Posted on Leave a comment

ESPRESSO VS CAPPUCCINO: VERGELIJKING VAN TWEE POPULAIRE DRANKEN

Espresso en cappuccino zijn beide espresso in verschillende vormen, maar wat zijn de verschillen?

In een confrontatie tussen espresso en cappuccino, hoe kent u uw koffies?

Beide drankjes zijn ongelooflijk populair en smakelijk, dus hoe kun je ze zelfs maar vergelijken?

Laten we het eens hebben over de verschillen tussen espresso en cappuccino. Inderdaad, we zullen het ook over de overeenkomsten hebben!

ESPRESSO VS CAPPUCCINO: OVEREENKOMSTEN

Espresso en cappuccino bevatten beide espresso. Om een van beide te drinken, heb je een espressomachine nodig. U kunt ook brouwen met een Aeropress of espresso maken zonder een espressomachine.

Idealiter kunt u echter het beste een espressomachine gebruiken.

In principe wordt espresso gemaakt door water onder hoge druk te forceren door een goed gevulde puck met koffiedik

1. Idealiter wordt het koffiedik vlak voor het zetten vers gemaakt van koffiebonen.

De koffiedik is zeer fijn om het water alleen te forceren als het onder veel druk staat. Het resultaat is een zeer intens, gedurfd brouwsel en het beste is dat het slechts een halve minuut duurt om het te maken.

Er is geen enkele manier om een espresso te maken, zoals je zult zien: machines gebruiken verschillende hoeveelheden druk, je kunt de grond enigszins variëren en het hangt ook af van hoe strak je de grond tot een puck tamponeert.

Toch is het resultaat in principe hetzelfde: een gedurfde, dikke portie koffie – ook al is het maar 1,5 ons.

Als je eenmaal een espresso hebt, kun je het drinken zoals het is of je kunt er wat opgeschuimde en gestoomde melk aan toevoegen en er een cappuccino van maken.

CAPPUCCINOS

Net als de espresso is ook cappuccino een Italiaanse drank.

Voordat de espresso wereldwijd populair werd, werd cappuccino vooral tijdens de tweede wereldoorlog 2 populair.

Ik denk dat cappuccino’s eerst populair zijn geworden omdat ze minder intens zijn en wie houdt er niet van het fluweelzachte mondgevoel van gestoomde melk?

De standaardgrootte van een cappuccinobeker is 6 ons.

Dat is typisch 2 ons espresso (een enkel schot), 2 ons gestoomde melk en 2 ons opgeschuimde melk.

De verhouding is 1:1:1.

Interessant om te weten is dat er in een echte authentieke cappuccino een verschil is tussen gestoomde melk en opgeschuimde melk.

Afhankelijk van de espressomachine die u heeft, maakt de melkautomaat echt geen onderscheid tussen gestoomde melk of opgeschuimde melk.

De enige manier waarop u echt een authentieke cappuccino kunt maken is door met de hand te schuimen.

Een echte cappuccino betekent ook dat de koffie niet helemaal met de melk wordt gemengd, maar eigenlijk met gestoomde melk en melkschuim moet worden overgoten.

Een variant van een gewone cappuccino is een botdroge cappuccino, waarbij er geen gestoomde melk is en de hele 4 ons melk schuim is.

Geschuimd betekent in principe dat er veel meer lucht is, waardoor het mondgevoel veel droger zal zijn.

HET GAAT ALLEMAAL OM HET SCHUIM

Zoals u hierboven zag, is de cappuccino een koffiedrankje waarbij een espressoschot melk op de koffie heeft staan (gestoomd en geschuimd).

Als u een rechte shot espresso drinkt, in plaats van schuimende melk, is er een andere schuimende laag die crema wordt genoemd.

Crema is eigenlijk een van de grootste indicatoren van een goed gebrouwen kopje espresso, en hoe rijker de crema, hoe beter de koffie zal smaken (meestal).

Wat is crema eigenlijk precies? Wanneer je een shot uit versgemalen koffie haalt, zal de grond bij het eerste contact met heet water en druk veel gas vrijgeven.

Dit gas (kooldioxide) lost op in het water en vormt de borrelende, schuimende laag die we crema noemen.

Naast de CO2 spelen ook de oliën in het koffiedik een rol, waardoor de crema zich bovenin het schot zal bezinken.

De crema zal het dikst zijn als je het schot voor het eerst trekt, maar het blijft daar nog even staan voor het geval je het niet meteen opdrinkt.

Crema zelf zal wat extra textuur aan de espressoschot toevoegen, maar verwacht niet dat het een duidelijke eigen smaak heeft.

Echter, soms helpt het nippen van crema om de intensiteit te temperen, terwijl je toch de verschillende smaken kunt ervaren.

Aangezien crema zich ontwikkelt naarmate de gassen in het koffiedik vrijkomen, zullen versere bonen leiden tot meer crema-ontwikkeling dan muffe bonen.

HET GAAT OM DE MELK

Het belangrijkste verschil tussen deze twee koffiedranken (espresso en cappuccino) is dus inderdaad de melk.

Voeg echter geen spatje melk toe aan de espresso, zeker niet in een sociale omgeving!

Het drinken van espresso is een zeer culturele ervaring en als u iets verkeerd doet, kan dat leiden tot belediging van uw gastheer of gastvrouw!

U kunt echter een vleugje suiker toevoegen aan een espressoschot als de smaak te intens is.

Als u echt melk wilt, dan is het een cappuccino die u zoekt, en in dat geval zal het geen gewone melk zijn – het zal gestoomde melk en opgeschuimde melk zijn.

EEN BEETJE MEER INFO OVER ESPRESSO

Espresso en de meeste van zijn derivaten komen uit Italië. De drank zou in het begin van de 20e eeuw zijn ontstaan

3. Het drinken van espresso is een zeer sociale activiteit en in Italië vind je veel gespecialiseerde espressobars.

Het maken van een goede espresso is voor de helft het volgen van best practices en voor de helft het aanpassen aan je eigen smaak en voorkeuren.

Er is veel te zeggen over het onderwerp en elke koffiesnob (ikzelf inbegrepen) heeft zijn eigen mening.

Het zal altijd een zeer levendige discussie opleveren!

DUS WELKE MOET JE DRINKEN?

Waarom niet allebei? Cappuccino en espresso zijn allebei klassieke koffies, en het drinken van beide is geweldig in onze boeken!

Mijn ochtendroutine is een beetje geëvolueerd naar een cappuccino direct na het wakker worden en een shotje espresso of een Americano een paar uur later.

Ik hou van de schuimende, melkachtige textuur in de ochtend en als ik eenmaal wat meer wakker ben, prikkelt de gewaagde espresso mijn zintuigen!

HEEFT ESPRESSO OF CAPPUCCINO MEER CAFEÏNE?

Espresso en cappuccino hebben dezelfde hoeveelheid cafeïne, op voorwaarde dat u dezelfde koffiebonen gebruikt en de koffie roostert.

Zowel de espresso als de cappuccino worden gemaakt met een enkel shot espresso, dat ongeveer 80mg cafeïne bevat.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN DALGONA EN CAPPUCCINO?

Cappuccino wordt gemaakt met een espressoschot dat uit een espressomachine wordt getrokken. Dalgona koffie wordt gemaakt door oploskoffie, water en suiker samen te voegen en het mengsel over de melk te scheppen.

IS ESPRESSO STERKER DAN KOFFIE?

Niet echt. Espresso smaakt veel brutaler dan infuuskoffie, maar bevat eigenlijk minder cafeïne per portie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *