KOFFIE SMAAKT INEENS SLECHT: 10 REDENEN EN HOE TE REPAREREN

Table of Contents

Waarom smaakt mijn koffie ineens slecht? Waarom is mijn koffie bitter of te zuur?

Deze dingen gebeuren. De langste tijd zet u echt lekkere, consistente koffie en ineens POOF! Uw koffie begint slecht te smaken en het is niet meer zoals de donkerbruine goedheid die u gewend bent.

Er zijn een aantal redenen waarom koffie ineens slecht begint te smaken. Laten we er eens in duiken en kijken hoe we het kunnen verhelpen!

WAAROM SMAAKT KOFFIE SLECHT?

Koffie zetten is deels wetenschap en deels kunst. Er zijn bepaalde dingen die je niet wilt pushen, en andere factoren zijn in je hand om je aan te passen zoals je dat wilt. Over het algemeen wordt de koffiesmaak echter beïnvloed door de volgende factoren:

De koffiebonen
Het water
De uitrusting
De X-factor (iets wat niet in het bovenstaande staat)

DE KOFFIEBONEN

1) HET GEBRUIK VAN BONEN DIE NIET VERS ZIJN

In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, en wat sommige koffiefabrikanten je doen geloven, gaat koffie niet eeuwig mee. Voor elke 24 uur dat u koffie weglaat, verliest het een deel van zijn smaak beetje bij beetje totdat het volledig draait en niets meer smaakt zoals het zou moeten.

De wetenschap hierachter is dat het branden van koffie kooldioxide genereert in de bonen, die ze geleidelijk aan beginnen te verliezen. Als de koffiebonen ontgassen, verliezen ze hun smaak, dus als je wat koffiebonen te lang hebt zitten, is de kans groot dat ze zijn ontgast en de smaak nu weg is.

Hoe dit probleem op te lossen: gebruik verse koffie en koop alleen zoveel als je nodig hebt! Idealiter wilt u vers gebrande koffie kopen in plaats van voorgemalen koffie. Ondersteun uw kleine branders en u zult verbaasd zijn hoeveel van een verbeterde smaak u zult zien.

2) HET GEBRUIK VAN KOFFIE VAN LAGE KWALITEIT

Er zijn twee soorten koffie in de wereld: robusta en arabica. Arabica is over het algemeen rijker en smaakvoller dan robusta koffie. Robusta wordt gebruikt in oploskoffie en andere bulkproductie, en de meeste van de hogere kwaliteit en ambachtelijke bonen die je zult vinden zijn inderdaad Arabica.

U kunt gewoon slecht smakende koffie of bitter smakende koffie hebben, omdat de kwaliteit van de koffie die u gebruikt gewoon niet aan de verwachtingen voldoet.

Bij het winkelen voor bonen, krijgen goede kwaliteit bonen die een stempel van goedkeuring van andere koffiedrinkers hebben. Gelukkig vind je op sites als Amazon genoeg recensies.

Jammer genoeg is de kostprijs een factor die zal meespelen, maar dit maakt deel uit van de kostprijs van een goede koffie. U kunt op Amazon abonnementsaanbiedingen vinden voor goedkoper, dus wees daar altijd op zoek naar.

Bij koffie gaat het adagium heel erg op: je krijgt waar je voor betaalt.

WAAROM SMAAKT MIJN KOFFIE BITTER?

Bonen van slechte kwaliteit hebben niet zoveel smaakstoffen en oliën als bonen van goede kwaliteit, dus het eerste waarschuwingsteken van bittere koffie zijn slechte bonen.

Als de bonen in orde zijn, dan is de kans groot dat ze overgeroosterd zijn. Donkere brandingen zijn vaak veel intenser (soms gelezen als bitter) dan lichtere brandingen.

Als de branding ook vlekkerig is, dan is de kans groot dat je de koffie hebt verbrand door kokend water te gebruiken, of dat je te lang hebt gebrand door de koffie te laten zitten.

3) DE KOFFIE IS SLECHT GEBRAND

Roosteren is een nogal ingewikkeld proces en er kunnen inconsistenties zijn in een branding, of u nu thuis braadt of dat u koopt bij een professionele brander.

Thuis roosteren betekent dat het een stuk makkelijker is om fouten te maken, tenzij u een echte hoge kwaliteit brander gebruikt, en zelfs dan is het nog steeds mogelijk om fouten te maken.

Als u in de winkel koopt, is het heel goed mogelijk dat de braadpan een slechte of mindere kwaliteit heeft gehad. Het is onredelijk om te verwachten dat de ene braadstuk precies hetzelfde is als de andere, vooral omdat er zoveel factoren zijn die het kunnen verpesten, of op zijn minst kunnen wijzigen.

Hoe dit probleem op te lossen: Het is heel goed mogelijk dat u thuis bent gekomen van de kruidenierswinkel met een slechte partij, dus ga gewoon een nieuwe partij halen! U kunt andere toepassingen vinden voor de slechte koffie, zodat u niet hoeft te gooien het uit. Als je gewoon niet de smaak krijgt die je wilt van meerdere partijen van dezelfde branding, probeer het dan eens te mixen.

4) DE MALING IS UIT

De laatste koffiegerelateerde reden is dat de grootte van de molen niet klopt. De grootte van de maling is echt belangrijk, omdat het bepaalt hoeveel van de koffieboon het water in wisselwerking staat met het water.

Een te grove maling leidt tot ondergeëxtraheerde en zure koffie, en een te fijne maling wordt overmatig geëxtraheerd en komt ook in je filter terecht en maakt een rommelige, gemalen drank, die uiteindelijk bitter wordt.

Een snelle vuistregel voor de grootte van de gemalen koffie is kleiner, fijner gemalen voor snellere, hoge druk brouwsels zoals espresso, en grovere gemalen voor langzamere, geleidelijke brouwsels zoals franse pers, druppel en koud brouwsel, waarvoor de grofste maling nodig is.

Hoe dit probleem op te lossen: U moet ervoor zorgen dat u de juiste grond koopt voor de brouwmethode die u gebruikt. Als u thuis aan het malen bent, zorg er dan voor dat u ofwel de juiste optie in uw molen instelt, ofwel dat u de juiste hoeveelheid maling voor de juiste hoeveelheid tijd gebruikt om de juiste consistentie te krijgen.

HET WATER

De volgende factor in slecht smakende koffie is water. Wist u dat het gebruik van extreem heet water uw koffie kan verbranden?

5) DE TEMPERATUUR IS TE WARM OF TE KOUD

Koffiedikten zijn zeer temperatuurgevoelig en als uw water te warm of te koud is, krijgt u een slecht smakende koffie.

Als je ooit koffie hebt gedronken en het smaakte verbrand, is dat waarschijnlijk omdat het water te heet was.

Er zijn veel verschillende meningen over de exacte graad van temperatuur die koffie moet hebben, maar een goede maatstaf is 205 graden Fahrenheit, wat gelijk is aan ongeveer 95 tot 96 graden Celcius.

Gebruik GEEN kokend water. Dit zal de koffie doen verbranden en het zal af gaan smaken!

Hoe dit probleem op te lossen: Je kunt ofwel een mooie (ze zijn eigenlijk heel eenvoudig) thermometer krijgen en de exacte temperatuur meten voordat je gaat gieten, of je kunt ongeveer 30 seconden wachten nadat het water heeft gekookt om het met ongeveer 5 graden af te laten koelen.

6) DE WATERKWALITEIT IS SLECHT

Zelfs als je water uit je keukenkraan drinkt en het smaakt je goed, is er een kans dat het hard water is, dat knoeit met je koffie-extractie.

Hoe dit probleem op te lossen: Het beste soort water om te gebruiken is gefilterd, zacht water, zodat u kunt investeren in een eenvoudige waterfilter, of als je hard water hebt, krijg je een waterontharder (je haar en kleren zullen je ook dankbaar zijn).

DE UITRUSTING

6) UW KOFFIEMACHINE OF MOLEN IS VUIL

Je kunt niet verwachten dat een droger werkt als hij vol pluis zit, of wel?

Dus je kunt niet verwachten dat een koffiezetapparaat goed werkt als het niet schoon is. Vooral als je in een gebied met hard water woont, zul je zien dat er zich kalk in het koffiezetapparaat begint op te hopen en dat je het apparaat dan serieus moet schoonmaken.

Het schoonmaken van een koffiezetapparaat is vrij eenvoudig – het wordt ook wel ontkalken genoemd, en er zijn genoeg oplossingen die u kunt gebruiken.

WAAROM SMAAKTE DE KOFFIE NAAR MODDER?

De kans is groot dat als uw koffie naar modder smaakte, uw filter zijn werk niet goed doet. Het kan zijn dat je een vuile filter hebt, in dat geval drink je weken of zelfs jaren oude koffie gemengd in je verse brouwsel, of je gebruikt een te fijne maling en die glipt door de filter in de koffie.

SMAAKT KEURIG KOFFIE NIET MEER GOED?

Als u een Keurig persoon bent en u ziet dat uw koffie niet goed meer smaakt, dan is de kans groot dat uw machine een reiniging en ontkalking nodig heeft. Het ontkalken van een Keurig is een vrij eenvoudig proces, en u moet het regelmatig doen om ervoor te zorgen dat uw Keurig optimaal werkt.

7) U GEBRUIKT NIET DE JUISTE APPARATUUR

Heb je ooit geprobeerd om espresso te maken met een Franse pers? Je kunt niet echt goede resultaten krijgen…

Het punt is dat je geen goede koffie krijgt als je ongepaste apparatuur gebruikt. Er zijn veel manieren om goede koffie te zetten, ook al heb je geen mooie apparatuur, maar er zijn een aantal hoeken die je gewoon niet kunt afsnijden.

Uw filters kunnen uit staan, uw containers kunnen uit staan, of misschien is uw espressomachine gewoon supergoedkoop en niet eens een echte espressomachine.

Let op: er zijn goedkope maar goede espressomachines beschikbaar.

Doe uzelf ook een plezier en sloot met behulp van plastic voor het drinken – drink uit een glas of keramische mok, of gebruik een roestvrijstalen thermosfles voor als u onderweg bent.

8) UW APPARATUUR IS GEDATEERD

Koffiezetapparaten zijn machines, en met de leeftijd en het gebruik zal er onvermijdelijk slijtage zijn aan de pijpen en ingewanden van de machine. Hoe ouder uw machine wordt, hoe complexer hij is, hoe slechter hij zal gaan brouwen.

U kunt de levensduur van uw koffiezetapparaat zo lang mogelijk verlengen met een grondige reiniging, maar uiteindelijk zullen de filters minder efficiënt gaan werken, of de leidingen zullen kalkaanslag ontwikkelen, of de druk zal gewoon niet meer hoog genoeg zijn, en u kunt proberen de machine te repareren of gewoon investeren in een nieuwe.

Helaas is er geen goedkope oplossing voor oude apparatuur, behalve het verkrijgen van betere apparatuur.

DE X-FABRIEKANT

Soms is het niet de koffie, het water of de apparatuur, maar is het gewoon iets anders.

9) TIJD

Tijd. Er is zoveel filosofische discussie over tijd geweest – en inderdaad, tijd is ook een enorme factor in de koffie.

Espressodrinkers hoeven zich geen zorgen te maken, omdat espressomachines het tijdsdeel van het zetten van koffie verwerken, maar als je koffie of franse pers zet, is tijd super belangrijk.

Als u te vroeg filtert, wordt de koffie te weinig geëxtraheerd en smaakloos, en als u te lang wacht, zult u alle bittere verbindingen in uw drankje te veel extraheren en krijgen. Niet goed!

Hoe je dit probleem op te lossen: Er is geen vaste bedenktijd voor deze koffie. Ik geef persoonlijk de voorkeur aan 4 minuten voor French Press en 16 uur voor een koud brouwsel, maar het kan iets langer duren voor jou.

U wilt niet 7 minuten op een Franse pers drukken, of 24 uur in cold brew, maar het punt waartussen de smaak die u wilt, zal door u en u alleen moeten worden ontdekt.

10) JE PERSOONLIJKE SMAAK

Iedereen is een individu en in iets dat zo subjectief is als koffie proeven, kan het zijn dat je deze specifieke koffie gewoon niet lekker vindt.

En weet je wat?

Dat is helemaal oké!

Het feit dat je vrienden een bepaalde koffie lekker vinden, betekent niet dat je het ook lekker moet vinden. Het mooie van koffie is dat er zoveel variatie is dat er letterlijk voor elk wat wils is.

Zoals ik al in andere berichten op deze site heb gezegd, zal het vinden van het juiste brouwsel, de bonen en het branden enige tijd en experimenten vergen, en dat is echt het leuke aan het zijn van een thuisbarista! Je zult zoveel verschillende soorten koffie en methodes kunnen proberen, en je zult ook zoveel leren in het proces!

Meer gerlateerde koffie weetjes!