Koffie zetten zonder Koffiezetapparaat!

Table of Contents

Hoe maak je koffie zonder koffiezetapparaat?

Koffie zetten

De meerderheid is tegenwoordig afhankelijk van de handen van een koffiezetapparaat. Deze ‘afhankelijke’ mensen, waaronder ikzelf, zijn gearresteerd voor de liefde voor koffie en kunnen misschien niet meer zonder.

Koffie zonder koffiezetapparaat

De smaak, het aroma en al deze gezondheidsvoordelen met betrekking tot koffie die we zo nu en dan horen, zullen je ook niet laten schieten. Zoals de tijd het vraagt, wees een vrij mens en ontdoe je van de afhankelijkheden, zelfs als het een koffiezetapparaat is.

Wat is er erger dan opstaan en het niet hoeven proeven van je ochtendbrouwsel? Ik vertel je wat het volgende zou kunnen zijn; Een lijn van vloekwoorden voor alles. Een slecht humeur om te werken? God verhoede het. Wat als je een kopje koffie wilt, maar niet door het regime van de fancy push en hightech bedieningspanelen van het koffiezetapparaat wilt gaan.

Al dit gedoe kan worden bespaard als je weet hoe je koffie moet zetten zonder koffiezetapparaat. Ik heb alle recepten op een rijtje gezet voor uw gemak, zodat u de heerlijke koffie kunt bereiden als u alle instructies op de juiste manier opvolgt. En raad eens? Je hoeft niet allemaal een mooi koffiezetapparaat te hebben.

Lees hieronder en bedank me later!

Dingen die je van tevoren moet weten
Ik moet je iets vertellen voordat je naar de keuken gaat en aan de slag gaat met het brouwen.

  1. Verse gronden
    Koffiemalen per molen
    Gebruik altijd verse grond. Ik kan hier niet genoeg op drukken. Verse gemalen koffie is een heel ander spel, zeg ik je. Deze verse gemalen koffie maakt je koffie beter dan in de machine, zo niet beter. Het gebruik van muffe gemalen koffie kan uw koffie bitter doen smaken en niet zo de moeite waard zijn om te zetten.
  2. Koffiebonen bewaren (juiste manier)
    Opgeslagen koffiebonen
    Vochtigheid is een alarmerend belangrijk onderwerp dat moet worden opgespoord. De koffiebonen verliezen hun smaak als ze eenmaal zijn blootgesteld aan vocht. De juiste manier om koffiebonen op te slaan speelt een zeer belangrijke rol in de versheid ervan. Dit kan de belangrijkste reden zijn waarom u de beste koffiecontainer nodig heeft voor het bewaren van verse bonen.
  3. Temperatuurbewakingssysteem
    Temperatuurcontroleapparaat
    De temperatuur van het water dat u gebruikt bij het zetten van uw koffie is erg belangrijk. Als de temperatuur van het water te laag is, kan de smaak in de koffiedik niet worden gerechtvaardigd. En als uw water te heet is, kan het uw koffiedik beschadigen en een slechte geur aan uw koffie afgeven. Verschillende koffiesoorten variëren de temperatuur van het water, maar het gemiddelde is 195-205 Fahrenheit.

10+1 Beste methoden/Recepten om koffie te maken zonder koffiezetapparaat
Het volgen van deze beste recepten zal u de kunst van het experimenteren van verschillende koffiesmaak volgens hun respectievelijke recepten onder de knie krijgen.

  1. De Cowboy-methode
    Timing: maximaal 5 minuten

De Cowboy-methode

Weet je nog dat je oma je haar koffiefoto’s rond het vuur liet zien? Het was geen inzicht in een koffiezetapparaat, maar ze leken er met volle teugen van te genieten. Hoe? De klassieke cowboykoffie is je antwoord. De naam is ontleend aan de oude Amerikaanse cowboyverhalen. Dit koffierecept heeft generaties lang en vele kampvuren overleefd.

Wat heb je nodig?

Geen cowboyhoed nodig, maar oké als je er een hebt.

  • Een steelpan natuurlijk
  • Kachelvuur/kampvuur
  • Koffiedikten
  • Water
  • Lepel
  • Pollepel
  • Mok

Instructie om het te doen

  • Giet water in een steelpan. Zorg ervoor dat u iets meer gebruikt dan de hoeveelheid die u wilt in uw koffie, want u zult wat verliezen door verdamping.
  • Schenk het koffiedik erin en roer het mengsel. Als u er één zou gebruiken, giet dan dezelfde hoeveelheid gemalen koffie in het koffiezetapparaat.
  • Zet de brander op tot medium tot hoog vuur. Je zou af en toe kunnen neuriën terwijl je de gemalen koffie roert om verbranding te voorkomen.
  • Zet dit kookproces voort met een dekselloze pan voor twee hele minuten.
  • Zet het fornuis uit terwijl je de pan eraf haalt.
  • Wacht vier minuten, zodat het koffiedik zich kan laten bezinken.
  • Breng het mengsel van de pan naar de beker met behulp van een opscheplepel. Als je geen opscheplepel hebt, giet je het mengsel langzaam uit. En ta-da uw koffie is klaar.

2. De filtermethode

De filtermethode
Heb je trek in koffie? Maar wil je niet naar de kruidenierswinkel gaan? Dit is de tijd dat je die zeef gebruikt. Ja, een zeef, maar die met dubbel gaas en kleine gaatjes. Kijk eens hoe.

Wat heb je nodig?

Koffiedrogerij

  • Waterkoker/sauspan
  • Gaasfilter (het beste als het een kegelvormige is)
  • Mok

Instructie om het te doen

  • Giet het water in uw ketel of steelpan volgens uw porties.
  • Voeg de gemalen koffie toe.
  • Breng het water aan de kook en laat het twee minuten koken.
  • Zet de ketel of steelpan af van het vuur.
  • Zet uw zeef boven uw mok en laat de koffie eroverheen gieten. Het zeefje vangt het vuil op als het er is.
  • In tegenstelling tot andere methoden hoeft u niet te wachten op het bezinken van de grond.

3. The Koffie zak methode!

Deze methode begint in Frankrijk in de 18e eeuw en heeft de koffieliefhebber de combinatie van koffie en comfort gebracht.

De koffietasmethode wordt beschouwd als veruit een van de eenvoudigste. Als de kansen tegen je zijn en je hebt geen koffiezetapparaat, dan stel ik voor dat je deze methode gewoon in de zak doet. Het is ongeveer hetzelfde als het theezakje voor een enkele portie.

Wat heb je nodig?

  • Steelpan
  • Een maatbeker
  • Een koffiefilter
  • Stukje touw (zonder was)
  • Water
  • Koffiedikten
  • Doe je zelf je koffietas
  • Plaats uw koffiefilter op een vlakke plaats.
  • Zet de gewenste hoeveelheid koffiedik voor de enkele portie op het filter. Twee en een halve lepel is voldoende, maar u kunt altijd wisselen naar gelang uw wens.
  • Bind de filter vast met een langwerpige theezak die er zo uitziet dat het koffiedik er niet uitkomt.

Instructies om het te doen

  • Verwarm het water in een pan of waterkoker tot de toegelaten hoeveelheid water. Laat het water, zodra het klaar is, 15-20 seconden lang een beetje afkoelen.
  • Plaats uw doe-het-zelf koffietas in een leeg kopje.
  • Giet het hete water voorzichtig in dat kopje.
  • Laat het koffietasje weken om het koffie-effect te krijgen. 2-3 minuten als u de voorkeur geeft aan een normaal kopje en 3-4 minuten als u een sterker kopje wenst.
  • Zodra u uw beoogde steile kopje hebt bereikt, haalt u het koffiezakje eruit en gooit u het weg.

4. De Franse persmethode

Franse Persmethode
Timing: 4 minuten ca.

De Franse persmethode is misschien wel de minst effectieve methode om een espresso te maken, maar het kan je wel heel dichtbij brengen. Echter, als je deze methode religieus volgt, zul je weten hoe je deze methode kunt toepassen.

Wat heb je nodig?

  • Een Franse pers
  • Fijngemalen koffiebonen
  • Molen
  • 2 schone mokken

Instructies om het te doen

  • Verwarm het water met behulp van een theeketel op 195-205 graden.
  • Maal uw koffie fijn in een molen.
  • Gebruik het dubbele van de hoeveelheid koffie die u normaal gesproken doet, want deze koffie zal zeer fijngemalen zijn.
  • Zet het terrein in de Franse pers.
  • Doe een kleine hoeveelheid water in de French Press, zodat de gemalen koffie het aroma kan laten bloeien (door al het water te gieten komt u ook tot de kern, maar op deze manier kunt u een betere smaak krijgen).
  • Voeg de rest van het water toe aan de schenklijn als de koffie klaar is met bloeien.
  • Roer zachtjes door.
  • Voeg het deksel van de French Press toe, maar druk het nog niet aan.
  • Laat het water een tijdje trekken, afhankelijk van het gewenste zetniveau (bij voorkeur vier minuten).
  • Neem het deksel van de French Press langzaam naar beneden.
  • Het zou ideaal zijn als u dit overzet in een serveerpot en later in uw beker.

5. De Turkse koffie

Turkse Koffiemethode

Zoals de naam al doet vermoeden is de Turkse Koffie geïnspireerd op de thee van Turkije. De Turkse thee wordt gekookt in een speciale pot genaamd cezve. Daar is de Turkse koffie op geïnspireerd. De specialiteit van Turkse koffie is de schuimende textuur van het koken van water en koffiedik in poedervorm.

Wat heeft u nodig?

  • Koffiedikteresidu (poeder)
  • Een Turkse pot/cezve
  • Water

Instructies om het te doen

  • Voeg twee eetlepels koffie toe aan een kopje koud water in de cezve.
  • Roer zachtjes.
  • Plaats de cezve op laag vuur.
  • Als de cezve bijna kookt en het schuim is opgestaan, neem dan een beetje schuim uit de cezve en plaats deze in de koffiemok.
  • Ga terug naar de warmte.
  • Haal het gekookte mengsel eraf en plaats het in de koffiemok.

6. De Moka-potmethode

Moka-potmethode
Timing: 5 minuten ca.

De moka-potmethode die Luigi di Ponti in 1933 voor het eerst toepaste, leeft nog tot op de dag van vandaag bij verschillende fabrikanten. Het meest aantrekkelijke is dat het de dichtstbijzijnde espresso kan leveren zonder dat er een koffiezetapparaat op het fornuis staat. Hoewel het niet precies de machine espresso is, maar is het iets rustigs dat dicht bij uw verlangens staat.

De juiste combinatie van klassiek en modern, de moka-potmethode:

Wat heeft u nodig?

  • Koffiedikten (2,5-3 eetlepels)
  • Koffiemolen
  • Mokapot
  • Vochtige handdoek
  • Water
  • Stovetop

Instructies om het te doen

  • Vul de pot met koud water net onder het ventiel (te veel vullen veroorzaakt smaak- en geurverlies).
  • Maal je bonen tot het fijne niveau met behulp van een molen (niet te fijn vermalen, want dat kan de onderdelen van de apparatuur blokkeren).
  • Vul de trechter met deze grond (overbelast de trechter niet).
  • Schroef het bovenste gedeelte stevig vast op de bodem van de pot. Zorg ervoor dat u een zachte hand houdt om breuk te voorkomen.
  • Kies de brander die geschikt is voor de bodemmaat van de pot (niet die waarin de vlammen naar de zijkanten van de pot komen).
  • Houd de mokapot op het fornuis totdat het water begint te koken en de koffie tot aan de middenpaal komt.
  • Verhit niet te hoog, want dat geeft een verbrande geur.
  • U zult het bovenste gedeelte van de Moka-top vol met koffie en hazelnootbruin schuim zien opkomen.
  • Verwijder van het fornuis.
  • Dit schuimige uiterlijk verschijnt enkele seconden voordat de koffie wordt gezet.
  • U kunt wel of niet licht roeren.
  • Espresso hunkeringen goed gedaan. Pak nu de handdoek en maak de Moka-pot schoon. Zorg ervoor dat het elke keer dat u het weer gebruikt droog is.

7. De Koude Brouwmethode

De Koude Brouwmethode
Voorbereidingstijd: 5 minuten. Rusttijd: 12 uur.

Je kent de echte koffie-ster deze dagen – The Cold Brew. het heeft zijn weg gevonden naar elke lokale en high-end coffeeshop. Het is veilig om te zeggen dat het mijn persoonlijke favoriet is.

Plus al deze verwarring over ijs of cold brew is hetzelfde. Dit recept leert u niet alleen hoe u cold brew kunt maken, maar legt u ook uit wat het verschil is met ijskoffie. Zoals het recept van The New York Times.

Dus volg hieronder.

Wat heb je nodig?

  • Koud water
  • Een container
  • Strainer
  • Filter
  • Grof gemalen koffie

Instructies om het te doen

  • Drankjes: 4 kopjes
  • Meet het terrein op basis van uw porties en plaats ze in een aparte container. Voor vier kopjes is het één kopje grond (btw is de verhouding 1:4 voor koud water).
  • Geleidelijk aan giet u vier kopjes water in de container.
  • Druk met de achterkant van de lepel licht op de grond.
  • Laat het 12 uur rusten.
  • Plaats het filter op de bovenkant van het tweede vat.
  • Giet het brouwsel zachtjes uit het eerste vat naar het tweede vat.
  • Giet het brouwsel in een beker en laat er een paar ijsblokjes in vallen…

8. De Zakdoek-methode

De Zakdoekmethode
Timing: maximaal 5 minuten

Wie heeft er een koffiezetapparaat nodig als hij de mogelijkheid heeft om thuis een kopje koffie te zetten. Op een meer rustieke en minder dure, milieuvriendelijke manier. De Zakdoek-methode is uw keuze, als u dat allemaal wilt.

Wat heeft u nodig?

  • Koffiedikten
  • Warm water
  • Bindpapierclips of wasknijpers
  • Schone hanky/linnen of katoenen doek
  • Beker of Metselbakje

Instructies om het te doen

  • Leg het doekje bovenop de metselwerkpot. Druk vervolgens in het midden van het doek om een zakje te maken waarin het koffiedik kan worden bewaard.
  • Bevestig de doek op de juiste plaats met behulp van bindpapierclips (drie zou perfect zijn).
  • Neem een enkele kop koffiedik in het zakje.
  • Giet wat heet water over het koffiedik en laat het 30 minuten weken.
  • Giet de rest van het warme water voorzichtig uit
  • Eenvoudig en hygiënisch als dat. Uw kopje delight koffie is klaar.

9. De microgolfmethode

De microgolfmethode
Heb je een magnetron waarvan je dacht dat die niet veel zin had? Het zal nuttig zijn als je deze methode eenmaal hebt geleerd. Vermijd al het touw, doek, koffiezetapparaat blah blah en haal je koffie.

Wat heb je nodig?

  • Magnetron
  • Water
  • Koffiedikten
  • Mok

Instructies om het te doen

  • Vul de mok met water en monteer deze in de magnetronplaat.
  • Verwarm hem gedurende twee minuten (zorg ervoor dat hij niet kookt, stel de tijd in op basis van uw pot).
  • Voeg de gewenste hoeveelheid koffiedik toe (het zal een sissend geluid maken).
  • Laat de koffiedik vier minuten bezinken.

10. De Zweedse Ei-methode

De Zweedse Ei-methode

Het Zweedse is het sterkste koffiespel. Naast het gebruikelijke koffiezetapparaat maar een interessant extra ei, presenteren wij u de Zweedse Ei-methode.

Wat heeft u nodig?

Vers ei(eren)
Grof gemalen koffie (1 of 1½ is voldoende voor een portie)
Kamertemp water
IJskoud water
Steelpan
Een kom/kopje
Filter/kaasdoek

Instructies om het te doen

Kook het water op kamertemperatuur in uw kookpot (één kopje per portie is voldoende).
Breek een ei in een kopje samen met de schaal.
Roer het ei en voeg de koffiedik toe. Roer opnieuw.
Voeg het kokende water toe en roer gedurende ongeveer 3 minuten.
Als er een grote klomp wordt gezien, voeg dan het ijskoude water toe (1 kopje hier).
Laat het water erin zakken.
Voeg langzaam de koffie toe door het kaasdoek in de beker.

11. Het recept voor ijskoffie

De Ijskoffiemethode
Timing: 10 minuten ca.

Herinner je je oude liefde nog? De ijskoffie. Welke nieuwe smaken er ook komen, de ijskoffie wordt zeker een klassieker. Dus als je er zo van houdt, waarom leer je het dan niet maken zonder koffiezetapparaat? Ik zal je begeleiden hoe.

Wat heb je nodig?

  • Gefilterde koffie
  • Oploskoffiekorrels
  • Creamer
  • Een pot
  • Doek/vlek
  • Melk naar keuze
  • Suiker (indien gewenst)

Instructies om het te doen

  • Voeg oploskoffie, suiker en water toe in een gesloten pot.
  • Goed schudden tot het schuimt.
  • Giet de melk.
  • Voeg ijsblokjes toe.
  • Leg het met je favoriete creamer.

Laatste gedachten

Laten we eerlijk zijn – we zijn tegenwoordig volledig afhankelijk van onze geliefde koffiemachines en het is bijna niet meer weg te denken uit een leven zonder.

Maar als dat zo is:

Stroomstoot bij je thuis.

  • Een probleem in je watervoorziening.
  • Uw koffiezetapparaat werkt om geen enkele reden.
  • Je teller heeft niet genoeg ruimte voor een volumineuze koffiemachine.
  • Je bent op de camping of zoiets.
  • en vele andere redenen…
  • U kunt nog steeds genieten van een lekker kopje koffie door het volgen van de bovenstaande methodes/recepten met behulp van – franse pers, koffiefilter, steelpan, zeef enz.

EN ja, geen van deze methoden vereist een operationele koffiemachine.

Meer gerlateerde koffie weetjes!