FRANSE PERS VS. KOFFIE INSCHENKEN: WAT IS DE BETERE METHODE?

Table of Contents

Er zijn ontelbare verschillende manieren om koffie te maken. Ze zijn allemaal verschillend van elkaar en hebben bepaalde voors en tegens, waardoor mensen zich soms verward voelen over welke ze moeten gebruiken. In deze post zullen we het hebben over twee methoden – Franse pers vs. koffie schenken.

Pour Over en French Press zijn de twee zeer populaire brouwmethodes onder koffiedrinkers. Deze twee methoden zijn gemeenschappelijk in sommige kenmerken, maar verschillend in sommige aspecten. Wat maakt ze verschillend van elkaar en welke methode is beter? In deze post graven we in:

  • De bijzonderheden van de Franse persen en hoe ze werken…
  • De bijzonderheden van het schenken van koffie en hoe het werkt
  • Vergelijking van beide brouwmethoden
  • Vergelijking van de smaakprofielen
  • Vergelijking van andere factoren zoals sedimenten en brouwconsistentie

FRANSE PERS VS. KOFFIE SCHENKEN: EEN GEDETAILLEERDE VERGELIJKING

FRANSE PERS

Een Franse pers, ook wel bekend als cafetière- of koffiepers, is een rond cilindervormig glas met een plunjer. Normaal gesproken wordt deze geleverd met een roestvrijstalen filter dat het terrein naar het einde leidt en de koffie eruit filtert.

Een Franse pers is de meest gebruikte zetmethode in Europa en de VS. En in tegenstelling tot wat in de naam wordt gesuggereerd, werd de pers eerst ontwikkeld door een Italiaanse ontwerper in 1929, en vervolgens wordt hij gepromoot en geprefereerd in andere gebieden over de hele wereld.

De Franse pers is geliefd vanwege het feit dat het veel gedurfder en rijker van smaak kan zijn dan andere machines.

Echter, een duidelijk nadeel van de Franse pers is dat het nogal troebele koffie kan produceren, omdat de roestvrijstalen filter niet goed werkt bij het uitfilteren van zeer kleine deeltjes. Om deze reden, en omdat het een dompelbrouwsel is, zijn de gronden meestal vrij grof.

Een zeer fijne bodem zou resulteren in een nog troebelere koffie en hoogstwaarschijnlijk een over-extractie, waardoor de smaak wordt verpest.

OVER DE KOFFIE HEEN GIETEN

Terwijl de Franse pers zijn deel van de die-hard voorstanders heeft, heeft Pour Over coffee niets minder dan een eigen cultus.

Het gebruikt een kegel om de volledige extractie te verkrijgen. Voor het uitschenken van koffie heb je een speciaal kegelvormig apparaat nodig (zoals de Hario V60). In de druppelaar zit een papieren filter.

U plaatst middenmalingse koffie in het filter en gebruikt een langzame, gelijkmatige, cirkelvormige schenking van water over de grond. Een ronde schenktuit zorgt ervoor dat de gemalen koffie zo gelijkmatig mogelijk nat wordt. Uiteindelijk zal de grond verzadigd raken met water en moet u wachten tot al het water erdoorheen druppelt voordat u meer water toevoegt.

Blijf dit doen tot je de gewenste hoeveelheid koffie hebt. 6-8 ons is een standaard kopje koffie.

Er zijn vele variaties van de Pour Over-methoden. Sommige gebruikers kiezen voor druppelaars om op een mok te plaatsen, maar anderen kiezen voor glazen karaffen. Welk apparaat het is maakt niet uit, het is aan uw eigen voorkeuren.

Koffie gebrouwen met Pour over methodes lijkt lichter van smaak dan die van French Press. Dit kan nog een factor zijn die u moet overwegen tussen de twee soorten. Wat zijn de twee methodes nog meer verschillend van elkaar? Blijf lezen!

MEER VERSCHILLEN TUSSEN OVERGIETEN EN FRANSE PERS

BROUWPROCES

Vroeger was de Franse pers de handigste manier om thuis koffie te zetten. Het enige wat je nodig hebt voor een lekker kopje koffie is de brouwer zelf, natuurlijk, koffiedik en heet water.

Voeg gewoon het koffiedik toe aan de Franse pers, voeg water toe, laat het 4 minuten trekken en duik naar beneden om het koffiedik en de koffie te scheiden. Giet in een mok en geniet.

Giet over de koffie, aan de andere kant, heeft het water in contact met het koffiedik voor relatief minder tijd. Bovendien is het papierfilter veel effectiever in het niet doorlaten van de gemalen koffie en het resultaat is veel schoner.

Gieten over koffie lijkt sterk op de druppelkoffie die u gewend bent van traditionele druppelkoffiemachines. Het enige verschil is dat u bij het overgieten de waterstroom handmatig regelt, terwijl bij een druppelaar de waterstroom door de machine wordt geregeld.

UITRUSTING GEBRUIKT

Wat de apparatuur betreft, gebruiken de franse pers en de gieterij beide bijna evenveel apparatuur. Het enige verschil is dat een gietstuk een papierfilter nodig heeft, wat een Franse pers niet nodig heeft.

Anders hebben beide methoden nodig:

  • Een ketel om water te verwarmen
  • Een brouwersapparaat (franse pers of giettrechter)
  • Koffiedikten
  • Een mok om uit te drinken

Maar hier wordt het interessant. Er zijn opvouwbare giettrechters die plat liggen in een schijf, die heel gemakkelijk mee te nemen zijn door in een rugzak of een koffer te gooien. Dat maakt het extra ongemak van een papieren filter bijna vergeetachtig.

Glaspersen zijn vrij delicaat en moeilijk te verpakken, tenzij je ze inpakt en ze heel goed vult met een bosje t-=shirts of een soort vulling.

Aan de andere kant zijn er reis-franspersen van roestvrij staal die het delicaatheidsprobleem oplossen. Het enige probleem daarbij is dat de grond in contact blijft met het water (wel gescheiden door het stalen gaas), zodat de koffie heel snel bitter kan worden als je de koffie niet meteen drinkt.

Beide methodes hebben hun voors en tegens, en ik heb in mijn franse persdagen met franse persen gereisd, en ik heb ook met papierfilters gereisd.

Een laatste punt dat ik hier wil toevoegen is dat een gewone waterkoker prima is voor de Franse pers, maar een zwanenhalsketel zal resulteren in een veel betere gietkoker omdat de consistentie van de gietketel echt kritisch is.

BROUWCONSISTENTIE

Beide methoden zullen resulteren in een zeer consistent brouwsel als je de rest van de variabelen kunt controleren.

In feite kan de Franse pers consistenter zijn dan overgieten. De belangrijkste variabele in de Franse pers is tijd: laat de koffie precies vier minuten trekken, dompel hem onder en giet hem uit, en op voorwaarde dat uw grond dezelfde consistentie heeft en u dezelfde branding en melange gebruikt, bent u klaar om te gaan.

Relatief gezien is overgieten inconsequenter, omdat het brouwsel echt afhankelijk is van de consistentie van uw giettechniek. Tenzij en totdat je veel oefening hebt gehad en het je lukt om elke keer precies hetzelfde te gieten, kan een veeleisende smaakmaker een klein verschil opmerken tussen het brouwsel van gisteren en dat van vandaag.

TASTE

Omdat de Franse pers een dompelbrouwsel is, zal de smaak veel gedurfder en intenser zijn. Dit is eenvoudigweg omdat de koffie in de Franse pers meer tijd heeft om met water om te gaan, en meer tijd betekent meer extractie.

Zoals gezegd is dit een van de redenen waarom het echt belangrijk is om de juiste mate van grofheid te verkrijgen voor een goed brouwsel in de Franse pers.

Met de toevoeging van het filter en dankzij een korte extractietijd is de koffie die met de Pour Over-methode wordt gemaakt veel gladder, lichter en schoner.

Wie dus geïnteresseerd is in een voller kopje kan de voorkeur geven aan de Franse pers. Deze methode is ook ideaal bij het drinken van koffie voor de cafeïne.

Maar als je ervoor kiest, verlies je de kans om te genieten van de ingewikkelde smaken – het volgende niveau als het gaat om het drinken van koffie. En natuurlijk, degenen die houden van lichtere koffie kan houden van Pour Over-methode.

SEDEMENTEN

In vergelijking met Pour Over, French Press methode is in hoger risico van sediment, terwijl het heeft filters. Dit probleem is te wijten aan het feit dat gebruikt de neiging om de koffie in de pers te laten totdat ze klaar zijn om te drinken, waardoor er meer kans is dat de grove maling in de drank ontsnapt.

Daartegenover staat dat de Pour over-methode minder risico’s met zich meebrengt. De methode laat veel minder tijd toe voor het water en de koffiemalen die met elkaar in contact komen. Bovendien voorkomt de papierfilter veel beter dat er sedimenten doorlekken, wat kan leiden tot meer ongewenste smaken naarmate de sedimenten blijven doorsijpelen.

Afgezien van de sedimenten lijkt koffie gemaakt met French Press-methode vetter te zijn wanneer er zwaardere, grovere gronden worden gebruikt. Dat is te wijten aan het feit dat de langere sluiptijd meer olie in de vloeistof laat komen, en ook dat French Press over het algemeen wordt gemaakt met donker gebrande koffiebonen, die de neiging hebben om sowieso vettiger te zijn.

HET LAATSTE WORD

Het is moeilijk te zeggen welke methode beter is. Terwijl sommige koffieliefhebbers ervan uitgaan dat Pour Over coffee de beste koffie zet, zweren anderen bij de Franse pers.

Er is dus geen definitief antwoord. Het mooie van koffie is dat er zoveel verschillende manieren zijn om ervan te genieten! Ik stel voor dat je, sinds je dit artikel hebt doorgenomen, de methode waar je naartoe leunt uitprobeert, en als je tevreden bent met het resultaat, je er aan vasthoudt.

Anders kunt u de andere methode proberen en zien hoe dat voor u werkt.

Of je kunt een echte koffiefanaat zijn en gewoon beide houden :). Franse persen en druppelaars zijn allebei erg goedkoop en je kunt beide zeker hebben om te drinken van wat je op dat moment wilt.

Als laatste afhaalmaaltijd wil ik u eraan herinneren dat goede koffie veel meer afhangt van de kwaliteit van de bonen en de gemalen consistentie dan van de zetmethode.

U kunt een espressomachine van 1000 dollar hebben, maar als u er muffe koffiedik in doet, produceert het alleen maar spoeling!

Tot slot horen we graag van u. Hoe is uw ervaring met de Franse pers en het overgieten geweest, en welke stelt u voor?

Meer gerlateerde koffie weetjes!