KAAS IN DE KOFFIE: HET IS EEN DING, EN HET IS VERRASSEND GOED…

Table of Contents

Er is op vele manieren geëxperimenteerd met koffie en er zijn verschillende dingen aan toegevoegd om de koffie beter of anders te laten smaken.

Gewone dingen zijn melk en suiker, iets meer ongewoon is boter (hoewel kogelvrije koffie steeds populairder wordt) en nog obscuurer is kaas in koffie!

Kaaskoffie – ook wel bekend als kaffeost – komt oorspronkelijk uit Zweden en is daar vrij populair en begint ook in de hele wereld op te schrikken. Het is niet verwonderlijk, gezien het feit dat Zweden een van de meest koffiedrinkende landen ter wereld is!

Als je het nog niet hebt geprobeerd, moet je het zeker proberen!

Een andere vorm van kaas in koffie – moderner dan kaffeost is eigenlijk het koppelen van verschillende soorten kaas aan koffie. Maar daarover later meer.

WAT IS KAASKOFFIE, OF KAFFEOST?

Kaffeost werd voor het eerst gedocumenteerd voor het internet op Atlas Obscura, dat spreekt over zijn Scandinavische oorsprong.

Kaaskoffie wordt traditioneel gemaakt met kaas van rendiermelk, maar nu wordt er meer gebruik gemaakt van koemelk of geitenmelk. De kaas die hier wordt gebruikt wordt ook wel broodkaas of kaasbrood genoemd, omdat de textuur en het gevoel van de kaas meer wazig dan kazig is.

De zwarte koffie wordt in een houten mok van berkenhout gegoten. In de mok zit een kubus (of blokjes) kaas, en als je de koffie over de kaas giet, begint deze de koffie te absorberen zoals een sponsachtig brood dat zou doen.

Je kunt de kaas eraf pikken zoals je marshmallows uit warme chocolademelk zou halen, of je kunt de koffie naar beneden halen en de kaas later opeten, waarbij elke hap explodeert met kaasachtige koffienoten.

De kaas wordt ook lekker sponsachtig als hij de vloeistof absorbeert, en heeft een unieke textuur in de mond.

Je moet het wel hebben als het heet is, want koudere koffie belooft niet echt veel goeds voor je mond.

Broodkaas is opmerkelijk gemakkelijk te maken en je kunt dit thuis proberen.

HOE MAAK JE BROODKAAS VOOR KOFFIE

Ook al heeft u (waarschijnlijk) geen toegang tot rendiermelk, u kunt gemakkelijk wat broodkaas ophalen bij uw lokale delicatessenwinkel, of zelfs thuis maken.

U zult het nodig hebben:

2 liter volle melk
60 ml zware crème
2 theelepels stremsel

Een kookthermometer zal zeer nuttig zijn, en een kaasdoek ook, hoewel u in plaats daarvan een zakdoek of een stuk katoenen stof kunt vervangen.

Giet eerst de melk in een grote pan en voeg de room toe.

Vervolgens maak je je stremsel klaar. Het meeste in de winkel gekochte stremsel wordt in tabletvorm geleverd, dus verpletter het stremsel, los het op in een klein beetje water en wacht 15 minuten tot het stremsel volledig is opgelost.

Verwarm nu heel voorzichtig de melk tot 37 graden celcius (98,6 F, of lichaamstemperatuur), haal het uit het vuur, en roer het stremselmengsel erin.

Laat de pot een uur zitten. Als je het nog een keer controleert, zie je dat de melk moet zijn gaan stremmen.

Verwarm de melk terug tot 37 graden C en roer van buitenaf naar het midden terwijl u wacht tot de melk is opgewarmd.

Zodra de wrongel bijna in het midden is, zet je de warmte heel licht op en breng je het mengsel bijna aan de kook. Vergeet niet af en toe te roeren om de warmte gelijkmatig te verdelen.

Zodra het mengsel op het punt staat te koken, haal je het van het vuur.

Schep de wrongel op in een zeef die je over een pot of container hebt geplaatst. Zorg ervoor dat u een kaasdoek of zakdoek in de zeef heeft gedaan. Schep de wrongel op, vouw het kaasdoek of de zakdoek over de wrongel en begin zachtjes te drukken met uw handen om het water uit de wrongel te halen en om de wrongel aan elkaar te laten kleven.

Wees voorzichtig als u dit doet, want de wrongel zal HET zijn.

Als je eenmaal zoveel mogelijk vloeistof uit de wrongel hebt gehaald met je handen, plaats dan een steelpan met wat water erin op de wrongel (ze moeten nog steeds in de doek gewikkeld zijn) en laat het een paar uur zitten om het gewicht van de pot de overgebleven vloeistof eruit te laten duwen.

Verwijder na een paar uur de pot en maak de doek open. U moet een mooi blokje kaas klaar hebben staan!

Er is nog één laatste stap voordat je broodkaas hebt. Bakken!

Het bakken van de kaas geeft het de sponsachtige, borrelende textuur die je nodig hebt voor de koffie.

Plaats de kaasschijf in een ovenschaal, en zet hem in de oven op 350 Fahrenheit tot hij goudkleurig is.

Gefeliciteerd! Je hebt broodkaas gemaakt!

ANDERE SOORTEN KAASKOFFIE

Een vorm van kaaskoffie die echt populair is in de VS wordt gemaakt door Percolate, een koffiehuis in SoCal. Hun versie van kaaskoffie is geïnspireerd op de kaasthee.

Het heet de Bitterzoete Tiramisu, het is in principe koud gezette koffie met een mengsel van gesuikerde slagroomkaas en zware room.

Een andere vorm – een mogelijk meer originele – komt uit Vietnam, waar de koffie wordt geserveerd met een mengsel van opgeklopte eieren en kaas. Dit is ontstaan omdat de eigenaar van de koffieshop leefde in de tijd dat er een tekort was aan gemakkelijk verkrijgbare melk.

Hoewel de exacte bereiding nog steeds een geheim is, zijn de ingrediënten onder andere eigeel, boter, koffiepoeder, gecondenseerde melk en kaas.

Dit soort Vietnamese koffie wordt in de volksmond ook wel ei-koffie genoemd.

KAAS- EN KOFFIEPAARTJES

Nu u weet hoe het zit met kaffeesten en eierkoffie, zouden we nalatig zijn als we u niet nog een manier zouden vertellen om kaas en koffie te drinken: door het in uw koffie te doen, of door een hapje kaas te nemen en dan een slokje koffie erbij te nemen.

MAROILLES: DE FRANSE KOFFIEKAAS


In de Noordelijke regio’s van Frankrijk dompelden de kolen- en industriegemeenschappen hun kaas in de koffie, lang voordat er duizend-en-een-klaar-koffie kwam, en begonnen ze het weer te doen.

Ooit exclusief in Noord-Frankrijk begonnen soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog recepten uit te wisselen en te communiceren en nu is het zelfs in Parijs, waar de koffie en het ontbijtgebak veel meer in de richting van de ambachtelijke kant gaat, vrij populair geworden.

Het enige aan Maroilles? Het is ongelooflijk stinkend. Als je niet gewend bent om in de buurt van aromatische kazen te zijn, zou je het moeilijk hebben.

Het is zo stinkend, in feite, dat het meestal dubbel verpakt is om het aroma te bevatten.

Interessant genoeg waren de meeste stinkende kazen meer populair in de arbeidersklasse, de landelijke regio’s van Frankrijk, voordat ze uiteindelijk hun weg naar Parijs en andere grote steden vonden. De geurigste kaas ter wereld, Vieux Boulogne genaamd, is ook afkomstig uit de noordelijke volksmond.

De juiste manier om van Maroilles te genieten is op een tartine, dat is een opengewerkte sandwich.

Snij een plakje Maroilles af en leg het op een dun sneetje brood. Als je nog steeds sterk bent, neem dan een hapje van alleen de tartine om te wennen aan de smaken.

Je zult je realiseren dat, ook al is de geur erg sterk, de smaken eigenlijk heel aangenaam, nootachtig en romig zijn.

Volgende, ga donut stijl. Doe de tartine in je koffie, en neem een beetje. Het brood zal veel van de koffie absorberen, maar de kaas zal ook een deel van de intensiteit van de koffie opnemen en je zult eindigen met een heel gladde, smaakvolle hap.

KOFFIE- EN KAASPAREN

Tot slot hebben we koffie- en kaasparen. Dit zijn kazen die heel goed bij koffie passen – niet per se door ze te dunken, maar wel door een hapje kaas en een slokje koffie.

Het koppelen opent mogelijkheden voor veel verschillende smaakcombinaties die je anders niet had willen proberen, vooral in een enkel gerecht.

Zoetere kazen gaan vaak heel goed samen met koffie, omdat de smaken echt in balans zijn.

De sleutel tot een goede combinatie is weten welke smaaknotities er in de kaas zitten en welke smaaknotities er in de koffie zitten, en het op een kunstzinnige manier combineren van complementaire en tegengestelde smaken.

Als je een beetje rondneust, kun je misschien een lokaal café vinden dat koffie en kaas paren herbergt.

BESTE KAZEN OM TE KOPPELEN MET KOFFIE

1) BIJENKORFKAAS IS NAUWELIJKS GEZOEMD

Barely Buzzed by Beehive Cheese Company is een Amerikaanse kaas met een korst gemengd met koffiedik en lavendel. Het resultaat is een ongelooflijk romige en kaasachtige smaak met een zacht vleugje koffierijkdom. De korst is zeer glad en fluweelzacht, zodat u deze samen met de kaas kunt eten.

2) GOUDA AGED

Oude goudskaas heeft een zoete, gekarameliseerde smaak die de intensiteit van de koffie heel mooi aanvult. Goudse kaas kan een paar keer gerijpt worden, en over het algemeen geldt dat hoe langer de gouda gerijpt is, hoe meer de smaken zich zouden hebben ontwikkeld.

3) RICOTTA

Ricotta is een van die kazen die bijna als room is. Het resultaat is dat het koppelen van ricotta aan koffie bijna net zoiets is als het toevoegen van een dollop of cream aan je koffie. De gladde, romige textuur danst in je mond tegen de sterke koffiesmaken en het is bijna alsof je een affogatto hebt. Je kunt de ricotta ook op toast met wat jam of chocolade hebben.

4) GJETOST

Gjetost is een Noorse kaas die op het eerste gezicht lijkt op een gigantische baksteen van karamel toffee, en dat is niet voor niets. Hij wordt gemaakt door de melk langzaam te verhitten totdat de suikers karamelachtig en bruin worden, en het resultaat is een zeer zoete kaas die veel lijkt op de karamel waar we allemaal van houden.

5) KAASJE

Cheddar staat bekend om zijn scherpe smaak, die perfect aansluit bij de aangename bitterheid van koffie. Net als gouda wordt ook cheddar in verschillende tijdsperiodes gerijpt, en hoe ouder je het wordt, hoe meer de smaken zich ontwikkelen.

WELK KOFFIEPAAR GOED MET WELKE KAZEN?

Als u een licht-middelgrote koffie heeft met een hoge zuurgraad, ga dan voor romige kazen zoals mozzarella en ricotta.

Als u een middelgrote koffie heeft met een gemiddelde zuurgraad, ga dan voor brie, blauwe kaas of geitenkaas.

Heeft u een volle koffie met een lage zuurgraad, dan kunt u deze koppelen aan gerookte mozzarella of gruyère.

Als u een medium volle koffie met een gemiddelde zuurgraad heeft, koppel hem dan aan een oude cheddar.

CONCLUSIE

Het mooie van koffie, zoals ik al vaak heb gezegd, is dat er niet één juiste manier is om ervan te genieten en je kunt het hebben hoe het ook kietelt.

Gerelateerd: Als je van kaaskoffie hebt genoten, kijk dan ook eens naar eierkoffie!

Het opent ook perspectieven voor nieuwe culinaire avonturen en kaaskoffie is daar zeker één van!

Meer gerlateerde koffie weetjes!