of “chocolade-smaak”. Deze beperkingen komen niet eens in de buurt van de echte textuur, smaak of gezondheidsvoordelen.
 • De basislijn: Moet je donkere chocolade eten of niet?

Dus, dames en heren, er is genoeg bewijs dat donkere chocolade een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen kan bieden en vooral de voordelen die het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten verlagen.

Maar dit betekent nooit dat je elke dag veel chocolade moet gaan eten. Het kan nog steeds negatieve bijwerkingen veroorzaken als je te veel eet.

Misschien kunt u na het eten nog een paar vierkante meters nemen. Als u wilt genieten van de meeste voordelen, probeer dan te consumeren zonder room of suiker.

Vergeet niet dat er veel chocolade op de markt is, maar niet iedereen is gezond. Voor een premium kwaliteitskeuze moet u er altijd voor zorgen dat u die met minder en zeer natuurlijke ingrediënten kiest.

Het is een van de heerlijkste voedingsmiddelen die geweldig smaken en tegelijkertijd veel gezondheidsvoordelen bieden.

Mensen die geïnteresseerd zijn in het opnemen van dit in de dagelijkse routine, moet in gedachten houden, het is hoog in vet en calorieën, zodat de algemene vuistregel is vasthouden aan gematigdheid bij elke mogelijke beurt.

over deze zoete lekkernij.

Meer gerlateerde koffie weetjes!