HOE LANG DUURT HET OM KOFFIE TE SIJPELEN (FORNUIS EN ELEKTRISCHE)

Table of Contents

Percolatiekoffie is een klassieker die al heel lang bestaat. Het is iets meer hands-on dan andere soorten brouwsels, maar het eindresultaat is een sterk en gedurfd kopje. Nu je toch echt handenarbeid gaat verrichten, wat is het oordeel over hoe lang je koffie moet sijpelen?

HOE LANG OM KOFFIE TE SIJPELEN

De optimale tijd voor het sijpelen van de koffie is ongeveer 5 minuten. Als u de voorkeur geeft aan een sterker kopje, kunt u dit naar 8 minuten duwen of iets daartussenin, maar als u boven de 8 minuten gaat, krijgt u een kopje dat gewoon te bitter is om van te genieten.

Houd er rekening mee dat dit 5 minuten zijn omdat je koffie aan het sijpelen bent die je goed in de gaten moet houden om er zeker van te zijn dat de temperatuur niet te hoog wordt omdat je het water niet wilt laten koken!

HOE LANG DUURT HET OM KOFFIE TE SIJPELEN OP EEN FORNUIS?

Een stoofpotpercolator heeft twee kamers: een onderste kamer en een bovenste kamer. De onderste kamer is gevuld met water. Meet de exacte hoeveelheid water die je nodig hebt voor het aantal koffiekopjes dat je wilt. U hebt geen controle over het beperken van het water als het proces eenmaal is begonnen.

Als je je afvraagt welke fijnheid van gemalen koffie je nodig hebt, ga dan voor een medium maling zoals je die zou gebruiken voor druppelkoffie.

Plaats vervolgens het filter boven op de onderste kamer en voeg de gemalen koffie toe. Een eetlepel (ongeveer 8-10 gram) koffiedrab zou genoeg moeten zijn voor een lekker kopje koffie, maar je kunt de hoeveelheid naar boven en beneden bijstellen naar je persoonlijke voorkeur.

Gebruik een lepel om de koffie te egaliseren, maar stamp het niet aan zoals bij een espresso.

Schroef de bovenste kamer vast en plaats de percolator op een heet fornuis.

Het idee is dat als het water opwarmt en begint te verdampen, het door het koffiedik heen sijpelt en door het buisje in de bovenste kamer wordt geduwd.

Je hebt geen rollende steenpuist nodig om het water te laten verdampen! Het meeste wat je wilt is een heel zacht suddertje. Pas op dat het water niet begint te koken. Hiervoor moet je de percolator in de gaten houden en ervoor zorgen dat de bubbels en het sputterende geluid heel geleidelijk gaan.

Blijf de warmte laag houden om de temperatuur stabiel te houden en laat het water in zijn geheel verdampen en sijpelen in de bovenste kamer.

HOE WEET U WANNEER DE PERCOLATORKOFFIE KLAAR IS?

Zodra het water volledig in de koffie is gezet, ben je klaar. Je kunt zien wanneer het sputteren en borrelen is verdwenen.

Haal hem van het fornuis, maar wees voorzichtig. Het handvat kan ook een beetje heet worden. Giet in een kopje en geniet.

HOE WERKT PERCOLATIE?

Percolatie is een neef van espresso en Aeropress in die zin dat het druk gebruikt om gezette koffie te zetten. Bij andere traditionele methoden zoals druppelen of gieten, trekt de zwaartekracht het water door het koffiedik naar beneden en als het water door de koffie gaat, absorbeert het de smaken en verbindingen.

Het verwarmde water genereert stoom, die door het koffiedik wordt geperst, in het buisje in de bovenste kamer, waar het eruit borrelt als gebrouwen koffie.

De koffie kan worden gepercolleerd of “opgepept” in een stoofpotpercolator of een elektrische percolator.

Stoofpotjes percolatoren zijn nogal praktisch omdat u de watertemperatuur moet controleren en ervoor moet zorgen dat het niet kookt!

Je moet de temperatuur net onder het kookpunt houden, waar het water nog steeds verdampt, maar dan wel op de ideale koffiezettemperatuur van 90 tot 95 graden Celsius.

Dit zorgt voor een goed kopje koffie dat niet bitter of verbrand smaakt.

Elektrische percolatoren daarentegen zijn veel gemakkelijker te gebruiken. Ze zijn meer ingesteld en vergeten dan fornuizen.

Voor een goede elektrische perkkoffie hoeft u alleen maar verse bonen te gebruiken en deze op de juiste manier te vermalen, zodat u elke keer weer een geweldig kopje koffie krijgt.

De meeste elektrische percolators hebben sensoren ingebouwd die ervoor zorgen dat de temperatuur niet boven een bepaald punt stijgt.

VOORDELEN VAN VERWENDE KOFFIE

Gekookte koffie is een klassieke manier om koffie te maken. Zo deden ze dat vroeger, en het is geen verrassing dat deze manier van koffie zetten zo lang heeft geduurd.

Percolator-koffie is een van de gemakkelijkste manieren om koffie te zetten als je kampeert. Camping-koffiezetapparaten zijn klein en je kunt ze gemakkelijk op een campingfornuis zetten.

In feite geeft een vriendin van mij de voorkeur aan een percolator voor al haar reiskoffiebehoeften, niet alleen voor het kamperen. Het is klein genoeg om in een koffer te gooien en gewoon overal mee naartoe te nemen. Het maakt niet uit waar je naartoe gaat, je moet toegang hebben tot een kachel of een warmtebron, zodat je nooit tekort komt aan koffie met een fornuis.

Bovendien is een koffiepercolator meestal gemaakt van metaal en kan een leven lang meegaan als je er goed voor zorgt. Sommige andere koffiezetmethodes genereren een soort afval (zoals papieren filters van druppelende koffie, of erger nog, de peulen van koffiezetapparaten die slechts één keer worden geserveerd).

Percolatoren genereren geen afval, afgezien van het koffiedik, dat eigenlijk echt goed is als meststof, onder andere.

NADELEN VAN PERCOLATORKOFFIE

Ik denk dat de belangrijkste redenen waarom percolatorkoffie uit de mode is, behalve onder een selecte groep, is dat het meer hands on is dan andere bereidingswijzen.

Bovendien, ongeacht het soort koffiedik dat je gebruikt, zal percolatorkoffie altijd veel brutaler en bitterder zijn dan bijvoorbeeld druppel- of franse-perskoffie, wat meestal een veel zachter brouwsel is.

Toch is er zeker een tijd en plaats voor dit kopje koffie, en voor een echte koffiekenner is er geen tekort aan het soort zetmethodes dat ze gebruiken!

Zo is mijn go-to coffee bijvoorbeeld een espresso of een lungo, maar dat wil niet zeggen dat ik niet zo nu en dan een franse pers, een aeropress of een cold brew geniet!

HOE KRIJG IK ELKE KEER EEN GOEDE PERCOLATORKOFFIE

De sleutels tot het maken van goede geperforeerde koffie zijn elke keer weer heel eenvoudig:

Maak je koffiepot elke keer schoon. Een vuile pot resulteert in een troebel brouwsel.
Gebruik versgemalen koffiebonen, van vers gebrande bonen. Dit geldt voor goede koffie, ongeacht het zetproces dat u gebruikt.
Probeer gefilterd water te gebruiken. Hoe meer mineralen er in uw water zitten, hoe meer ongewenste smaken er in uw koffie terechtkomen.

HOE WEET JE WANNEER DE PERCOLATORKOFFIE KLAAR IS?

Je weet dat percolatorkoffie klaar is als je een sputterend geluid hoort. Het sputteren geeft aan dat het meeste water is gebrouwen.

MAKEN PERCOLATORS GOEDE KOFFIE?

Percolator koffie is vergelijkbaar met espresso en Aeropress in zijn intensiteit. Het is meestal erg brutaal en volwaardig.

WAT VOOR SOORT KOFFIE GEBRUIK JE IN EEN PERCOLATOR?

U kunt elke branding gebruiken: licht, medium of donker, afhankelijk van uw voorkeur. De bonen moeten gemalen worden tot een medium-fijne consistentie.

Meer gerlateerde koffie weetjes!