HOE JE ZWARTE KOFFIE DRINKT (EN HOE JE ER HET BESTE VAN KUNT GENIETEN)

Table of Contents

Ik kom uit een familie van koffiedrinkers. Ik ben opgegroeid met het kijken naar mijn ouders die koffie drinken, en ik heb ontelbare herinneringen aan het zien van een lege koffiekop in de gootsteen van de keuken – ik kon gewoon de restanten zien van wat koffiedik dat langs het filter kwam en zich op de bodem van de kop vestigde.

Mijn ouders doen nooit suiker in hun koffie – wat eigenlijk een belangrijke stap is om te wennen aan en te genieten van zwarte koffie.

Als kind vond ik het heerlijk om koude koffie te drinken – het was mijn favoriete ochtenddrankje. Koude koffie is alomtegenwoordig en alle gezinnen hebben hun eigen manier van koffie zetten. Mijn koude koffie was als kind natuurlijk met genoeg suiker dat ik de bittere koffie niet meer kon proeven!

Toen ik eenmaal wat ouder was, en iets serieuzer met mijn gezondheid en mijn training bezig was, realiseerde ik me dat suiker een enorme en onnodige uitbarsting van calorieën was die ik door de koffie heen kreeg – tegen die tijd was ik al overgestapt op hete koffie – dus ik sneed suiker volledig uit de vergelijking, en neutraliseerde de extreme bitterheid van koffie met een scheutje melk of creamer.

Echter, het gebruik van melk of room (ik ben een sukkel voor Franse vanille) neemt echt weg van de smaak van koffie – je eindigt met het neutraliseren van heel wat van de aroma’s en essenties. Wat je eigenlijk proeft is de bekende melk of vanille, gemengd met een vleugje koffie!

WAAROM ZOU JE EIGENLIJK ZWARTE KOFFIE DRINKEN?

Zwarte koffie is, nou ja, pure koffie. Het is vrij van alle toevoegingen – geen melk, geen room, en natuurlijk, geen suiker of zoetstof. Het is de manier waarop koffie bedoeld was om van te genieten, en in feite, toen de Arabieren voor het eerst koffie verbouwden en begonnen te drinken, hebben ze nooit melk of suiker toegevoegd!

Turkse koffie, een nauwe verwant van de oorspronkelijke Arabische koffie, is vrij gelijkaardig, en als je in een Turks restaurant (of beter nog, in Turkije) bent beland, heb je misschien een smaakje gehad.

De Jemenieten (sommige echt uitstekende koffie groeit daar, in feite, Arabica koffie is afkomstig uit Jemen en Ethiopië) bereiden een drankje genaamd qahwa, dat ongelooflijk rijk is aan smaak.

Een andere soort zwarte koffie die echt aanstekelijk is, is koud gezette koffie.

Op dit punt ben je misschien nog niet helemaal overtuigd – misschien geniet je wel van je zoete of romige koffie – en dat is aan jou.

Maar…

Zwarte koffie heeft vele voordelen, en als je eenmaal een smaak voor het ontwikkelen van het, kunt u vinden u genieten van het nog meer dan wat je op dit moment drinkt.

Om te beginnen heeft zwarte koffie bijna 0 calorieën.
Je vermijdt het vet en de suikers in de melk.
Je leert een nieuwe smaak te ontwikkelen
Je leert de subtiele smaaknotities van verschillende soorten koffie op te pikken.
Je hoeft je nooit meer zorgen te maken over het feit dat je geen room of suiker meer hebt om van de koffie te genieten.
U zult kunnen genieten van sterkere koffiesoorten zoals espresso en qahwa.
Je zal evolueren naar een koffiekenner…
Je zult er echt stoer uit kunnen zien!

HOE TE DRINKEN EN TE GENIETEN VAN ZWARTE KOFFIE

Als u nog niet zover bent dat u de suiker uit uw koffie haalt (Starbucks en andere kettingslattes zijn berucht om hun hoge calorieën en suiker), dan is de eerste stap die u kunt nemen om aan uw reis naar zwarte koffie te beginnen, het verwijderen van suiker uit uw huidige koffiedrank.

Suiker elimineren
Het elimineren van suiker klinkt misschien niet als het makkelijkste wat er te doen is, maar het is een essentiële eerste stap. Tenzij je begint te bezuinigen op suiker, zul je niet echt de koffie proeven voor wat het is, je drinkt gewoon een melkachtige, suikerachtige drank die bruin gekleurd is door koffiedik!
In het ideale geval wil je meteen suiker snijden, dus vanaf je volgende drankje stop je gewoon met het toevoegen van suiker – ga echter door met het toevoegen van room en melk als dat nodig is. U kunt ook proberen om andere zoetstoffen toe te voegen, zoals honing of ahornstroop.
Als je lepels en lepels suiker hebt toegevoegd, begin dan geleidelijk, en voeg steeds minder suiker toe totdat je de eigenlijke smaak van de koffie begint te waarderen – ook al kan het een beetje geneutraliseerd worden met melk of room.
Verwijder room en melk
Als je eenmaal de suiker hebt geëlimineerd, snij je ook de room en/of de melk af. Je kunt dit ook geleidelijk aan doen, net als bij de suiker. Begin gewoon steeds minder melk toe te voegen – en je koffie wordt steeds donkerder, totdat je een smaak hebt ontwikkeld voor en gewend bent aan pure koffie.
Optioneel: Drink koud bier.
Als je de bitterheid van zwarte koffie niet kunt verdragen, maar wel van koude koffie houdt, probeer dan eens een koud brouwsel te drinken, dat veel minder bitter is dan warme koffie. Koud zetten kost meer tijd en meer koffie, maar het resultaat is een heel aangenaam drankje! Jamie Oliver heeft een heel lekker koud brouwsel recept dat je kunt volgen, maar ga niet door met de laatste stap van het toevoegen van room!
Experimenteer met verschillende melanges en brandingen (vind de beste koffie om zwart te drinken)
Als u gebruik maakt van kruidenierswinkelkoffie, STOP! Vergeet de lage kwaliteit koffie, en haal wat exotische koffie uit uw favoriete lokale branderij. Afhankelijk van de manier waarop de koffiebonen worden gebrand en gemalen, zullen de smaken sterk variëren. Waar de koffie vandaan komt speelt ook een grote rol in de smaaknotities.
Als je de koffie drinkt, laat hem dan niet vallen en ga er mee door – geniet van elke slok en probeer kennis te nemen van de verschillende smaken en aroma’s die je ervaart.
Probeer verschillende soorten koffie om te zien welke u het lekkerst vindt – sommige zwarte koffiesoorten zijn erg fruitig, andere zijn chocola-achtig, andere zijn nootachtig. De meeste koffies hebben een smaakprofiel op de verpakking of in de beschrijving, dus kom gewoon overeen met het smaakprofiel met wat u al lekker vindt (chocolade, aardbeien, noten, citroen, enz.) en probeer die koffie eens. Bonendoos, bijvoorbeeld, heeft een mooie sampler die 16 verschillende soorten koffie bevat.
Zet uw koffie perfect
Het maakt niet uit hoe u uw koffie zet – of u nu een druppelaar, een espressomachine of een franse pers gebruikt, doe het perfect! Zorg voor de exacte meting van de exacte hoeveelheid water, en breng het water ook op de ideale temperatuur – met behulp van kokend water “verbrandt” de koffie en verpest de smaken. De ideale temperatuur ligt tussen 91 en 96 graden C – hoe dichter je bij 96 komt, hoe beter. Bekijk dit bericht voor een gedetailleerde beschrijving van de zetmethodes.
Aanstekerbranders drinken
Sommige soorten koffie zijn veel lichter – en minder bitter – dan andere, dus als je de suiker en calorieën wilt snijden, van zwarte koffie wilt genieten, maar niet te veel bitterheid kan verdragen, kijk dan eens naar lichte brandingen.
Maal uw koffie thuis
Op het moment dat u uw koffie maalt, begint hij langzaam zijn aroma’s te verliezen – en hoe langer de koffie gemalen blijft voordat hij wordt gezet, hoe meer zijn smaaknotities worden verknoeid. Om de meest originele smaak van koffie te krijgen, moet u thuis koffiebonen halen en malen!

BESTE KOFFIE OM ZWART TE DRINKEN

Om te beginnen met het drinken van rechte zwarte koffie, zou ik aanraden om te gaan voor medium of lichte brandingen. Deze koffies zullen niet overdreven sterk zijn en je zult kunnen genieten en de smaaknotities kunnen proeven.

Hier zijn een aantal echt mooie medium en lichte brandingen die je kunt proberen:

  1. PEET’S BIG BANG

De Big Bang mix van Peet’s is een 50e verjaardagseditie. Het heeft fruitige, tropische smaaknotities die je het beste kunt proeven als het gebrouwen is met een Franse pers of een Aeropress. Het is gemaakt met een mix van Oost-Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse bonen. Deze koffie is voorgemalen beschikbaar, dus je kunt hem meteen zetten, al stel ik voor om hem snel te gebruiken, omdat de smaak van de koffie niet zo lang behouden blijft als die van bonen!

  1. KARIBOE-KOFFIEMELANGE

Caribou Coffee is een andere toegewijde brander die echt goede koffies maakt en brandt. De Caribou mix is gemaakt met Indonesische bonen, gemengd met Centraal- en Zuid-Amerikaanse bonen. Het resultaat is een licht zure, fruitige kop koffie met een vleugje cacao. U kunt deze smaken op verschillende momenten ervaren tijdens uw slok. In eerste instantie voel je het zuur, en als de koffie even in je mond zit, neem je ook de cacao en de fruitigheid op.

  1. SCHOPPENDE PAARDENKOFFIE DRIE ZUSTERS

Een andere combinatie van Indonesische en Zuid/Centraal-Amerikaanse bonen, Three Sisters is een geweldige medium gebrande koffie van Kicking Horse. Deze melange ruikt absoluut geweldig: open de zak en je krijgt een vleugje gedroogd fruit, kokosnoot en gemoute chocolade.

Terwijl je de bonen maalt, krijg je een nog intensere uitbarsting van aroma en smaak. Het is geweldig! U kunt ook van deze koffie genieten als een koud biertje.

  1. KOFFIE BROS. LIGHT ROAST

De Coffee Bros Light Roast, gemaakt van 100% Arabica koffie, is een pittige, levendige koffie die smaakt naar honing, citrusvruchten en bloemen. De koffiekop (gemaakt van Ethiopische en Colombiaanse bonen) is zijdezacht en smaakt echt levendig.

Omdat dit een lichtere branding is, kun je zien dat de bonen inderdaad een veel lichtere tint hebben dan hun tegenhangers, en deze bonen zullen nog minder van de intensiteit en bitterheid hebben die je gewend bent te ervaren met medium of donkere koffie. Als de bitterheid niet je vriend is, probeer dan de lichte branding eens.

  1. ECHT GOEDE KOFFIEDONUTSERIE

Een van de meest klassieke koffiekoppelingen is met donuts, en de Donut Shop melange van Real Good Coffee Co helpt dat gevoel terug te brengen – zonder de extra calorieën van donuts, natuurlijk!

Deze koffie smaakt naar bruine suiker en hazelnoot, en gaat geweldig als een ochtendkopje – of elk moment van de dag, wat dat betreft. Je hebt nooit echt tijd nodig om naar een donutwinkel te gaan, toch?

HOE JE ZWARTE KOFFIE DRINKT ZONDER SUIKER

Natuurlijk kun je de bitterheid van zwarte koffie misschien niet smaken, en zul je het op een of andere manier op smaak moeten brengen. Hier zijn enkele gezonde manieren om zwarte koffie beter te laten smaken:

Honing: Honing is de beste natuurlijke zoetstof en het mengen van een paar druppels honing in uw koffie zal het zoeten en geven het een mooi toegevoegd aroma.
Kunstmatige zoetstoffen: Kunstmatige zoetstoffen zijn niet het toppunt van gezond, maar ze zijn zeker een alternatief voor suiker als je zoete koffie moet hebben.

CONCLUSIE

Koffie is een van de lekkerste dranken ter wereld en ik word elke ochtend wakker en kijk er naar uit om te genieten van een kopje koffie dat in mijn Franse pers is gezet. Het maakt mijn dag echt goed. Sinds ik het geprobeerd heb en ben overgestapt op zwarte koffie, heb ik meer van koffie kunnen genieten – en mijn smaakpapillen ervaren sensaties waarvan ik nooit wist dat ze bestonden!

Meer gerlateerde koffie weetjes!