Hoe maak je French Press Koffie – Stap voor Stap Brouwen Tutorial

Table of Contents

Er zijn maar weinig mensen in de wereld die hun dagen niet graag beginnen met een kopje koffie (of vijf). Sommigen drinken het omdat ze het nodig hebben, anderen gewoon omdat ze het lekker vinden. Hoe dan ook, koffie moet bij het aanbreken van de dag bij de hand zijn.

Je kunt het drinken in een gazillion aan coffeeshops in de hele stad, maar er gaat niets boven de zelfgebrouwen koffie. Het smaakt gewoon beter als je het met je eigen handen maakt – of met de eigen plunjer van de pers.

We weten allemaal dat het voedsel van de goden “ambrosia” werd genoemd. De drank van de goden werd “nectar” genoemd, maar het was eigenlijk koffie. Koffie gemaakt met een Franse pers, om precies te zijn.

De koffie die de Franse pers zet, is sterk en zal je sokken doen kloppen. Daarom droeg Hermes sandalen. Als je niet weet hoe je het moet zetten, zweet dan niet! Je leert het met deze stap-voor-stap handleiding.

Laten we eerst eens kijken wat een Franse pers is. Laten we doorgaan!

Franse pers – Wat is het en wat doet het?

Omdat het geen raketwetenschap is, houden we het bij een basisdefinitie: een “Franse pers” is een cilindrische beker die meestal van glas of roestvrij staal is en waar een zuiger door het midden van de beker loopt.

Terwijl de meeste mensen denken dat de zuiger het terrein comprimeert om de smaak vrij te maken, doet hij dat niet.

Het houdt ze gewoon op de bodem van de beker zodat het warme water zijn wonderen doet.

Paradoxaal genoeg is de “Franse” pers helemaal niet Frans. Het is uitgevonden door de Italiaanse Attilio Calimani. Het eerste model werd in 1929 gepatenteerd, en sindsdien is er niet veel veranderd. De pers gaat voor een veelvoud aan andere namen over de hele wereld. Het is waarschijnlijk beter bekend als cafetaria.

Nu weet je wat het is en wat het doet. We zijn waarschijnlijk klaar om je eerste koffie te zetten met de beruchte Franse pers!

Het brouwen van French Press Coffee – Stap voor Stap Instructies

Stap 1: Spoel de beker met warm water

U kunt het gewoon afspoelen of vullen met water en aan de kook brengen. Het zal het schoonmaken, en het zal ook bereiden voor het brouwen. De temperatuur zal stabiel zijn, dus je krijgt de beste koffie. Zodra het water gekookt is – of zodra u klaar bent met het spoelen van de beker – kunt u beginnen met het malen van de koffiebonen. Het kan elke soort koffie zijn die u wenst.

Stap 2: Maal uw koffie tot gemalen

Meestal moet het terrein voor de Franse pers de grootte van het paneermeel zijn. Als je een liter water in de beker hebt, dan wil je ongeveer 70 gram grond. Dit is echt meer een kwestie van smaak, maar voor het moment, gebruik de standaard hoeveelheid.

Als je een paar keer gebrouwen hebt, weet je hoeveel gram perfect is voor je eigen smaak. Leeg de beker van het warme water.

Stap 3: Voeg de koffie toe in de Franse pers

Nu is het het moment dat we de eigenlijke brouwfase bereiken. Zodra je het water uit het bekerglas gooit, voeg je het koffiedik toe – 70 gram. Er zijn twee manieren om het water toe te voegen: of je vult het bekerglas vanaf het begin met heet water, of je voegt het gestaag toe.

Het heeft niet zo’n grote invloed op de smaak, maar velen gaan ervan uit dat het toevoegen van water in twee sessies de koffiedik beter laat weken en de smaak sneller laat vrijkomen.

Laten we zeggen dat ze gelijk hebben. In dit geval wil je twee keer zoveel water toevoegen als de hoeveelheid koffiedik. Dus, als je 70 gram koffiedik hebt, moet je 140 gram heet water toevoegen.

Deze procedure staat bekend als “bloei”. De “bloei” is in principe het ontgassen van de koffie. Als de grond door het hete water wordt geraakt, is het bijna alsof ze bruisen en opstijgen.

Nogmaals, dit is niet iets wat je moet doen. Je kunt al het water in één keer toevoegen of vertrouwen op de bloei. Het is jouw keuze en die van jou. U kunt natuurlijk beide methodes uitproberen en zien wat het beste resultaat oplevert.

Stap 4: Roer de Bloom

Als je een glazen Franse pers gebruikt, roer dan met een houten lepel, zodat je het niet kraakt. Laat de koffie 35-40 seconden bloeien en roer dan tot hij volledig op de bodem van de beker is gezonken.

Het gaat niet meer drijven. Ook de geur die het verspreidt is verbazingwekkend, en dat is nog maar een voordeel van het zetten van je koffie.

PRO TIP: Als de bodem niet nat genoeg is, heeft hij de neiging om naar boven te drijven, op het oppervlak van het water. Het resultaat daarvan is gewoon slechte koffie.

Stap 5: Voeg het resterende water toe

Giet heet water in de beker tot deze vol is. Wacht 4 minuten. Precies 4 minuten! Gebruik een timer. Dit is de standaard zettijd voor de Franse pers, hoewel er enkele zijn die de koffie maar liefst 8 minuten zetten. We zijn geen waaghalzen, dus we nemen de hoge weg.

PRO TIP: Het grootste voordeel van het gebruik van een Franse pers is dat je er mee kunt experimenteren. Je hoeft de dingen niet op een klassieke manier te doen. Speel met de hoeveelheden en de brouwtijd om de beste smaak te krijgen.

Stap 6: Druk op de Plunger

Er is één veel voorkomende fout die steeds weer herhaald wordt als het gaat om deze stap in het brouwen met de Franse pers: het te snel indrukken van de zuiger/plunjer. Het brouwen is een zeer behoedzaam proces. Door te snel op de zuiger te drukken wordt het koffiedik verstoord en komt er een bitterheid vrij die de koffie bederft.

Doe het rustig aan. Soms wordt het moeilijker om te drukken, omdat het koffiedik dikker wordt. Zet de zuiger een beetje terug en duik dan weer in het water. Als je op de bodem komt, is je koffie klaar.

Stap 7: Schenk de koffie

Als je de koffie niet zo snel inschenkt als je met de plunjer de bodem hebt bereikt, zal hij nutteloos blijven brouwen. U kunt de koffie echter wel een minuutje laten zitten, zodat de kleine stukjes aarde zich volledig op de bodem van het bekerglas kunnen zetten.

Giet de koffie in kopjes en maak vervolgens de pers schoon door deze met heet water af te spoelen. Dat is het! Je hebt je eerste koffie gemaakt met de Franse pers. Makkelijker dan je dacht, toch?

De voordelen van het gebruik van een Franse pers Koffie

Naast de superieure smaak heeft de koffie die met een Franse pers wordt gezet een aantal voordelen.

Ten eerste wordt hij niet met filters gemaakt. Een filter zorgt ervoor dat het vuil niet in de drank “infiltreert”, maar meestal worden ook de voedzame etherische oliën in de koffie gefilterd. Deze oliën zitten vol met antioxidanten. Het hoeft geen betoog dat die ook gefilterd worden.

Ten tweede is de brouwtemperatuur altijd stabiel, wat de grond helpt bij het vrijgeven van hun heerlijke smaak.

Een druppelmachine bijvoorbeeld, verwarmt het water aan het begin van het brouwproces, waarna het stopt. Er wordt daar zeker niet veel gebrouwen. De temperatuur is een van de redenen waarom de in de Franse pers gebrouwen koffie zo goed smaakt.

Het is onderhoudsarm. U hoeft geen dure reparaties uit te voeren of hoog en laag te surfen op het internet voor onderdelen. Je gebruikt het en maakt het schoon, zo simpel is het.

Dat maakt het natuurlijk ook goedkoper dan andere zogenaamde “high-performance” koffiemachines.

Zolang het werkt en je je koffie krijgt, is het laatste wat je nodig hebt honderden dollars te besteden aan espressomachines die niet beter en niet slechter zijn.

Een ander voordeel van het gebruik van een Franse pers is de rijke inhoud van vrijgegeven cafeïne. Doordat het koffiedik in heet water is ondergedompeld, komt er meer cafeïne vrij. Hoewel overmatige cafeïne in verband is gebracht met hart- en vaatziekten, is het niet helemaal slecht.

In feite is het zelfs gunstig voor je hart als het matig wordt geconsumeerd. Bovendien heeft recent onderzoek aangetoond dat cafeïne de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer kan voorkomen. Dit onderzoek is echter niet overtuigend en het zal lang duren voordat er een definitief resultaat is.

Hoe maak je de Franse pers schoon?

Ten eerste, haal het resterende terrein niet met je hand weg.

Ten tweede, giet ze niet in de gootsteen.

Wist je dat verspilde malingen gebruikt kunnen worden als meststof voor je bloemen? Dat klopt, dump ze gewoon op de grond in je potten en je bespaart een paar dollar.

Wat de reiniging zelf betreft, doe je het als volgt: vul de helft van de beker met warm water en voeg slechts een paar druppels zeep toe. Was het niet met de hand, het is gewoonweg niet effectief.

Gebruik de plunjer.

Druk hem in en laat hem een paar keer los. De pers zal gelijkmatig worden gereinigd.

Doe het in twee sessies, om er zeker van te zijn dat er geen olie of vuil in het bekerglas achterblijft.

Hoe kan men koffiebitterheid vermijden?

brouwen franse pers

Bittere koffie is walgelijk. Misschien niet voor degenen die het drinken zonder suiker, maar het is zeker voor sommigen. Dit is wat je kunt doen om deze bitterheid, die de koffie ondrinkbaar maakt, te omzeilen:

Koffie van hoge kwaliteit kopen zou het eerste zijn wat je moet doen. Er zijn een aantal merken die bekend staan om hun bitterheid, dus blijf erbuiten. Koop bovendien hele bonen, niet al gemalen koffie. Als een pakje niet goed is afgesloten, heeft de koffie de neiging om te bederven. Daarna wordt het bitter. De beste manier om ervoor te zorgen dat u verse koffie krijgt, is om deze zelf te malen.

Haal uw koffie niet te veel uit. Daarom is het zo belangrijk om uw koffie zo snel mogelijk in kopjes te gieten als het zetproces tot stilstand is gekomen. Hoe langer de koffie op het terrein blijft staan, hoe bitter het wordt.

Gebruik geen brandend heet water. Als je dat doet, wordt de grond verbrand en zal deze zeker bitter worden. Om er zeker van te zijn dat de temperatuur van het water optimaal is, kookt u het water en laat u het vervolgens een minuutje zitten om af te koelen. Daarna is het klaar voor gebruik.

Maak de French Press na elk gebruik schoon. De cafeïne-olie en de oude gronden dragen bij aan de toekomstige bitterheid. Sommigen geloven dat cafeïneolie helpt om de smaak van de volgende koffie nog rijker te maken, maar dat is niet echt waar. Herhaal de stappen die we hebben genoemd in het hoofdstuk over de reiniging.

Haal een goede molen. Brokken koffie (bramen) worden langzamer gezet dan fijngemalen koffie. Die bramen zijn extreem bitter, en ze bederven de koffie. En dat is niet eens het probleem. Als ze in je mond terechtkomen en je kauwt erop, zullen ze zo erg smaken dat je je koffie weg wilt gooien.

Afsluitende opmerkingen

Wist u dat alleen al in de Verenigde Staten dagelijks 400 miljoen koppen koffie worden gedronken? Dat is een enorm aantal. Maar hoe zit het met wereldwijd? Eh, er worden maar liefst 2,25 miljard kopjes per dag gedronken. Mensen houden zeker van hun koffie.

Koffie kan op verschillende manieren worden gezet, maar een Franse pers is duidelijk een van de beste keuzes. Het is een geweldige manier om er zeker van te zijn dat je de smaak van de koffie ten volle benut.

Dus, misschien moet u overwegen om de druppelmachine weg te gooien. Een Franse pers is extreem goedkoop, dus iedereen kan zich er een veroorloven.

Als je een groentje bent in het zetten van koffie, dan zal deze gids zeker van pas komen. Als je eenmaal je eerste potje hebt gezet, hoef je nooit meer geld uit te geven in coffeeshops. Het gaat net zo goed om de ervaring van het zetten als om het drinken ervan.

Pak je Franse pers en gebruik de hoeveelheden die we voor nu hebben genoemd. Na een paar keer brouwen kun je je eigen recept maken.

Ben je geïnspireerd genoeg om je druppelmachine in te ruilen voor een Franse pers? Welke van de twee vindt u beter? Geef ons wat argumenten voor uw keuze.

Meer gerlateerde koffie weetjes!