DUBBEL GEBROUWEN KOFFIE (KOFFIE ZETTEN MET KOFFIE IN PLAATS VAN WATER)

Table of Contents

Soms is een enkel shotje koffie gewoon niet sterk genoeg, hè?

Voor een nog sterker kopje koffie is er een methode die je kunt gebruiken, namelijk dubbel zetten. Dubbel gezette koffie kan ook betekenen:

Koffie die twee keer is gezet
Koffie die is gebrouwen met het dubbele van de hoeveelheid grond
Het doel van dubbel brouwen, of je nu kiest voor twee keer brouwen of voor twee keer de gemalen koffie, is nog steeds sterker – maar er zijn een paar addertjes onder het gras.

Twee keer koffie zetten is een beetje moeilijk omdat koffie veel fijner wordt als het eenmaal bereid is. Als je de koffie oververhit raakt of te veel zet, geeft dat een nogal bittere smaak en hoewel de koffie zeker sterker zal zijn, zal hij misschien minder goed smaken.

De andere uitdaging is natuurlijk hoe je de koffie een tweede keer kunt zetten. Je denkt misschien dat het zo eenvoudig is als het weer door een koffiemachine te laten lopen, maar dat is niet het geval. Sommige koffiemachines zijn niet ontworpen om koffie door hun tanks en leidingen te laten lopen – en zelfs als ze dat wel kunnen, loop je nog steeds tegen het probleem van de vreemde nasmaak aan.

De tweede optie is heel eenvoudig – gebruik gewoon het dubbele van het terrein (dus twee schepjes in plaats van één voor een enkel kopje) en je koffie zal automatisch sterker zijn.

WAAROM JE ZOU WILLEN VERDUBBELEN
CAFFEINE

Dubbel brouwen betekent een verdubbeling van de cafeïne. Een ongelooflijk sterke kop dubbel gebrouwen koffie betekent dat je een stootje cafeïne door je systeem krijgt – voor sommige mensen is het gewoon de uitbarsting die ze nodig hebben om aan de slag te gaan of iets groots af te maken, zoals een nachtelijk project of een studiebijeenkomst.

Voor anderen kan de cafeïne echter te overweldigend zijn en kunnen ze zich met zo’n grote dosis cafeïne geïrriteerd of nerveus voelen.

STERKERE SMAAK

Dubbel brouwen betekent ook het extraheren van het dubbele van de smaak – als het goed gedaan is, natuurlijk. Het nadeel hiervan is dat als je het niet goed brouwt, je de ongewenste smaken (bijvoorbeeld overmatige bitterheid) verdubbelt.

De sterkere smaak is – mits correct uitgevoerd – nuttig voor het maken van ijskoffie.

Omdat de smaak sterker is, kunt u ijs aan de drank toevoegen zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat het ijs de koffie zo sterk verdunt dat het smakeloos wordt. Zelfs een scheutje melk kan geen kwaad, en de koffie zal nog steeds smaken als de sterke drank waar je van houdt.

EFFECTIEVE METHODEN VOOR HET DUBBEL BROUWEN

Voordat u de twee meest effectieve methoden voor een killer double brew ziet, zijn er een paar zaken die moeten worden aangepakt – sla ze niet over, anders loopt u het risico uw koffiemachine te verpesten!

ISSUE #1:
Een van de grootste gotcha’s bij het dubbel zetten is het feit dat er soms heel kleine koffiedikjes in een enkelvoudig gezet koffiezetapparaat zitten die niet volledig uitgefilterd worden (kijk maar eens naar de bodem van je koffiekopje als je klaar bent met drinken en je zult zien wat ik bedoel).

Als gevolg daarvan kan een tweede keer koffie door een druppelend koffiezetapparaat gaan, omdat ze niet ontworpen zijn om koffie uit hun tanks in het filter te duwen – ze zijn ontworpen voor water, wat een veel zachtere vloeistof is.

ISSUE #2:
Wanneer u een percolator gebruikt in het tweede brouwsel, zorg er dan voor dat het mandje koel is voordat u er verse grond in doet. Een te hete mand zal ertoe leiden dat de grond te snel te heet wordt, en dat zal de smaak verknoeien.

Nu verder met het brouwen

METHODE #1: MET BEHULP VAN EEN DRUPPELMACHINE DAN EEN FRANSE PERS

Dit is de beste manier om koffie dubbel te brouwen en geeft u de rijkste, volste smaak. Dat hangt natuurlijk af van het soort branding dat u gebruikt, maar deze methode is de veiligste en meest eenvoudige manier om het te doen.

Zet uw koffie zoals gewoonlijk door een druppelmachine, en als het eenmaal klaar is met zetten, zet u wat versgemalen koffie in uw favoriete Franse pers en giet u de gezette koffie in de Franse pers. Laat hem ongeveer 5 minuten zitten, duw de plunjer erin en schenk hem zelf wat sterke, verse, dubbelgebrande koffie uit!

METHODE #2: MET BEHULP VAN EEN PERCOLATOR EN VERVOLGENS EEN FRANSE PERS

Identiek aan methode #1, behalve dat u de eerste keer een percolator gebruikt in plaats van een infuusmachine. Het resultaat is bijna hetzelfde.

METHODE #3: GEBRUIK TWEE KEER EEN PERCOLATOR

Percolatoren kunnen twee keer worden gebruikt met versgemalen koffie, elke keer om een gewaagde koffie te produceren. Vergeet niet om de mand een beetje te laten afkoelen voordat u er versgemalen koffie in doet – als u bang bent dat uw koffie ook koud wordt, laat de mand dan gewoon onder wat koud water lopen om hem snel af te koelen.

Plaats dan de mand terug, voeg je aarde toe en je bent klaar om te gaan.

METHODE #4: GEBRUIK EEN INFUUS, DAN EEN PERCOLATOR

Zet eerst koffie zoals je normaal gesproken zou doen via je druppelaar. Zodra de koffie is gezet, gooit u er wat verse grond in uw percolator en zet u de koffie weer door de percolator.

BESTE METHODE?

De druppel- en franse persmethode moet de beste methode zijn voor het dubbel zetten van koffie – het produceert de meest evenwichtige smaak zonder onnodige bitterheid of raarheid, en het is ook de veiligste voor uw zetapparatuur – het druppeltje zet uitstekende koffie uit gewoon water en uw franse pers kan ongelofelijk korrelige vloeistoffen aan zonder dat u er over nadenkt.

WAT VOOR SOORT KOFFIE MOET U GEBRUIKEN?

Dat hangt er echt vanaf en is volledig aan u! Aangezien u twee keer zet, kunt u een combinatie van verschillende brandingen gebruiken om verschillende smaakprofielen te krijgen en de ene smaak te accentueren ten opzichte van de andere.

Hier zijn enkele goede combinaties om je op weg te helpen, met dank aan deze uitstekende blogpost:

Gebruik twee keer medium/middelgrote lichte brandingen voor geweldige koffie die je warm kunt drinken.
Gebruik light, dan medium branding voor het gebruik als ijskoffie – de combinatie van light en medium brengt een vrij gewaagde smaak naar boven.
Gebruik twee keer een donker gebraad voor een zeer sterke espressoachtige smaak.

DRIEDUBBEL GEBROUWEN KOFFIE?

Hypothetisch gezien is drievoudig gezette koffie net zo goed mogelijk. Maar er zou natuurlijk een punt zijn waarop je de drank te sterk en te bitter zou maken.

Als je het echt wilt proberen, dan stel ik voor dat je voor ten minste twee van de drie brouwsels heel licht brandt, zodat je niet met iets ondrinkbaars komt te zitten.

BENODIGDHEDEN

Om dubbel te brouwen, heb je het volgende nodig:

Een infuuskoffiezetapparaat of een percolator
Wat lekkere koffie

Meer gerlateerde koffie weetjes!