HOEVEEL KOFFIE PER KOPJE (EN HOE GOED TE METEN)

Table of Contents

Een groot deel van het maken van goede koffie is het weten hoeveel koffie je per kopje nodig hebt. Dat, samen met de grootte van de maling, de temperatuur van het water en de zettijd zijn wat een goed kopje koffie maken.

HOEVEEL KOFFIE PER KOPJE?

Dus hoeveel koffie heb je echt nodig per kopje? Het antwoord is gewoon schuw van 2 eetlepels per zes ons water, of 10 gram.

Voor echt perfecte koffie, gooi je de eetlepel weg en meet je in plaats daarvan met grammen.

Er is hier een beetje flexibiliteit. Je kunt 1 eetlepel, 2 eetlepels of iets daartussenin gebruiken. Je kunt ook tussen de 6 en 8 ons water gebruiken.

De algemene consensus is dat 6 ons een standaard kopje koffie is.

Deze verhouding is van toepassing op druppelen, overgieten en koffie van de Franse pers.

Hier is een snel spiekbriefje voor het geval je voor veel mensen koffie zet:

HOEVEEL KOFFIE VOOR 1 KOPJE (6 ONS)?

Voor 1 kopje koffie heb je 2 eetlepels of 10 gram koffie nodig.

HOEVEEL KOFFIE VOOR 2 KOPJES (12 ONS)?

Voor 2 koppen koffie heb je 4 eetlepels of 20 gram koffie nodig.

HOEVEEL KOFFIE VOOR 4 KOPPEN (24 ONS)?

Voor 4 koppen koffie heb je 8 eetlepels of 40 gram koffie nodig.

HOEVEEL KOFFIE VOOR 6 KOPJES (36 ONS)?

Voor 6 kopjes koffie heb je 12 eetlepels of 60 gram koffie nodig.

HOEVEEL KOFFIE VOOR 8 KOPPEN (48 ONS)?

Voor 8 koppen koffie heb je 16 eetlepels of 80 gram koffie nodig.

HOEVEEL KOFFIE VOOR 10 KOPPEN (60 ONS)?

Voor 10 koppen koffie heb je 20 eetlepels of 100 gram koffie nodig.

HOE DE KOFFIE OP DE JUISTE MANIER TE ZETTEN EN TE METEN

Wil je het perfecte kopje koffie zetten? Moka pot, espresso, schenk in, franse pers, cappuccino, latte, of macchiato, we hebben je gedekt.

Gebruik gewoon de kleine app hierboven om uw zetmethode te selecteren, uw gewenste porties te selecteren en de exacte koffie/water-verhouding te zien, hoe de maling moet zijn, en hoe lang u het moet zetten. U kunt ook de onderstaande timer gebruiken om te helpen!

Vergeet niet om vers gebrande bonen te gebruiken en vlak voor het zetten te malen.

Opmerking: U kunt deze pagina ook bookmarken voor het openen van elke ochtend voor uw fix 🙂

EEN OVERZICHT VAN DE KOFFIEZETMETHODEN

Koffie is zo’n universele en veelzijdige drank dat er echt genoeg manieren zijn om koffie te zetten, maar een paar elementen zullen altijd hetzelfde blijven.

U kunt deze beschouwen als de wetten van het koffiezetten:

  • Gebruik vers gebrande bonen. Ik kan dit niet vaak genoeg herhalen. Als je eenmaal koffie hebt geproefd van vers gebrande bonen, zul je nooit meer voorverpakte supermarktkoffie kunnen drinken.
  • Maal vers geroosterde bonen vlak voor het zetten. Het malen vlak voor het zetten zorgt ervoor dat de meeste smaken in de koffieboon blijven hangen en pas vlak voor het zetten bloot komen te liggen. Als u de koffiebonen eenmaal hebt gemalen, verliezen ze het grootste deel van hun smaak in zeer korte tijd. Gebruik een automatische of handmatige braammolen.
  • Gebruik de juiste watertemperatuur. Als uw water te heet is, loopt u het risico uw koffie te verbranden. Als het te koud is, krijg je niet genoeg aroma-extractie. Je moet op de perfecte temperatuur brouwen – dat is ongeveer 90 graden C.

SPELEN MET DE VERHOUDING

De verhouding die ik hierboven heb gegeven is natuurlijk niet in steen gebeiteld, dus je bent meer dan vrij om te spelen met de hoeveelheid koffie om de sterkte aan te passen.

De beste manier om je kopje koffie af te stemmen is om alles constant te houden en één variabele per keer te veranderen.

Als u bijvoorbeeld druppelende koffie maakt maar de smaak een beetje wilt veranderen, houdt u de zetmethode hetzelfde, houdt u het koffiemerk en de branding hetzelfde, houdt u de maling hetzelfde en voegt u gewoon nog een paar gram koffie toe.

OF

Probeer een iets donkerder braadstuk te gebruiken voor een rijkere smaak.

Als u een lichtere koffie wilt, kunt u een paar gram minder gebruiken, of een lichtere branding.

Het belangrijkste bij koffie is meten! Meten, meten, meten, en je krijgt elke keer weer consistente resultaten.

Het kan ook een verstandig idee zijn om te investeren in een keukenweegschaal om u te helpen meten.

Als je eenmaal een beetje hebt rondgespeeld en een verhouding en recept hebt gekregen die je echt lekker vindt, kan het zijn dat je van je koffie straight black geniet in plaats van met melk en suiker.

HOEVEEL KOFFIE VOOR KOUD GEZET

Voor koud brouwsel verandert de verhouding aanzienlijk. Omdat je nu met koud water brouwt in plaats van warm water, bewegen de moleculen veel langzamer en hebben ze veel meer koffie nodig om de smaak te extraheren.

Er is een grote verscheidenheid aan smaken en voorkeuren als het gaat om koud zetten, maar je kunt verhoudingen gebruiken tussen 1 deel koffie en 8 delen water tot 1 deel koffie en 2 delen water.

Hoe meer koffie je gebruikt, hoe geconcentreerder en sterker de drank zal zijn – dus je kunt het gebruiken als een concentraat dat je verdunt met water of melk in plaats van iets wat je rechtop drinkt.

Gerelateerd:

Bloeiende koffie voor het zetten maakt een groot verschil

HOEVEEL KOFFIE VOOR ESPRESSO

Espresso is een zeer sterke koffiebereiding die wordt gemaakt door het forceren van hoge druk stoom door een zeer gecomprimeerde puck van koffiedik.

U wilt 6 tot 8 gram espressomaling gebruiken voor een single shot (1,5 ons water), of 16 gram voor een double shot (2-2,5 ons water).

Espresso is echt sterk, dus je wilt een medium tot donkere branding gebruiken voor de beste smaak. Houd er ook rekening mee dat de grond veel fijner is in espresso, bijna als een poeder, dus meet op een weegschaal of gebruik het schepje dat bij uw espressomachine is geleverd.

Meer gerlateerde koffie weetjes!