Hoe maak je Vietnamese Ijskoffie: Stapsgewijze uitleg

Table of Contents

Koffie is de drank die je maandag minder vermoeiend maakt en je weekend langer lijkt. We zouden kunnen zeggen dat koffie de originele zwarte magie is. Ben je bij mij?

Het proeven van verschillende soorten koffie is voor mij een puur plezier. Er zijn dagen dat ik geniet van mijn koffie zwart en caloriearm (zodat het de doden kan wekken).

Andere dagen geef ik echter de voorkeur aan een crèmekleurige platte witte of een latte. En op warme zomerdagen is mijn go-to de Vietnamese ijskoffie.

Ook bekend als Café Sua Da, Vietnamese ijskoffie is een favoriete drank voor de zomerdagen. Het is even sterk, maar toch stroperig zoet – dat is de perfecte, onverwachte combo voor de zomer.

In essentie:

Dit soort koffie wordt gezet met een traditionele Vietnamees-achtige perspot. Meestal plaats je deze over een glas, en de koffie druipt dan mooi in het ijs, over de gecondenseerde melk. Dit apparaat kan een wereld van verschil maken.

Maar als je er geen hebt, kun je in plaats daarvan de Franse pers gebruiken.

Denk er wel aan; ik zou je niet aanraden om dit ‘s avonds te drinken als je hoopt om snel wat te kunnen slapen (vooral als je liever een sterker brouwsel hebt zoals ik).

Op dat punt:

In het artikel van vandaag presenteer ik u de stappen die u moet volgen om dit heerlijke drankje thuis te bereiden, wat u nodig heeft en andere handige tips.

Laten we aan de slag gaan!

Wat je nodig hebt

 1. Vietname-stijl perspot (of een Franse pers)
 2. T alle glas (of Tall Press Pot)
 3. Iets om water in te koken (bij voorkeur ganzenhalsketel)
 4. Lepel met lange steel

Ingrediënten

 1. 8 ons bijna kokend water
 2. 1 tot 2 eetlepels koffie (gemalen medium tot donker)
 3. 1 el gezoete gecondenseerde melk
 4. IJs op de top van ijs, en meer ijs op dat

Stapsgewijze gids: Leer hoe je Vietnamese Ijskoffie moet brouwen

Hier zijn de stap voor stap instructies. Laten we beginnen!

 1. Giet Gecondenseerde melk tot glas

Begin met het inschenken van de gecondenseerde melk in het glas. U kunt meer dan een eetlepel meenemen, afhankelijk van uw smaak.

 1. Voeg gemalen koffie toe aan de perspot (V ietnam ese Coffee Filter)

Plaats ongeveer 2 el gemalen koffie in de perskan na het verwijderen van de bovenste zeef. Zorg ervoor dat het deksel eronder blijft zitten terwijl u de koffie inschenkt. Op deze manier vermindert u de hoeveelheid bezinksel die bij uw koffie terechtkomt.

De volgende stap is het monteren van de perskan. Schroef het bovenste filterelement in de kan. In dit stadium kunt u zelf bepalen hoe sterk u uw koffie wilt hebben. Strakke = langzaam maar sterk zetten, losse = snel maar zwak zetten.

Aangezien we de koffie aan gecondenseerde melk toevoegen, zal de melk de smaak ervan verdunnen en daarom geef ik de voorkeur aan een sterk brouwsel.

PRO TIP: Een van de belangrijkste beslissingen die u moet nemen is bepalen hoe sterk en zoet u uw koffie wilt hebben. Ik zou niet aanraden om minder dan een eetlepel espresso te plaatsen, of meer dan twee eetlepels espresso. Espresso formaat gronden zijn het beste omdat ze zich ergens tussen een medium tot donkere branding bevinden.

Traditioneel wordt Vietnamese koffie gemaakt met Arabica-koffiebonen. De koffie wordt gescheiden in Robusta en Arabica. Arabica is wijder verbreid dan Robusta, en het is aan de duurdere kant. Het heeft een fruitige, ronde smaak.

Robusta groeit in Indonesië en Afrika en komt minder vaak voor. Het heeft meer cafeïne, en de smaak is een beetje harder.

 1. Plaats de pot op de bovenkant van uw glas en voeg warm water toe.

Vervolgens moet u de pot op de bovenkant van uw glas zetten. Voeg ook het kokende water toe. 202 Fahrenheit graden is de ideale temperatuur voor het zetten van de perfecte koffie.

Met andere woorden, u moet het water toevoegen voordat het begint te koken.

Voeg het water toe tot aan de bovenkant van de pot. Wees voorzichtig om morsen te voorkomen. Plaats vervolgens het deksel op de bovenkant om de warmte binnen te houden.

 1. Wacht – je bent er bijna

Op dit punt wordt uw geduld op de proef gesteld. Hou vol!

Zoals ik al zei, hoe sterker je de koffie wilt hebben, hoe langzamer hij zal zetten. Als het te langzaam is, kun je de pers altijd wat losser maken. Als het te snel is, zet de pers dan wat strakker.

Vergeet niet dat oefening het geheim is om meer kennis te vergaren als het om koffie gaat. Dus blijf testen tot je weet hoe je je Vietnamese ijskoffie het lekkerst vindt.

 1. Het is koffietijd!

Zodra het druppelen stopt, moet je het waterniveau controleren. Als het water weg is, is je koffie bijna klaar.

Verwijder het deksel en plaats het ondersteboven. Zet daarna de perskan op het deksel. Zo voorkomt u dat er druppels in het deksel komen.

Nu is het perfecte moment om de koffie en de melk te combineren. Voeg het ijs pas toe als deze twee gelijkmatig zijn gecombineerd. Koude koffie kan geen dikke siroop oplossen en het resultaat zal niet zijn zoals u het wilt: perfect.

Als de consistentie niet naar uw zin is, kunt u altijd meer gecondenseerde melk toevoegen. Ik zou je niet aanraden om vanaf het begin te veel toe te voegen – je zult je drankje daarna niet meer kunnen ontzoeten.

 1. Serveer met ijs

Tot slot moet je een paar ijsblokjes naar deze geweldige drank gooien.

En voila:

Je hebt de perfecte zomerse drank gemaakt om je smaakpapillen te verwennen. Het is gemakkelijk te bereiden, en het is extreem lekker.

Laatste gedachten

Kortom, je moet weten dat niets te vergelijken is met een kopje Vietnamese ijskoffie. De combinatie van chocoladeachtige tonen van koffie wordt verbeterd door de rijke, gezoete gecondenseerde melk. Het is heerlijk, verwennend en verrukkelijk.

Geen wonder dat het overal in Vietnam wordt geserveerd – dit is een heerlijke drank die je afkoelt op hete, stomende dagen. Het lijkt wel een beetje op een dessert.

Plus, de bereiding ervan is moeiteloos! Je moet even wachten tot het drankje klaar is. Maar uiteindelijk is het het wachten zeker waard!

Wat denk je? Is de Vietnamese ijskoffie een drankje dat je aanspreekt? Wil je het graag eens proberen? Heb je het al geprobeerd? Laat het me weten!

Meer gerlateerde koffie weetjes!