KOFFIE TYPEN: WAT JE VINDT OP EEN TYPISCH MENU EN MEER

Table of Contents

Overal ter wereld wordt van koffie genoten, en overal waar je komt, is er een andere manier om ervan te genieten. En dan hebben we het nog niet eens over de vele verschillende soorten koffiebonen. Dus dat heeft me ertoe gebracht om rond te graven en te proberen een lijst te maken van alle – of de meeste – soorten koffie die vandaag de dag te vinden zijn.

Voordat we aan de koffiebereiding beginnen, moeten we het eerst over koffiebonen hebben.

Deze kennis zal je ook helpen om betere, meer geïnformeerde keuzes te maken in een coffeeshop.

Coffeeshops zijn een iconisch onderdeel van onze cultuur. Ze zijn een plek waar je gewoon kunt rondhangen met je vrienden, wat koffie kunt drinken en wat werk kunt doen.

Interessant genoeg heeft Starbucks het hele idee van “koffiecultuur” in de Verenigde Staten gepionierd. Italiaanse coffeeshops zijn al lange tijd een verzamelplaats voor de gemeenschap. Vroeger hing er niemand rond in een coffeeshop! Ze haalden gewoon hun koffie en gingen.

Starbucks besloot het Italiaanse concept van coffeeshops te introduceren in de Verenigde Staten en de rest is geschiedenis. In deze post praten we een beetje over de dingen die je op het menu van een coffeeshop kunt vinden.

Als je hoopt een eigen coffeeshop te openen, hoop ik dat dit je helpt om te beslissen hoe je je menu te ontwikkelen. Als je de volgende keer dat je naar een coffeeshop gaat meer informatie wilt hebben, dan zal dit bericht je zeker bevallen!

Let op: ik zal niet te veel in detail treden over dingen om te eten – de focus van deze post ligt vooral op koffiedranken.

SOORTEN KOFFIEBONEN

In grote lijnen kunnen koffiebonen worden gegroepeerd in twee families die we allemaal kennen: Arabica en Robusta. Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen deze twee bonen, maar als je bijna overal koffie hebt gedronken, is de kans groot dat je ofwel Arabica ofwel Robusta hebt geproefd.

ARABICA KOFFIE

Arabica koffie wordt vooral geteeld in Latijns-Amerika en Afrika en is een zeer smaakvolle, complexe boon. Alle fruitige, bloemige, nootachtige en aardse smaken die koffie heeft zijn omdat het Arabica-koffie is. Natuurlijk zal het smaakprofiel veranderen, afhankelijk van waar het geteeld is en wat voor soort Arabicaboon het is.

Arabicabonen zijn ook zeer gevoelig voor veranderingen in het milieu. Ze zijn als het ware temperamentvol, dus zelfs een kleine verandering in een factor (water, temperatuur, hoogte, bodem) kan een enorm negatief effect hebben op de koffie en kan zelfs een heel gewas bederven.

Meer dan 60% van de koffie die vandaag de dag over de hele wereld wordt geconsumeerd is Arabica-koffie. Deze koffie kan het best warm worden gezet en het is het soort koffie dat u wilt genieten van zwart om de smaken volledig te kunnen ervaren.

ROBUSTA KOFFIE

Het grootste deel van de resterende 30-40% van de in de wereld geconsumeerde koffie is Robusta-koffie. Robustabonen zijn sterk, bitter en bevatten meer cafeïne dan Arabicabonen. Dus als je een speciale espressomelange drinkt, kan het enkele Robustabonen bevatten.

Ze zijn ook veel sterker dan Arabica bonen. Terwijl zelfs lichte veranderingen kunnen verknoeien een Arabica gewas, Robusta bonen zijn veel beter bestand tegen veranderingen in het milieu en ziekten. Ze zullen er nog steeds in slagen om te groeien, hoewel de juiste omstandigheden zullen zeker resulteren in een hogere opbrengst en een beter gewas.

Robustabonen worden ook gebruikt in de meeste instantkoffiesoorten (waardoor ze uiteindelijk meer cafeïne zullen bevatten). Ook, de super hoge cafeïne koffies zoals die gemaakt door Death Wish Coffee gebruikt Robusta bonen omdat Arabica gewoon niet genoeg cafeïne heeft om het niveau te bereiken waar die kerels naar op zoek zijn.

LIBERICA EN EXCELSA KOFFIE

Twee minder bekende soorten koffie zijn Liberica en Excelsa. Liberica koffie won aan populariteit toen een ziekte aan het eind van de 19e eeuw bijna de hele Arabica-opbrengst wegvaagde.

Libericabonen worden op de Filippijnen verbouwd. Sinds de Filippijnen onafhankelijk zijn geworden van de Verenigde Staten, is de handel vertraagd en daarom is het nu veel moeilijker om Liberica bonen te vinden. Tegen de tijd dat Liberica echt in een stroomversnelling kwam, was de Arabica-teelt weer op gang gekomen.

De Excelsa boon (eigenlijk slechts een ondersoort van Liberica) is vrij uniek. Terwijl Arabica-koffie groeit op niet meer dan 6 voet hoog, groeit Excelsa aan bomen die tot 20 voet hoog kunnen reiken. Ze zijn vrij smaakvol, en worden meestal gebruikt om toe te voegen in koffiemelanges voor een extra kick in plaats van te worden verkocht zoals het is.

KOFFIEVARIËTEITEN EN -VARIËTEITEN

Samen met Arabica en Robusta zijn er twee meer termen dan er in de koffiewereld rondgegooid worden, namelijk variëteiten en variëteiten. Wat betekenen deze twee woorden precies?

Een variëteit verwijst naar een specifieke ondersoort binnen de koffiefamilie. Een variëteit is het specifieke brouwsel dat je zou maken van de specifieke koffiesoort.

Rassen zijn rassen die van nature voorkomen, maar ook mutaties en hybriden (planten die zijn “aangemoedigd” om te groeien door ze met elkaar te kruisen).

Hoewel dit alles voor een fascinerende lezing zorgt als je van wetenschap en plantkunde houdt, als je alleen maar hier bent om te leren hoe je goede koffie kunt maken, is deze extra informatie een geweldige trivia voor een koffiepauze, maar met of zonder, kun je nog steeds goede koffie zetten 🙂

Als koffieconsumenten hoeven we ons niet echt zorgen te maken over variëteiten. De meeste goede koffiebranders en merken gaan echter vrij diep in de wetenschap, omdat ze direct in contact staan met de boeren die het spul verbouwen.

Maar aangezien we iedereen een koffiedeskundige willen maken, laten we het toch even hebben over een aantal van de meest voorkomende soorten. De meeste van deze soorten behoren tot de Arabica-familie.

TYPICA
Typica is de meest voorkomende variëteit van Arabica koffie. Typica komt oorspronkelijk uit Jemen en verspreidt zich daarna over de hele wereld, eerst in India en daarna in Indonesië, gevolgd door het Caribisch gebied. De meeste populaire koffiesoorten die we vandaag de dag drinken, zoals Kona, Java en andere, zijn allemaal Typica-variëteiten.

Meer Typica variëteiten:

  • Sumatra
  • Blawan Paumah
  • Java Mokka (niet de drank, maar de boon)
  • Blauwe berg
  • Ethiopisch Sidamo
  • en nog veel meer (hier opsommen)

BOURBON

Een populaire subcategorie van Typica koffie is Bourbon. De Bourbon-koffie krijgt zijn naam op dezelfde manier als de Bourbon-vanille. Niet van de sterke drank, maar van het eiland Bourbon waar de keizerlijke Fransen graag hun ontdekkingen deden.

Let op: Bourbon staat nu bekend als Réunion.

Bourbon planten zijn meer winterhard en ze produceren meer fruit.

GESHA OF GEISHA

Geisha heeft niets te maken met Japan en is eigenlijk een van de meest originele soorten Arabica koffie. Het heeft zijn naam te danken aan het dorp in Ethiopië waar het vandaan komt. Gesha- of Geisha-koffie is resistent tegen ziekten zoals koffieroest.

Hoewel hij zijn oorsprong vindt in Afrika, is hij nu vooral te vinden in Panama. Het is verbazingwekkend hoe ver en breed de koffiebonen hebben gereisd!

Tot nu toe hebben we slechts enkele koffievariëteiten behandeld, maar ons doel was om u een overzicht te geven. Er is nog veel meer te doen, vooral als je het Wikipedia-artikel over koffievariëteiten doorneemt. Van daaruit zou je ook elke afzonderlijke variëteit moeten kunnen lezen.

Als u om de zoveel tijd nieuwe koffies wilt proberen, overweeg dan eens een kijkje te nemen op Trade.com, waar u veel ambachtelijke variëteiten en minder bekende merken kunt vinden. Daarnaast kunt u ook kijken op onze pagina over de beste koffiebranders.

SOORTEN KOFFIEDRANKEN: DE (SOORT) UITGEBREIDE LIJST

Ik moet hier een disclaimer toevoegen dat dit op zijn best een “soort” uitgebreide lijst is, omdat er gewoon geen enkele manier is waarop een enkele persoon alle soorten koffie kan verantwoorden die in de hele wereld worden gemaakt in slechts een enkele blogpost.

Misschien kan het het levenswerk van iemand zijn, zoals het samenstellen van een woordenboek.

Hoe dan ook, dit is een poging om een lijst te maken van de meest genoten koffiedranken die vandaag de dag worden gedronken.

ESSENTIËLE KOFFIE

Zwarte koffie: het ultieme kopje koffie, zwarte koffie wordt rechtop geserveerd zonder enige toevoeging. U kunt de echte smaken van koffie ervaren in een kopje zwarte koffie. Leer hier hoe u ervan kunt genieten.

Koffie met toegevoegde suiker of melk: Dit is zo’n beetje zwarte koffie met een scheutje melk, room of suiker (of een combinatie van deze drie) om de intensiteit van de koffie een beetje te verdoven.

Espresso: Gemaakt van zeer fijne koffiedik en een kleinere hoeveelheid water, is de espresso afhankelijk van hoge druk om een smaakvol en intens schot van de koffie te extraheren. U kunt eenvoudig thuis espresso maken met een espressomachine.

Koud zetten: Cold brew gebruikt koud water om grof gemalen koffie te zetten. Het resultaat is een mildere, minder zure en ongelooflijk smaakvolle kop gekoelde koffie.

Filter/druppelkoffie: Koffiedruppels worden in een papieren filter geplaatst en er wordt water overheen gegoten. Het water vermengt zich met de koffie doordat de zwaartekracht deze door het filter (papier of herbruikbaar) naar beneden trekt en in de karaf of het kopje daaronder. Sommige machines druppelen en serveren samen.

Franse pers: Het koffiedik wordt ondergedompeld in heet water en met een fijnmazige plunjer wordt de koffie van de gemalen koffie gescheiden.

Ijskoffie: In tegenstelling tot koudgezette koffie is ijskoffie meestal een druppeltje koffie of een espressoschot dat over ijs wordt gegoten of wordt gekoeld om af te koelen.

Moka-pot: Stoom onder druk wordt gebruikt om water door het koffiedik te persen, waarbij de smaak wordt geabsorbeerd wanneer deze opstijgt.

Sifon- of vacuümkoffie: Een funky uitziend apparaat gebruikt warmte, druk en een vacuümeffect om water door koffiedik te persen en koffie te zetten. Een goed voorbeeld is de Bodum Santos of Pebo.

Theezakje koffie: Koffie gebrouwen uit een zakje dat lijkt op een theezakje.

DRANKEN OP BASIS VAN ESPRESSO

Cortado: In principe een espresso met een kleine hoeveelheid melk om de zuurtegraad te verzachten

Caffe Gommosa: Een funky creatie, dit is een espressoschot dat over een marshmallow wordt gegoten.

Doppio: Een dubbel shot espresso

Café Con Hielo: Een ijs-espresso, dit is in wezen een dubbel schot, geserveerd over wat ijsblokjes.

Lungo: Een espresso gemaakt met meer water om een grote koffie te maken…

Ristretto: Dit is een super geconcentreerde espressoschot, omdat het gemaakt is met minder water.

Espresso con panna: Espresso met toegevoegde room

Guillermo: Espresso shots gegoten over plakjes kalk, en af en toe met toegevoegd ijs

Espresso Romano: Espresso met kalk op de zijkant (Guillermo heeft het over de kalk gegoten)

Caffe Americano: Zeer vergelijkbaar met een lungo, dit is een espresso die is verdund met water om een volledige zwarte koffie te maken…

Café Zorro: Dubbel shot espresso toegevoegd aan een gelijke hoeveelheid water

Antoccino: Espressoschot met een gelijke hoeveelheid gestoomde melk toegevoegd

Café au lait: Hetzelfde als een Antoccino, behalve dat de melk wordt gebroeid in plaats van gestoomd…

Cappuccino: Een combinatie van gestoomde en geschuimde melk met een scheutje espresso

Breve: Espresso met toevoeging van gelijke hoeveelheden melk en room

Macchiato: Espresso met een klein beetje geschuimde melk – lees meer hier

Latte: 6 tot 8 ons gestoomde melk met een scheutje espresso erbij. Als een cappuccino, maar dan veel melkachtiger…

Plat wit: Zeer gelijkaardig aan een latte, maar de melk wordt iets anders bereid

Espressino: Een combinatie van espresso, cacaopoeder en gestoomde melk.

Weense koffie: Koffie met een stuk kaas met een broodtextuur. De kaas neemt de koffie op

Meer gerlateerde koffie weetjes!