Hoe moet je Koffiebonen bewaren?

Table of Contents

Hoe kan ik koffiebonen op de juiste manier bewaren – een ultieme gids?

koffiebonen bewaren

Als u zich bekommert om uw kopje java, moet u weten hoe u uw koffie perfect kunt bewaren om hem zo lang mogelijk vers in de tuin te houden.

20 dollar uittrekken voor een haute bag of beans is niet genoeg, er zijn veel factoren die bijdragen aan een bittere en muffe kop java, maar de meest voorkomende is oneigenlijke opslag.

Verse koffie, die op de juiste manier wordt bewaard, zorgt voor een heerlijk kopje koffie – is dat niet iets waar je eigenlijk naar op zoek bent?

Als je niet weet hoe je dit probleem op te lossen, heb ik in deze gids de hele negen yards behandeld voor het correct bewaren van deze kleine klompjes om ervoor te zorgen dat je elk kopje vol met versheid en smaak zet.

Laten we het in detail bespreken…

Wat beïnvloedt de Koffie versheid

De twee primaire dingen, licht en zuurstof die ons leven geven, nemen het weg van de koffie. Je moet je houden aan de principes die barista’s over de hele wereld gebruiken om hun koffie op te slaan en gelukkig zijn ze ook gemakkelijk toe te passen in je huis.

Voor een maximale versheid van de koffie zul je het moeten doen:

  • De luchtbeweging verminderen
  • Beperk de temperatuurschommelingen
  • Vermijd de blootstelling aan zonlicht
  • Pre-Ground vs. Koffiebonen

Zoals we weten is versgemalen beter dan voorgemalen peper, geldt dezelfde theorie voor koffie. De hele bonen moeten vlak voor het brouwen worden gemalen. De oliën die uw kopje koffie verrukkelijk en vol aroma maken, beginnen daardoor in kwaliteit af te nemen.

Dit betekent dat voorgemalen koffie zijn natuurlijke smaak blijft verliezen als hij weken, maanden of misschien zelfs jaren op het rek van de kruidenierswinkel staat, wie weet. Bovendien kun je de grootte van de maling voor het maken van verschillende soorten koffiespecialiteiten gewoon niet controleren, omdat iemand anders het voor je doet.

Daarom raad ik aan om over te stappen op de hele boon, omdat je dan de juiste controle hebt over de maalformaat en meer smaak, aroma en energie in je kopje krijgt, met een duidelijk smaakverschil dat je met voorgemalen koffie niet zult bereiken.

Hele bonen versus gemalen koffie

Moet u uw koffie bevriezen/koelen?
Een van de hardnekkige mythes is dat het bewaren van uw koffie in de vriezer de versheid verlengt. Dat is niet waar, want:

De meeste zakken zijn niet luchtdicht, dus het bewaren in de vriezer zal meer kwaad dan goed doen.
Koffie is bederfelijk, als je hem openlijk in de vriezer legt, zal hij zijn natuurlijke smaken en oliën beginnen te absorberen.
Hetzelfde principe is ook van toepassing op het opbergen van koffie in de koelkast, waar het vochtgehalte nog sneller afneemt.

Hoe zit het met het bewaren in een bonencontainer?

Het bewaren van de koffie in de bonencontainer is ook een slecht idee, omdat de meeste niet hermetisch afgesloten zijn. Bovendien zal het stoken van de koffie de olie in de molen doen ophopen.

Je zult nog steeds de muziek onder ogen moeten zien als je van verschillende soorten koffie houdt; meer dan één soort koffie zal onvermijdelijk mengen in de molen, wat het moeilijker maakt om contrasterende maalmaten te verfijnen.

Mythes daargelaten zijn er weinig eenvoudige dingen die je kunt doen en vermijden om ervoor te zorgen dat je koffie zo vers mogelijk blijft.

Verse koffiebonen kopen – Tips kopen

Het begint allemaal met het kopen, hoe goed je je koffie ook bewaart, je ziet geen smaak, aroma en energie in je kopje java, als je bonen niet vers genoeg zijn.

Of je nu koopt in de supermarkt of direct bij een brander, je moet weten wat je moet zien op een zakje koffie.

Koop geen hele bonen uit grote open vaten in je plaatselijke kruidenierswinkel, die zijn blootgesteld aan zuurstof en UV-stralen en zijn besmet door de handen van kinderen.

De brandingsdatum op de zak koffie mag niet langer zijn dan twee weken. Ouder dan dit stadium beginnen de bonen hun natuurlijke smaak te verliezen en uw gebrouwen koffie zal naar karton smaken. Als u echter geen datum ziet, zet die bonen dan gewoon weer op de plank.

Het draait allemaal om transparantie, een goede brander geeft zoveel mogelijk informatie over brandlocaties en boerderijen. Zorg er dus altijd voor dat uw koffie wordt gebrand in de buurt van de plaats waar u woont of op reis bent. Echter, als uw koffietas zulke details niet geeft, is de kans groot dat het waarschijnlijk niet zo geweldig is.
Als ik zeg tas, betekent dit dat ik het specifiek heb over tas en niet over andere soorten koffiebonen.

Zakje koffiebonen

Vergeet niet, koop maar zoveel koffie als je in een week of twee drinkt. Kopen in bulk zal u geen plezier doen in de opslag en de smaak afdelingen, in plaats daarvan zal de smaak en het aroma negatief worden beïnvloed in de loop van de tijd.

Hoe lang duurt het?

Dat hangt af van hoe het verpakt is. Papieren knutselzak met dunne voering houdt het niet lang vers. U kunt er binnen een week van genieten, en daarna zal het smaken naar voeten.

Aan de zonnige kant, als het in een eenzijdige ventielfoliezak komt met speldenprikken die het gas eruit laten maar de lucht er niet in laten, kun je het een week of twee gebruiken voordat het plat begint te smaken.

Natuurlijk is de houdbaarheid van koffie korter, maar als je het goed bewaart, kan het zelfs ongeveer de houdbaarheidsdatum overschrijden…

Vervalperiode van de koffie in een niet-vacuümzak (wanneer deze op de juiste manier wordt bewaard)
(IN ONGEOPENDE/GESLOTEN TOESTAND)

Best practices om koffie op te slaan en vers te bewaren
Het maakt niet uit of het hele bonen of gemalen koffie is, u kunt deze korte- en langetermijnmethoden volgen om uw koffie knapperig en stevig te houden:

1. Controleer de temperatuur

In de meeste gevallen zullen de plaatsen waar u uw koffie opslaat niet optimaal zijn. Als u uw koffie bijvoorbeeld opslaat in kasten in de buurt van het fornuis, wordt het te warm en als u het op het aanrecht laat staan, verdunt het de smaak door de blootstelling aan zonlicht dat door uw ramen stroomt.

2. Gebruik de koffietas van de detailhandelaar (Van ons dus!)

U kunt de koffie op het aanrecht, in de kast, uit direct zonlicht houden als ze in het koffietasje zijn verzegeld, ze zijn binnengekomen.

Zorg ervoor dat je het na elke portie goed afsluit. Het beste is om een tondeuse te gebruiken, zoveel mogelijk lucht uit het zakje te duwen en de opening te sluiten.

3. Luchtdichte en lichtdichte verpakkingen

Containers zoals gemetselde potten, herbruikbare flessen of plastic zakken zijn gemakkelijk te verkrijgen. De meeste laten geen lucht toe om bij de koffie te komen. Je kunt ze allemaal gebruiken, maar zorg ervoor dat je ze op een plek zet die altijd uit de buurt van zonlicht is, namelijk in een kast of een voorraadkast.

U kunt daarentegen wel een container gebruiken die zowel luchtdicht als lichtdicht is. Met name een koffiekan is goed genoeg om de zuurstof buiten te houden en te voorkomen dat de koffie door blootstelling aan licht gaat stollen.

4. Gebruik de vriezer alleen voor langdurige opslag.

Over versheid gesproken, door de koffie openlijk in de vriezer te bewaren, veroudert hij sneller en heeft hij een grote invloed op de smaak. Maar als je op de dead-set staat of de koffie in een grote hoeveelheid hebt gekocht, is het goed om meerdere kleinere zakken op te slaan en de zakken die je niet in een week of twee zult gebruiken in te vriezen.

Zorg ervoor dat elk zakje wordt afgesloten met een dikke plastic of andere luchtdichte verpakking. Dit zorgt ervoor dat de koffie minimaal aan zuurstof wordt blootgesteld.

U kunt die gesealde zakken in een diepvriezer vs. koelkast bewaren om ze op een constante temperatuur en vochtigheidsgraad te houden.

Vergeet niet, als u de koffie uit de vriezer haalt, zet hem dan onmiddellijk uit; zet hem niet weer in de vriezer, anders gaat de smaak verloren door de herhaalde verandering van de temperatuur.

Gooi geen oude bonen naar buiten

Je kocht vers gebrande koffie die je zou afmaken voordat hij zijn smaak begint te verliezen, maar dat is niet zo vaak het geval – je realiseert je dat je koffie gestold is. Gooi hem niet weg – je kunt hem nog steeds gebruiken om een speciale koffiedrank te zetten: Cold Brew.

Het gebruik van de verse koffie zou slechts een soort van verspilling zijn voor deze drank. Je kunt je oude koffie gebruiken en het zal net zo goed smaken als je zou verwachten.

Laatste gedachten

Als u uw koffiebewaargewoonten rond deze principes opbouwt, behoudt uw koffie zijn maximale versheid en kwaliteiten gedurende maanden en zelfs jaren voordat u een afname van de smaak begint te zien.

Het is niet moeilijk te beheren, gooi uw bonen gewoon in een luchtdichte ondoorzichtige verpakking en bewaar ze op een koele en droge plaats, uit de buurt van het vocht. Gemakkelijk te doen!

Vergeet niet dat een uitstekende koffieopslag alleen werkt als u begint met vers gebrande koffie.

Meer gerlateerde koffie weetjes!