CAPPUCCINOVERHOUDING: DE JUISTE MANIER OM EEN LEKKER KOPJE KOFFIE TE ZETTEN

Table of Contents

Wat is er niet leuk aan cappuccino’s? Ze zijn heerlijk intens als espresso, en heerlijk romig als melk. Een cappuccino is als de perfecte combinatie in koffie, punt. Maar wat is de juiste cappuccinoverhouding? Hoe maak je een authentieke?

CAPPUCCINOVERHOUDING: HOE MAAK JE EEN GEWELDIG KOPJE?

De meeste barista’s zijn het erover eens dat een goede cappuccinoverhouding 1 deel espresso op 2 delen melk is. Dat heb je ook:

  • Een 2 ons shot espresso…
  • 2 ons gestoomde melk (minder luchtbellen, meer vloeibaar)
  • 2 ons opgeschuimde melk (meer luchtbellen, droger)
  • Er zal altijd een verschil zijn in de verhouding, natuurlijk. Als je een dubbel shotje espresso toevoegt, moet je wat meer melk toevoegen, anders overheerst de koffiesmaak de melk.

U kunt er ook voor kiezen om alleen gestoomde melk toe te voegen voor een “natter” kopje, of alleen geschuimde melk voor een “droger” kopje. Het gebruik van alleen geschuimde melk wordt het maken van een droge cappuccino genoemd.

GEBRUIK EEN SPECIALE CAPPUCCINOBEKER

Een andere nette manier om een goede cappuccino te maken zonder dat je je te veel zorgen hoeft te maken over de daadwerkelijke afmetingen is gewoon een cappuccinobeker te gebruiken.

Cappuccinobekers zijn echt netjes omdat ze al de juiste maat van ongeveer 6 ons hebben. U hoeft er alleen maar een espressoschot in te trekken en vervolgens bij te vullen met geschuimde of gestoomde melk tot het kopje ongeveer zo vol is als u wilt.

HOE MAAK JE EEN CAPPUCCINO MET EEN ESPRESSOMACHINE

Normaal gesproken moet je, om een cappuccino te maken, eerst een espresso shotje trekken (lees hier hoe je een espresso maakt), wat melk stomen met behulp van een melkopschuimer, en ten slotte het shotje in de melk gieten.

Een meer pijnloze manier om dit te doen is door een goede espressomachine te gebruiken die ofwel een stoomstaafje heeft ofwel automatisch de gestoomde melk uit een reservoir afvoert.

MR. KOFFIEBARISTA

De Mr Coffee Cafe Barista is de espressomachine die ik momenteel thuis gebruik. Het is goedkoop, vrij geautomatiseerd, en maakt een aantal echt goede espresso, cappuccino, en lattes.

Wat ik zo leuk vind aan deze machine is dat hij super eenvoudig maar toch super veelzijdig is. Je vult het water in het reservoir en als je de machine aanzet, begint hij op te warmen en beginnen de lampjes op de drie knoppen te knipperen. Elke knop is voor een van de drie drankjes: espresso, cappuccino of latte.

Maal gewoon wat koffie, tamp het in het portafilter en sluit het op zijn plaats om te beginnen.

Als u een cappuccino wilt maken, giet dan wat koude melk in het melkreservoir en vergrendel dat ook. Als het cappuccinolampje eenmaal vast is, betekent dit dat de machine klaar is om melk te brouwen en te stomen.

Plaats uw favoriete mok in de machine en druk op de cappuccinoknop. De machine geeft eerst gestoomde melk af en zodra de 4 ons melk is afgegeven (u kunt de hoeveelheid melk aanpassen met een klein draaiknopje), trekt het apparaat een scheutje espresso in de melk en hebt u een cappuccino klaarliggen.

DELONGHI EC155

Als u op zoek bent naar iets goedkoper en met een beetje meer controle, kijk dan eens naar de DeLonghi EC155. Het is niet zo geautomatiseerd als de Mr. Coffee, maar het zal nog steeds een goed kopje koffie zetten.

Hier moet u apart een kopje espresso zetten, de draaiknop op de stand “Stoom” zetten, een kopje melk opschuimen en dan de twee mengen om een cappuccino te maken.

Aangezien alles hier handmatig gebeurt, moet u de melk zelf opmeten, zelf opschuimen tot de gewenste consistentie en tot slot het shotje espresso toevoegen om uw cappuccino te maken.

Een voordeel van deze machine ten opzichte van de Mr Coffee is dat u daadwerkelijk geschuimde melk kunt maken door een kleine hoeveelheid melk in te nemen en zeer intensief op te schuimen. De Mr Coffee produceert alleen maar gestoomde melk omdat het allemaal volledig geautomatiseerd is.

CONCLUSIE

Dus ik hoop dat dit korte berichtje je vraag over de cappuccinoverhouding beantwoordt! Ga nu maar eens wat verse bonen vermalen om zelf een kopje te brouwen!

Meer gerlateerde koffie weetjes!