KOFFIE IN THEEZAKJES: JA, HET IS EEN DING, EN HET KAN GEWOON WERKEN!

Table of Contents

Een veel voorkomende vraag die opkomt bij discussies over onconventionele koffiezetmethoden is waarom kun je geen koffie zetten in theezakjes?

Zoals gewoonlijk is het antwoord gecompliceerd. Koffie heeft meestal veel variabelen die je moet controleren voordat er water in het spel komt, en die variabelen zullen vaak een fatale slag toebrengen aan een goed brouwsel.

WAAROM ZETTEN WE MEESTAL GEEN KOFFIE IN THEEZAKJES?

Theezakjes leveren twee problemen op bij het zetten van koffie.

Ten eerste is de koffiedik veel fijner dan theebladeren, dus je moet een manier vinden om te voorkomen dat de koffiedik in het water lekt. Daarnaast heb je een zeer strakke afsluiting van het zakje nodig, wat niet altijd even gemakkelijk is. Dit is vooral zo als je zelfgemaakte zakjes maakt.

Het andere probleem is dat van de versheid. Koffiedrab heeft veel meer oppervlak dan koffiebonen, en het verpakken van koffiedrab in sachets die na vele maanden worden geconsumeerd zal resulteren in een muffe drank.

Sommige mensen beweren dat het brouwsel ook zwakker is. Misschien is dat zo, maar zwakke brouwsels zijn ook het gevolg van te grove koffiedik, of het niet lang genoeg laten trekken van de koffie.

Het is ook mogelijk dat je gewoon veel minder koffie hebt gebruikt dan je zou moeten hebben!

Er is ook een commerciële reden: de algemene richting waarin koffie wordt gezet is die van de aanrechtmachines of brouwers, en voor zover het gaat om ambachtelijke koffie is er niet veel aandacht besteed aan draagbaarheid.

Zeker, apparaten zoals de Aeropress zijn echt draagbaar, maar er is nog steeds veel spul dat je nodig hebt om koffiedik te halen voordat je ze in de Aeropress zet.

De meeste pogingen tot draagbare (denk aan instant) koffie vallen plat op hun neus omdat koffie veel sneller gaat dan thee.

JAPANSE ZAKJESKOFFIE

Hoewel dit niet gebruikelijk is in de Verenigde Staten, hebben sommige landen een heel net toestel dat als een zakje (of theezakje) kan worden beschouwd en zeer draagbaar is.

Koffie wordt geleverd in een klein zakje dat een lipje heeft dat uitsteekt. Met het lipje kun je het zakje op je kopje passen.

Je opent dan de bovenkant van het zakje, en je eindigt met een minifilter voor het maken van druppelende koffie! Schenk gewoon wat water in totdat je genoeg koffie hebt gezet en je bent klaar om te gaan!

Natuurlijk zal dit soort koffie nog steeds tegen het versheidsprobleem aanlopen.

FOLGERS KOFFIEZAKJES

Interessant is dat Folgers koffiezakjes maakt die net als theezakjes werken. Ik ben echter persoonlijk geen grote fan van supermarktkoffie, want het terrein is nogal muf tegen de tijd dat je ze gaat zetten.

Soms is slechte koffie echter beter dan geen koffie, dus je kunt overwegen om ze eens te proberen of om een paar zakjes te bewaren voor noodgevallen met cafeïne.

STAPKOFFIE

Steeped Coffee is een relatief nieuw bedrijf dat het idee van koffie in een theezakje heeft overgenomen en het opnieuw heeft bedacht om het beter te maken. Omdat het belangrijkste element van goede koffie goede koffiebonen zijn, gebruiken ze alleen geselecteerde brandingen van derdegolfkoffiebranders.

Om het probleem van de versheid aan te pakken, zijn de koffiezakken nitro geseald. Aangezien stikstof inert is (het is hetzelfde gas dat in chipszakjes wordt gebruikt), is er geen oxidatie, waardoor de klok in wezen stilvalt.

Als je het zakje eenmaal in het water hebt gedaan, wordt het net als een Franse pers of een andere doordrenkte manier van brouwen. Als je erover nadenkt, zijn alle koffiezetmethodes in wezen het verkrijgen van water om te interageren met koffiedik op een bepaalde manier, vorm, of vorm.

Het stomen is natuurlijk de klassieke manier – het is de manier waarop het werd gedaan voordat er een fancy machine werd uitgevonden. Maar of je nu druk gebruikt in een espresso, de zwaartekracht in een druppelaar of gewoon moleculaire energie in een doordrenkt brouwsel, de belangrijkste elementen zijn altijd water en koffiedik.

Ze bieden heel wat verschillende brandingen – van licht, medium, donker, zelfs decaf. Normaal gesproken zijn we geen liefhebbers van decaf, maar het maakt de koffie wel toegankelijk voor mensen die gevoelig zijn voor cafeïne, dus ook voor het maken van decaf.

De meeste van hun koffies zijn afkomstig uit Ethiopië of Colombia, beide landen die al honderden jaren bekend staan als koffieproducerende landen (in het geval van Ethiopië zijn dat er duizenden).

Het laatste (en misschien wel meest kritische) ding om te overwegen over Steeped Coffee is het prijspunt. De Gestoofde Koffie heeft een pak van 10 zakjes die voor $15 verkopen.

Dat komt uit op $1,50 per kopje. Dat is zeker niet goedkoop, maar dan opnieuw, zult u waarschijnlijk niet dit als uw dagelijkse kopje drinken. Ik vind dat Steeped geweldig is om onderweg goed smakende koffie te hebben, zodat je de pijn van vliegtuig- en hotelkoffie kunt vermijden.

Single serve koffies zoals Nespresso en Keurig zijn nog steeds goedkoper.

Ik heb het gevoel dat de bottom line is Steeped Coffee is zeker een stap boven instant koffie, maar tenzij je verliefd op de smaak als een kwestie van persoonlijke keuze (die je zeker zou kunnen), het is niet economisch levensvatbaar om een alledaagse kopje. Voor het reizen, het is zeker een winnaar.

Meer gerlateerde koffie weetjes!