HOE JE ESPRESSO OP DE JUISTE MANIER KUNT DRINKEN EN ER TEN VOLLE VAN KUNT GENIETEN

Table of Contents

Ah, espresso. De typische, intens gezette koffie.

Sinds je hier bent, vraag je je vast af hoe je espresso moet drinken.

Is er een goede manier om het te doen? Espresso is klassieke Italiaanse koffie, dus er moet ook een klassieke Italiaanse manier zijn om espresso te drinken!

Het optimaal genieten van een espresso bestaat uit drie delen: het brouwen van de drank, het genieten van de drank en het drinken in de cultuur.

HOE MAAK JE EEN ESPRESSO

Voordat we het hebben over het drinken van espresso, moeten we eerst wat goede koffie zetten.

Het brouwen van espresso is een kunst en een wetenschap.

In tegenstelling tot andere koffies, heb je eigenlijk nogal wat apparatuur nodig om espresso goed te kunnen zetten.

Je hebt verse koffiebonen, een koffiemolen en een espressomachine nodig.

Om te beginnen meet u 15 gram van uw vers gebrande koffiebonen.

Voor espresso smaakt middeldonker gebraden koffie heel aangenaam.

Maal de bonen tot een zeer fijne consistentie. U kijkt naar de consistentie van een fijn poeder.

Plaats het gemalen koffiepoeder in het portafilter en knijp het met een flinke druk naar beneden.

Het doel is om het koffiedik zo goed mogelijk te verpakken.

Zodra het koffiedik is geknoeid en geëgaliseerd, sluit u het portafilter aan op de espressomachine en start u het brouwsel.

De meeste espressomachines produceren automatisch gezette koffie, dus uw belangrijkste controledomein is alle bereiding die voor het zetten plaatsvindt.

GEBRUIK DE JUISTE SOORT BEKER

Dus voordat we daadwerkelijk espresso gaan drinken, wist je dat er een fatsoenlijk soort kopje is om uit te drinken? De juiste espressokopjes worden demitassekopjes genoemd.

Je denkt misschien “wacht, demitasse klinkt meer Frans dan Italiaans!”

En je zou gelijk hebben – demitasse is inderdaad een Frans woord, wat half-cup betekent. Hoe een Italiaans drankje uit een Frans kopje wordt geserveerd, weten alleen de koffiebonen!

Traditioneel is een wit porseleinen kopje van ongeveer 50-100 ml voldoende, volgens het Italiaanse Nationale Espresso-Instituut.

Let op: we maken geen grapje, er is echt een instituut dat zich bezighoudt met espresso.

Warm het kopje een beetje op door het 10 seconden in de magnetron te laten knallen of door er heet water in te gieten en het te ledigen. Vervolgens kun je je shot met je favoriete espressomachine en espressobonen maken.

NEEM EEN SLOKJE SELTZER

Voordat u espresso drinkt, kunt u een slokje sprankelend water of een seltzer nemen.

Dit is om uw gehemelte te zuiveren van eventuele slepende smaken, zodat u de subtiele smaken in de koffie beter kunt proeven.

Er wordt ook gezegd dat seltzer water licht zuur is (koolzuur en water maakt koolzuur), zodat het in balans is met de zuurgraad van de koffie, zodat je de andere smaken kunt proeven.

Seltzer is ook zeer nuttig voor het proeven van een grote verscheidenheid aan koffiesoorten.

Als u wilt kunnen onderscheiden tussen de ene koffie en de andere, zal het drinken van seltzer helpen bij het resetten van uw smaakpapillen.

HOE DRINK JE ESPRESSO: GENIET ERVAN!

Het maakt niet uit hoe u espresso drinkt, één ding is zeker: u moet ervan genieten!

Bij espresso gaat het om intense koffie – neem dus alle intensiteit en smaken in je op.

Spoel de koffie rond in je mond, laat je tong over je tanden lopen nadat je een slokje hebt genomen.

Geniet van de smaken, aroma’s en textuur van de espresso. Kijk welke smaken de boon heeft verborgen die de espresso op meesterlijke wijze naar buiten brengt.

Je kunt verwachten dat espresso een beetje bitter is, maar het is intenser dan eigenlijk bitter en er is een zeer sterk mondgevoel.

Je proeft wat bitterheid, wat zuurgraad, en afhankelijk van het soort koffie ook wat fruitige en citrusnoten. Sommige bonen hebben zelfs smaken die lijken op pure chocolade!

MET CREMA

Persoonlijk drink ik graag espresso met de crema, vooral als ik net begonnen ben met het drinken van straight shots. Crema is het schuim dat zich boven op de espresso vormt.

De best uitziende espresso shots hebben vaak een mooie dikke laag van het spul erbovenop.

Door te nippen met de crema wordt de intensiteit van de espresso met een beetje romigheid getemperd.

In een paar slokjes zal de crema zijn verdwenen, zodat je nog steeds kunt genieten van de rest van je shot zonder.

Als je je afvraagt hoe het zich vormt, is het eigenlijk het resultaat van alle CO2 die uit de bonen ontsnapt bij contact met heet water. Meer crema betekent meestal een versere boon.

Sommige puristen zullen zeggen dat je niet met de crema moet drinken.

ZONDER CREMA

Sommige mensen houden er ook van om de crema in te roeren, of om het te verwijderen met een lepel, onder verwijzing naar het feit dat de schuimende crema er goed uitziet, maar niets doet voor de smaak.

Roeren, aan de andere kant, zal helpen bij het gelijkmatiger verdelen van de smaken van de espresso schot, ook.

NIPPEN VS. NEERHALEN

Zou je een espresso moeten chuggen als een schot, of een slokje moeten nemen? Waarom niet allebei?

Een espressoschot bestaat uit drie delen: de crema, het lichaam en de finish.

Als u uw espresso in drie slokjes drinkt, moet u elk deel afzonderlijk kunnen proeven en genieten van de smaken.

U kunt ook een paar slokjes nemen om van de smaak te genieten, en dan de rest als een shotje als het is afgekoeld!

Traditioneel wordt espresso in drie slokken geconsumeerd.

Vergeet niet om echt te genieten en de smaken in je mond te voelen als je elke slok neemt.

Achter de kracht van espresso gaat een medley van smaken schuil die je moet ervaren!

Een andere zeer interessante factor in espresso (en inderdaad alle koffiesoorten) is hoe de smaak verandert als de temperatuur daalt.

Een zeer hete espressoschot zal anders smaken (en waarschijnlijk je tong verbranden).

Probeer de koffie in intervallen te drinken om te zien hoe de smaak verandert als de koffie afkoelt.

Laat het echter niet te koel worden, want dat zal het verpesten.

Door op deze manier te experimenteren, zul je in staat zijn om een zoete plek te vinden die de smaken op de beste manier voor je naar boven brengt.

SUGAR TOEVOEGEN

Het kan zijn dat het shotje espresso nogal overweldigend is, dus sommige cafés serveren wel espresso met een suikerklontje dat je kunt toevoegen om het drankje een beetje te zoeten.

Persoonlijk ben ik tegen het toevoegen van suiker, maar als je een beetje moet toevoegen om ervan te kunnen genieten, ga er dan voor.

Het gaat om het genieten van koffie, en als het vasthouden aan een traditie je in de weg staat om van de koffie te genieten, dan is genieten belangrijker!

Let op: het kan zijn dat uw methodes om van koffie te genieten een beetje misplaatst zijn als u een espresso in Italië bestelt!

MELKEN

Het laatste wat je aan de espresso kunt toevoegen is melk. Er zijn drie belangrijke soorten espressodranken:

Macchiato

Een macchiato komt het dichtst in de buurt van een echte espresso, want het is gewoon een shot espresso gemarkeerd met een kleine dollop van geschuimde melk.

De geschuimde melk is meestal lucht, dus het is vrij droog, en de drank is vrij aangenaam in het algemeen.

Cappuccino

Een cappuccino heeft iets meer melk, en is de perfecte zoete plek tussen de kracht van een espresso en de rijkdom van melk. Als u melkachtige koffie gaat drinken, moet cappuccino al uw vakjes aankruisen.

Latte

Lattes zijn meer melk dan koffie, maar ze smaken nog steeds erg goed als ze met een goede espresso worden gemaakt.

HET MAKEN VAN EEN GOEDE ESPRESSO

De belangrijkste factor bij het drinken van een espresso is zeker de manier waarop de espresso is gemaakt. Ten eerste, haal uw espresso niet uit grote koffieketens.

Ze gebruiken niet altijd goede koffiebonen en hun dranken zijn meer gericht op de algemene consument dan op koffieliefhebbers.

Om een echte espresso te drinken, ga je naar een new wave koffieshop.

Als ze wat voor soort bonen ze gebruiken, wanneer de bonen werden gebrand, en welke smaaknotities te verwachten. Ze kunnen u helpen de ideale espressoschot te maken die geschikt is voor uw gehemelte.

Als je thuis aan het brouwen bent, kan ik niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om vers gebrande bonen te gebruiken (10-14 dagen na het branden is prima).

Maal de bonen vlak voor je gaat brouwen. De aroma’s die je ervaart, net als bij het malen, maken deel uit van de drinkervaring.

Het resultaat is een heerlijk smaakvol en rijk kopje, en als u eenmaal van de espresso gaat genieten, zult u merken dat andere soorten koffie naar water smaken!

VEELVULDIG GESTELDE VRAGEN

IS ESPRESSO STERKER DAN KOFFIE?

Dat hangt af van wat je bedoelt met sterk. Espresso heeft een veel intensere smaak, maar het cafeïnegehalte is minder omdat het schot kleiner is.

KAN JE MELK TOEVOEGEN AAN ESPRESSO?

Dat kan, maar dat zou het een ander drankje maken dat een macchiato heet. Espresso’s zijn bedoeld om rechtop te worden geconsumeerd.

DRINK JE ESPRESSO ALS EEN SHOT?

Ook al wordt het een “shot” genoemd, je zou eigenlijk de espresso moeten drinken om er ten volle van te genieten.

Meer gerlateerde koffie weetjes!