Moka Pot Coffee Brewing Tutorial – De volledige gids

Table of Contents

We zijn verslaafd aan koffie en dat is de harde waarheid. Maar hoe kan dat niet?

Dat is de echte vraag. Honderdduizenden bedrijven zouden failliet gaan als ze hun werknemers de broodnodige koffiepauze zouden ontnemen.

Aan de andere kant is het beter om verslaafd te zijn aan deze drank dan aan andere stoffen die echt schadelijk zijn.

Er zijn vele manieren om koffie te zetten. Kook het in een ketel, zet het in een druppelmachine, zet het met een Franse pers, enz.

Hoewel de zwarte vloeistof op vrijwel elke hoek van de straat verkrijgbaar is, is thuisgebrouwen koffie moeilijk te evenaren. Het is niet alleen lekkerder, maar ook gezonder.

Het exemplaar dat u bijvoorbeeld bij een koffiezetapparaat kunt kopen, is minder gewenst en kan mogelijk verpakt zijn met allerlei gevaarlijke stoffen. Aangezien we het hebben over thuisgebrouwen koffie, is er één soort koffiezetapparaat dat de beste koffie geeft die er is.

Dat is de al beroemde Moka Pot.

Als je er nog niet van gehoord hebt, mis je veel kopjes gevuld met de to-die-for energizer. Haal je Moka-pot, want we staan op het punt om je te leren hoe je zo’n goede koffie kunt zetten dat je begint te spetteren als je water ziet.

Maar eerst: wat is een Moka-pot?

Wat is een Moka-pot en hoe werkt het?

De Moka pot werd in 1933 gepatenteerd door Luigi de Ponti, een Italiaanse uitvinder, als opdracht voor de ingenieur Alfonso Bialetti. Het ontwerp is sindsdien niet meer veranderd.

Dus, wat is het? Het is een koffiezetapparaat gemaakt van aluminium. Hoe werkt het? Nou, je zet het op het fornuis, en het kokende water wordt door de cee gr ounds geleid.

De Moka-pot heeft drie cruciale onderdelen:

  1. Ketel (het deel dat op de vlam zit)
  2. Koffiemand (die boven op de ketel)
  3. Opvangkamer (het bovenste niveau, bedekt met het deksel)

Het werkt op de basisfysica: de druk van de stoom injecteert heet water door het koffiedik, dat op zijn beurt in de verzamelruimte terechtkomt. Eenvoudig en efficiënt.

Hoe zet je koffie met een Moka-pot: stap-voor-stap handleiding?

Dus, heb je je ooit afgevraagd hoe Superman naar het einde van de wereld kon vliegen en terug in een kwestie van seconden? Hij dronk koffie, natuurlijk.

Laten we naar de stap-voor-stap gids gaan voor het zetten van koffie met de Moka-pot, en we zien je direct naast Superman.

Stap 1: Kook wat water en vul het onderste reservoir…

Een steeds terugkerende klacht over het zetten van koffie met een Moka-pot is dat de koffie vaak een keer bitter is. Dat gebeurt niet als je het reservoir vult met al heet water. Bovendien gaat het zetten sneller, omdat het water geen tijd nodig heeft om de juiste temperatuur te bereiken om het proces te starten.

PRO TIP: Er is één ding waar u rekening mee moet houden: een Moka-pot heeft een drukventiel aan de zijkant van de ketel. Vul het reservoir niet boven dit ventiel. Dit is bedoeld om de druk te manipuleren.

Als er bijvoorbeeld te veel druk is, laat het ventiel het los. Als je hem met water bedekt, doet hij het niet meer, dus je bent geneigd om een klein bommetje op je kachel te hebben.

Stap 2: Maal de koffiebonen

Kijk eens naar de filter van de mand.

Zorg ervoor dat de maling die je gebruikt het niet verstoppen.

Met andere woorden, de maling mag niet te grof of te fijn zijn.

Door ervoor te zorgen dat de maling perfect op maat is, zal de pot soepel werken en heeft hij niet veel onderhoud nodig.

PRO TIP: Er zijn veel mensen die pleiten voor het vullen van de mand tot de rand.

Doe dat niet.

Als er meer koffie in de mand zit, zal de druk die nodig is voor het zetten van de koffie groter zijn. Dat zou kunnen uitmonden in het blazen van de pot op het fornuis. Vul de mand niet te veel!

Stap 3: Maak de lip van het filter schoon en schroef de pot vast.

Als je de gemalen koffie in de mand doet, valt er onvermijdelijk een deel van de grond over de hele linie. Je hebt geen handdoek of zakdoek nodig, je hoeft alleen maar je index op de lip te leggen.

Als u de koffiedik niet verwijdert, kan het zijn dat de pot niet correct wordt geschroefd.

Nadat je het reinigingsgedeelte hebt gedaan, schroef je de Moka-pot zo stevig mogelijk vast.

PRO TIP: Als u het niet goed vastschroeft, kan er tijdens het zetten van de koffie wat water of koffie weglekken. Dat is heel gevaarlijk, want het drukventiel kan afgaan en je zou je drankje van de muren moeten drinken.

Zorg ervoor dat de Moka-pot goed vastgeschroefd is voordat u hem op het fornuis zet.

Stap 4: Zet de goochelaar op het fornuis!

Maak niet de fout om de Moka-pot op hoog vuur te zetten. Er zal meer koffie op het fornuis staan dan in de opvangkamer. Laag-middelmatig is de beste warmte. Het brouwsel zal op een zachte manier worden opgevangen. Als het gek uit de trechter schiet, verlaag dan het vuur of houd de pot in de hand, boven de vlam.

Probeer ook de pot op de buitenste rand van uw kachel te plaatsen, met het ventiel in de andere richting van u gericht. Kijk nu goed naar de opvangkamer, en kijk hoe uw kostbare vloeistof uit de trechter stroomt in al zijn donkere glorie.

Stap 5: Haal de pot van het fornuis

Wanneer de opvangkamer op het punt staat tot de rand te worden gevuld, kunt u de Moka-pot van het fornuis halen. U kunt hem op iets kouds plaatsen om het brouwproces te stoppen – het lemmet van een mes bijvoorbeeld, of een in koud water gedrenkte handdoek. Als u het niet stopt, wordt de koffie bitter.

Stap 6: Schenk de koffie in kopjes

Moka pot koffie is vrij sterk, dus je zou wat melk of water kunnen toevoegen om het te verdunnen. Het kan zelfs te sterk zijn voor mensen die van sterke koffie in het algemeen houden. Als je het niet kunt uitstaan zoals het is, zal melk het wel doen.

Bovendien, als het te sterk is, weet je hoeveel grond je de volgende keer moet gebruiken, dus je krijgt een iets zwakkere drank.

Hoe kies je de beste Moka-pot?

Moka potten zijn er in verschillende maten. U moet beoordelen hoeveel koffie u en uw familie drinken en een geschikte pot kopen. Er zijn bijvoorbeeld Moka-potten die uitdrukkelijk zijn ontworpen om 6 kopjes te zetten.

Waarom zou je er één kopen als je niet dagelijks 6 kopjes koffie nodig hebt? Tuurlijk, je kunt het nog steeds gebruiken, maar het zal moeilijk zijn om de hoeveelheid koffie te raden die er in gaat.

Koop indien mogelijk een Moka-pot die gemaakt is van roestvrij staal.

Deze gaat langer mee en is beter bestand tegen hitte dan een aluminium pot.

Doe wat onderzoek voordat u een model koopt. We hebben het voor u gedaan – Bekijk onze beoordelingen van de beste moka-potten (stoofpot espressomachines). Bepaal zelf de grootte en het materiaal.

Probeer te streven naar een model dat is gemaakt door de originele fabrikanten.

Zo zorg je ervoor dat je kwaliteit voor je geld krijgt en niet een of andere neppot die na een paar keer gebruik kapot gaat.

Hoe maak je de Moka-pot schoon?

De pot is eigenlijk heel gemakkelijk op te ruimen.

Zorg er eerst voor dat hij afgekoeld is. Gebruik geen zepen of vaatwasmiddelen, want die tasten de aluminiumlaag aan.

Haal de pot uit elkaar, verwijder de grond en spoel vervolgens gewoon elk onderdeel af. Laat de pot drogen op een handdoek en zet hem dan weer in elkaar. Het is erg belangrijk om de onderdelen goed te laten drogen.

Aluminium roest niet, maar het corrodeert. Corrosie is niet zo gevaarlijk, maar het zou de pot wel een zeer onaangename kleur geven.

U kunt de onderdelen met de hand drogen om het proces nog sneller te laten verlopen.

Veiligheidsmaatregelen

De Moka-pot staat onder druk, dus hij kan ontploffen als hij verkeerd wordt gebruikt. Om dat te voorkomen, moet u het drukventiel aan de zijkant van het reservoir niet afdekken.

Houd dat altijd in de gaten. Het maximale waterniveau ligt net onder dat kleine ventiel. Ten tweede, vul de mand niet te veel met koffiedik.

Er zal meer druk nodig zijn om te brouwen, wat kan leiden tot een kleine explosie.

Ook mag er niet met het koffiedik worden geknoeid, want het resultaat zal hetzelfde zijn als wanneer u de mand te veel vult. Soms kan er stoom en water uit de pot lekken.

Dat gebeurt als je het niet goed geschroefd hebt.

Haal hem onmiddellijk uit de warmtebron. Controleer of het is afgesloten zoals het in eerste instantie had moeten zijn.

Als dat niet de oorzaak is, controleer dan de trechter en kijk of deze verstopt is.

De soorten koffie die je met een Moka-pot kunt maken
Espresso

De espresso is een van de sterkste koffiesoorten.

Hij komt meestal als een ongezoet schot dat je een stoot energie geeft. Sommige mensen houden er niet van omdat het te bitter en te sterk is. Hoe dan ook, het is gezonder dan gezoete koffie, om voor de hand liggende redenen.

Er is geen echte richtlijn voor het maken van espresso met de Moka-pot; schenk de koffie gewoon in het kopje en drink het zoals het is, zonder iets anders toe te voegen.

Ierse koffie

Ierse koffie is heerlijk, punt uit.

Zo maak je het: zet een kopje Moka-potkoffie, schenk het in een koel glas, verdun het met twee eetlepels heet water en voeg Ierse whisky en wat bruine suiker toe.

Roer het mengsel om en voeg een topping van slagroom toe.

Let er wel op dat je de room niet met de koffie mengt. Nip de koffie met een rietje door de room. Je kunt het mengen van de twee gemakkelijk vermijden door de slagroom te besproeien.

Americano

De Americano koffie is een eenvoudige espresso verdund met wat heet water of melk. Het is het alternatief voor de mensen die niet van sterke koffie houden.

Mokka

Mokka werkt perfect in de winter, en het gaat heel goed samen met een laagje dekens en een van je favoriete boeken. Meng wat melk met cacaopoeder en voeg het toe aan je koffie. Als je je nog meer wilt verwennen, kun je er wat kaneel overheen strooien. Je krijgt dan een kerstgevoel.

Gearomatiseerde Latte

Latte is in principe koffie met melk. Je kunt er echter wel wat extra smaken aan toevoegen, om het spel een beetje op te krikken. Nogmaals, kaneel is de nummer 1 deelnemer.

Het gaat zo goed met koffie.

Vanille-extract, pepermuntolie of kokosmelk zijn ook fantastisch.

Je kunt je koffie op smaak brengen met zo’n beetje alles wat je maar kunt bedenken, zolang die twee maar samengaan. Sommigen doen eieren en boter in die van hen.

Een paar laatste woorden

De Moka-pot is een fantastisch alternatief voor diegenen die zich geen dure koffiezetapparaten kunnen veroorloven of die gewoon denken dat die het gedoe niet waard zijn.

Maar hier is de inside scoop: je hebt eigenlijk geen dure espressomachines nodig. De koffie is niet anders.

U kunt het u een stuk makkelijker maken: een Moka-pot is erg goedkoop, efficiënt en gemakkelijk schoon te maken. Bovendien is hij gemakkelijk te vinden.

Er zijn veel online retailers die het verkopen.

Respecteer de stappen in deze gids op een religieuze manier, vooral degene die aandringen op de veiligheid. Je moet niet aan je Moka-pot gaan denken als aan een kernreactor.

We hopen dat deze gids nuttig is geweest.

Al met al is een Moka-pot waarschijnlijk alles wat je nodig hebt om een fantastische koffie te maken.

Geef geen fortuinen uit aan koffiezetapparaten, want raad eens: als ze kapot gaan, kan het onderhoud net zo kostbaar zijn als de machines zelf. Moka-potten hebben zelden of nooit onderhoud nodig.

Meer gerlateerde koffie weetjes!