EIERKOFFIE RECEPTEN: HET IS EEN DING, EN HET IS VERRASSEND GOED

Table of Contents

Eieren en koffie. Twee dingen die deel uitmaken van het essentiële ontbijt. Maar als je aan eieren en koffie denkt, denk je meestal aan roerei in een bord en hete koffie in een beker! Hoe zit het met eieren en koffie gemengd?

Als je daar aan denkt, maak je dan geen zorgen. Ik was ook een beetje misselijk bij de eerste gedachte, maar nadat ik het geprobeerd had, realiseerde ik me dat het echt, echt goed is en dat ik het misschien elke dag ga drinken!

Maak je geen zorgen, je zult de “eierigheid” in je koffie niet echt merken – deze recepten nemen het beste van wat eieren doen (emulgeren) en gebruiken die eigenschap om een echt gladde en romige koffie te maken.

Twijfelt u nog steeds? Scroll gewoon willekeurig naar beneden, kies een recept waarvan je denkt dat het interessant is, en ga ervoor. Probeer het eens!

VIETNAMEESE-EIWITKOFFIE

Het mooie van Vietnamese eierkoffie is dat het gebruik maakt van de emulgerende eigenschap van eidooiers om een echt gladde en rijke vloeistof te maken, die in combinatie met koffie een echt smakelijk brouwsel maakt.

Eikoffie ontstond in Vietnam in het midden van de 20e eeuw toen een chef-kok die cappuccino’s wilde serveren in het Sofitel Legend Metropole hotel in Hanoi in plaats daarvan geklopte eierdooiers wilde gebruiken.

In het Vietnamees heet de eierkoffie Cà phê trứng, en het is het meest populair in het Giang Café in Hanoi. Het Giang Café maakt Cà phê trứng met behulp van eidooiers, gecondenseerde melk en koffiepoeder.

Nguyen Giang, de zoon van de oprichter van het Café, beweert dat het zijn vader was die in het Sofitel werkte. Ik veronderstel dat de koffie zo’n succes was in het Sofitel dat hij besloot om zijn eigen toegewijde cafe te openen!

Aangezien de originele Cà phê trứng een eigen drankje is, is het moeilijk om het recept precies te kopiëren, maar veel mensen hebben hun eigen versies gemaakt en ze smaken net zo goed.

Als u al in Vietnam bent geweest en eierkoffie hebt geproefd, kunt u het beste beoordelen of dit recept naar het origineel smaakt of niet. Als u nog niet in Vietnam bent geweest, zult u het gevoel hebben dat u de originele ei-koffie moet gaan drinken zodra u deze recepten hebt geprobeerd!

Vandaag de dag is de Vietnamese ei-koffie verkozen tot een van de beste koffies ter wereld!

EI-KOFFIE RECEPTEN

Interessant genoeg is de enige soort eierkoffie niet alleen de Vietnamese. Er is ook een zeer bekende Zweedse eierkoffie, en een paar andere landen hebben ook hun eigen soorten. Aangezien Vietnamese koffie het meest populair is, beginnen we daarmee.

 1. CÀ PHÊ TRỨNG – VIETNAMESE EI-KOFFIE RECEPT

Wat je nodig hebt:

 • Vietnamese koffiedik (robusta) – als u deze niet kunt vinden in uw lokale supermarkt of online, kunt u elke donkere branding van uw voorkeur gebruiken.
 • 2 theelepels gecondenseerde melk
 • 1 eierdooier
 • Water

Vaak wordt een vloeibare tiramisu genoemd vanwege de romigheid en de koffiesmaak, Cà phê trứng is eigenlijk bedrieglijk eenvoudig te maken. Er is maar één ding waar ik geen grote fan van ben en dat is dat je de eiwitten moet weggooien (tenzij je ze in een eiwitomelet klopt).

Om te beginnen moet je een eierdooier in een kom kraken en twee theelepels gecondenseerde melk toevoegen. Je kunt een merk als Anjer of welk merk dan ook gebruiken – het moet gewoon de zoete soort zijn.

Klop de twee samen tot ze goed gecombineerd zijn. Hier, ik stel voor dat je een handmixer gebruikt, want het zal eeuwig duren met een vork of een garde. Terwijl je mixt, zie je de vloeistof steeds meer bubbelend en schuimend worden – dit is goed! Je kunt blijven mengen om het zo schuimig te maken als je wilt.

Nu is het tijd om de koffie te zetten.

Als je dat kunt, doe het dan op de traditionele Vietnamese manier met Vietnamese koffie en een phin, dat is een lokaal gedruppeld koffiefilter. Als je geen phin bij de hand hebt, kun je elke druppelkoffiemethode gebruiken die je maar wilt.

Voor bonuspunten gebruikt u een zwanenhalsketel om het water over de koffiedik te gieten. Laat het zetproces ongeveer 4 tot 5 minuten duren.

Dit is alleen maar om er zeker van te zijn dat u een mooie, sterke koffie zet die mooi wordt aangevuld met het schuimige, luchtige eimengsel.

Giet je over niet-beschikbaar? Geen enkel probleem, gebruik gewoon wat je bij de hand hebt: een druppelende koffiemachine, een franse pers of zelfs een Aeropress. Zorg er gewoon voor dat je de juiste consistentie van de grond gebruikt.

Zodra de koffie is gezet, schep je het ei en het gecondenseerde melkmengsel – dat lekker schuimig moet zijn – bovenop de koffie. Zelfs als het schuim een beetje in de koffie duikt, maak je geen zorgen, aangezien er zoveel luchtbellen zijn, zal het gewoon weer omhoog stuiteren.

Een andere variatie die u kunt proberen is om de eierdooiers te kloppen met suiker om zachte pieken te helpen vormen, en vervolgens de gecondenseerde melk erin te vouwen. U kunt experimenteren en zien welke u het beste bevalt!

 1. ZWEEDSE EIERKOFFIE (KERKKELDERKOFFIE)

Zweedse eierkoffie is eigenlijk nog ouder dan Vietnamese eierkoffie, en zonder de populariteit van Vietnamese koffie zou dit misschien nog steeds als de originele eierkoffie worden beschouwd.

Deze bereiding werd in de Verenigde Staten geïntroduceerd door immigranten uit Scandinavië, en verdiende de bijnaam kerkelijke kelderkoffie, omdat het door die gemeenschappen zou worden geserveerd na de diensten op zondag.

Het ei werkt in dit geval als bindmiddel en houdt het koffiedik vast aan de bodem van de kop, zodat je een heldere, gladde kop koffie hebt.

Wat betreft de koffierecepten is dit echt, echt interessant, dus probeer het maar eens. Het onderstaande recept serveert er 2. Aangezien je een enkel ei nodig hebt voor twee kopjes, is dit het makkelijkste recept om te volgen. Technisch gezien kun je het ei in een kom kloppen en proberen het in twee gelijke delen te splitsen voor een enkel kopje.

Wat je nodig hebt:

 • 1 ei
 • 20g koffiedik, grof (bij voorkeur lichte brandingen, maar je kunt experimenteren met wat je maar wilt)
 • 300ml koud water
 • 400 ml kokend water

In een kom het ei (eiwitten en dooiers) kraken, en de koffiedik en een kwart (1/4) kopje koud water toevoegen. Meng alles door elkaar tot een mooie, gladde pasta.

Breng in een koffiekan 400 ml water aan de kook. Voeg het ei/koffiemengsel toe en laat het 3 tot 5 minuten trekken. Voeg na afloop van de tijd de resterende 100ml koud water toe aan het mengsel en laat het nog 2 minuten rusten.

Neem een lepel en verwijder alle koffiedeeltjes die je op het oppervlak ziet drijven. Zeef de koffie door een fijne zeef om alle koffiedik te verwijderen en je hebt een gladde drank die je zowel warm als koud kunt serveren.

 1. EIERDOOIERKOFFIE (GEWELDIG VOOR KETO EN PALEO)

Als je een grote fan bent van de keto en paleo diëten, en je wilt switchen tussen kogelvrije koffie en iets anders, probeer dan eens eierdooierkoffie! Het is gebaseerd op dezelfde principes, maar hou er rekening mee dat je de MCT’s van kokosnootolie zult missen.

Natuurlijk kun je ook gewoon kogelvrije koffie maken en de eierdooier toevoegen voor een extra eiwitboost.

Wat je nodig hebt:

 • 3 eierdooiers
 • 1 grote kop (300 ml) gezette/gefilterde/frankeerde perskoffie
 • 1 theelepel suiker
 • Kruiden naar smaak (kaneel, vanille, enz.)
 • boter en kokosnootolie (optioneel)

Zet 300 ml koffie met uw favoriete methode. Gebruik alleen geen podkoffie, probeer iets zo vers mogelijk te gebruiken. Ik gebruik persoonlijk een Franse pers of een Aeropress. Beide maken echt goede koffie waar ik van hou.

Voeg 3 eierdooiers en de suiker toe aan de koffie en meng dit op hoge snelheid gedurende ongeveer 30 seconden totdat alles glad en consistent is geworden. Tijdens het mengen kun je ook de boter en de kokosnootolie toevoegen.

Als je de koffie uitschenkt, zal deze lekker schuimig zijn. Dit is de perfecte plek om wat specerijen zoals kaneel of vanille te strooien voor een extra kick van smaak.

 1. INDONESISCHE KOPI TELUR

Het laatste recept op onze lijst is Indonesisch en idealiter zijn de beste soorten bonen hier Sumatraanse bonen. Maar als je ze niet te pakken kunt krijgen, maak je dan geen zorgen.

Wat je nodig hebt:

 • 1/2 kopje koffie, sterk
 • 1 eierdooier
 • 1 el gecondenseerde melk
 • 1/4 theelepel vanille
 • 1 1/2 theelepel honing

Let op: Zoals u zich kunt voorstellen, is deze koffie hella zoet!

Zet uw 1/2 kopje koffie met uw favoriete methode.

In een glas, combineer het ei, de vanille en de honing en meng het goed door elkaar. Voeg 1/4 kop kokend water toe aan het mengsel en klop het op terwijl je het toevoegt. Je wilt een glad, schuimend mengsel vormen.

Voeg de gecondenseerde melk toe aan het mengsel, recht in het midden (dit is belangrijk).

Voeg de koffie toe in het midden van de gecondenseerde melk (dit is ook belangrijk).

Door op deze manier te gieten, creëer je in wezen een drankje in drie lagen: het ei en de honing aan de onderkant, de koffie in het midden en het schuim aan de bovenkant.

De ideale manier om van deze drank te genieten is met behulp van een rietje.

EI-KOFFIE CALORIEËN

Laten we tot slot eens kijken hoeveel calorieën je gaat consumeren in één portie Vietnamese eierkoffie. Je kunt de berekeningen die ik hier heb gegeven gebruiken om te zien hoeveel calorieën er ook in de andere koffierecepten zitten.

 • 1 kopje koffie: 1 calorie
 • 2 tl gecondenseerde melk: 40 calorieën
 • 1 grote eierdooier: 55 calorieën

In totaal zal één portie eierkoffie ongeveer 96 calorieën bevatten. Dat is helemaal niet slecht!

CONCLUSIE

Heb je een van de bovenstaande recepten geprobeerd? Welke aanpassingen/experimenten heb je gedaan om het je eigen te maken? Laat het ons weten in de commentaren!

Het mooie van koffie is dat het zo veelzijdig is en dat je er op zoveel verschillende manieren van kunt genieten. Zelfs het toevoegen van dingen zoals eieren, die anders darmklaar lijken te zijn, versterkt de smaak!

Kijk voor meer vreemde koffies ook eens naar de kaaskoffie.

Meer gerlateerde koffie weetjes!