Hoe zet je koffie met Hario V60 Coffee Dripper – Stap voor stap uitleg

Table of Contents

Hario v60

Op dit moment is de Hario Dripper V60 een van de meest geflipte koffiezetmethodes – althans als het gaat om het overgieten ervan. Hij is niet alleen snel te gebruiken en maakt uw koffie in een paar minuten klaar, maar ziet er ook elegant uit op elke tafel.

Overgiet de koffiezetter

Bovendien wordt het ook erkend als de beste manier om de smaak van de koffie te behouden.

Waarom zouden we het leuk vinden?
Deze betoverende koffiedruppelaar vindt zijn oorsprong in Japan – de plaats waar ook het overgieten van de manie is begonnen. U kunt hem kopen in glazen, keramische of zelfs plastic vorm (afhankelijk van de grootte van uw portemonnee).

Hario V60 Keramiek Giet over Koffiedruppelaar, Maat 02, Wit

De Hario V60 heeft een vrij uniek ontwerp – een kegelvormig ontwerp – met spiralen die door de binnenwanden lopen.

Deze spiraalvormige richels helpen u om het papierfilter uit de buurt te houden van de zijkant van de muur. Hierdoor begint de afzuiging van de koffie vanaf de bodem en gaat deze helemaal naar de zijkanten van het filter.

Het gat dat je onderin de brouwer ziet, is er ook niet voor niets: het laat je toe om de koffie uit de brouwer te gieten en in een apart kopje te schuiven als je klaar bent met het zetten ervan.

Een ander voordeel van deze koffiezetter is ook de dikte van het filter – of meer nog, hoe dun het is. Omdat de filters de dunste op de markt zijn, laat hij de smaak van de koffie doorstromen, zonder sporen van papiersmaak achter te laten.

Bovendien verloopt het brouwproces zeer snel. Als je het eenmaal onder de knie hebt, mag het hele proces niet langer dan 3 minuten duren. Als u dus het soort persoon bent dat constant op de vlucht is, hoeft u niet lang te wachten tot uw koffie is gezet. Het zal gedaan zijn voordat je zelfs maar tijd hebt om te gapen.

Wat heb ik nodig?

Zoals gezegd, brouwen met de Hario V60 is vrij eenvoudig. Het is zelfs gemakkelijker dan het zetten met een Franse pers (misschien is dat de reden waarom iedereen het zo leuk vindt).

Om de beste koffie voor uw ochtenden te zetten, moet u deze om u heen verzamelen:

 • Koffiedikten (hoe fijner ze zijn, hoe beter de koffie zal smaken)
 • Hoogwaardig gefilterd water
 • Waterkoker
 • Hario-papierfilters
 • Hario V60-koffiedruppelaar
 • De hierboven genoemde zijn essentieel voor het maken van een basiskoffie; voor het beste resultaat kunt u echter ook

het volgende in de mix opnemen:

 • Koffiebonen die al meer dan twee weken niet meer gebrand zijn.
 • Grondschaal
 • Frameslijpmachine
 • Timer
 • Waterkoker zwanenhals
 • Thermometer
 • Hario 02 natuurlijke papierfilters

Zodra je deze in de mix hebt opgenomen, mag je beginnen met het brouwen ervan.

Giet over koffie zetter met behulp van Hario V60 – Stap voor stap instructies

Als u meer een visueel persoon bent, bekijk dan deze video over het zetten van koffie met behulp van Hario V60.

Als u een echt superieure koffiesmaak wilt ervaren, kunt u de volgende stappen gebruiken als uw ultieme gids. We hebben de andere “extra’s” gebruikt om ervoor te zorgen dat de koffie die u krijgt niets minder dan spectaculair is.

Houd er rekening mee dat iedereen een andere smaak heeft als het om koffie gaat; daarom kan het zijn dat dezelfde koffie voor jou niet zo lekker is als voor een ander. U kunt echter wel met de koffie experimenteren tot deze bij uw smaak past. Tot die tijd is hier de standaard gids voor het zetten van koffie met de Hario V60:

Stap 1:

Voeg wat vers, gefilterd water toe aan een ketel en plaats het over een warmtebron, en laat het daar staan tot het aan de kook komt.

Pro Tip: Als u een zwanenhalsketel gebruikt, houd er dan rekening mee dat ze niet allemaal bedoeld waren om op een warmtebron te gaan. In deze omstandigheden kan het zijn dat u het water in een gewone ketel aan de kook wilt brengen en daarna in de zwanenhalsketel wilt plaatsen.

Stap 2

Neem de gramenschaal en meet 15 gram koffiebonen voor een kopje koffie.

Pro tip: Voor elk kopje koffie heb je nog eens 15 gram bonen nodig. Dat betekent dat als je van plan bent om voor twee personen koffie te zetten, je 30 gram nodig hebt. Vergeet echter niet dat de V60 maar voor één (twee, op zijn best) koffie tegelijk kan zetten.

Stap 3

Plaats de koffiebonen in de trechter van de braammolen, maar zet deze nog niet aan.

Pro Tip: Het kan zijn dat u de molen op een druppelmolen/middelfijne instelling wilt zetten voordat u het apparaat inschakelt.

Stap 4

Voeg het papieren filter toe aan de koffiedruppelaar en plaats deze boven op uw karaf of koffiekopje.

Stap 5

Zodra het water van het kookpunt is gekomen, giet je het over het filter en zorg je ervoor dat je het geheel nat maakt.

Pro Tip: U kunt hiervoor eventueel investeren in een thermometer of temperatuurketel. De beste koffie heeft water nodig van ongeveer 195-205 graden Fahrenheit. U kunt hem echter nog steeds verwarmen op ongeveer 207-208 graden Fahrenheit, omdat er veel warmte verloren gaat tijdens het zetproces.

Stap 6

Gooi het water weg waarmee je het filter hebt bevochtigd en plaats de V60 (samen met de beker) op de gramenschaal.

Stap 7

Op dit punt mag u uw koffiedik vermalen en in de V60 plaatsen.

Stap 8

Schud de druppelaar even zodat het koffiedik zich gelijkmatig over het filter kan verdelen.

Stap 9

Giet 30 ml water over het terrein, zorg ervoor dat je ze allemaal nat maakt. Als het gaat om koffiedik moet u twee keer het gewicht van uw water gebruiken; als u dus 30 gram koffie gebruikt, moet u dit mengen met 60 ml water.

Giet de koffie over.

Pro tip: Als u het water over het terrein giet, begin dan vanuit het midden en draai naar de rand toe. Giet het niet over het filter. Op dit punt mag het water alleen in contact komen met het terrein.

Stap 10

Laat de koffie “bloeien” van 30 seconden tot één minuut.

Pro-tip: Hoe dichter het bij de brandingsdatum is, hoe minder je het moet laten bloeien. Als uw koffie een paar weken over de brandingsdatum heen is, wilt u hem misschien een minuut laten staan.

Stap 11

Voeg elke 15 seconden ongeveer 30-60 ml water toe (ook hier is het afhankelijk van de hoeveelheid koffie die u gebruikt heeft). Doe dit totdat uw weegschaal aangeeft dat u 225 ml heeft bereikt.

Pro tip: Elk kopje koffie moet gemiddeld op een 15:1 water- en koffieverhouding staan. Daarom moet uw water 15 keer het gewicht van uw koffie zijn.

Stap 12

Neem de Hario V60 weg van de bovenkant van uw mok terwijl er nog wat water in het filter zit.

Stap 13

Neem een slokje en geniet van uw koffie!

Dit proces kan een paar pogingen duren tot je het goed hebt, maar als je eenmaal de kern hebt, zou het niet langer dan 3 tot 4 minuten moeten duren om je koffie te bereiden. Zorg er ook voor dat u de bloeitijd niet verkort om “de koffie sneller te zetten”.

Experimenteren met uw koffie

Zoals gezegd, hebben we allemaal verschillende smaken in koffie – en eigenlijk alles wat eetbaar is. Vooral als het gaat om de Hario V60, zijn er een heleboel variabelen om in gedachten te houden. Als je het gevoel hebt dat de bovenstaande zetmethode niet helemaal naar je smaak is, zijn hier enkele hints over hoe je het nog beter kunt laten smaken.

1. Pas de water/koffieverhouding aan

Sommige mensen houden niet van sterke koffie. Als u het gevoel hebt dat uw koffie te bitter of gewoon te sterk is, kunt u de hoeveelheid water verhogen of minder koffie gebruiken terwijl u de drank bereidt.

Gebruik dus in plaats van 15 gram koffie met 225 ml water, 14 gram per 225 ml, of 15 gram per 270 ml. Het hangt allemaal af van uw voorkeuren – en het soort koffie dat u wilt bereiden.

2. Pas de malingen aan

Fijne malingen zorgen ervoor dat het water langzamer gaat lopen, zodat het kan worden onttrokken. Een grovere maling zal het water sneller doen passeren, wat resulteert in een zwakkere koffie. Als u het gevoel hebt dat u de fijne malingen niet aankan, stel dan de molen bij tot u iets grover wordt.

3. Stel de molen in

De manier waarop we het water inschenken is ook belangrijk, dus als je het gevoel hebt dat de koffie niet naar je smaak is, schenk dan rond verschillende tijdsintervallen dezelfde hoeveelheid koffie in. U kunt ook proberen meer water te gieten of het in verschillende patronen te doen. Zorg ervoor dat u aantekeningen maakt, zodat u de volgende keer dat u de koffie bereidt, de methode niet vergeet.

Lekkere Brouwmethodes met Hario V60
Om u het experimenteergedeelte te besparen, stellen we u drie brouwmethoden voor die uw interesse kunnen wekken. Zelfs als u dezelfde koffie gebruikt, zal elk kopje een andere smaak hebben. Hieronder vindt u enkele suggesties:

1. Doubleshot

Voor de Doubleshot koffie heb je nodig:

 • Dosering: 17 gram koffie per 250 milliliter water
 • Maling: 16-18/40
 • Temperatuur: 197,6 graden Fahrenheit
 • Spoel het filter af voordat u de gemalen koffie in de V60 giet en maak een kleine krater in het midden. Giet 35 ml water en laat het 30 seconden trekken. Voeg nog eens 120 ml water toe en laat het door de koffie trekken. Voeg de rest toe tot je 250 ml raakt en het moet in minder dan 3 minuten klaar zijn.

Met deze methode wordt uw koffie zacht en smaakvol, met veel punch. Het zal een zware body hebben met een soort van ruwe textuur. Het is perfect voor degenen die hun dag willen beginnen met een kick.

2. Blootvoets

De Barefoot-methode is ook een goede keuze, vooral voor wie van blonde koffie houdt. Hier is de zetmethode:

 • Dosering: 24 gram koffie per 330 milliliter water…
 • Malen: Fijnheid van het tafelzout
 • Temperatuur: 204 graden Fahrenheit
 • Spoel het filter af en giet het terrein af, zodat het een gelijkmatig oppervlak krijgt. Giet 30 ml water en laat de grond 30-50 seconden bloeien. Voeg daarna agressief de rest van de 300 ml water toe om de korst te breken.

Vergeet niet om het in een cirkelvormige beweging toe te voegen, waarbij het volume van de kegel op 50% wordt gehouden. Dit moet in iets meer dan twee minuten gebeuren.

3. Terrior-koffie

Vergeleken met de andere V60 brouwsels is deze licht en een beetje knapperig. De koffie komt met weinig zuren en een puckering finish naar buiten.

 • Dosering: 24 gram per 390 milliliter water
 • Maling: 28/40
 • Temperatuur: 201-205
 • Spoel het filter af en plaats de Hario V60 op een weegschaal. Voeg de koffiedik toe en maak een kleine inkeping. Giet langzaam ongeveer 50 ml water in het midden van de inkeping en beweeg je dan over de rest van het koffiedik. Laat het geheel ongeveer 30 seconden bloeien.

Begin opnieuw met het gieten van water vanuit het midden en ga rond in concentrische cirkels.

Zorg ervoor dat je niet op de randen van het filter giet en dat je niet hoger gaat dan de grond. Blijf langzaam gieten tot je klaar bent met het toevoegen van de rest van het water (zoals in, je bereikt 390 ml).

Het hele proces moet ongeveer 2 of 3 minuten duren, na de bloeitijd. Zodra de koffie een beetje is afgekoeld, zul je de innerlijke smaken kunnen voelen. Er zal nog steeds een zekere mate van zuurgraad zijn, maar deze zal niet zo prominent aanwezig zijn als bij de vorige brouwsels.

Een paar laatste woorden

De sleutel tot het drinken van de beste koffie voor u is om te experimenteren. Tegelijkertijd moet je plezier hebben terwijl je het doet. Maak aantekeningen over wat goed smaakt en wat niet. Drink een kopje heerlijke koffie. Spoel af en herhaal het dan.

Door dit elke dag te doen, kom je er zeker achter wat je eigen “merk” koffie is dat niemand anders ooit heeft geprobeerd.

Wat vind je ervan om je koffie op de Hario V60 te zetten? Bereidt u de koffie voor op de manier die wij hebben voorgesteld, of heeft u uw unieke zetmethode?

Meer gerlateerde koffie weetjes!