MACCHIATO VS CORTADO: TWEE MINDER BEKENDE ESPRESSODRANKEN

Table of Contents

Macchiato vs Cortado: beide zijn drankjes op basis van espresso, waarom dan alle mooie namen?

Er zijn zoveel verschillende soorten koffie. Maar ongeacht waarom je drinkt, de fundamentele redenen zijn de smaak, de geur, en het zou je gelukkig en alert moeten maken in de ochtend. En voor veel diepe L-liefhebbers hebben ze een bepaalde koffiebarbestelling die misschien een latte of een piccolo is.

Maar hoe zit het met macchiatos en cortado’s?

WAT IS EEN MACCHIATO

De macchiato is een vorm van Italiaanse koffie die al sinds de eeuwwisseling bestaat. Het is een espresso die wordt afgezet met geschuimde melk die direct in het kopje wordt gestort. Espresso is, zoals u weet, de naam van een meer geconcentreerde, intense koffie die ook zijn oorsprong vindt in Italië.

Espresso is meestal gemakkelijk te maken als je een goede espressomachine hebt. Het brouwt ook heel snel. Een typische espressoschot wordt meestal gezet met 14 tot 15 acht gram gemalen koffie.

Macchiato, wat ook “gemarkeerd” betekent, is gewoon een espressoschot dat is gemarkeerd met een dollop van opgeschuimde melk. De hoeveelheid melk is erg klein, dus het zal veel sterker zijn dan een cappuccino.

Macchiatos worden geserveerd in een klein kopje, niet groter dan 3 tot 4 ons.

Dus als u de voorkeur geeft aan koffie die melkachtig is, maar toch aan het intense einde van het spectrum, overweeg dan om een macchiato te proberen.

WAT EEN CORTADO IS

Laten we vanuit Italië naar Spanje gaan om de Cortado te leren kennen.

De Cortado dankt zijn naam aan een Spaanse cortar die bekend staat als ‘Tallat’ in het Catalaans en ‘noisette’ in Frankrijk. Net als de macchiato is een cortado ook een espreso met een kleine hoeveelheid melk om de zuurgraad van de koffie te helpen verminderen. De standaardverhouding is 1:1, maar anderen geven de voorkeur aan het 1:2 tarief.

In Cuba staat Cortado bekend als een Cortadito. Hier wordt het geserveerd in een speciaal soort glas dat voorzien is van metalen ringbodems en draadgrepen. Cortado wordt vooral ‘s avonds in de vorm van koffiedadels en ontspannen na een lange dag van drukte genoten.

Cortado heeft ook andere variaties zoals de Cortado condensada, Cortado leche y leche, of Cortado bombon. Een espresso met gecondenseerde melk en de laatste is een espresso met gecondenseerde melk en room erbovenop.

VERSCHIL TUSSEN EEN MACCHIATO EN CORTADO

MILK

Dus om te beginnen is de verhouding van het mengen van de melk en de koffie, een Cortado vereist dat de koffie-melk verhouding gelijk is of dat er iets meer melk is dan de espresso. Terwijl de Macchiato een lepel opgeschuimde melk nodig heeft om perfect te zijn. Ook wordt een macchiato genoten door iedereen die een espresso te zuur vindt, maar ook niet te veel melk in de koffie wil hebben.

WANNEER TE DRUKKEN

Ten tweede variëren de tijden voor het drinken of genieten van de drankjes ook. Een Macchiato wordt vaak aangeduid als een ochtenddrankje. Veel Italianen kunnen na een volle maag geen enkele melkdrank meer drinken; daarom geven ze er ‘s morgens de voorkeur aan. Bovendien is de aanwezigheid van de espresso in de Macchiato een stimulans en zorgt voor een lekkere stoot cafeïne in de ochtend.

Macchiato kan worden geserveerd met een enkel of dubbel schot, terwijl de Cortado een avonddrankje is dat bedoeld is om je zenuwen te kalmeren en een gesprek op gang te brengen terwijl je drinkt. De Cortado wordt geserveerd met een enkele espresso.

SIZE

Cortado wordt het best geserveerd in een glas van 150-200 ml, en de melk wordt meestal gestoomd, terwijl de Macchiato meer schuim heeft en een kleine latte is. Het is veel gemakkelijker om een Cortado te verwarren met een minder schuimende cappuccino dan de espresso macchiato.

TASTE

Zoals gezegd, wat een koffie definieert is de smaak en de geur. En om dit te bereiken is het noodzakelijk dat de brouwer kwaliteitsvolle koffiezaden koopt en deze onder de juiste omstandigheden opslaat.

Het belangrijkste onderdeel is het branden van de bonen. Door ze onder verschillende omstandigheden te roosteren komen verschillende smaken naar boven. Ook het land van herkomst brengt een verschil in de smaak van de koffie naar boven.

Tot slot zal de apparatuur die wordt gebruikt bij het zetten van koffie u ook helpen bij het uitbrengen van het soort koffie dat u wilt. Het kan moeilijk zijn om een goede koffiemachine te vinden en te selecteren, zeker als er niet veel lokale winkels zijn die deze koffie leveren.

Als deze twee variabelen eenmaal zijn vastgesteld, zal het verschil tussen een cortado en een macchiato qua smaak te wijten zijn aan het verschil in de gebruikte hoeveelheid melk.

Gerelateerd

Kijk eens naar Qavashop als je uit het Midden-Oosten komt.

Om van kwaliteitsvolle koffie te kunnen genieten, moet je de mooiste koffieproducten op de markt hebben. Dit zal een lange weg gaan om ervoor te zorgen dat het kopje koffie dat u neemt in alle opzichten uitstekend is. Van koffiebonen tot het zetten van koffie is koffie zetten een kunst op zich, en alleen wie deze vorm van kunst echt waardeert, zal zijn volledige pracht en praal ervaren.

VEELGESTELDE VRAGEN

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN PICCOLO EN EEN CORTADO?

Een piccolo is een ristretto (die iets kleiner is dan een espresso) met gestoomde melk. Een cortado is vergelijkbaar, maar dan met een espressoschot.

IS EEN CORTADO HETZELFDE ALS EEN PLATTE WITTE?

Een platte witte bevat meer melk dan een cortado. Bovendien is de melk in een plat wit veel dikker door het fluweelachtige microschuim.

WAAROM WORDT CORTADO IN EEN GLAS GESERVEERD?

Veel espresso-specialiteiten worden in glazen geserveerd in plaats van in kopjes. Het transparante glas zorgt voor een aangenaam visueel element.

Meer gerlateerde koffie weetjes!