Is koffie goed of slecht voor je? Wat zegt de wetenschap?

Table of Contents

Het is geen wonder, koffie is de brandstof (meest geliefde drank) voor miljoenen mensen over de hele wereld – dus de kans is groot dat je een van degenen bent die gewend is om wakker te worden op een ochtendkopje joe.

Zeker, het biedt een prachtig elixer van energie elke ochtend om je hersenen te doen herleven in de productiviteit. En zonder dat, zouden je organen kunnen weigeren om mee te werken.

Maar de vraag is: wat doet het voor je gezondheid?

Koffie goed of slecht

Het lijkt erop dat er elke dag een nieuwe studie is die de voordelen voor de gezondheid ondersteunt, maar ook, de nadelen ervan die je zou kunnen verwarren met de vraag: Is koffie goed of slecht voor je?

In de afgelopen decennia is koffie onderworpen aan omstreden debatten en de wetenschap geloofde dat koffie negatieve effecten zou hebben op de gezondheid van een persoon.

Het werd zelfs toegevoegd aan de lijst van “mogelijke kankerverwekkers” in 1991 door het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC), onderdeel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Het was vooral te wijten aan een handvol studies die suggereerden dat koffiedrinkers een grotere kans hebben om blaaskanker te ontwikkelen.

Nu heeft het IARC het drinken van zeer warme dranken (heter dan 65°C of 149°F) geclassificeerd als mogelijk kankerverwekkend. Maar in de Verenigde Staten worden koffie, thee en andere warme dranken meestal gedronken bij minder dan 149 graden Fahrenheit.

Bovendien heeft een groep wetenschappers uit 10 verschillende landen de carcinogeniteit van koffie opnieuw onderzocht, met als resultaat dat het onwaarschijnlijk is dat koffie blaas- of andere vormen van kanker veroorzaakt.

Verschillende studies over koffie stelden vast dat koffie het risico op kanker vermindert omdat de bonen antioxidanten bevatten waarvan men denkt dat ze een defensief effect hebben tegen kanker.

Samenvattend: nu is het risico op koffie gedegradeerd en van de lijst van mogelijke kankerverwekkende stoffen geschrapt.

Koffie en Kanker IARC

Het is belangrijk op te merken dat het exacte mechanisme, hoe koffie het effect van kanker vermindert, nog steeds onduidelijk is en dat er meer onderzoek nodig is om te begrijpen hoe het de groei en ontwikkeling van kanker zou kunnen beïnvloeden.

Het geruststellende nieuws was alleen maar om duidelijk te maken dat je het risico op kanker waarschijnlijk niet vergroot. En als je de koffie nog niet drinkt, stellen we je niet voor om te beginnen, omdat het nog steeds problemen kan veroorzaken bij mensen, omdat het een bekend stimulerend middel bevat, namelijk cafeïne.

Wat is cafeïne?

Cafeïne is een natuurlijk stimulerend middel en een van de meest gebruikte drugs die miljoenen mensen gebruiken om hun waakzaamheid, vetverbranding en concentratie te verbeteren.

Het wordt vooral gebruikt om cafeïnehoudend voedsel en dranken te bereiden. De concentratie varieert echter in verschillende cafeïnehoudende dranken.

Hoeveel cafeïne zit er in de meeste populaire cafeïnehoudende dranken?
Factoren zoals de verwerking en de bereidingstijd zijn van invloed op het cafeïnegehalte, maar u kunt deze getallen gebruiken om te controleren hoeveel cafeïne u verbruikt, afhankelijk van het type koffiedrank.

Dus, hoeveel cafeïne is te veel?

Er is geen duidelijk antwoord, je zult het zelf moeten evalueren, het topje van de ijsberg is om te beseffen hoeveel cafeïne je elke dag verbruikt.

Volgens de MayoClinic lijkt 400 miligram cafeïne per dag veilig te zijn voor gezonde volwassenen, wat neerkomt op ongeveer 4 koppen koffie per dag. Maar als u meer dan een veilige hoeveelheid of zware hoeveelheid cafeïne consumeert, kunt u de volgende bijwerkingen ervaren:

 • Slapeloosheid
 • Migraine
 • Nervositeit
 • Rusteloosheid
 • Maagklachten
 • Snelle hartslag
 • Frequent plassen

Aan de andere kant, als je jezelf elke dag aan de gematigde cafeïneconsumptie vasthoudt, zijn dit de potentiële gezondheidsvoordelen die je aan je ochtendjava zullen blijven hangen.

Verrassende gezondheidsvoordelen van het drinken van koffie

Laten we meer in detail bespreken hoe wetenschappers en medische professionals over de hele wereld hun standpunt over cafeïne hebben veranderd, aangezien de resultaten van de studie na de studie bevestigen dat koffie meer een vriend dan een vijand is.

1. Verbetert uw hersenfunctie

Zoals we al hebben besproken, is de meest populaire stimulans in koffie cafeïne, en eigenlijk de belangrijkste reden waarom koffie het functioneren van je hersenen op korte termijn stimuleert (1).

Het wordt vooral verondersteld te wijten te zijn aan de manier waarop cafeïne reageert met adenosine receptoren, neurotransmitters in de hersenen die je laten slapen.

Een handvol studies vonden dat adenosine zich grotendeels opbouwt gedurende de dag en u zich ‘s nachts gezellig laat voelen (2, 3).

Cafeïne vecht vooral met de adenosine om te voorkomen dat deze zich aan de receptoren bindt en het functioneren van de hersenen vertraagt.

Interessant is dat het ook de hersenen stimuleert voor het vrijgeven van andere neurotransmitters om verschillende andere aspecten van uw hersenen te verbeteren, waaronder stemming, aandacht, leren en het algemene functioneren van de hersenen.

Echter, in de loop van de tijd kun je tolerant worden voor het effect van cafeïne en je zult meer koffie moeten innemen om dezelfde vonk te ervaren, suggereert een studie van Psychofarmacologie.

2. Maakt je slimmer

Koffie houdt je niet alleen wakker, het kan je ook slimmer maken.

Je zou verbaasd kunnen zijn om te weten, als je van de geur van koffie houdt, zul je waarschijnlijk beter presteren dan je collega’s, meldt een studie van Journal by Environmental Psychology.

Een andere studie onder leiding van Stevens School of Business samen met onderzoekers van Temple University en Baruch College, het doel van deze studie was om te evalueren of de koffiegeur sterk genoeg kan zijn om de cognitieve prestaties van een individu te stimuleren.

In de eerste studie gaven de onderzoekers een 10-vragen GMAT (een computeradaptieve test die door veel business schools wordt vereist) Algebra-test aan bijna 100 studenten die nog niet zijn afgestudeerd en verdeelden ze in twee groepen.

Als gevolg van dit experiment vonden de onderzoekers dat de studenten die de test in een koffie-achtige geur kamer gaven extreem goed presteerden dan de studenten die de test in een ongeparfumeerde kamer gaven.

3. Helpt bij het sneller verbranden van vet

Cafeïne is een van de belangrijkste stoffen die grotendeels wordt gebruikt in de meeste commerciële vetverbrandingssupplementen – en niet voor niets.

Het kan de adrenaline direct stimuleren om de vetverbranding te bevorderen en het vrij te geven in het bloed. Het doet dit door het verhogen van het bloedniveau van adrenaline hormonen (4, 5).

Echter, deze versie van vetten in het bloed zorgt er niet voor dat je gewicht verliest, natuurlijk, dit zal alleen mogelijk zijn als je lichaam meer calorieën verbrandt dan je elke dag verbruikt.

Volgens een studie van het American Journal of Physiology kan de consumptie van cafeïne leiden tot een toename van de vetverbranding met maar liefst 29% bij magere mensen en ongeveer 10% bij zwaarlijvige mensen.

Het beste ding over cafeïne, kan het verhogen van de rust metabole tarief (RMR) met 3-11% die het gemakkelijker maakt voor u om meer voedsel te eten zonder zich zorgen te maken over het verkrijgen van gewicht verder.

4. Vermindering van het risico op dementie

Koffie is meer dan alleen een plezierige drank, het kan zelfs de kans op het ontwikkelen van dementie verminderen met 36%, vond een studie uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Wisconsin-Milwaukee.

De studie volgde de 6467 vrouwen (65+ jaar) gedurende meer dan 10 jaar en vond dat vrouwen die gemiddeld 261 mg (ongeveer 3 koppen koffie) cafeïne per dag consumeerden een lager risico lopen op het ontwikkelen van waarschijnlijke dementie dan vrouwen die een lager cafeïnegehalte consumeerden.

Een andere belangrijke studie van 2012 in Florida meldde dat mensen die niet aan dementie leden twee keer meer cafeïne in hun bloed hadden dan degenen die dat wel hadden.

Het is echter belangrijk op te merken dat de bovenstaande studies alleen suggereren dat er een verband is tussen cafeïne en een lager risico van waarschijnlijke dementie of cognitieve stoornissen, maar het kan niet worden beschouwd als definitief oordeel als het nog steeds vereist meer onderzoek om erachter te komen precies hoe cafeïne kan helpen tegen dementie.

5. Kan het risico op depressie verminderen

Depressie heeft invloed op het leven van iedereen, ongeacht zijn of haar achtergrond. Het National Institute of Mental Health meldt dat bijna 17,3 miljoen volwassenen in de Verenigde Staten ten minste één grote depressieve episode hebben gehad.

Echter, nieuw onderzoek uitgevoerd door Harvard School of Public Health onderzoekers hadden bevredigende resultaten, vonden ze, het effect van depressie lijkt te worden verminderd met de toename van de cafeïne consumptie.

De onderzoekers bestudeerden 50.739 vrouwen (gemiddeld 63 jaar oud) die 4 of meer koppen cafeïnehoudende koffie dronken, hadden 20% minder risico op depressie ervaren dan vrouwen die weinig of helemaal geen koffie dronken.

Een andere studie vond een verband tussen koffieconsumptie en een verminderd risico op depressies.

6. Vermindert het risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes

Koffieverbruik verlaagt het risico op type 2 diabetes – grafiek
Bron: JAMA Interne Geneeskunde

Of u nu probeert uw risico te verlagen of dat u al diabetes heeft, dit is goed nieuws voor u dat dwingende onderzoeken naar koffie en diabetes suggereren dat het verhogen van uw koffieconsumptie het risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes kan verminderen.

Chinese onderzoekers denken dat dit misschien te wijten is aan drie actieve verbindingen (cafeïne, cafeïne en chlorogeenzuur) in koffie die de toxische accumulatie van eiwitten die verantwoordelijk wordt geacht voor het verhogen van het risico voor type 2 diabetes kan blokkeren, meldt WebMD.

De voordelen van koffie variëren echter in bepaalde gevallen voor diabetes.

Onderzoekers op Harvard volgden meer dan 100.000 mensen voor een periode van 20 jaar en volgens de resultaten van 4 jaar concentratie, gepubliceerd in een studie van 2014, hadden mensen die hun koffie-inname verhoogden met meer dan een kopje per dag een 11% minder risico voor het ontwikkelen van type 2-diabetes.

Omgekeerd was het risico met 17% toegenomen bij mensen die hun koffieconsumptie met één kopje per dag verminderden.

Bovendien suggereerde een studie van The LANCET dat koffieconsumptie aantoonbaar de insulinegevoeligheid sterk vermindert en gepaard gaat met een aanzienlijk lager risico op type 2-diabetes.

Houd er rekening mee dat geen enkel voedingsmiddel of supplement een volledige bescherming tegen diabetes type 2 garandeert, maar dat een matige koffieconsumptie de mogelijkheden om verder te evolueren kan verminderen.

7. Verlaagt de risico’s van bepaalde soorten kanker

Koffie vermindert het risico op leverkanker
Bron: Tijdschrift van het Nationaal Kankerinstituut

Zoals we al besproken hebben, is in een aantal eerdere onderzoeken beweerd dat koffie verantwoordelijk is voor het veroorzaken van kanker.

Maar nu hebben grotere en beter ontworpen studies al die bevindingen gemeden en geconcludeerd dat koffie vooral geassocieerd is met het verlaagde risico op bepaalde soorten kanker, waaronder prostaatkanker, leverkanker, sommige mond- en keelkanker en endometriumkanker, zegt Cancer.org.

En het is te wijten aan acrylamide, een chemische stof die zich vooral tijdens het koffiebranden vormt, maar het exacte mechanisme hoe het beschermt tegen kanker is nog steeds onbekend.

Amerikaanse Cancer Society deskundigen; Susan Gapstur en Marjorie McCullough zeggen dat er meer onderzoek nodig is om het exacte biologische mechanisme te achterhalen dat verband houdt met het drinken van koffie, de blootstelling aan acrylamide en de risico’s op kanker.

8. Kan het begin van Alzheimer uitstellen…

Koffie vermindert het risico op de ziekte van Alzheimer
Bron: Tijdschrift voor de ziekte van Alzheimer

Nieuwe studie over koffie en Alzheimer bleek dat koffie het begin van Alzheimer met 50% kan vertragen, meldt Alzheimer.net.

Het is echter nog onbekend hoe koffie dat doet, maar Chuanhai Cao, PhD, een neurowetenschapper aan de Universiteit van Zuid-Florida’s College heeft de theorie dat het doet door het verminderen van de hoeveelheid bèta-amyloïde, een eiwit dat wordt gevonden in de hersenen van Alzheimer patiënten.

De neurowetenschapper Chuanhai Cao voegde hieraan toe:

Cafeïne remt de productie van bèta-amyloïde, zodat je systeem alleen het beschikbare eiwit metaboliseert.
Hij noemde ook:

Er is geen reden om te stoppen met het drinken van koffie als je geheugenproblemen hebt.
Chuanhai Cao suggereerde uit het resultaat van de studie dat oudere volwassenen die een matig niveau (ongeveer 3 koppen) koffie per dag drinken niet zullen lijden aan Alzheimer of op zijn minst een merkbare vertraging zullen ondervinden voordat ze zich er op toeleggen.

9. Vermindert het risico op de ziekte van Parkinson

Koffie vermindert het risico op de ziekte van Parkinson
Bron: Geriatrie en Gerontologie Internationaal

Bijna 60.000 Amerikanen worden elk jaar gediagnosticeerd met de ziekte van Parkinson, meldt Parkinson.org.

Op dit moment is er geen genezing voor en een moderne behandeling kan alleen maar helpen bij het bestrijden van de symptomen. Studies door de jaren heen suggereerden echter dat koffie het risico op de ziekte van Parkinson zou kunnen helpen verminderen (6).

Volgens een recente studie van het Krembil Brain Institute kan het drinken van koffie je beschermen tegen zowel de ziekte van Alzheimer als de ziekte van Parkinson. De onderzoekers gaven aan dat de componenten in de koffie gunstig kunnen zijn om cognitieve achteruitgang af te weren, maar dat ze niet als genezing kunnen worden beschouwd, absoluut niet!

10. Soms uitstekend voor de functionaliteit van de lever

Koffie kan op vele andere manieren goed voor u zijn, maar vooral voor de lever, zegt WebMD. Onderzoeker vond dat javadrinkers minder kans hebben om leverkanker en andere gerelateerde ziekten te ontwikkelen.

Een recente studie onder leiding van Emily Hu meldde dat mensen die 3 of meer koppen koffie per dag dronken, 21% minder kans hadden om in het ziekenhuis te worden opgenomen voor een levergerelateerde ziekte.

In feite, World Journal of Hepatology verwees koffie als magische boon voor leverziekten.

11. Vermindert het risico op een beroerte

Als u een koffieliefhebber bent, is dit ook goed nieuws voor u, omdat recente studies over koffie ook ondersteunen dat het geen beroerte veroorzaakt of verhoogt als u goed in gezondheid bent (7).

In feite, meerdere onderzoek gevonden consumptie van 2-4 koppen koffie kan verminderen het risico van een beroerte en het wordt voornamelijk verondersteld te zijn als gevolg van de manier waarop koffie verandert de bloedvaten in de fysiologie en verandert de doorbloeding op een manier die het helpt voorkomen dat hypertensie (8).

U zult ook verbaasd zijn te weten dat koffie gunstig kan zijn voor mensen die het al hebben meegemaakt. In één experiment werd vastgesteld dat patiënten die voldoende cafeïne consumeerden, goed presteerden in houdingsbalans dan ze hadden gedaan voordat ze cafeïne innamen.

12. Kan je darmgezondheid verbeteren

“Als je van koffie houdt, geniet er dan van. Volg je darmen, zegt Dr. Li Jiao, een associate professor in medicijn-gastroenterologie aan Baylor College of Medicine in Houston.

Een team van onderzoekers onder leiding van Dr. Li Jiao presenteerde in hun onlangs uitgevoerde studie dat het drinken van koffie een gezonder darmmicrobiome kan opleveren.

Het team van Jiao volgde de 34 deelnemers, vond dat wie meerdere koppen koffie per dag consumeerde betere darmgezondheidsmicrobiomen profielen heeft dan wie minder of helemaal geen koffie dronk.

Maar, zei Dr. Jiao, er is nog steeds meer onderzoek nodig om uit te vinden hoe bacteriën en ons lichaam op elkaar inwerken om onze gezondheid te beïnvloeden.

13. Verlaagt het sterftecijfer op jonge leeftijd

Koffie vermindert het risico op overlijden in 12-13 jaar.
Bron: New England Journal of Medicine

Studie na studie toont aan dat koffie eigenlijk goed voor je is.

In een studie uit 2017, gepubliceerd in European Society of Cardiology, werd vastgesteld dat een hogere koffieconsumptie gepaard gaat met een lager risico op overlijden op jonge leeftijd. Periode.

Deze studie analyseerde bijna 20.000 deelnemers (gemiddeld 37,7 jaar oud) voor een periode van 10 jaar. In deze periode stierven 337 personen, de onderzoekers vonden dat mensen die ten minste 4 koppen koffie per dag dronken 67% minder kans op overlijden hadden op vroege leeftijd dan degenen die minder of bijna nooit koffie consumeerden.

Een andere studie gepubliceerd in Annalen van Interne Geneeskunde vond dat een verhoogde koffieconsumptie geassocieerd werd met een lager risico op oorzaak-specifieke sterfte onder niet-blanke populaties.

Ondanks het feit dat het een van de gezondste cafeïnehoudende dranken ter wereld is, kan koffie nog steeds niet het deel van de geneeskunde zijn dat nodig is voor genezing.

Hier zijn de meest voorkomende nadelen die van deze mok van de hemel een afschuwelijk gif voor u kunnen maken.

Waarom koffie slecht is voor uw gezondheid
Laten we in detail bespreken waarom we de koffieconsumptie moeten beperken of onmiddellijk moeten stoppen met drinken.

1. Kan een miskraam of zwangerschapsverlies veroorzaken

Zwangerschap lijkt een enge tijd, niet alleen omdat je ineens een klein kind in je draagt, maar ook omdat er honderden mensen zijn die je proberen bang te maken met hun huiveringwekkende verhalen.

Maar als je een javaliefhebber bent, moet je je ervan bewust zijn of het drinken van koffie veilig is tijdens je zwangerschap of niet.

Volgens de verschillende nieuwsbronnen moeten vrouwen die proberen waar te nemen of zwanger zijn, vooral tijdens de eerste 8 weken de cafeïne helemaal uitknippen, omdat zelfs een occasionele koffieconsumptie een miskraam of zwangerschapsverlies kan veroorzaken.

De wetenschap is echter niet zo alarmerend als het klinkt. Dit is niet de eerste studie van cafeïnegebruik tijdens de zwangerschap, het is zelfs niet de grootste tot op heden.

Over het geheel genomen lijkt het beste bewijs erop te wijzen dat het onwaarschijnlijk is dat een kleinere cafeïneconsumptie enig risico op een miskraam veroorzaakt, maar we kunnen het risico ook niet volledig uitsluiten (9, 10, 11, 12).

Het overtuigende onderzoek naar cafeïne geeft aan dat alleen de hogere cafeïneconsumptie ertoe kan leiden dat baby’s een laag geboortegewicht moeten hebben. Daarom stellen toonaangevende organisaties als de Wereldgezondheidsorganisatie en de Nationale Gezondheidsdienst voor dat zwangere vrouwen de koffie-inname beperken met 200 mg, ongeveer 2 kopjes per dag.

Het is de moeite waard om op te merken dat de hoeveelheid cafeïne veel varieert in verschillende soorten koffie. Bijvoorbeeld, een kopje oploskoffie is vrij gestandaardiseerd, maar espresso kan een beetje of veel meer cafeïne bevatten, afhankelijk van de verschillende factoren.

2. Kan botmassaverlies veroorzaken

Uit enkele observatieonderzoeken is gebleken dat het drinken van koffie calcium uit je lichaam kan afvoeren en kan bijdragen aan osteoporose. Andere studies over koffie en botmassa vonden echter niet zo’n verband.

In het bijzonder een Zweeds onderzoek in 2013 volgde op 61.000 vrouwen gedurende ongeveer 20 jaar. Het bleek dat het drinken van 4 koppen koffie of meer geassocieerd werd met een minimale vermindering van de botmassa, maar het werd niet geassocieerd met een verhoogd risico op een breuk.

Zelfs de consumptie van 8 koppen koffie per dag “is niet gekoppeld aan een significante bezorgdheid over het risico op breuk en val” meldt een studie uit 2017 van Food and Chemical Toxicology.

Dus, je moet je zorgen maken over het verlies van botmassa met cafeïne consumptie alleen als je niet genoeg calcium uit andere bronnen in de eerste plaats.

3. Kan het niveau van de angst bij gevoelige mensen verhogen

Je weet wel, overconsumptie van cafeïne kan je zenuwachtig en nerveus maken. Over het algemeen is de cafeïne consumptie slecht voor mensen met angst, zeg maar Susan Albert Bowling.

Het natuurlijke effect van cafeïne kan een heleboel sensaties teweegbrengen, zoals een snellere hartslag, een snellere opwarming van het lichaam en een merkbaar snellere ademhaling – alles wat het gevoel van angst oproept.

Volgens Susan Bowling (een psycholoog bij het Women Health Centre) kan het consumeren van meer dan 200 mg cafeïne per dag de kans op angst en paniekaanvallen bij mensen die er gevoelig voor zijn vergroten.

Dus, als je gevoelig bent voor post-cafeïne angstgevoelens, moet je alle cafeïne consumptie elimineren terwijl je de rest van je dieet en activiteiten hetzelfde houdt.

Aan de positieve kant, als je niet worstelt met angst, is er geen noodzaak om te bezuinigen op cafeïnehoudende koffie, zegt Lauren Slayton, RDN.

4. Cafeïne-onttrekking kan een psychische stoornis veroorzaken.

Dit is misschien schokkend voor u, maar de cafeïne-onttrekking is zeer reëel en veroorzaakt genoeg fysieke symptomen, meldt WebMD.

Met andere woorden, mensen die geen gebruikelijke dosis cafeïne krijgen, er zijn kansen, ze kunnen lijden aan een reeks van korte en lange termijn ontwenningsverschijnselen.

 • Hoofdpijn is heel gewoon, minstens 50% van de mensen ervaren dit in cafeïne-onttrekking.
 • Slaperigheid
 • Irriteerbaarheid
 • Moeilijke concentratie
 • Misselijkheid
 • Spierpijn
 • Braken

Het effect zou minimaal zijn of zo ernstig als je niet in staat zal zijn om je huis te verlaten, zal niet in staat zijn om goed te functioneren, vertelde Griffiths WebMD.

Moet je stoppen?

De deskundigen op WebMD.com zeggen dat de cafeïneonttrekking fysieke symptomen veroorzaakt, betekent niet het gevaarlijk is. Je kunt stoppen met het drinken van koffie, maar de beste manier is met een geleidelijke ontwenning.

Gewoon niet onmiddellijk stoppen anders kan het meer fysieke symptomen veroorzaken dan normaal.

5. Kan je bloeddruk dramatisch verhogen

Cafeïne kan een korte maar duidelijke stijging van de bloeddruk veroorzaken, zelfs als u nooit eerder een hogere bloeddruk had.

Het is nog steeds onduidelijk wat de oorzaak is van deze piek in de bloeddruk, zegt MayoClinic. Sommige onderzoekers geloven echter dat cafeïne dit doet door het blokkeren van een hormoon dat verantwoordelijk is voor het houden van uw slagaders verbreed.

Koffiedrinkers hebben meestal een hogere bloeddruk dan andere mensen, maar met de tijd ontwikkelen mensen tolerantie voor cafeïne, zodat dit geen effect op lange termijn op hun bloeddruk veroorzaakt.

Als u zich zorgen maakt over het effect van cafeïne op uw bloeddruk, is het altijd voorgesteld om uw cafeïnegebruik te beperken door het onder 200 mg per dag te houden.

Vermijd ook het consumeren van cafeïne voor activiteiten die leiden tot een verhoging van de bloeddruk, zoals lichaamsbeweging, gewichtheffen of andere harde fysieke arbeid.

6. Cafeïne kan uw slaap slecht beïnvloeden

Cafeïne kan een verstorend effect hebben op je slaap. Met andere woorden, het kan het moeilijker maken voor u om in slaap te vallen of u kunt vaker wakker worden tijdens het slapen.

Volgens een studie gepubliceerd in Science Translation Medicine kan cafeïne de timing van uw slaapklok verstoren. Dit vermindert niet alleen uw slaapuren, maar heeft ook invloed op de kwaliteit ervan.

Een andere studie van JCSM meldt dat het consumeren van cafeïne 6 uur voor uw slaaptijd uw totale slaap met 1 uur kan verminderen.

Om het negatieve effect op je slaap te verminderen, probeer je het gebruik ervan te beperken of vermijd je het voor je slaapuren. U kunt het overdag drinken zoals om 14.00 uur, dit geeft voldoende tijd om de cafeïne in uw lichaam te metaboliseren zodat u ‘s nachts beter kunt slapen.

7. Kan uw tanden bevlekken

Veelvuldig koffiegebruik kan uw tanden bevlekken.

Tannines die het meest voorkomen in rode wijnen, zijn ook aanwezig in uw koffie. Deze zorgen ervoor dat de kleurstoffen aan uw tanden blijven kleven en een ongewenste gele tint achterlaten die moeilijk te verwijderen is.

Hoe meer koffie u consumeert, hoe meer uw tanden geel worden.

Om vlekken te verwijderen, drinkt u veel water, probeert u uw tanden twee keer per maand te poetsen met zuiveringszout en maakt u een afspraak met uw tandarts. Dit kan zelfs uw tanden binnen een paar maanden bleken.

The Bottom Line: Moet je koffie drinken of niet?

Sommige mensen – vooral zwangere vrouwen – moeten de consumptie ervan vermijden of sterk beperken.

Mensen met hoge bloeddruk, angst en slapeloosheid moeten ook de inname ervan een tijdje beperken om te zien of het helpt.

En maak je niet te veel zorgen over de krantenkoppen. De realiteit is vaak niet zo eng als de verhalen doen vermoeden.

De inname van koffie heeft volgens het wetenschappelijke bewijs eerder positieve gevolgen voor de gezondheid van de meeste mensen.

Als je niet al koffie drinkt, moet je het niet alleen vanwege de voordelen ervan gaan doen. Er zijn ook nadelen.

Maar als je al koffie drinkt en geniet van de vonk, blijf er dan bij, want de voordelen wegen ruimschoots op tegen de negatieven.

Meer gerlateerde koffie weetjes!