Chemex Koffie maken – De Definitieve Gids

Table of Contents

Word verliefd op het Chemex-koffiezetapparaat.

Chique stijl en klassieke gewaagde smaken zijn slechts twee van de vele kenmerken van deze geliefde uitvinding uit 1941.

Een halve eeuw na zijn oprichting is het Chemex Koffiezetapparaat een alledaags gebruiksvoorwerp geworden voor cafeïne-afhankelijke huishoudens over de hele wereld.

Een scheikundige creatie

Peter Schlumbohm hield ervan om uit te vinden.

Schlumbohm, een Duitse chemicus, vroeg octrooien aan voor honderden, zo niet duizenden uitvindingen, van schrijfgerei tot onverbrandbare benzine.

De Chemex, zijn meest iconische creatie, had jaren nodig om zich te perfectioneren. Het is duidelijk dat de chemicus vastbesloten was om een object van schoonheid te maken.

De uiteindelijke creatie?

Het was iets ingewikkelder dan hoe de Chemex er vandaag de dag uitziet. In die tijd, in het begin van de jaren ’40, had het een tuit en een handvat.

Schlumbohm was echt een wetenschapper in hart en nieren:

Hij geloofde dat zijn nieuwe apparaat voor verschillende doeleinden kon worden gebruikt, waaronder experimenten in zijn laboratorium.

Zijn harde werk loonde:

Schlumbohm’s strakke ontwerp werd een vast onderdeel van vele musea, waaronder het Museum of Modern Art in New York City en het Smithsonian in Washington D.C.

Wat is een Chemex koffie Maker?

Chemex koffie maker

chemex-koffie-met-filter
Een Chemex is een eendelig, uurglasvormig vat met een breeduitlopende trechter.

Sommige Chemex worden geleverd met een nekstuk dat is versierd met een houten kraag en een lederen stropdas voor een gemakkelijke hantering.

De enige extra accessoires die nodig zijn om een Chemex te gebruiken zijn filters.

Chemex Brouwen – Stap voor stap instructies

De Chemex vereist een manuele, gietende procedure. Dit proces en de resulterende smaak worden vaak vergeleken met het maken van druppelkoffie.

Voordat u begint met het maken van Chemex-koffie:

  • Plaats een schaaltje onder het vat
  • Pak een timer
  • Verwarm het water net na het koken, rond de 205 graden.
  • Begin met zes eetlepels versgemalen koffie.
  • Kies een iets grovere maling dan bij het bereiden van bonen voor druppelkoffie

Geschatte broeitijd: 2-4 minuten

Nu je alle benodigde materialen binnen handbereik hebt, begin je met brouwen.

Er zijn vijf belangrijke stappen voor het maken van Chemex-koffie:

Stap 1: Bereid je koffie en heet water voor

Stap 2: Plaats het filter in de bovenkant van de Chemex. Spoel het filter af met heet water.

Chemex koffiezet

Stap 3: Houd het filter op zijn plaats, kantel het vat om en giet het water eruit. Giet het koffiedik in het filter.

Chemex

Giet het koffiedik in het chemex-filter
Stap 4: Giet het warme water. Er zijn vier gietfasen. Scroll naar beneden om die giettechnieken te zien.

Chemex koffie

De filter spoelen met heet water
Stap 5: Laat het water volledig in de bodem van het vat druipen.

De kunst van het Chemex-brouwen onder de knie krijgen
Het is tijd om wat kunst toe te voegen aan het proces.

Hoe maak je van je Chemex-koffie het beste kopje koffie tot nu toe?

Begin hier:

De weegschaal onder uw Chemex is er niet alleen om uw vrienden te laten denken dat uw koffie het beste is.

Hoewel, het kan nog steeds indruk op hen maken.

Het is er ook niet om intimiderend te zijn.

Gebruik uw weegschaal als u water inschenkt om te bepalen hoeveel water u moet gebruiken en hoe snel u moet inschenken.

De perfecte gietvorm mag de zijkanten van het filter niet raken.

Probeer in plaats daarvan alle slijpsels volledig en gelijkmatig onder te dompelen in water.

Het is mogelijk dat u een uitbreiding van de koffie opmerkt na de 1e Schenkbeurt. Deze expansie wordt “de bloei” genoemd. Tijdens de bloei laat het hete water opgesloten gassen in de bonen vrij. Naast hoe het er uit ziet, zult u deze fase ook opmerken door de geur.

Giet de koffie na de bloei langzaam, met een cilindervormige beweging.

Het hele Chemex-koffiezetproces moet ongeveer vier minuten duren.

Chemex-koffiebereiding

Video: Chemex Brouwerijgids

Als je van video’s houdt, hier is een video tutorial over het zetten van chemex koffie door Elemental Coffee.

Restjes koffie, ja, alstublieft!
Als je een koffiekenner bent, mag je ineenkrimpen bij de gedachte aan opgewarmde koffie. Echter, de Chemex zal uw brouwsel goed bewaren terwijl u uw eerste kopje van de ochtend afmaakt.

Het vat kan direct op de kookplaat worden geplaatst om het opnieuw op te warmen.

Het kiezen van een Chemex-filter

Het meest voorkomende type filter voor de Chemex is een papieren filter.

Deze filters zijn tot 30% dikker dan druppelfilters. Ze zijn zo ontworpen om een schoner kopje koffie te maken, vrij van ongewenste chemicaliën en malingen.

Papieren filters zijn verkrijgbaar in cirkels of vierkanten, voorgevouwen of opengeklapt.

Als u ervoor kiest om een opengevouwen versie te kopen, worden de meeste geleverd met gedetailleerde instructies voor het vouwen.

De vorm van het filter maakt weinig verschil. Sommigen vinden de puntige randen van de vierkante filters, die nooit worden verwarmd, gemakkelijker op te pakken en weg te gooien dan de ondergedompelde cirkelvormige filters.

Papierfilters vs. andere filters
Overweegt u een nieuw type Chemex-filter te proberen?

Koffiepuristen, let op:

Het type filter dat u gebruikt in uw Chemex kan een grote invloed hebben op de smaak van uw koffie.

Andere soorten filters zijn onder andere:

1. Doekenfilters, ook wel bekend als CoffeeSock-filter

2. Roestvrijstalen filters, zoals de Able Kone

Doekenfilters zijn, naast het feit dat ze zorgvuldig moeten worden gereinigd en bewaard, vaak de boosdoeners voor het toevoegen van een smaakje van hun eigen materiaal aan uw ochtendkopje koffie.

Metaalfilters laten ondertussen meer deeltjes en oliën door dan hun papieren tegenhangers.

Voor het schoonste kopje koffie blijft het papieren filter een sterke eerste keus.

Gebruik indien mogelijk gebleekte filters, want ongebleekte filters voegen een papiersmaak toe aan uw verder perfecte kopje.

Ongeacht het type filter, begin het gietproces altijd door te spoelen met heet water om alles te verwijderen wat de koffie die u aan het maken bent kan verdunnen.

Het reinigen van uw Chemex

Nu u een glanzende nieuwe Chemex op uw aanrecht heeft staan, zorgt u ervoor dat het een lange levensduur heeft door het grondig en regelmatig te reinigen.

Gooi na elk brouwsel de grond weg en spoel het vat na.

Probeer deze reinigingsmethode thuis uit voor het beste resultaat:

Leg in uw Chemex een handvol ijs, twee lepels zout en een paar druppels vloeibare afwasmiddel.

Klaar?

Draai deze drie ingrediënten rond tot er een schuim ontstaat. Dit mengsel zal het glas ontdoen van eventuele koffieoliën of bezinksels.

Probeer uw favoriete bonen!

Bij een juiste bereiding heeft de Chemex de gave om de beste smaken in elke koffiesoort naar boven te halen.

Hoewel lichte braadstukken een sterke reputatie hebben voor het uitnodigen van verschillende noten om door te schijnen, kunt u donker of licht brouwen en een volle smaak ervaren waar u de voorkeur aan zult geven.

Het is een feit:

Als u nog verliefd moet worden op de Chemex, gebruik dan uw favoriete lokaal gebrande, versgemalen koffie en bereidt u voor om onder de indruk te zijn.ee u maakt.

Meer gerlateerde koffie weetjes!