Hoe maakt u uw espressomachine schoon onder 10 minuten?

Table of Contents

Er is niets makkelijker dan koffie zetten met een espressomachine.

En na het genieten van dat kopje pure energie, is het laatste waar je aan denkt het reinigen van de machine. Als de brewer nieuw is, weet je misschien niet eens hoe je hem moet schoonmaken. Er zijn zoveel kleine onderdelen dat het lijkt alsof je een Ph.D. nodig hebt om de dingen niet te verknoeien.

Maar:

Het schoonmaken van uw espressomachine is een klus die u in maximaal 10 minuten kunt klaren.

En maak je geen zorgen als je geen idee hebt hoe – ik zal je een stap voor stap gids en instructies geven, zodat de machine uiteindelijk ongerept is.

Er zijn zes eenvoudige stappen in het proces. Het eerste wat u wilt doen is het wasmiddel weggooien.

Stap voor stap instructies om uw espressomachine te reinigen

  1. Schroef de mand en het filter los

These are the parts where used coffee grounds get stuck. If left there, the coffee will be extremely bitter, and the machine itself will start to rust. Don’t use the dishwasher!

Turn the hot water on and rinse the basket and the filter thoroughly. You can either dry them out with a paper towel or just let them on the side of the sink until they dry by themselves.

Make sure there are no grounds or oil left on them.

  1. Ga verder met het schrobben van de afdichting

De afdichting (pakking) is de verbinding tussen de korf en het filter met de rest van de machine. Diegene waarvan u deze twee componenten heeft losgeschroefd. Poedergrond zal er waarschijnlijk in blijven steken.

Nogmaals:

Koffiedroesem, hoe laag de hoeveelheid ook is, zal uiteindelijk de kwaliteit van de espresso’s verminderen. Neem een kleine borstel en draai deze om de inkepingen in de pakking. U kunt ook een schone handdoek gebruiken als u geen siliconenborstel bij de hand hebt. Nadat je al het vuil hebt verwijderd, druk je op de knop op de machine die water door de pakking laat lopen. Als er nog materiaal over is, lost het water het op.

  1. Verwijder de kleine zeef

De zeef (of zeef) wordt op zijn plaats gehouden met een schroef. Verwijder deze en haal de zeef eruit. Neem uw borstel of reinigingsdoekje en veeg de binnenkant voorzichtig af. U moet ook wat warm water door de zeef laten lopen, om er zeker van te zijn dat er geen vuil in de zeef achterblijft.

  1. Zet alles bij elkaar zoals het was

Nadat alle onderdelen uitgedroogd zijn, schroeft u de zeef, de mand en het filter terug. Zet er nog geen koffie in. Zet alles op zijn plaats alsof je op het punt staat een kopje espresso te maken.

Nu:

Zet het apparaat aan en laat het een halve minuut of zo door het water gaan, of nog minder. Op deze manier blijft er nergens vuil in de machine achter. U hoeft het niet uit te drogen. Zet het water gewoon uit nadat er genoeg water doorheen is gegaan. Je zou kunnen denken dat dit het is. Verkeerd. Er zijn twee andere dingen waar je voor moet zorgen voordat de reiniging klaar is.

  1. Maak de stoomstaaf schoon.

Als je dat niet doet, zullen melkresten de smaak van de koffie beïnvloeden. Dit is de eenvoudigste stap in het hele proces. Het enige wat je hoeft te doen is de staaf een paar seconden aan te zetten en deze vervolgens met een droge handdoek af te vegen. Dat is het.

Je kunt hem weer 3-4 seconden aanzetten, om er zeker van te zijn dat er absoluut geen melksmaak is. En nog één stap en je bent klaar met deze vervelende (of niet, afhankelijk van je stemming) taak.

  1. Veeg de hele machine af met een schone handdoek.

Onderhoud is cruciaal voor het “welzijn” van een espressomachine. U moet niet alleen de kleine onderdelen schoonmaken, maar de machine als geheel. De laatste stap is het afvegen met een schone handdoek. U kunt een ontsmettingsmiddel gebruiken, maar alleen als u het materiaal van de machine niet in gevaar brengt.

Lees de handleiding om te zien welke oplossing/merken zijn toegestaan. En – scène! Je hebt alle stappen in de handleiding doorlopen.

Laatste gedachten

Veel mensen die in het bezit zijn van een espressomachine vegen deze slechts oppervlakkig af na elk gebruik en vragen zich dan af waarom de espresso zo slecht smaakt. De resten zullen zich ophopen en ze zullen zeker de zeef en de afdichting verstoppen. Niet alleen zal uw koffie afschuwelijk zijn, maar de machine zal ook twee keer zoveel werken als nodig is. Uiteraard zal de levensverwachting dalen.

Het is waar dat het echt vervelend kan zijn om de machine schoon te maken, maar het is een noodzaak als je hem niet binnen een paar maanden in de vuilnisbak wilt gooien. En vergeet de ontsmettingsmiddelen niet – gebruik geen ontsmettingsmiddelen die een tol kunnen eisen van het materiaal van de machine, d.w.z. vergeel het of laat het roesten.

Hoe maak je je espressomachine schoon? Ik zou graag wat andere tips horen!

Meer gerlateerde koffie weetjes!