ESPRESSO VS KOFFIE HEAD TO HEAD VERGELIJKING

Table of Contents

Espresso en druppelkoffie zijn twee van de populairste koffiedranken ter wereld.

Dus in een debat over espresso versus koffie, wat is eigenlijk het verschil?

Hoewel ze gemaakt zijn van hetzelfde basisingrediënt – koffie – zijn de twee dranken heel verschillend in smaak en bereiding.

WAT IS ESPRESSO?

Espresso is een zeer intense, sterke koffie met een relatief hoge dosis cafeïne.

Het wordt meestal zelf gedronken of gemengd met geschuimde melk om cappuccino’s en andere dranken te maken.

HOE WORDT ESPRESSO BEREID?

Espresso is van oorsprong Italiaans en wordt gemaakt door water onder extreem hoge druk te forceren door een puck van samengeperste, fijne koffiedik.

De extreme druk van het water in combinatie met de gecomprimeerde grond zorgt voor een intense smaak in zeer korte tijd.

Samen met de koffie vormt zich, als je de juiste grond gebruikt, een rijke crème van oliën en luchtbellen boven op de espressoschot.

Zoals u zich kunt voorstellen, is het niet eenvoudig om een espresso te maken zonder een machine – daarom zijn de Italianen in de 19e eeuw begonnen met het maken van espressomachines.

Sindsdien hebben de espressomachines een lange weg afgelegd – van de aeropresso’s en manuele espressomachines die nog steeds werken zoals de goede oude tijd, tot de superautomatische espressomachines die alles voor u doen, van het malen van de bonen tot het opschuimen van de melk, er is voor elk wat wils.

WAT IS DRUPPELEN(OVERGIETEN) VAN KOFFIE?

Druppelende koffie is de standaardkoffie die we zo’n beetje overal gewend zijn: kantoren, vliegtuigen en eetgelegenheden.

Het al te bekende tafereel van een ronde pot koffie in een koffiezetapparaat waar iedereen uit schiet is een standaard in de Amerikaanse en wereldwijde cultuur.

Druppelkoffie is veel milder, wordt meestal in grotere hoeveelheden geconsumeerd en er kan een beetje melk of creamer worden toegevoegd om de smaak te verbeteren.

Sommige mensen geven echter de voorkeur aan goede oude zwarte koffie, zoals een Americano.

HOE WORDT GEDRUPPELDE KOFFIE BEREID?

Druppelkoffie wordt bereid met een iets grovere korrelgrootte.

De gemalen koffie wordt in een filter geplaatst en heet water wordt heel geleidelijk door het filter gedruppeld.

In plaats van druk te gebruiken om de smaak te extraheren (zoals bij espresso), vertrouwt gedruppelde koffie op de aantrekkingskracht van de zwaartekracht om het water in contact te laten komen met het koffiedik.

De sleutel is om het water heel langzaam te laten druppelen, zodat elke druppel de tijd neemt om door de grond te gaan en in het kopje beneden te komen.

Dit is een veel eenvoudiger proces in vergelijking met het maken van espresso, dus je hebt niet echt geavanceerde machines nodig om het te maken.

U kunt gewoon heet water over het koffiedik gieten, het filteren, en u hebt wat kant-en-klare koffie.

Er zijn natuurlijk machines die helpen bij het automatiseren van sommige processen, zoals het verwarmen van het water en het geleidelijk laten druppelen over de koffie (in plaats van alles in één keer te schenken).

Druppelende koffiemachines hebben meestal een verwarmd bord dat de koffiekan warm houdt, zodat je een grote koffiebereiding langer kunt laten duren.

HOE ZET U ESPRESSO?

Om de beste espresso te krijgen, heeft u een espressomachine nodig.

Dit komt omdat de hoge druk die nodig is, moeilijk met de hand te genereren is, tenzij u een zeer specifiek apparaat als een Aeropress heeft.

U kunt een espresso maken zonder machine, maar het resultaat zal een beetje sub-par zijn in vergelijking met een espresso van een machine.

Espressomachines zijn meer hands-off oplossingen, omdat ze verwarmingselementen hebben om het water te koken en de stoom door de puck van de koffiedik te dwingen.

Om de puck te maken, doet u het koffiedik in het portafilter en drukt u het met een tamper op de puck en drukt u het echt samen.

Vervolgens bevestig je het filter aan de machine en zet je het aan – het water in de tank zal koken, in stoom veranderen, door het portafilter en de puck of grounds geduwd worden, en je krijgt een mooi shotje espresso.

Eenvoudige, goedkope espressomachines zetten net zoveel espresso op als de hoeveelheid water die u erin doet.

Liefhebbersautomaten zetten de hoeveelheid koffie die u selecteert (meestal met een knop of een draaiknop om aan te geven hoeveel u wilt).

Veel espressomachines hebben ook schuimtappen om melk te stomen, zodat u kunt genieten van een lekkere cappuccino of macchiato.

HOE ZET JE GEDRUIPTE KOFFIE?

Gedruppelde koffie is heel eenvoudig te zetten.

Als je geen machine hebt, kun je gewoon een filter en een trechter gebruiken. Plaats de filter in de trechter, en de trechter in een kan of mok.

Giet langzaam heet water over het terrein.

Als het water door het terrein druppelt, zal het de smaak van de koffie absorberen en krijg je een lekker gezette koffie.

U kunt ook een druppelende koffiemachine gebruiken – deze zijn vrij goedkoop en doen hun werk goed.

De druppelautomaat doet hetzelfde als wat u met de hand deed – behalve dan dat hij het automatisch doet.

Hoewel het technisch gezien geen “gedruppelde” koffie is, kunt u ook een franse pers gebruiken om een echt rijke en smaakvolle koffie te zetten.

IS ESPRESSO STERKER DAN KOFFIE?

In termen van smaak, ja – maar meer daarover hieronder. Op het gebied van cafeïne kan je verbaasd zijn.

Ten eerste hangt het af van wat voor soort koffie je gebruikt om de espresso te maken.

Lichtere brandingen hebben de neiging om meer cafeïne te hebben omdat de bonen minder in contact zijn gekomen met hitte, terwijl donkerdere brandingen minder cafeïne zullen hebben omdat er veel van wordt afgebrand.

Lichtere braadstukken hebben een mildere smaak en donkerdere braadstukken hebben een intensere smaak.

Het vergelijken van het cafeïnegehalte van koffie met het cafeïnegehalte van espresso is een beetje interessant, omdat het lijkt alsof espresso meer cafeïne heeft omdat het een sterkere drank is.

Echter, espresso shots zijn slechts 2 ons en een volle kop van een americano is 8 ons.

De americano bevat dus eigenlijk meer cafeïne dan een typische espresso, als je dezelfde soort bonen gebruikt.

Gewone koffie heeft ongeveer 80-100 mg cafeïne per portie, en sommige gaan zelfs tot maar liefst 200 mg. Yikes!

HOE SMAAKT ESPRESSO IN VERGELIJKING MET KOFFIE?

Espresso shots zijn sterk. Veel sterker dan je typische zwarte koffie, in feite.

De smaak is zeer intens, net als de smaken, en afhankelijk van de bonen die u gebruikt, zal elk smaakprofiel dat het bevat sterk worden versterkt door de geconcentreerde aard van de shot.

Zwarte koffie gemaakt van dezelfde soort bonen zal veel milder zijn, omdat de koffie wordt verdund in veel meer water – het is net als het cafeïne-effect, maar dan in omgekeerde richting.

ESPRESSO VS. KOFFIE: GEZONDHEID

Naast de voordelen van cafeïne en mogelijke nadelen, is er nog een verrassend facet van gezondheidsinformatie als het gaat om koffie en espresso.

Druppelende koffie gebruikt een papieren filter om de koffie te filteren als deze in de pot druppelt – de papieren filter is zeer goed in het opvangen van onder andere twee specifieke verbindingen: cafestol en kahweol – die kunnen bijdragen aan een verhoogd LDL (slecht) cholesterolgehalte.

Omdat espresso geen papieren filter heeft, maar alleen het portafilter, komen deze stoffen in de espresso terecht.

Natuurlijk zullen microscopische hoeveelheden niet zo’n groot verschil maken, maar als je al een verhoogd cholesterolgehalte hebt, dan kun je ervoor kiezen om een mogelijke verhoging van het cholesterolgehalte te vermijden.

Gerelateerd:

  • Als je op het keto-dieet zit, overweeg dan kogelvrije koffie en de juiste mixers voor het

De Franse pers en aeropress en alle andere koffie die niet met een papieren filter is gezet, bevatten ook cafestol en kahweol.

Tot slot bevat rechte zwarte koffie of een rechte espressoschot zeer weinig calorieën. Als je melk en suiker toevoegt, stapel je natuurlijk de calorieën op, dus daar moet je ook rekening mee houden.

ESPRESSO VS. KOFFIE: BEANS

Bonen zijn een zeer subjectieve aangelegenheid en zullen vooral afhangen van de persoonlijke smaak. Idealiter kun je bij espresso dezelfde bonen gebruiken als bij koffie en dat zou goed werken.

Het belangrijkste verschil zit hem echter in het soort maling dat je gebruikt. Voor druppelkoffie wil je een grovere, zwaardere maling.

Voor espresso wilt u een zeer fijne, zanderige maling. Omdat de zettijd van de espresso zo kort is, moet u het oppervlak zo veel mogelijk vergroten om de stoom zo veel mogelijk in contact te laten komen met de koffie.

Over het algemeen is het echter een kwestie van persoonlijke voorkeur welke brandingen u verkiest voor espresso. Voor meer informatie kunt u dit bericht raadplegen over de beste espressobonen.

ESPRESSO VS. KOFFIE ZUIDELIJKHEID

Hier is een interessant gegeven: als je normaal gesproken aan de zuurgraad denkt, denk je aan de pH, maar bij koffie zijn zuurgraad en pH twee verschillende dingen.

Koffiezuurgraad is een verwijzing naar de smaak van de koffie – een hogere zuurgraad wordt “bright” genoemd, een lage zuurgraad wordt “smooth” genoemd en een te lage zuurgraad wordt “flat” genoemd.

De pH van koffie is meestal 5 – tomatensap is 4, en melk is 6, ter referentie.

Opgemerkt moet worden dat de pH een logaritmische schaal is, wat betekent dat 5 10 keer minder dan 6 is en 4 100 keer minder dan 6.

De twee zuren die koffiebonen eigenlijk bevatten zijn fytinezuur en looizuur.

Als de zetmethode niet correct wordt uitgevoerd, kunnen de fytinezuren en looizuren in de koffie terechtkomen en kan het product de bittere smaak krijgen die vaak wordt geassocieerd met slecht gemaakte koffie.

Donkere brandingen zijn over het algemeen minder zuur qua smaak en pH.

Hoe lang het duurt voordat de koffie wordt geëxtraheerd, heeft ook invloed op het gehalte aan fytinezuur en looizuur.

Espresso, bijvoorbeeld, heeft een veel kortere zuurtijd zodat er minder zuren zullen zijn.

Koud brouwsel daarentegen bevat, hoewel het veel langer wordt gebrouwen, ook veel minder zuren.

Summary
Article Name
ESPRESSO VS KOFFIE HEAD TO HEAD VERGELIJKING
Description
ESPRESSO VS KOFFIE - Wat is het verschil, en waarom verkies je de ene boven de andere. Wat is er zo anders?
Author
Publisher Name
Notsorry

Meer gerlateerde koffie weetjes!