MOKA POT VS AEROPRESS

Table of Contents

Wilt u espressoachtige koffie maken zonder een echte espressomachine te kopen en de bank kapot te maken? De mokapot en de Aeropress zijn twee goedkope koffiezetapparaten die bijna tot een espresso-consistentie kunnen zetten.

Dus in een debat over mokapot versus aeropress, wie wint er? Welke methode is beter, en welke maakt superieure koffie?

HOE ZIJN MOKA POTTEN EN AEROPRESS VERGELIJKBAAR?

In wezen zijn zowel de aeropress als de mokapot vergelijkbaar: ze maken allebei gebruik van druk om koffie te zetten, zoals een espressomachine dat doet. Het enige verschil is dat de druk bij deze twee methoden veel minder is dan bij een typische espressomachine.

COST

HOE ZIJN MOKA POTTEN EN AEROPRESS VERGELIJKBAAR?

In wezen zijn zowel de aeropress als de mokapot vergelijkbaar: ze maken allebei gebruik van druk om koffie te zetten, zoals een espressomachine dat doet. Het enige verschil is dat de druk bij deze twee methoden veel minder is dan bij een typische espressomachine.

COST

Het duurt tussen de 4 en 5 minuten voordat een espressomachine klaar is voor gebruik. Echt, je wordt beperkt door de snelheid waarmee je water aan de kook kan brengen op je fornuis.

Deze koffiezetapparaten kunnen ook op de camping gebruikt worden en het kan wat langer duren om op een kampeervuur te zetten, omdat de vlam meestal wat zwakker is.

Als je het water eenmaal hebt opgewarmd, kan Aeropress in minder dan 90 seconden koffie zetten. Het hele idee achter het ontwerp van de Aeropress was om heel snel een espresso-achtig schot te kunnen zetten.

Wat de zettijd betreft, verslaat de Aeropress de mokapot mijlenver.

OOSTEN VAN GEBRUIK

Er is hier een beetje een debat waar sommige mensen zullen zeggen dat de espressomachines voor fornuizen klaar zijn en vergeten, terwijl Aeropress veel meer hands-on is, maar ik zal smeken om het hier anders te doen.

Ik heb het gevoel dat de Aeropress veel gemakkelijker te gebruiken is en dat hij veel vergevingsgezinder is.

Tuurlijk, je laadt gewoon het koffiedik in de kamer van de moka-pot en zet het op het fornuis, maar je moet goed opletten. Als de koffie begint te brouwen, hoor je een gorgelend en sputterend geluid dat aangeeft dat alle koffie is gezet.

Als u dit mist en het blijft opwarmen, kan de koffie beginnen te koken en zelfs overstromen. Ook wordt het koffiezetapparaat erg heet direct van het fornuis, en in mijn ervaring wordt zelfs het plastic handvat vrij heet. Ik heb mezelf een paar keer verbrand!

Met de Aeropress doe je gewoon koffiedik in de kamer, giet je water en druk je de plunjer naar beneden. Toegegeven, het kost wat kracht om te plunjeren, maar de koffie zal erg vergevingsgezind zijn, zelfs als je te langzaam of te snel duikt.

In de categorie gebruiksgemak neemt de Aeropress de taart.

TASTE

Hier wordt het interessant. Wat smaakt beter: moka-koffie of Aeropress-koffie? Het antwoord is…

Het hangt af van je persoonlijke voorkeuren!

Zowel de Aeropress als de stoofpotkoffie maken een zeer intens kopje. In beide gevallen is het drukproduct in staat om veel smaak te extraheren (daarom heeft espresso, die met een veel hogere hoeveelheid druk wordt geëxtraheerd, zo’n gewaagde smaak).

De Aeropress heeft als bijkomend voordeel dat het een papieren filter is, dat bijna alle soorten bezinksel uitfiltert. Het resultaat is een zeer schoon kopje, wat vrij verfrissend is gezien het feit dat andere gewaagde koffies zoals franse persen vrij troebel zijn.

Koffie met een fornuis zal ook de brutaliteit en intensiteit hebben, maar omdat er geen papieren filter is, kan de koffie een beetje modderig of korrelig zijn. Dit is niet helemaal slecht, maar het komt gewoon neer op persoonlijke voorkeuren.

De Aeropress heeft nog een laatste voordeel in de smaakcategorie: er is veel ruimte om te spelen met Aeropress-koffie, van het zetten van een hele 6 ons in één keer tot het zetten van slechts een shot en het verdunnen van de koffie later.

Hierdoor kun je de smaak naar wens aanpassen en daarom is de Aeropress de winnaar in de smaakcategorie.

VERSATILITEIT

De espressomachine voor fornuizen maakt één soort koffie en doet dat heel consequent.

De Aeropress maakt daarentegen veel verschillende soorten koffie.

Hoewel het standaardrecept het meest gebruikt wordt, zijn er tonnen methodes die je kunt gebruiken om met Aeropress te brouwen en in de loop der jaren hebben barista’s veel verschillende recepten 1 bedacht.

De twee meest gebruikte methoden zijn het standaard Aeropress brouwsel en het omgekeerde brouwsel, maar je kunt ook americanos, cold brew, en noem maar op.

Er zijn veel verschillende bijlagen en aanpassingen beschikbaar voor de Aeropress die je kunt gebruiken om veel verschillende koffies te maken.

Alleen al voor de vele mogelijkheden die u heeft, is de Aeropress de winnaar in de categorie veelzijdigheid.

ONDERHOUD

Ik hou ervan hoe makkelijk het is om de Aeropress schoon te maken. Je hoeft alleen maar het plastic filter te verwijderen, de puck koffie uit te werpen door te plonzen en het rubber af te spoelen.

Dat is het letterlijk! Voor de dagelijkse schoonmaakbeurt is gewoon het afspoelen van het rubber voldoende. De rubberen plunjer duwt toch al het bezinksel en water naar buiten, waardoor de hoofdzuigkamer na elk brouwsel piepend schoon wordt.

Voor langdurig onderhoud hoeft u alleen maar alles uit elkaar te halen en te wassen met water en zeep.

De mokapot is niet zo moeilijk te onderhouden. Omdat u alleen koffie zet, kunt u wegkomen met gewoon alles schoon te spoelen en af en toe een diepe reiniging met water en zeep.

U moet echter wel voorzichtig zijn met het spoelen van een espressomachine, want deze blijft erg lang heet. De Aeropress kan direct worden gereinigd.

Beide koffiezetapparaten staan hier op gelijke voet, dus we noemen de onderhoudscategorie een schone stropdas.

LUCHTMACHTDRUKRECEPT

Er zijn veel verschillende recepten, maar het eenvoudigste recept is dat van de uitvinder Alan Adler.

Begin met een lepel (die bij het koffiezetapparaat wordt meegeleverd) gemalen koffie. De koffie moet bijna zo groot zijn als een espresso.

Als u het schepje niet bij de hand hebt, is het ongeveer twee eetlepels, en om heel precies te zijn, gebruik dan een weegschaal en meet 15 gram.

Plaats het papieren filter in de zwarte filterhouder en zet een paar druppels water om het uit te spoelen. Schroef de filterhouder op de onderste kamer en plaats het koffiedik erin. Zorg ervoor dat het koffiedik waterpas staat – dit kunt u doen door de kamer zachtjes te schudden.

Plaats de kamer op een stevige koffiekop. Giet 85 graden C heet water op het terrein en probeer het gelijkmatig te bevochtigen. Giet tot u bij het 1-symbool op de kamer komt. Dit is genoeg voor één shot espresso (die u rechtop of verdund kunt drinken).

Gebruik de roerstaaf en geef de slurry een snelle roerbeurt van ongeveer 10 seconden.

Plaats de plunjer in de kamer en begin in een gestaag tempo naar beneden te zakken. Ga helemaal naar beneden tot je de puck met koffiedik raakt. Op dit punt zou je een sissend geluid moeten horen.

De resulterende kop koffie kan worden genoten zoals hij is, of u kunt hem verdunnen met wat water om een Americano te maken.

FORNUISKOFFIE RECEPT

Voor het maken van een fornuis of percolatorkoffie meet u dezelfde 15 gram koffie op en plaatst u deze in de koffiekamer. Vul de onderste kamer met water, plaats het filter op de onderste kamer en schroef de onderste kamer op de bovenste kamer.

Plaats het apparaat op een fornuis en laat het water aan de kook komen. Als het water kookt, stijgt het door het koffiedik heen naar de bovenste kamer, waar het eruit sijpelt.

Je weet dat het brouwsel klaar is als je een sputterend en sissend geluid hoort, dus pas op!

Meer gerlateerde koffie weetjes!