Hoe maak je een espresso zonder een espressomachine?

Table of Contents

Velen van ons zijn niet in staat om zelfs maar de eenvoudigste taken uit te voeren voordat ze eerst een espresso hebben. Of vijf. En daar is niets mis mee. We beseffen dat we verslaafd zijn aan cafeïne, maar we vinden het goed.

Iedereen houdt van koffie, maar niet iedereen houdt van de prijskaartjes die aan de overgrote meerderheid van de espressomachines hangen. Tenzij je een koffieshop in de straat hebt, moet je een tijdje wachten tot je aan het werk gaat en je eindelijk je vingers om je kostbare kopje energizer kunt klemmen.

Deze machines zijn duur en er is geen garantie dat ze eeuwig meegaan. Met andere woorden, het zijn meestal gewoon gaten in je budget. En in sommige gevallen is de koffie niet eens zo goed, om te beginnen.

Dus, je vraagt je misschien af:

Hoe kan ik mijn espresso brouwen zonder een espresso? Het klinkt als een onmogelijk ding om te doen, maar in feite is het heel goed te doen. Er zijn drie hoofdmethoden om het te doen en we zullen u voorzien van volledige gidsen over alle drie.

Methode 1 – Het brouwen van een espresso met een Franse pers

De Franse pers is een van de goedkoopste alternatieven als het gaat om koffiezetmachines. U kunt er een kopen voor ongeveer 30 dollar of zelfs minder. De prijs hangt af van de grootte; dus hoe groter het is, hoe duurder het zal zijn.

Als je er nog nooit een gezien hebt, heb je waarschijnlijk geen idee wat een Franse pers is. Het is een levensredder, dat is het. Maar laten we het wat technischer aanpakken: in principe is een Franse pers een thermoskan met een zuiger die door het deksel en het midden van de pot loopt.

Meer is er niet. Eenvoudige en efficiënte technologie. Een heerlijk kopje espresso zetten wordt niet echt makkelijker dan dit. Het enige wat je nodig hebt is koffiedik en heet water. Zo doe je dat.

Stap 1: Maal uw koffie

Zorg ervoor dat je grove gronden krijgt, want fijne gronden maken je koffie modderig. De zuiger die naar de bodem van de pers gaat zal die fijne grond niet kunnen vasthouden, en niemand wil de koffie door een zeef halen.

Je hebt 4 eetlepels koffie nodig voor 2 kopjes espresso.

Stap 2: Water koken

Dit is waarschijnlijk de belangrijkste stap, en het beperkt zich niet tot het brouwen met alleen een Franse pers. Als het water niet heet genoeg is, zal je espresso een vreselijke smaak hebben. Waarom? Omdat het de extractie van de koffie niet in gang zet. Wat je krijgt is lauw water met een vleugje koffiesmaak.

Zorg ervoor dat het water ook echt kookt. Laat het 20-25 seconden afkoelen.

Stap 3: Voeg het koffiedik toe aan de pers

Je bent al halverwege. Voeg het terrein toe en giet er voorlopig nog een beetje warm water over. Je zult zien dat zo snel als het water het terrein raakt, de geur volkomen fantastisch is en de koffie begint te lijken op een geiser.

Dat heet ‘bloei’. Het is in wezen het moment waarop die grond alle stoffen en de etherische olie die ze bevatten vrijgeeft. Als je wilt, kun je deze stap overslaan, maar de espresso zal niet die rijke smaak hebben die je krijgt als je je koffiedik eerst laat bloeien.

Stap 4: Vul de pers met het resterende water en roer

Dit is absoluut noodzakelijk en het niet respecteren van deze stap is hier een verspilling van geld en goede koffiedik. Voor de perfecte espresso moet het terrein 4 minuten lang steil zijn. Niet 3, niet 5 – precies 4 minuten. Als het meer steilt dan dat, zal het bitter zijn.

Nog één ding: druk niet op de plunjer, want de koffiedik steilt. Na 4 minuten ben je klaar voor de laatste fase van het espresso-produceren met de Franse pers.

Stap 6: Druk de zuiger/plunjer in.

Doe het niet in één beweging. Nogmaals, doe het voorzichtig. Als u weerstand ondervindt terwijl de plunjer naar beneden gaat, neem hem dan een klein beetje naar achteren en ga dan weer naar de bodem. Trek hem terug zodra je het laagste punt hebt bereikt.

Nog iets anders?

Ja. Schenk uw espresso meteen in, om bitterheid te voorkomen. En dat is het! Je hebt net je eerste espresso gebrouwen met een Franse pers! Nogal gemakkelijk, hè? Ja, maar geloof het of niet, de andere twee methoden zijn nog beter voor het bereiden van espresso’s dan deze.

Methode 2 – Het brouwen van een espresso met een Moka-pot

De Moka-pot is de moeder van een espresso die zo sterk is dat hij je sokken van je voeten slaat. Dit type pot is niet voor de flauwekul, maar alleen voor degenen die zich niet kunnen voorstellen dat ze wakker worden en geen intens kopje koffie drinken voordat ze zelfs hun tanden hebben gepoetst.

De technologie in een Moka-pot is aanzienlijk “geavanceerder” dan die in een Franse pers en het kost meer tijd om een espresso te zetten. Maar geloof ons: het is het wachten waard. U weet zeker wat een Moka-pot is en hoe het werkt.

Dat rechtvaardigt ons om direct naar de zakenwereld te springen zonder dat we er omheen hoeven te draaien. We zeiden dat een Franse pers niet zo efficiënt is in het maken van espresso’s. Waarom? Omdat een goede espresso wordt gemaakt als er warm water door het terrein gaat met een enorme druk.

De Franse pers is niet in staat om dat soort druk te genereren – maar de Moka-pot wel. Hier is hoe je je espresso maakt met dit apparaat.

Stap 1: Maal uw koffie

Voor de Franse pers had je grove gronden nodig, maar in het geval van de Moka-pot is de situatie anders. Je moet de bonen zo fijn mogelijk vermalen. De druk die wordt opgewekt door de onderste kamer van het vat zal het water gemakkelijk door dat poeder heen laten stromen, wat resulteert in een sterke, goed geëxtraheerde espresso.

Stap 2: Vul de onderste kamer met water

Water kan worden voorverwarmd voordat het in de Moka-pot wordt gezet of niet. Het is aan jou. Het heeft sowieso niet al te veel effect op het eindresultaat. Als je het op het fornuis zet, zal het snel opwarmen.

Let op het ventiel aan de zijkant van de waterkamer – het niveau van het water mag er niet doorheen. Als de druk toeneemt en het water niet via dat ventiel kan worden afgevoerd, kan de Moka-pot exploderen en moet u uw espresso van de wanden halen.

Stap 3: Vul de koffiemand met het afval

Zorg ervoor dat je niet te veel vult. Er is één veelgemaakte fout die iedereen die voor het eerst espresso met een Moka-pot maakt, maakt: ze duwen en egaliseren het terrein. Doe dat niet. Het water gaat er niet goed doorheen, daarom zal de espresso erg zwak zijn.

Stap 4: Schroef de pot in elkaar

Eerst, maak de gronden schoon die potentieel de potschroef verkeerd zouden kunnen maken, die uw Moka-pot in een gevaarlijke kleine bom veranderen. Als je een apparaat hebt dat alleen op druk werkt, kun je niet voorzichtig genoeg zijn.

Stap 5: Plaats de pot op laag vuur

Als je een Moka-pot op hoog vuur zet, zal de druk te snel oplopen en zal je espresso niet in de opvangkamer staan. De spruitjes zullen over het fornuis spuwen. Lage of gemiddelde warmte wordt aangegeven.

Het is vrij eenvoudig om te beoordelen of de warmte te laag of te hoog is: als het te laag is, zal de koffie nauwelijks door de scheut stromen; als het te hoog is, zal het te snel stromen. Verhoog of verlaag de warmte overeenkomstig.

Stap 6: Haal de Moka-pot van het vuur.

Als u geen bittere espresso wilt, haal dan de pot van het fornuis vlak voordat de koffie opstaat en gaat klateren. Zodra het zetproces stopt, giet u uw espresso in een kopje, of kopjes, afhankelijk van de grootte van uw Moka-pot.

Stap 7: Maak de pot schoon

Een Moka-pot kan eenvoudig worden gereinigd met warm water. U moet de vaatwasser niet gebruiken, want die geeft de pot op den duur een onaangenaam patina.

Waarom is de Moka Pot de Grootste?

Dit is het! De Moka-pot is ongetwijfeld het beste apparaat voor het maken van espresso. Om dit brouwsel te maken, heb je veel druk nodig – het soort druk dat je fysiek niet kunt creëren (ergens rond de negen bar). De Franse pers en de Aeropress, die we binnenkort zullen behandelen, kunnen wel espresso’s zetten, maar ze zijn niet zo sterk als degene die je met een Moka-pot krijgt.

Maak je geen zorgen; het klinkt alsof de Moka-pot vrij duur is, maar dat is het echt niet. En bovendien gaat dit apparaat eeuwig mee, want het is meestal gemaakt van roestvrij staal.

Er is nog een apparaat waarmee je een goed kopje espresso kunt maken: de Aeropress.

Methode 3 – Het brouwen van een espresso met een Aeropress

Ten eerste:

Wat is een Aeropress? Simpel: de Aeropress is een neef van de Franse pers. Het is trouwens een meer draagbare en meer recente (uitgevonden in 2005) versie van de klassieke Franse pers. Deze beide brouwapparaten werken op dezelfde manier en zijn zelfs gebouwd op dezelfde principes.

De Aeropress is een buis/cilinder, met een filter aan de onderkant. Het koffiedik wordt op de bodem geplaatst, er wordt heet water toegevoegd en vervolgens wordt de plunjer geduwd om druk te creëren. Terwijl u op de plunjer drukt, wordt de koffie gefilterd in het kopje. Eenvoudig en efficiënt. Als u meer visuele aanwijzingen nodig heeft, is dit voldoende: stel u een spuit zonder naald voor. Dat is wat de Aeropress is.

Laten we nu eens kijken hoe je er een espresso mee kunt maken.

Stap 1: Maal uw koffie

Net als in het geval van de Moka-pot, heb je extreem fijne gronden nodig. Als de grond te groot is, krijg je geen espresso, omdat het water er gewoon vrij doorheen stroomt. De grootte van de grond is het belangrijkste aspect bij het maken van een espresso, ongeacht de machine of het apparaat dat u gebruikt.

Stap 2: Zet het terrein in de Aeropress

Voordat u dit doet, moet u een filter in de onderste dop plaatsen. Een goed idee is om er een beetje warm water op te gieten. Soms kunnen filters een onaangename smaak van papier achterlaten. Warm water zal het uitwissen.

Nu:

Tijd om de grond toe te voegen. Schud de buis een beetje, zodat de grond gelijkmatig is. Plaats een tweede papierfilter aan de onderkant van de plunjer. Zoals u kunt zien, zal de koffie vastzitten tussen twee filters terwijl u op de zuiger drukt.

Stap 3: Druk op de zuiger

Waarom heb je twee filters nodig aan de andere kant van het terrein? Dit is voor hen om op de bodem van de buis te blijven. Dit is de eerste persing.

Zo snel als je met de plunjer de bodem hebt bereikt, trek je hem helemaal terug naar boven. Als het terrein op een hockey puck lijkt, dan heb je het goed gedaan. Nog één stap en je kunt genieten van je vers gebrouwen kopje espresso.

Stap 4: Voeg heet water toe en druk nogmaals op

Het water moet ongeveer 100o C zijn. U zult zien dat er bepaalde markeringen op de zijkant van de Aeropress staan. Zet zoveel water als je denkt dat het beste is voor de hoeveelheid grond. We hebben geen exact getal gegeven omdat het allemaal om persoonlijke smaak gaat.

Maar, bijvoorbeeld: als je 20-21 gram grond hebt, moet je warm water tot de “2” markering zetten. Druk nu weer op de plunjer, langzaam, en voila – je hebt je espresso! Het mooie van de Aeropress is dat het terrein, in tegenstelling tot de verwante Franse pers, niet steil hoeft te zijn.

Wat betekent dat? Je krijgt je espresso natuurlijk sneller. Hiermee komt er een einde aan onze lijst met methodes om espresso te brouwen zonder een dure espressomachine. Maar laat ons u nog wat waardevolle adviezen geven over dit sterke, heerlijke brouwsel. In dit laatste deel van onze gids komen de vier belangrijkste factoren aan bod die bijdragen tot het brouwen van het beste kopje espresso dat u ooit heeft gehad.

Wat maakt een geweldige espresso?

Je leest dit artikel zeker omdat je een beginner bent. In tegenstelling tot wat je zou denken, is het niet het apparaat dat je gebruikt dat garandeert dat je de beste espresso krijgt die er is.

  1. Het zit allemaal in de bonen. Je kunt espressobonen in poedervorm kopen in elke supermarkt en winkel, dat is waar, maar je krijgt niet dezelfde smaak. Waarom? Omdat het niet zo vers is als wanneer je een espresso met bonen zet die je 5-10 minuten eerder hebt gemalen.
  2. 2. Druk is de sleutel tot een goede espresso. Alles wat je krijgt met minder dan 9 bar druk is niet echt een espresso, het is gewoon koffie. Het zal u niet verbazen dat de Moka-pot in dit opzicht de aanbevolen machine is. Het is in staat om enorme druk te genereren. Daarom krijgt u een authentieke espresso.
  3. De temperatuur van het water is ook cruciaal. Als het warm is, zal de grond niet goed worden onttrokken. Wat je in dit geval krijgt is warm, koffiekleurig water… Het water moet heet zijn zodat alle oliën en voedzame stoffen in de grond vrijkomen. Dit alles zal die geweldige smaak geven. Aan de andere kant, als het water te heet is, zal de grond verbranden. Vervolgens zal de espresso bitter zijn.
  4. Het branden van de bonen kan ook de smaak beïnvloeden. Als je geen fan bent van slappe espresso, zorg dan voor een lichtere branding. Hou je daarentegen niet van sterke espresso, kies dan voor een donkere branding. Het is een kwestie van persoonlijke smaak, echt waar.

Een paar laatste woorden

Het brouwen van espresso is een kunst, en al deze aspecten die we in deze gids hebben geschetst zouden voldoende bewijs moeten zijn dat de uitspraak niet overdreven is. Er zijn zoveel dingen waar je rekening mee moet houden als je een eersteklas espresso wilt.

De temperatuur van het water, de branding, de druk en de bonen – dit alles is van vitaal belang. Daarom zal het waarschijnlijk een tijdje duren voordat je de perfecte espresso kunt zetten. Het goede nieuws is dat u geen honderden dollars hoeft uit te geven aan espressomachines.

Deze drie apparaten – de Franse pers, de Moka Pot en de Aeropress – zijn een stuk goedkoper dan 99% van de automatische druppelaars. Ze zijn niet in het minst minder efficiënt dan die, dus hun prijs doet niets af aan de kwaliteit. Maak de juiste keuze en bespaar jezelf een hoop geld door een van deze geweldige kleine espresso-brouwmachines te kopen.

We hopen dat dit artikel een antwoord geeft op elke vraag die je zou kunnen hebben met betrekking tot het brouwen van espresso’s en de goedkope apparaten die je kunt gebruiken om het te doen.

Wat nu?

Ga uw espresso brouwen!

Meer gerlateerde koffie weetjes!