FRENCH PRESS COLD BREW: EEN SUPERHANDIGE MANIER OM TE BROUWEN

Table of Contents

Ah, koude koffie. De perfecte drank, of het nu zomer, lente, herfst of ja, zelfs winter is! Hoewel er vele manieren zijn om cold brew te maken, is een van de meest eenvoudige manieren de french press cold brew.

De Franse pers is mijn go to methode voor het maken van cold brew, simpelweg omdat ik al een grote Franse pers heb liggen. Als je niet wilt investeren in een andere druppelaar of een cold brew koffiezetapparaat, zet dan gewoon koffie in een Franse pers.

KUNT U KOUD GEZETTE KOFFIE ZETTEN MET EEN FRANSE PERS?

Ja, u kunt absoluut cold brew koffie zetten met een franse pers! Als het gaat om de verschillende methoden die u kunt gebruiken om koffie te zetten, komen ze allemaal neer op deze twee: druppelen of onderdompelen.

De druppelmethodes omvatten uw traditionele gietkoffie, filterkoffie en tot op zekere hoogte ook espresso. Dompelkoffie is cowboykoffie en franse pers.

Omdat koud zetten afhankelijk is van een langzame, gestage extractie van de smaakstoffen uit de koffiebonen, is een dompelmethode zoals franse pers ideaal.

HOE MAAK JE KOUDE KOFFIE IN EEN FRANSE PERS?

Met die korte introductie uit de weg, laten we het hebben over hoe je koud gezette koffie kunt maken in een Franse pers.

WAT JE NODIG HEBT

Om te beginnen met het maken van koude koffie in een Franse pers, is dit wat je nodig hebt:

  • Koud water of water op kamertemperatuur
  • Koffiebonen
  • Een koffiemolen
  • Een Franse pers
  • Een container om de kant-en-klare koffie in te vullen
  • (Optioneel) een papieren filter of een kaasdoekje

STAP 1: MEET DE KOFFIE OP EN MAAK UW KOFFIEDIK KLAAR

Ik heb dit steeds weer gezegd op deze site, en ik zeg het nog maar eens: koffiedik houdt geen kaarsje voor koffiebonen. Voor het beste kopje koffie koopt u vers gebrande koffiebonen en maalt u ze vlak voor het zetten.

De beste manier om te malen is met een braammolen. Met een braammolen kun je de grofheid of fijnheid van de maling veel nauwkeuriger regelen dan met een messenmolen (kruidenmolen), waar je het gewoon moet timen en hopen dat je het goed doet.

Of u nu een handmatige of een elektrische slijper gebruikt, u kunt de grootte van de slijpmachine nauwkeurig afstellen.

Voor koud brouwsel wilt u een zeer grove maling gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de extractie van smaakstoffen uit de koffie langzaam en gelijkmatig verloopt.

Bovendien is de grovere maling gemakkelijker uit te filteren en resulteert dit in een helderder en gladder kopje.

Stel uw molen in op een zeer grove instelling en meet de koffie op. Voor het beste resultaat gebruikt u een weegschaal.

De hoeveelheid koffie is afhankelijk van de hoeveelheid die u wilt maken. Er zijn veel verschillende verhoudingen die u kunt gebruiken, van 1:8 tot 1:4 of zelfs 1:2 voor een super sterk concentraat.

Als je voor de verhouding 1:8 zou gaan, zou je 100 gram koffie gebruiken voor elke 800 milliliter water. Voor de 1:4 verhouding zou je 100 gram koffie per 400 milliliter water gebruiken.

Omdat het koud zetten zo lang duurt en het een paar dagen in de koelkast bewaard blijft, kun je net zo goed elke keer een grote partij zetten, dus gebruik elke keer minstens 800 milliliter of meer water. Je kunt het ook in een fles bewaren.

Meet en maal uw koffie op maat, en ga verder met de volgende stap.

STAP 2: BEGIN MET ZETTEN

Zet de gemalen koffie in de franse pers en giet koud water over de gemalen koffie. Probeer in een ronddraaiende beweging te gieten om al het gemalen water gelijkmatig te bevochtigen. In dit geval zijn er veel bodems, dus hoe gelijkmatiger u ze kunt bevochtigen, hoe beter.

Als je merkt dat er nog steeds wat droge grond bovenin zweeft nadat al het water is uitgegoten, gebruik dan een lepel om ze voorzichtig in het water te duwen en nat te maken.

Niet roeren!

Door te roeren wordt de grond in beweging gebracht en komen er zure verbindingen vrij, die je niet wilt hebben. Zet de bovenkant van de franse pers op, maar duik niet in het water.

U kunt de druivenpers op uw aanrecht laten staan of in de koelkast zetten. Als u de pers op kamertemperatuur laat staan, kunt u sneller brouwen (8-12 uur).

Als je het in de koelkast zet, zal het langer duren om volledig te brouwen, dus wees bereid om 12-24 uur te wachten in dit geval.

Terwijl bijna elk koud gezet kopje koffie dat je vindt minstens 12 uur moet zetten, kun je zelf bepalen hoeveel tijd tussen 12 en 24 uur je nodig hebt en kun je experimenteren om te zien wat het beste kopje voor je gehemelte is.

Als je geen zin hebt om te experimenteren, is 12-14 uur meer dan genoeg.

STAP 3: FILTEREN EN OPSLAAN

Nu er 12 ondraaglijke uren zijn verstreken (of je zet het recht voordat je naar bed gaat, in dat geval, kudos!), is het tijd om de gemalen koffie uit te filteren en je verse partij koud te bewaren.

Duik zachtjes in de franse pers tot het helemaal onderaan staat.

Giet de koffie uit in een kan of een gemetselde pot voor opslag.

Aangezien de franse persfilter niet erg effectief is in het uitfilteren van alle bezinksels, kunt u een papieren filter of een kaasdoekje gebruiken om nogmaals te filteren, zodat er geen afvallige grond in uw uiteindelijke brouwsel terechtkomt.

Sluit het deksel van uw opslagcontainer goed af en laat de koffie afkoelen in de koelkast.

Koud zetten duurt 1 tot 2 weken voordat het muf wordt.

STAP 4: SERVE

Nu voor het beste deel, het drinken van je koud gezette koffie!

Er zijn een aantal manieren waarop u kunt genieten van koudedrank:

  • Als je een relatief hogere verhouding gebruikt zoals 1:8, kun je het gewoon rechtop drinken. Het resultaat is een zacht, evenwichtig en echt verfrissend kopje, vooral als het echt koud is.
  • Als je een lagere verhouding hebt gebruikt en een concentraat hebt gemaakt, kun je het verdunnen met water of ijsblokjes. Een beetje melk of room zal ook heel lekker smaken.
  • Een koud concentraat is ook een snelle en vuile manier om warme koffie te zetten. Je hoeft alleen maar je koudedrankje te verdunnen met een gelijke hoeveelheid water en het op te warmen!

VEELVULDIG GESTELDE VRAGEN

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN KOUD BIER EN FRANSE PERS?

Traditioneel wordt franse pers gebruikt om warme koffie te zetten. U gebruikt gemalen koffie en heet water en laat de koffie vervolgens 4 minuten trekken. Als de koffie klaar is met stomen, duwt u de plunjer naar beneden om de gemalen koffie en het water te scheiden, en hebt u zelf een kopje dampende hete koffie.
Lekker, hè?
Koud zetten daarentegen gebeurt met veel grovere koffiedik en wordt 12 tot 24 uur lang op kamertemperatuur of met koud water ondergedompeld.

IS KOUD GEZETTE KOFFIE GEWOON KOUDE KOFFIE?

Cold brew is niet hetzelfde als koude koffie. Cold brew wordt langzaam gezet gedurende 12 tot 18 uur, terwijl koude koffie gewoon warm gezet wordt en koud geserveerd wordt.

HEEFT U SPECIALE KOFFIE NODIG VOOR COLD BREW?

Sommige fabrikanten maken speciale cold brew-melanges, maar u kunt met elke soort koffie cold brew maken.

Meer gerlateerde koffie weetjes!