Latte macchiato maken zonder Espresso Machine

Table of Contents

Latte Macchiato maken

Winters behoren tot de latte, geen enkele koffieliefhebber zit graag binnen op een kille dag zonder deze mok van de hemel. Maar je zou deze heerlijke specialiteit thuis kunnen vermijden omdat je bedenkt dat het te gecompliceerd of onmogelijk is om te maken zonder gebruik te maken van een chique espressomachine.

Uw lattebegeerte moet niet worden gedicteerd door dure gadgets of beperkt blijven tot een koffiebarretje.

Ik zal niet durven beweren dat je in staat zult zijn om restaurant kwaliteit latte te maken, maar zonder een espressomachine, melkopschuimer en ander speelgoed van de handel, kun je nog steeds vrij veel heerlijke en waarschijnlijk de meest fotogenieke kop koffie maken – en ja, het zal ook een mooie topping van schuim hebben.

Hier is hoe te doen wanneer u een Caffe latte op het gemak van uw huis wilt, om te nippen in het daglicht, of terwijl u een diepgaand gesprek met uw boezemvriend heeft.

Voordat u de latte maakt, moet u een aantal essentiële ingrediënten en apparatuur voor het maken van de latte verzamelen:

Het maken van de Espresso

 • Melkstomen
 • Melkschuim
 • Het maakt niet uit welke methode u gebruikt, de ingrediënten zijn altijd hetzelfde om uw smaakvolle kopje latte te ontwerpen.

Hier is wat je nodig hebt als geheel:

 • AeroPress
 • Koffiemolen (voor het geval u hele bonen koffie gebruikt)
 • Koffiedikten
 • Espressodrankje
 • Pot met deksel
 • Water
 • Lepel
 • Latte glas of kopje
 1. Latte Macchiato maken (zonder espressomachine)
  Er zijn meerdere manieren om espresso te brouwen zonder het gedoe van pompen en persen, ik zal ze hier niet allemaal in detail beschrijven omdat ik die methoden in een apart artikel heb behandeld, je kunt het bekijken om beter te leren.

U kunt echter wel deze goedkope methode (AeroPress) volgen om espresso te brouwen zonder een espressomachine.

Latte macchiato maken

Je zult moeten gebruiken:

 • Een AeroPress (kan ongeveer $15 tot $25 kosten)
 • Koffiemolen
 • Koffiedikten
 • Water

Aeropresso Espressomethode

Voordat we ons verdiepen in het proces van het maken van een espressoschot met AeroPress, is het belangrijk om de basistechnische aspecten van deze apparatuur te kennen.

Een AeroPress is een draagbare en lichtgewicht cilinder met een plunjer en een filter aan de onderzijde. Het is een zuinige techniek om in enkele minuten een espressodrankje te bereiden.

Als je het nog niet eerder hebt gebruikt, is hier de afbraak van het proces:

 1. Maal uw koffiebonen
  Je hebt ongeveer 22 gram koffie nodig om één rijke espresso te bereiden. Gebruik de molen om je bonen zo fijn mogelijk te malen. De grootte van de grond doet er veel toe als je espresso met AeroPress wilt zetten, dus zorg ervoor dat je er anders voor zorgt dat je niet de smaak krijgt die je eigenlijk zoekt.

Snelle opmerking: Dit is een van de belangrijkste aspecten die bepalen hoe uw koffie uiteindelijk zal smaken. Als je een javaliefhebber bent zoals ik, kun je het belang van versgemalen koffie boven voorgemalen koffie niet ontkennen.

Als de hele bonen slechts enkele minuten voor het zetten worden gemalen, zorgen ze voor maximale versheid, smaak en aroma in elk mogelijk kopje java, als ze goed worden bewaard. Omgekeerd, als u liever op veilig speelt en het voordeel van voorgemalen koffie benut, neemt u eigenlijk alle natuurlijke oliën en smaken op voorhand weg.

Nu is de keuze geheel aan u!

Omdat latte een espressospecialiteit is, neem ik liever de rand van donkergeroosterde espressobonen. Dit geeft een unieke smaak aan uw drankje en verrijkt het met crema.

 1. Bereid uw AeroPress voor en voeg koffiedik toe.
  Het vergt een beetje werk voordat we de koffiedik in smaakvolle espresso vloeistof veranderen. Voeg het papieren filter toe aan de onderste korf en verwarm de apparatuur voor door een kleine hoeveelheid heet water te gieten. Dit helpt ook om van de papiersmaak af te komen.

Gooi het spoelwater en voeg het koffiedik toe aan de onderste kamer. Schud zachtjes om uw koffiedik gelijkmatig te laten bezinken.

Verwarm een andere papierfilter met heet water en plaats deze boven op het koffiedik in de onderste kamer.

 1. Druk op de plunjer/zuiger
  Bevestig de body met de onderste kamer, druk nu de plunjer helemaal naar beneden en trek hem terug naar boven. Je ziet het terrein veranderen in puck – verzekert dat je deze stap op de juiste manier hebt gedaan.

Voeg vervolgens het warme water over de puck toe en vul deze tot het niveau dat het beste bij je past. Meer water betekent dat de vloeistof minder geconcentreerd is.

Pak de AeroPress en schud het in een cirkelvormige beweging gedurende 15 seconden. Druk deze keer op de zuiger om de puck optimaal te verpletteren. Druk niet te hard, anders krijg je een bittere smaakvloeistof.

Ruik het, proef het, voila! Je hebt espresso gemaakt met AeroPress.

 1. Melkstomen en -schuim
  Voor het geval je het niet weet, er zijn twee populaire manieren om de melk voor de koffie te verwarmen – stomen en opschuimen. Beide kunnen uw gewone koffie naar het volgende niveau brengen, maar er is een definitief verschil tussen beide opties.

Op het eerste gezicht zult u merken dat gestoomde melk veel zwaarder is, omdat er minder lucht en schuim in zit. Aan de andere kant is er minder melk nodig om de opgeschuimde melk te bereiden, omdat het volume drie tot vier keer zo groot is als het resultaat van het beluchten van verwarmde melk.

Voor de ontwikkeling van uw latte-drankje heeft u beide nodig, u kunt het gewoon geen dag noemen als u een van beide mist.

Snelle opmerking: Het soort melk dat u zult gebruiken, is van belang voor de smaak en de uiteindelijke textuur van de drank.

U kunt elke soort melk gebruiken voor het maken van latte-dranken, maar de meeste barista’s over de hele wereld raden het gebruik van volle melk aan, omdat het goed stomen/bevruchten is om zo een rijke smaak en romigste resultaten te leveren.

Uit mijn persoonlijke experiment vond ik dat volle melk alle beloftes waarmaakte en dat het veel gemakkelijker was om professioneel uitziende lattekunst te creëren als een pro.

Bereiding van gestoomde melk

Gestoomde melk is eigenlijk de verwarmde melk, er zijn verschillende manieren om het te doen zonder zelfs het gebruik van dure apparatuur. U kunt het in de magnetron doen, maar wanneer u meer controle wilt hebben over de warmte, kan een fornuis de beste manier zijn om het te doen.

U zult het nodig hebben:

 • Melk
 • Kleine steelpan
 • Thermometer

Instructies om het te doen

 • Giet de melk in een kleine steelpan en plaats deze op de steelpan.
 • Verwarm de melk op medium tot medium lage temperatuur, afhankelijk van het soort melk dat u gebruikt om een bepaalde temperatuur te bereiken om het te stomen. (Melk: 150ºF, Sojamelk: 140ºF, Amandelmelk: 130ºF)
 • Roer de melk af en toe door elkaar om te voorkomen dat hij gaat koken en als hij eenmaal op een geschikte temperatuur is, haal hem dan uit de koeling en giet hem direct op de espresso.
 • Bereiding van geroerde melk
 • Hoewel het de moeite waard is om een minimale investering te doen in melkopschuimer of melkkan, kunt u met een glazen Franse pers en een magnetron de gestoomde melk in slechts enkele minuten omzetten in schuim.

Het zal u nodig hebben:

 • Koude melk
 • Franse pers
 • Magnetron

Instructies om het te doen

 • Vul een derde van een mok met koude melk.
 • De melk 30 tot 45 seconden laten microgolfen. En giet de warme melk voorzichtig in de French Press en bevestig de plunjer.
 • Hef het fijnmazige filter van de French Press snel op en dompel het onder zodat de luchtdeeltjes in de proteïnen en vetten van de melk worden geforceerd. Blijf dit doen (over het algemeen gedurende 10-15 seconden) totdat het schuim ongeveer 50% aan het totale volume van de melk toevoegt.
 • Neem het French Press deksel eraf en schenk of schep de opgeschuimde melk uit in uw latte-drankje.
 1. Ontwerp uw lattebeker
  Nu je alles klaar hebt, heb je gewoon een lattebeker nodig om je favoriete drankje te ontwerpen.

Schenk eerst de espresso in een breed, ondiep kopje en schenk dan zoveel gestoomde melk als je wilt voor je espressodrankje, terwijl je het schuim tegenhoudt voordat je het afmaakt door wat schuim te scopen.

Schep nu zoveel schuim als u wilt op uw latte-drankje en strooi als laatste de cacaokracht of nootmuskaat op de bovenkant van het schuim om uw drankje een mooie uitstraling te geven terwijl u de smaak ervan verbetert.

Laatste gedachten
We leven in een wereld waar we grenzeloze mogelijkheden hebben voor smaakcombinaties, als je wilt kun je je favoriete siroop met de warme melk erdoor roeren voordat je het schuim toevoegt.

Je hoeft geen deskundige barista te zijn om thuis een heerlijke lattekoffie te zetten, je hebt zelfs die dure machines niet nodig om je lattebegeerte te repareren, zolang je maar een paar handige apparaten hebt om je drankje te bereiden.

Zet gewoon uw espresso, stoom de melk en voeg wat topping toe – Ta-da, uw heerlijke latte is klaar!

Meer gerlateerde koffie weetjes!