MAAR DAN WEL KOFFIE: WAT IS HET PROBLEEM EN EEN EENVOUDIG RECEPT OM HET TE MAKEN…

Table of Contents

Boter en koffie zijn twee dingen die je normaal gesproken niet met elkaar associeert. Maar boterkoffie is de wereld van het diëten aan het veroveren, en dat kan niet voor niets zijn. Als je iemand kent die op het keto of kogelvrije dieet is, heb je hem misschien een boterkoffie zien drinken of in ieder geval de voordelen ervan zien ophemelen.

Je kunt je afvragen waarom iemand een vette, vette boter (of zware room) zou willen mengen in hun magische bruine brouwsel, en hoe de heck dat zou smaken, maar als het goed gemaakt zou zijn, zou je verbaasd zijn.

Er zijn nogal wat voordelen in boterkoffie en dat is waarschijnlijk de reden waarom het zo aantrekkelijk is.

WAT IS BOTERKOFFIE?

Boterkoffie is ontstaan door de Amerikaanse ondernemer David Asprey, en de merknaam versie van boterkoffie wordt kogelvrije koffie genoemd.

Het wordt gemaakt door koffie, boter en kokosolie (of MCT – medium chain triglyceride olie) samen te mengen. Bij het mengen met hoge snelheden (je kunt het ook zonder blender), vormen de boter en de olie een emulsie in de koffie en geniet je van een schuimige, romige koffie.

Het officiële recept gebruikt eigenlijk geen kokosnootolie – het gebruikt een meer geraffineerde olie met een snellere afgifte, genaamd Hersenoctaanolie. Dit is in wezen een olie die een hoog MCT-gehalte heeft – in feite 4 keer hoger dan kokosnootolie.

Boterkoffie is een groot deel van het keto-dieet en het kogelvrije dieet, dat je aanmoedigt om hoge gehaltes aan gezonde vetten, gematigde gehaltes aan eiwitten en lage gehaltes aan koolhydraten te eten.

Boterkoffie is bedoeld als vervanger van het ontbijt. Dat betekent dat u uw gebruikelijke ontbijt, of het nu gaat om eieren, smoothies, yoghurt, muesli, toast, havermout of al het bovenstaande, achterwege laat en in plaats daarvan gewoon een portie boterkoffie drinkt.

Hypothetisch gezien zou je wat eiwitten zoals eieren of yoghurt samen met boterkoffie kunnen hebben, maar de meeste mensen die het drinken drinken het alleen, zonder iets anders.

HOE SMAAKT BOTERKOFFIE?

Boterkoffie klinkt ijzig, maar het smaakt eigenlijk heel lekker en zacht, net als een latte die je misschien bij je favoriete Starbucks koopt. Behalve met boterkoffie, verbruik je veel minder suiker – nul, in feite. Bovendien betaal je in plaats van $3-5 voor een kopje koffie, centen in plaats daarvan, omdat je alles thuis maakt.

Het is belangrijk dat alles heel gelijkmatig wordt gemengd, want als je dat niet doet, krijg je een zeer onsmakelijk mengsel. Ook al ontstaat er bovenin een schuimpje, je wordt al snel begroet met bolletjes boter die over de koffie worden verspreid in plaats van een gladde drank.

Als je het goed mixt, is het een echt gladde drank en hoef je het alleen maar te drinken zonder te veel te verdunnen tot het punt waarop alles uit elkaar valt.

Echter, omdat elke slok zo vol zit met vet, zul je uiteindelijk altijd heel geleidelijk aan de koffie nippen, en in plaats van het te slikken in een keer, is de beste manier om ervan te genieten is het nemen van consistente en opeenvolgende slokjes om het af te maken.

BOTERKOFFIE EN GEWICHTSVERLIES
De wetenschap over hoe effectief boterkoffie is voor het direct beïnvloeden van gewichtsverlies is op zijn best vrij troebel. Op de Bulletproof blog worden de voordelen van het gewichtsverlies opgehemeld als canon.

Een studie heeft aangetoond dat mensen met hogere BMI’s (aka vet/obese mensen) een hoger percentage darmbacteriën hebben die Firmicutes worden genoemd en minder van een bacterie die Bacteroidetes wordt genoemd.

Dunnere mensen, aan de andere kant, hebben hogere niveaus van Bacteroidetes en lagere niveaus van Firmicutes.

Om uw lichaam aan te moedigen om meer van een soort van deze bacteriën te hebben en minder van de andere, kunt u niet alleen meer van de bacteriën eten – in plaats daarvan moet u hen aanmoedigen om zich te reproduceren en de andere te overtreffen door het creëren van gunstige voorwaarden voor hen.

Gunstige omstandigheden betekent gewoon dat je ze de voedingsstoffen geeft die ze nodig hebben. Bacteroidetes hebben een groep verbindingen nodig die polyfenolen worden genoemd en die voorkomen in felgekleurde groenten, chocolade en natuurlijk koffie.

De lever maakt vasten-geïnduceerde vetfactor (FIAF), die regelt of vet al dan niet wordt opgeslagen of verbrand voor energie. Als je dieet veel suiker en koolhydraten bevat, wordt de FIAF geknoeid door je darmbacteriën en hou je je vast aan vet in plaats van dat je het verbrandt.

Bij afwezigheid van koolhydraten en suiker (zoals bij het Kogelvrij of Keto-dieet), stijgen de darmbacteriën de FIAF-productie en begint u met het verbranden van vet.

Bacteroidetes komen hier in het spel, want hoe meer je ze aanzet tot voortplanting, hoe meer FIAF ze zullen produceren en hoe meer vet je zal verbranden.

Fun fact: Did you know that you have over a pound of bacteria in your gut?

BOTERKOFFIE HELPT DE VERZADIGING TE VERHOGEN EN DE HONGER TE BEHEERSEN

Het grootste voordeel van boterkoffie is dat je je er langer vol van voelt. Normaal gesproken zou je denken dat een groot ontbijt om 11 uur ‘s morgens honger voorkomt, maar persoonlijk heb ik gemerkt dat een groot ontbijt me in een paar uur tijd juist hongeriger maakt.

Als je het er mee eens bent, dat je hetzelfde hebt meegemaakt, dan zit er eigenlijk wetenschap achter. Als je een koolhydraatrijk ontbijt eet, moet je lichaam insuline produceren om de koolhydraten en suikers af te breken. Dit veroorzaakt een piek in je insulinespiegel.

Als alle suiker op is, zal je insulinespiegels weer dalen, waardoor je nog een keer suiker nodig hebt om de insulinespiegels te stabiliseren.

Daarom heb je uiteindelijk al snel weer honger.

Als je boterkoffie drinkt, vervang je de suikers en koolhydraten door vetten, wat de spijsvertering in het algemeen vertraagt. Omdat de spijsvertering langzamer verloopt, wordt het vet veel geleidelijker geabsorbeerd en/of afgebroken, waardoor je nooit meer echt de kans krijgt om weer honger te hebben totdat het allemaal op is.

Met boterkoffie hebben mensen gemerkt dat hun hongergevoel minstens 5-6 uur lang bevredigd is voordat ze weer honger hebben.

Toegegeven, er is geen bevestigde studie die aantoont dat medium-chain triglyceriden (zoals die gevonden in kokosnootolie) gegarandeerd gewichtsverlies beïnvloeden, de algemene logica is dat als je minder eet als gevolg van het gevoel minder honger, je zult gaan in een calorietekort en gewicht te verliezen.

GEZONDER UITZIENDE HUID

Diëten met een hoog gehalte aan gezonde vetten (zoals de vetten die je krijgt van boterkoffie) zijn noodzakelijk voor het behoud van een goede lichaamsfunctie. Gezonde vetten helpen bij het genereren van gezonde hormonen en celmembranen, en deze membranen – wanneer ze gezond zijn – houden de cellen in topconditie.

Een type cel dat door deze vetten wordt gevoed zijn de huidcellen – ze blijven elastischer en behouden hun glans veel langer als ze de juiste voedingsstoffen hebben.

Daarnaast heeft kokosolie ook anti-bacteriële en anti-schimmel eigenschappen (daarom gebruiken sommige mensen het ook graag als persoonlijk glijmiddel).

VERBETERDE STOFWISSELING

De MCT’s in de kokosnootolie die je in de boterkoffie doet, zijn uniek onder de vetten omdat ze eigenlijk sneller worden gemetaboliseerd. Eén studie heeft zelfs aangetoond dat chirurgische patiënten die MCT’s kregen een betere insulinerespons hadden dan degenen die LCT’s kregen, zodat hun lichaam in staat was om de suiker veel sneller in energie te metaboliseren.

HOE MAAK JE BOTERKOFFIE?

Het maken van boterkoffie is supergemakkelijk. Zet eerst 12 tot 16 ons koffie. U kunt dit zetten met een percolator, een infuusmachine of een franse pers – wat u maar wilt.

INGREDIENTS:

  • Koffiedikten
  • 12 tot 16 ons water
  • 1 eetlepel ongezouten boter
  • 1 eetlepel kokosolie

Je zou instantkoffie kunnen gebruiken, maar het zal vreselijk smaken dus ik raad het echt aan om het helemaal niet te gebruiken.

Gebruik een goed smakende boon/brander die je lekker vindt, en als je je 12-16 ons koffie klaar hebt, giet je deze in een blender.

Tip: Houd het deksel een paar minuten van de blender af zodat de koffie een beetje afkoelt.

Doe er een eetlepel boter en een eetlepel kokosolie bij, doe het deksel erop en mix!

Meng het gedurende minstens 30 seconden tot 1 minuut zodat alles mooi en gelijkmatig gemengd wordt, en het resultaat moet een lichtbruine, borrelende, schuimige vloeistof zijn.

U kunt kaneel toevoegen als garnering voor wat extra smaak.

Giet het uit in een kopje en geniet ervan!

Gerelateerd: U kunt ook een ei in boterkoffie mengen

WELKE BOTER TE GEBRUIKEN

De mensen op de keto en kogelvrije diëten touteren over het algemeen met gras-gevoede boter in plaats van graan-gevoede boter. Grasboter smaakt beter en heeft meer vitaminen in zich, dus het is het beste om dat te gebruiken in plaats van andere.

In de Verenigde Staten is Kerrygold een goed merk graszaadboter.

KUN JE BOTERKOFFIE MAKEN ZONDER EEN BLENDER?

Om boterkoffie te maken, heb je een blender nodig. Je kunt het proberen met een shakerfles, maar het resultaat zal gewoon niet zo goed zijn. In plaats van een schuimige, romige drank, zul je eindigen met vette, zwarte modder.

De sleutel tot het verkrijgen van de juiste consistentie en gladheid is de snelheid waarmee een goede blender alles kan mengen. De boter en de olie worden opgesplitst in hele kleine deeltjes die vervolgens door de vloeistof worden verspreid, waardoor het mooi en consistent wordt.

Het is de moeite waard om hier op te merken dat zelfs een staafmixer het niet doet – je moet een goede mixer gebruiken. Ook is het handig dat de blender gemaakt is van een plastic dat met hete vloeistoffen overweg kan.

Als u twijfelt, kunt u onze lijst met favoriete blenders voor boterkoffie bekijken.

NADELEN VAN BOTERKOFFIE

GROTE HOEVEELHEDEN VET

Het belangrijkste potentiële nadeel van boterkoffie is natuurlijk de grote hoeveelheid vet – en verzadigd vet – die je moet consumeren. Een goed kopje boterkoffie heeft een eetlepel boter en een eetlepel kokosnootolie, wat ‘s ochtends vroeg een behoorlijke hoeveelheid vet is om in te nemen.

Als je niet gewend bent om zoveel vet in één keer op te nemen, kan het zijn dat je maag een beetje van streek raakt. Om dit te omzeilen is het beter om te beginnen met een of twee theelepels boter en kokosolie en deze geleidelijk aan te laten toenemen naarmate je lichaam gewend raakt aan het vet.

Bovendien zul je uiteindelijk veel meer verzadigd vet consumeren dan normaal. Als je dieet al zwaar belast is met dierlijke eiwitten zoals rood vlees en zuivel, neem je al veel verzadigd vet op.

Hoewel verzadigd vet niet altijd slecht is, wordt het vaak geassocieerd met een verhoging van het cholesterolgehalte. Hoewel je meestal gezonde vetten consumeert, reageren sommige mensen hier niet goed op en zien ze uiteindelijk een verhoogd LDL-cholesterolgehalte (het slechte cholesterol).

Over het algemeen zijn deze diëten echter geassocieerd met hogere niveaus van HDL-cholesterol, wat de goede soort is.

HET MISSEN VAN VOEDINGSSTOFFEN

Omdat boterkoffie is ontworpen als vervanging voor je ontbijt, ga je voedingsstoffen missen die je anders zou hebben gekregen van je yoghurt, smoothie, ei, of wat je ook had voor het ontbijt.

Tenzij je deze voedingsstoffen de hele dag door uit andere maaltijden haalt, is de kans groot dat je ze mist.

WAAROM JE MISSCHIEN BOTERKOFFIE WILT VERMIJDEN
Als u of uw familie een geschiedenis van hartaandoeningen heeft, kunt u overwegen of in ieder geval heel voorzichtig zijn met boterkoffie, aangezien u uw verzadigde vetinname verhoogt.

Voor de zekerheid kunt u het beste uw arts raadplegen en uw cholesterolgehalte laten meten voordat u begint. Zo weet je of het voor jou veilig is om met dit dieet te beginnen of niet.

Zelfs nadat je bent begonnen, is het nuttig om je niveaus in 2 tot 4 weken te meten om te zien of deze dieetwijziging enige invloed heeft gehad op je cholesterolgehalte.

Als u ooit twijfelt, raadpleeg dan altijd uw arts. Kijk NIET op het internet voor medisch advies.

MOET JE BOTERKOFFIE DRINKEN?

Aan het eind van de dag moet u overwegen wat uw huidige levensstijl is en of boterkoffie wel of niet goed in uw dieet past.

Het houdt je zeker langer vol en geeft je een boost aan energie, maar je vergeet voedingsstoffen die je later misschien niet meer krijgt en je verhoogt ook drastisch je inname van verzadigde vetten.

Meer gerlateerde koffie weetjes!