DE KOFFIEZETTEMPERATUUR: HET PERFECTE GETAL OM TE GEBRUIKEN

Table of Contents

DE KOFFIEZETTEMPERATUUR: HET PERFECTE GETAL OM TE GEBRUIKEN

Een essentieel onderdeel van het maken van goede koffie is het verkrijgen van de juiste koffiezettemperatuur.

Net zoals je iets niet kunt bakken als de oventemperatuur te warm of te koud is, kun je geen goede koffie zetten als de watertemperatuur te warm of te koud is.

Om de beste smaak uit uw koffie te halen, moet u op de juiste temperatuur brouwen. De beste temperatuur voor het zetten van koffie is 205 graden Fahrenheit of ongeveer 96 graden Celcius.

Het maakt niet uit welke methode u gebruikt om gemalen koffie te zetten, of het nu druppelsgewijs, in de Franse pers of anderszins is, 205 graden Fahrenheit is de watertemperatuur die u wilt bereiken.

Alles wat heter is, zal je koffie verbranden en een te bittere, zure smaak geven.

Alles wat koeler is en je krijgt een ondergeëxtraheerde, zwakke kop koffie – als je het zelfs maar koffie zou kunnen noemen!

HOE MEET JE DE WATERTEMPERATUUR?

Ervan uitgaande dat u gewoon een gewone waterkoker gebruikt om uw water op te warmen, kunt u een eenvoudige kookthermometer gebruiken om de exacte temperatuur van het water te verkrijgen.

De meeste huishoudens hebben zo’n thermometer in de buurt, omdat die ook heel nuttig is voor het koken van vlees en kip.

Steek het uiteinde van de sonde van de thermometer in het water en kijk wat de temperatuur van het water is.

Een fijnere manier om de watertemperatuur te meten en een manier waarop u zeker indruk kunt maken op uw vrienden is door gebruik te maken van een laserthermometer.

U richt de thermometer gewoon op het water en u krijgt een exacte aflezing van de watertemperatuur.

Dit lijkt misschien een beetje overdreven, maar laserthermometers zijn zeker een cool gadget om te hebben, en ze zijn niet te duur.

Tot slot is een elektrische zwanenhalsketel een efficiëntere optie. Veel zwanenhalsketels hebben verschillende watertemperaturen ingebouwd.

U hoeft alleen maar het nummer in te voeren dat u wilt bereiken en de ketel wordt precies zo warm.

Bovendien heeft u het extra voordeel van de zwanenhals om uw koffiedik perfect te laten bloeien en gelijkmatig te bevochtigen tijdens het brouwen.

Als u geen ketel met een ingebouwde thermometer in handen krijgt, kunt u het water gewoon aan de kook brengen en van het vuur halen, de bovenkant van de ketel openen om het oppervlak te vergroten en het water 30 seconden laten rusten.

Dit moet de watertemperatuur met 4-7 graden C laten dalen en u in het bereik van 96 graden/205 graden brengen, klaar om te mengen met uw koffiedik.

VEELVULDIG GESTELDE VRAGEN

WAT GEBEURT ER ALS JE KOFFIE TE HEET ZET?

Als de watertemperatuur te hoog is, krijg je een te heet kopje.

Over-extractie is wanneer de stoffen uit de koffiedik te snel vrijkomen, waardoor het kopje bitter en te zuur wordt.

Door het water net onder het kookpunt te houden, worden de aroma’s zo gelijkmatig mogelijk geëxtraheerd. Daarom is de ideale koffiezettemperatuur 96 graden Celcius.

Het te lang laten koken van het water kan ook het kopje ruïneren, omdat het koken de neiging heeft om het mineraalgehalte van het water te concentreren.

WAT IS DE BESTE TEMPERATUUR OM KOFFIE TE DRINKEN?

Zoals u zich wellicht kunt voorstellen, is het drinken van koffie direct na het zetten ervan eerder een bron van verbranding dan een bron van opwinding voor de smaakpapillen.

Je moet de koffie een beetje laten afkoelen voordat je hem drinkt. Hoeveel je het moet laten afkoelen hangt echt af, want temperatuurverschillen hebben invloed op de smaak1.

Het hogere einde van de temperatuur zal licht bitter smaken en tonen van zoetheid hebben.

Het midden van de temperatuur zal meer naar het heldere en zure gedeelte smaken.

KAN JE BROUWEN MET KOUD WATER?

U kunt koud brouwen met koud water. Sommige recepten vragen om water op kamertemperatuur, andere vragen om koud water. Of het is prima, want in dat bereik is het brouwproces toch al voldoende vertraagd.

Meer gerlateerde koffie weetjes!