KOFFIE VOOR BEGINNERS: EEN GIDS VOOR EERSTE KEER DRINKERS

Table of Contents

KOFFIE VOOR BEGINNERS: EEN GIDS VOOR EERSTE KEER DRINKERS

Koffie is zo’n universeel drankje dat we soms niet echt aan de koffiedrank denken. Misschien zijn we gewoon te veel gewend aan iets, en hebben we nooit echt zitten nadenken over wat er zou kunnen zijn. Teruggaan naar de koffie als beginner en opnieuw beginnen kan een zeer lonende reis zijn met veel lekkernijen onderweg.

Enige tijd geleden zat ik in dezelfde positie. Ik dronk maandenoude gemalen koffie en vond het geweldig, want toen moest ik het alleen nog maar vergelijken met oploskoffie, wat in de meeste gevallen eek is.

In de loop der jaren heb ik veel geleerd en heb ik geprobeerd om het hier met jullie te delen. Deze post gaat ervan uit dat je een complete beginner bent in koffie (of je hebt een tijdje koffie gedronken maar wilt beginnen bij de basis).

Ik heb geprobeerd de post zo logisch mogelijk te organiseren zodat je op een zinvolle manier van de ene naar de andere stap gaat.

WAT MAAKT EEN GOED KOPJE KOFFIE?

Voordat we in details treden, moeten we eerst begrijpen wat een goed kopje koffie is.

In wezen zijn er drie gouden regels voor het zetten van koffie:

 • Gebruik vers gebrande koffiebonen
 • Maal de bonen tot de juiste consistentie
 • Brouwen voor de intensiteit die u wilt

Het is echt zo eenvoudig! Er zijn een paar stappen in de drie regels die ik hierboven heb genoemd, maar als je die drie in enige mate hebt gedekt, kan ik je garanderen dat je betere koffie zet dan je ooit in je leven hebt geproefd.

Laten we het over de eerste regel hebben:

GEBRUIK VERS GEBRANDE KOFFIEBONEN

Koffiebonen hebben de meeste smaak als ze vers gebrand worden. Er is vaak een korte rustperiode van 2 of 3 dagen direct na het branden, maar als die rustperiode voorbij is, heb je ongeveer 15-20 dagen versheid in de bonen.

Na 15-20 dagen zult u merken dat de smaken wat dof worden en dat de bitterheid en zuurgraad het begint over te nemen.

Vers gebrande koffiebonen zijn vrij gemakkelijk te vinden. Als je een lokale ambachtelijke brander hebt, stel ik voor dat je koffie van hen afhaalt. Anders kunt u altijd online bestellen. De verzending in de Verenigde Staten gaat vrij snel en je hebt je koffie binnen een paar dagen na bestelling.

U kunt ook proberen om thuis te branden als u er zin in hebt.

U heeft de keuze uit drie soorten brandingen: licht, medium en donker. Medium brandingen zijn over het algemeen de veiligste opties omdat ze de beste balans hebben tussen smaak en intensiteit. Het kan zijn dat lichte braadstukken een beetje smakeloos zijn, of donkere braadstukken te intens. Maar voel je vrij om te experimenteren en te zien welke je het beste bevalt.

Een goede manier om dit te doen is door te beginnen met medium, en de intensiteit te verhogen of te verlagen, afhankelijk van hoe het smaakt.

DE JUISTE CONSISTENTIE TE VERMALEN

Nu je de juiste soort koffiebonen gebruikt (vers gebrand, natuurlijk), is het tijd om te malen vlak voor het brouwen.

Maal net genoeg bonen om de hoeveelheid koffie te maken die u nodig heeft. Je hebt ongeveer 10-14 gram koffiebonen nodig voor het zetten van een kopje koffie van 6 ons of een kopje espresso.

Hier is hoe u kunt denken over het malen van koffie. Door het malen komt de koffie meer in contact met water, waardoor een goede extractie van de oliën en smaakstoffen in de koffiebonen mogelijk is.

Als uw maling te grof is voor uw zetmethode, krijgt u te weinig geëxtraheerde koffie die niet goed smaakt.

Als je maling te fijn is voor je zetmethode, krijg je te veel geëxtraheerde en gemalen koffie.

Hier is een snel spiekbriefje voor het malen:

 • Koud zetten: Zeer grof
 • Franse pers: grof
 • Druppels/Chemex/Filter: medium
 • Aeropress: medium-fijn
 • Espresso (inclusief cappuccino, macchiato, latte, plat wit, mokka): fijn
 • Turkse koffie: zeer fijn

De beste manier om te slijpen is met een braamslijper. U kunt een manuele braammolen voor zeer goedkoop ophalen, en het kost u ongeveer 3 tot 4 minuten om genoeg bonen te vermalen voor één kopje.

Als je het budget hebt, neem dan een automatische bramenslijper.

HET BROUWEN VOOR DE INTENSITEIT DIE U WILT

Zoals u hierboven heeft gezien, zijn er nogal wat methodes om koffie te zetten. Over het algemeen kunnen ze worden onderverdeeld in drie categorieën:

 • Methoden die gebruik maken van de zwaartekracht
 • Methoden die gebruik maken van onderdompeling
 • Methoden die gebruik maken van druk

ZWAARTEKRACHTMETHODEN

Druppelkoffie en filterkoffie zijn voorbeelden van zetmethodes die gebruik maken van de zwaartekracht. U doet de koffie in een filter, giet er heet water overheen op een langzame, gecontroleerde manier, en de zwaartekracht trekt het water door de koffie, door het filter, en in uw kopje.

DOMPELMETHODES

De Franse pers en het koude brouwsel zijn voorbeelden van onderdompelingsmethoden. Hier dompelt u het koffiedik gedurende een bepaalde tijd onder in water en vervolgens scheidt u het koffiedik van het water met behulp van een filter. De Franse pers doet er ongeveer 4 minuten over om te zetten, en koud te zetten rond 12-24 uur.

DRUKMETHODEN

Espresso en Aeropress zijn voorbeelden van drukmethoden. Hier wordt lucht of stoom onder druk gebruikt om in korte tijd een maximale smaak te onttrekken. Drukmethoden hebben de neiging om de meest intense aroma’s te produceren.

WAT ALS JE NIET VAN ZWARTE KOFFIE HOUDT?

Goede koffie is het beste te genieten van zwarte koffie, en als je het zet met behulp van de bovenstaande methoden en met behulp van verse bonen, zul je eigenlijk niet de typische bitterheid of zuurgraad die normaal gesproken wordt geassocieerd met koffie proeven.

Maar als je zwarte koffie te intens vindt, kun je altijd nog dingen aan de koffie toevoegen om de intensiteit te neutraliseren of de smaken te versterken.

Cappuccino’s en lattes zijn uitstekende voorbeelden van wat als “traditionele” koffie wordt beschouwd, maar nog steeds melk bevat.

Er zijn ook veel zoetstoffen die je kunt toevoegen, zoals suiker, honing of zelfs ahornstroop.

AFSTELLING EN FIJNAFSTELLING

Er is geen boekachtige definitie voor een perfect kopje koffie. Het perfecte kopje koffie is wat je lekker vindt. Als je eenmaal de basis hebt gelegd, kun je kleine aanpassingen maken om te zien welke koffie je het lekkerst vindt.

Misschien vind je dat je liever 9 gram koffie hebt dan 10, of geef je de voorkeur aan een steile Franse pers voor 5 minuten in plaats van 4. Er zijn tal van kleine aanpassingen die je kunt maken, maar het belangrijkste is dat je kunt experimenteren met verschillende soorten bonen!

Voel je vrij om te experimenteren en vergeet niet om aantekeningen te maken wanneer je dat doet, zodat je weet wat je goed hebt gedaan en wat je wilt veranderen.

Meer gerlateerde koffie weetjes!