Hoe koffie zetten?

Table of Contents

Hoe koffie zetten?

Hoe koffie zetten? Nu vraag je jezelf waarschijnlijk af hoe dit onderwerp een eigen post verdient? Het is zo gemakkelijk, en vervolgens weet iedereen hoe het moet, toch?

Ik kan je het niet kwalijk nemen, maar het is ietsje ingewikkelder dan dat. Het zit namelijk zo, de dag van vandaag zijn er verschillende manieren om koffie te zetten.

Niet enkel dat, maar er zijn ook zoveel verschillende koffie’s dat het wel eens interessant kan zijn om te weten hoe je deze nu net maakt.

Hoe koffie zetten met percolator?

Voor de mensen die het niet weten, een percolator werd vooral vroeger veel gebruikt. Het stamt vooral af van de jaren 50 en 60, en behoort tot een slow coffee methode.

In die tijd was het een heel populaire methode, echter zie je er de dag van vandaag toch weer veel van terug. Toch is het een vrij trage methode, aangezien je zeker 10 minuutjes moet wachten voor 6 kopjes koffie.

Dit is op zich wel vrij lang, echter denk ik veel van de liefde komt door dat het een ouderwetse methode is, en het toch vrij gezellig is in het algemeen.

Hoe werkt een percolator nu eigenlijk?

Het water dat in het waterreservoir zit wordt opgewarmt. Eenmaal het kookt wordt het naar boven gebracht door de druk, en over de koffiebonen gedruppeld.

Vervolgens doet het dit over en over. De truc is natuurlijk ook om onder-extractie en over-extractie te voorkomen.

Hiermee vermijd je bittere en onaangename koffie als zowel slappe koffie.

Wat is “Extractie”?

Je hebt me hier boven vast de termen “over-extractie” en “onder-extractie” zien gebruiken, maar weet je wat extractie inhoud? Extractie is eigenlijk een scheikundige methode.

Extractie is een handeling waarbij men stoffen afzondert uit een bepaald materiaal en deze overbrengt naar een andere fase. De overgang van de stof zal plaatsvinden door het verschil in affiniteit of chemische potentiaal tussen beide fasen tot er zich een thermodynamisch evenwicht heeft ingesteld. Extracties worden daarom vaak gebruikt bij bereidingen (preparatieve extractie) of als scheidingsmethode voor chemicaliën. Bij extractie gaat het om de oplosbaarheid van een stof. “

Koffie zetten met een percolator in 9 stappen.

 1. Gebruik medium maling koffiebonen, en vermijd malingen zoals mokamaling. Het liefste van al gebruik je fijn zelf gemalen bonen.
 2. Vervolgens doe je koffie in het filtertje, ik zelf doe altijd 3 schepjes – maar ik raad aan 2 schepjes er in te doen aangezien je dan al een flink pittige koffie hebt.
 3. Zorg ervoor dat de koffie mooi verdeelt is.
 4. Doe de juiste hoeveelheid water in het waterreservoir.
 5. Zet het apparaat op het vuur behalve als uw apparaat de functie voor “koken” bevat.
 6. Laat het water stilletjes brubbelen door het zachtjes tegen het kookpunt te houden.
 7. Zet een timer, ik raad aan op 8 minuten, om te voorkomen dat je slechte koffie maakt.
 8. Eenmaal de koffie klaar is, moet je nog even doorroeren.
 9. Vervolgens kan je het nog even filteren, maar dat is niet voor iedereen benodigd.

Als je alles correct hebt gedaan, heb je nu successvol een lekker kopje koffie gezet met het gebruik van een percolator.

Koffie zetten met een Cafetière / french press.

hoe koffie zetten met een french press

Een Cafetière ook wel een french press genoemd wordt nu vaker en vaker gebruikt in kleine gezinnen, en je ziet het vaker en vaker terug.- Voor één of andere reden houden mensen er wel van.

Ik zelf vind het iets vrij simplistisch, en is totaal niet moeilijk om te gebruiken. Nu, voor we beginnen is het wel belangrijk om één van de nadelen te vermelden en dat is dat met een french press, je vaker last hebt van neerslag. Dit is dan wel één van de weinige nadelen.

Hiermee bedoel ik dan ook dat er altijd wat geruis blijft inzitten… en des te fijner de koffie poeder, des te meer je hier last van zal hebben.

Hoe koffie zetten met een french press?

Volg de stappen die ik meteen zal vermelden, en zo kan ook jij successvol koffie zetten met gebruik te maken van een french press. In de tussentijd kan je ook onze koffiemokken bekijken!

Maar goed, verder met de instructies!

 1. Was de kan, en kook heet water.
 2. Doe er koffiebonen, het liefste een iets grovere medium maling, bij (liefst 2 theelepels of 12 gram per koffiekopje)
 3. Vul de kan met het water dat net aan het koken was. (dus net van de kook)
 4. Roer voorzichtig, maar wel goed door!
 5. Zet de zuiger al maar op de kan, maar nu mag je nog NIET DOORDRUKKEN!
 6. Laat de koffie nu voor ongeveer 4 minuutjes trekken.
 7. En nu kan je vervolgens doordrukken.

Zoals je ziet, was het niet moeilijk! en nu heb jij ook weer iets nieuws geleerd! Voor zij die niet graag lezen hebben we ook maar meteen een uitleggend video’tje opgezocht en gelinkt hier beneden!

Koffie gemixt met grappige koffiekopjes, wat heb je nog meer nodig?

Meer gerlateerde koffie weetjes!