Macchiato vs Cappucino vs Melk vs Mokka

Table of Contents

Koffie drinken is een dagelijks verwenritueel dat niet alleen aangenaam is, maar ook een handvol gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Wist u dat de statistieken aangeven dat vier koppen koffie per dag de kans op type 2 diabetes met 50 procent verminderen? Plus, het stimuleert je metabolisme.

Zoals je kunt zien, is koffie goed voor je. In feite is het leven zonder koffie eng. En ieder van ons houdt ervan om te experimenteren met verschillende koffie assortimenten, toch?

Toch, tenzij je een bekwame barista bent, is de kans groot dat je geen onderscheid kunt maken tussen verschillende dranken op basis van espresso.

Maar nu niet meer:

Navigeren door het menu van je favoriete koffieshop hoeft geen uitdaging te zijn. In de post van vandaag zal ik u de belangrijkste kenmerken van de verschillende koffiesoorten presenteren.

Elk van deze dranken op basis van espresso, namelijk de cappuccino, de latte, de macchiato en de mokka, zijn uniek. Dus, koffieliefhebbers (of fanatiekelingen) zoals jij en ik moeten het verschil vertellen.

Kijk echter eens naar de onderstaande tabel om de belangrijkste verschillen te zien tussen de vier dranken die we vandaag zullen bespreken.

Cappuccino v/s Latte v/s Macchiato v/s Mocha – Wat is het verschil?

Zoals u kunt zien, bevat elk van de aangeboden dranken een espresso. Hoewel de componenten overeenkomen, verschilt de verhouding per drank.

Cappuccino Koffie

Om te beginnen heeft de hedendaagse cappuccino zich ontwikkeld uit de Oostenrijkse koffiedrank die kapuziner wordt genoemd. Het omvat drie ingrediënten: espresso, gestoomde melk en melkschuim.

In essentie wordt een cappuccino bereid volgens een 1:1:1 verhouding van deze componenten.

Het fundamentele verschil tussen een cappuccino en een latte is de verhouding van de ingrediënten. Zoals u in de bovenstaande tabel kunt zien, zijn de ingrediënten hetzelfde.

U vraagt zich misschien af:

Hoe bereid je een verrukkelijke cappuccino voor?

De basis van deze drank is in de eerste plaats espresso. Daarna giet u hete gestoomde melk uit de kan. Je moet er op letten dat je het schuim achterhoudt. Zodra u de juiste verhouding melk heeft gegoten, is het schuim de kers op de bovenkant.

Een cappuccino is een sterkere drank dan een latte vanwege de aanwezigheid van het melkschuim over de melk zelf. Daarnaast is de smaak van de espresso rijk en sterk, liggend in de wachtkamer onder een uitgerekte, gladde laag dik schuim.

Extra tip: bij de bereiding van uw cappuccino moet u een lepel gebruiken om het stijve schuim tegen te houden terwijl u de gestoomde melk inschenkt. Onmiddellijk daarna komt het schuim vrij. Idealiter maakt u onderscheid tussen drie verschillende lagen: espresso, gestoomde melk en schuim.

Latte / Café Latte

Latte, ook wel Caffe Latte genoemd, komt ook uit Italië. De letterlijke vertaling is koffie met melk.

Dit is het soort drank waar veel mensen van genieten bij het ontbijt, en het bestaat uit:

  1. Dubbel shot espresso
  2. 6 tot 8 ons gestoomde melk
  3. Een laag melkschuim (1 cm dik)
  4. Onderscheidend van de 1:1:1 verhouding die gebruikt wordt bij het maken van een cappuccino, is de verhouding tussen de ingrediënten van een latte: 1:4:1.

Het gladde, zijdeachtige schuim is waarschijnlijk het element dat de latte zeer verleidelijk maakt (voor mij op zijn minst).

De waarheid is dat de textuur van het schuim van een latte cruciaal is, omdat het de drank een duidelijke smaak en uitstraling geeft.

Min of meer vaak zul je de lattekunst bovenop de drank opmerken. Dat gebeurt door de melk op een bepaalde manier te schenken.

Gezien de aanzienlijke aanwezigheid van gestoomde melk is een latte geen sterke drank. In feite is het vrij mild, omdat het een populaire toevoeging is aan het ontbijt in Frankrijk en Italië.

Het drinken van een latte voelt als het drinken van melkachtige koffie terwijl je geniet van een cappuccino voelt als het drinken van stijf schuim met een laagje koffie dat helemaal onderin verborgen zit. De koffiesmaak is een beetje subtiel, en de romige consistentie is om voor te sterven.

Dus hoe bereid je een typische latte voor?

Stap 1: Neem twee kopjes espresso in een kopje.

Stap 2: Giet er gestoomde melk overheen

Stap 3: Giet 1cm vingerbreedte van melkschuim

Optioneel kunt u uw verborgen talent uitdagen om latte kunst te creëren. Het is slechts een kwestie van tijd totdat je de techniek onder de knie krijgt als je graag wilt oefenen.

Macchiato / Café Macchiato / Espresso Macchiato

De macchiato heeft een aantal dingen gemeen met de populaire latte – ze bevatten allebei melk; toch verschillen de verhoudingen.

In werkelijkheid belichaamt een traditionele macchiato een shot espresso, die is afgewerkt met melkschuim.

De Engelse vertaling voor de Italiaanse macchiato is gekleurd melk. Dit houdt in dat de melk wordt gekleurd door de overweldigende aanwezigheid van de espresso. De term gekleurd benadrukt dat de hoeveelheid melk net genoeg is om de oorspronkelijke kleur van de espresso te veranderen.

Caffe macchiato wordt ook wel espresso macchiato genoemd. Het wordt gekenmerkt door een gewaagde smaak, in vergelijking met andere cafeïnedranken. Dat komt omdat het een kleine hoeveelheid melk in combinatie met espresso bevat.

Simpel gezegd: een macchiato is een espresso met een beetje melk erin. In Portugal wordt deze drank aangeduid als café pingado of koffie met een druppeltje.

Ik zou u deze drank van harte aanbevelen als u graag sterk gearomatiseerde koffie drinkt (ik pas zeker in deze categorie).

U kunt kiezen uit een korte of lange macchiato.

Dus, als u geen grote fan bent van de kracht van een typische espressodrank, kan zowel een korte als een lange macchiato in uw straatje liggen, omdat de melk de smaak van de drank echt verandert, zonder dat dit te veel invloed heeft.

Dus, hoe bereid je een typische espresso macchiato?

Stap 1: Begin met het opschuimen van ongeveer 0,68 oz. verse melk.

Stap 2: Bereid uw espressoschot voor…

Stap 3: Vul de espresso met de opgeschuimde melk.

Pro Tip: Als u een fan bent van sterke koffiedranken, kunt u twee espresso shots gebruiken om de smaak te maximaliseren.

De sleutel tot het bereiden van de perfecte macchiato is het toevoegen van de espresso als eerste en de melk als tweede. Op deze manier wordt de espresso gemarkeerd met melk. Dit kleine detail onderscheidt de macchiato van andere dranken.

Mokka / Café Mokka / Mokkaccino

En tot slot bevat de mokka een prachtige mix van ingrediënten die uw smaakpapillen zeker zullen verwennen. Het is het soort drank dat lijkt op een dessert.

Mokka, ook bekend als Caffee Mokka of Mokkaccino is het genot van elke chocoladeliefhebber. De drank bevat espresso, warme melk en chocolade, die tot op zekere hoogte vergelijkbaar zijn met een latte. Maar wat deze drank echt uniek maakt, is de toevoeging van chocolade aan de combinatie.

Maar of je deze drank nu lekker vindt of niet, het is een subjectieve zaak. Veel koffieliefhebbers houden niet zo van koffie/chocolade/caramel/vanillecombinaties.

Toch zijn onze smaken niet bespreekbaar, toch?

Sommige cafés bereiden hun eigen siropen voor hun mochas. Andere gebruiken chocoladesiroop of breken stukjes chocolade af.

Ook worden sommige mokka’s geserveerd met schuim of slagroom. Optioneel voegen barista’s een stofje cacaopoeder of kaneel toe.

Sommige mensen drinken hun mokka’s liever met marshmallows, waardoor de drank vergelijkbaar is met warme chocolademelk.

Chocolade en koffie worden al eeuwenlang gemengd. Hun smaken vullen elkaar aan, wat de voornaamste reden is waarom men ook kan kiezen uit verschillende chocolade/koffiedesserts.

Hoe bereid je een typische mokka voor?

Dit is wat je nodig hebt:

2 espresso shots
2 oz. warme chocolademelk
1 oz. gestoomde melk
Melkschuim
Chocoladestroop

Stap voor stap instructies

Stap 1: Plaats 2 oz. chocolade op de bodem van een glas.

Stap 2: Voeg de melk toe, terwijl u zachtjes roert.

Stap 3: Zorg ervoor dat u het schuim als laatste bewaart.

Stap 4: Schenk vervolgens de espresso shots in en voeg het melkschuim toe. U kunt ook koude room toevoegen; strooi er wat kaneel, gemalen koffiebonen of gemalen koffie overheen.

Natuurlijk, als het gaat om smaken, zijn de mogelijkheden eindeloos en kunt u uw fantasie gebruiken.

Melk – Een over het hoofd geziene ingrediënt

Considering that espresso is the constant in each of these beverages, what makes the difference is the milk. Many people undermine the importance of milk in preparing excellent coffee.

Most espresso-based beverages include frothed, steamed or cold milk. While it could appear insignificant, using the correct type of milk could make the world of a difference.

Milk’s density differs, which affects the texture and volume ratio.

Frothed milk has three different layers:

  • At the bottom – heated liquid milk
  • In the middle – micro-foam
  • On top – stiff froth

In order to obtain frothed or steamed milk, you should use a special milk frother or the steam wand of your espresso machine. The frothing device should blow steam into the milk. While it heats it, it incorporates air into it as well, which gives it a puffy consistency.

Pro tip: Volle melk heeft vaak de voorkeur van barista’s. Omdat het meer vet heeft, is het elastischer. De vette eiwitten die aanwezig zijn in volle koemelk zorgen voor een heerlijke latte-textuur waar we allemaal van houden. Hoewel elke soort melk een textuur kan hebben, kan magere melk of sojamelk leiden tot het splitsen van de latte.

Het primaire onderscheid tussen de verschillende soorten opgeschuimde melk is de hoeveelheid bubbels.

Met andere woorden:

In het geval van opgeschuimde melk wordt het volume verdubbeld. Voor gestoomde melk neemt het volume slechts met een derde toe.

Hier is hoe je gestoomde en opgeschuimde melk bereidt:

  1. Als u gestoomde melk wilt bereiden, moet u de stoomstaaf in de melk plaatsen, op ongeveer 1 inch in. Zorg ervoor dat u het in de juiste hoek plaatst, zodat de stoom een draaikolk creëert. Zodra de melk de juiste temperatuur heeft – 145 tot 155 graden Fahrenheit, stop met stomen.
  2. Schuimmelk is ongeveer hetzelfde. De toverstok moet ook een vortex creëren. Als je merkt dat de melk schuimt op het oppervlak, moet je het dieper plaatsen, totdat je op de bodem van de beker komt. Zorg ervoor dat je dat geleidelijk aan doet. Stoom ook niet te lang op één plaats. Zodra u merkt dat het schuim zich heeft ontwikkeld en het volume is toegenomen, moet u verder gaan.

Het effect van de melk in een koffiedrankje is aanzienlijk. Dat komt omdat het aroma van de espresso erdoor wordt verdund en min of meer verandert.

Pro tip: Het geheim van het opschuimen van melk als een pro is om de stoombehoefte recht op het oppervlak van de melk te houden.

Het primaire onderscheid tussen dranken verschijnt als het stomen klaar is, en het is hoog tijd om de drank in te schenken. Barista’s draaien de melk graag rond om een kan met fluwelen microschuim te creëren.

Hoe zit het met het inschenken van de melk?

Het inschenken van de melk wordt ook als een kunst overgebracht. Ik raad je aan om een lepel te gebruiken om het schuim tegen te houden. U moet het kopje vullen afhankelijk van de hoeveelheid die u nodig heeft voor uw drankje; voeg de espresso toe en schep er wat opgeschuimde melk overheen.

Normaal gesproken moeten koffiedranken onmiddellijk worden geconsumeerd. In het geval dat het te koud is, zal de melksmaak overheersen. Als het echter te warm is, kan het bitter zijn en dat tintelende gevoel op je tong veroorzaken.

Bittere koffieresultaten als gevolg van oververhitte melk, dus zorg ervoor dat u dat vermijdt.

Laatste gedachten

Koffie is een rijk dat ik nooit moe word van het verkennen. Het is onverwacht en heerlijk. Ook al lijkt het misschien niet zo, de verschillen in smaak tussen de vier dranken – cappuccino, latte, macchiato en mokka – zijn opmerkelijk.

Het is dus belangrijk om verschillende dranken te proberen en te experimenteren met verschillende dranken om vast te stellen wat in uw straatje past.

Het doel van het drinken van koffie is om je smaak en voorkeur uit te drukken. Dit minimaliseert het belang van de technische naam van een drank. Toch is het voor koffieliefhebbers belangrijk om het verschil te weten, nietwaar?

Dus, wat wil je als volgende genieten? Een schuimige traktatie, a.k.a. een cappuccino, een scherpe drank, a.k.a. de espresso macchiato, of een melkachtige, schuimige sensatie, a.k.a. de latte? Het is aan jou om te beslissen.

Als u andere vragen of gedachten heeft over de onderwerpen, kunt u die schrijven in de commentaarsectie.

Meer gerlateerde koffie weetjes!