Posted on Leave a comment

HOEVEEL KOFFIE PER KOPJE (EN HOE GOED TE METEN)

Een groot deel van het maken van goede koffie is het weten hoeveel koffie je per kopje nodig hebt. Dat, samen met de grootte van de maling, de temperatuur van het water en de zettijd zijn wat een goed kopje koffie maken.

HOEVEEL KOFFIE PER KOPJE?

Dus hoeveel koffie heb je echt nodig per kopje? Het antwoord is gewoon schuw van 2 eetlepels per zes ons water, of 10 gram.

Voor echt perfecte koffie, gooi je de eetlepel weg en meet je in plaats daarvan met grammen.

Er is hier een beetje flexibiliteit. Je kunt 1 eetlepel, 2 eetlepels of iets daartussenin gebruiken. Je kunt ook tussen de 6 en 8 ons water gebruiken.

De algemene consensus is dat 6 ons een standaard kopje koffie is.

Deze verhouding is van toepassing op druppelen, overgieten en koffie van de Franse pers.

Hier is een snel spiekbriefje voor het geval je voor veel mensen koffie zet:

HOEVEEL KOFFIE VOOR 1 KOPJE (6 ONS)?

Voor 1 kopje koffie heb je 2 eetlepels of 10 gram koffie nodig.

HOEVEEL KOFFIE VOOR 2 KOPJES (12 ONS)?

Voor 2 koppen koffie heb je 4 eetlepels of 20 gram koffie nodig.

HOEVEEL KOFFIE VOOR 4 KOPPEN (24 ONS)?

Voor 4 koppen koffie heb je 8 eetlepels of 40 gram koffie nodig.

HOEVEEL KOFFIE VOOR 6 KOPJES (36 ONS)?

Voor 6 kopjes koffie heb je 12 eetlepels of 60 gram koffie nodig.

HOEVEEL KOFFIE VOOR 8 KOPPEN (48 ONS)?

Voor 8 koppen koffie heb je 16 eetlepels of 80 gram koffie nodig.

HOEVEEL KOFFIE VOOR 10 KOPPEN (60 ONS)?

Voor 10 koppen koffie heb je 20 eetlepels of 100 gram koffie nodig.

HOE DE KOFFIE OP DE JUISTE MANIER TE ZETTEN EN TE METEN

Wil je het perfecte kopje koffie zetten? Moka pot, espresso, schenk in, franse pers, cappuccino, latte, of macchiato, we hebben je gedekt.

Gebruik gewoon de kleine app hierboven om uw zetmethode te selecteren, uw gewenste porties te selecteren en de exacte koffie/water-verhouding te zien, hoe de maling moet zijn, en hoe lang u het moet zetten. U kunt ook de onderstaande timer gebruiken om te helpen!

Vergeet niet om vers gebrande bonen te gebruiken en vlak voor het zetten te malen.

Opmerking: U kunt deze pagina ook bookmarken voor het openen van elke ochtend voor uw fix 🙂

EEN OVERZICHT VAN DE KOFFIEZETMETHODEN

Koffie is zo’n universele en veelzijdige drank dat er echt genoeg manieren zijn om koffie te zetten, maar een paar elementen zullen altijd hetzelfde blijven.

U kunt deze beschouwen als de wetten van het koffiezetten:

  • Gebruik vers gebrande bonen. Ik kan dit niet vaak genoeg herhalen. Als je eenmaal koffie hebt geproefd van vers gebrande bonen, zul je nooit meer voorverpakte supermarktkoffie kunnen drinken.
  • Maal vers geroosterde bonen vlak voor het zetten. Het malen vlak voor het zetten zorgt ervoor dat de meeste smaken in de koffieboon blijven hangen en pas vlak voor het zetten bloot komen te liggen. Als u de koffiebonen eenmaal hebt gemalen, verliezen ze het grootste deel van hun smaak in zeer korte tijd. Gebruik een automatische of handmatige braammolen.
  • Gebruik de juiste watertemperatuur. Als uw water te heet is, loopt u het risico uw koffie te verbranden. Als het te koud is, krijg je niet genoeg aroma-extractie. Je moet op de perfecte temperatuur brouwen – dat is ongeveer 90 graden C.

SPELEN MET DE VERHOUDING

De verhouding die ik hierboven heb gegeven is natuurlijk niet in steen gebeiteld, dus je bent meer dan vrij om te spelen met de hoeveelheid koffie om de sterkte aan te passen.

De beste manier om je kopje koffie af te stemmen is om alles constant te houden en één variabele per keer te veranderen.

Als u bijvoorbeeld druppelende koffie maakt maar de smaak een beetje wilt veranderen, houdt u de zetmethode hetzelfde, houdt u het koffiemerk en de branding hetzelfde, houdt u de maling hetzelfde en voegt u gewoon nog een paar gram koffie toe.

OF

Probeer een iets donkerder braadstuk te gebruiken voor een rijkere smaak.

Als u een lichtere koffie wilt, kunt u een paar gram minder gebruiken, of een lichtere branding.

Het belangrijkste bij koffie is meten! Meten, meten, meten, en je krijgt elke keer weer consistente resultaten.

Het kan ook een verstandig idee zijn om te investeren in een keukenweegschaal om u te helpen meten.

Als je eenmaal een beetje hebt rondgespeeld en een verhouding en recept hebt gekregen die je echt lekker vindt, kan het zijn dat je van je koffie straight black geniet in plaats van met melk en suiker.

HOEVEEL KOFFIE VOOR KOUD GEZET

Voor koud brouwsel verandert de verhouding aanzienlijk. Omdat je nu met koud water brouwt in plaats van warm water, bewegen de moleculen veel langzamer en hebben ze veel meer koffie nodig om de smaak te extraheren.

Er is een grote verscheidenheid aan smaken en voorkeuren als het gaat om koud zetten, maar je kunt verhoudingen gebruiken tussen 1 deel koffie en 8 delen water tot 1 deel koffie en 2 delen water.

Hoe meer koffie je gebruikt, hoe geconcentreerder en sterker de drank zal zijn – dus je kunt het gebruiken als een concentraat dat je verdunt met water of melk in plaats van iets wat je rechtop drinkt.

Gerelateerd:

Bloeiende koffie voor het zetten maakt een groot verschil

HOEVEEL KOFFIE VOOR ESPRESSO

Espresso is een zeer sterke koffiebereiding die wordt gemaakt door het forceren van hoge druk stoom door een zeer gecomprimeerde puck van koffiedik.

U wilt 6 tot 8 gram espressomaling gebruiken voor een single shot (1,5 ons water), of 16 gram voor een double shot (2-2,5 ons water).

Espresso is echt sterk, dus je wilt een medium tot donkere branding gebruiken voor de beste smaak. Houd er ook rekening mee dat de grond veel fijner is in espresso, bijna als een poeder, dus meet op een weegschaal of gebruik het schepje dat bij uw espressomachine is geleverd.

Posted on Leave a comment

MOKA POT VS AEROPRESS: A HIGH PRESSURE HEAD TO HEAD

Wilt u espressoachtige koffie maken zonder een echte espressomachine te kopen en de bank kapot te maken? De mokapot en de Aeropress zijn twee goedkope koffiezetapparaten die bijna tot een espresso-consistentie kunnen zetten.

Dus in een debat over mokapot versus aeropress, wie wint er? Welke methode is beter, en welke maakt superieure koffie?

HOE ZIJN MOKA POTTEN EN AEROPRESS VERGELIJKBAAR?

In wezen zijn zowel de aeropress als de mokapot vergelijkbaar: ze maken allebei gebruik van druk om koffie te zetten, zoals een espressomachine dat doet. Het enige verschil is dat de druk bij deze twee methoden veel minder is dan bij een typische espressomachine.

COST

HOE ZIJN MOKA POTTEN EN AEROPRESS VERGELIJKBAAR?

In wezen zijn zowel de aeropress als de mokapot vergelijkbaar: ze maken allebei gebruik van druk om koffie te zetten, zoals een espressomachine dat doet. Het enige verschil is dat de druk bij deze twee methoden veel minder is dan bij een typische espressomachine.

COST

Het duurt tussen de 4 en 5 minuten voordat een espressomachine klaar is voor gebruik. Echt, je wordt beperkt door de snelheid waarmee je water aan de kook kan brengen op je fornuis.

Deze koffiezetapparaten kunnen ook op de camping gebruikt worden en het kan wat langer duren om op een kampeervuur te zetten, omdat de vlam meestal wat zwakker is.

Als je het water eenmaal hebt opgewarmd, kan Aeropress in minder dan 90 seconden koffie zetten. Het hele idee achter het ontwerp van de Aeropress was om heel snel een espresso-achtig schot te kunnen zetten.

Wat de zettijd betreft, verslaat de Aeropress de mokapot mijlenver.

OOSTEN VAN GEBRUIK

Er is hier een beetje een debat waar sommige mensen zullen zeggen dat de espressomachines voor fornuizen klaar zijn en vergeten, terwijl Aeropress veel meer hands-on is, maar ik zal smeken om het hier anders te doen.

Ik heb het gevoel dat de Aeropress veel gemakkelijker te gebruiken is en dat hij veel vergevingsgezinder is.

Tuurlijk, je laadt gewoon het koffiedik in de kamer van de moka-pot en zet het op het fornuis, maar je moet goed opletten. Als de koffie begint te brouwen, hoor je een gorgelend en sputterend geluid dat aangeeft dat alle koffie is gezet.

Als u dit mist en het blijft opwarmen, kan de koffie beginnen te koken en zelfs overstromen. Ook wordt het koffiezetapparaat erg heet direct van het fornuis, en in mijn ervaring wordt zelfs het plastic handvat vrij heet. Ik heb mezelf een paar keer verbrand!

Met de Aeropress doe je gewoon koffiedik in de kamer, giet je water en druk je de plunjer naar beneden. Toegegeven, het kost wat kracht om te plunjeren, maar de koffie zal erg vergevingsgezind zijn, zelfs als je te langzaam of te snel duikt.

In de categorie gebruiksgemak neemt de Aeropress de taart.

TASTE

Hier wordt het interessant. Wat smaakt beter: moka-koffie of Aeropress-koffie? Het antwoord is…

Het hangt af van je persoonlijke voorkeuren!

Zowel de Aeropress als de stoofpotkoffie maken een zeer intens kopje. In beide gevallen is het drukproduct in staat om veel smaak te extraheren (daarom heeft espresso, die met een veel hogere hoeveelheid druk wordt geëxtraheerd, zo’n gewaagde smaak).

De Aeropress heeft als bijkomend voordeel dat het een papieren filter is, dat bijna alle soorten bezinksel uitfiltert. Het resultaat is een zeer schoon kopje, wat vrij verfrissend is gezien het feit dat andere gewaagde koffies zoals franse persen vrij troebel zijn.

Koffie met een fornuis zal ook de brutaliteit en intensiteit hebben, maar omdat er geen papieren filter is, kan de koffie een beetje modderig of korrelig zijn. Dit is niet helemaal slecht, maar het komt gewoon neer op persoonlijke voorkeuren.

De Aeropress heeft nog een laatste voordeel in de smaakcategorie: er is veel ruimte om te spelen met Aeropress-koffie, van het zetten van een hele 6 ons in één keer tot het zetten van slechts een shot en het verdunnen van de koffie later.

Hierdoor kun je de smaak naar wens aanpassen en daarom is de Aeropress de winnaar in de smaakcategorie.

VERSATILITEIT

De espressomachine voor fornuizen maakt één soort koffie en doet dat heel consequent.

De Aeropress maakt daarentegen veel verschillende soorten koffie.

Hoewel het standaardrecept het meest gebruikt wordt, zijn er tonnen methodes die je kunt gebruiken om met Aeropress te brouwen en in de loop der jaren hebben barista’s veel verschillende recepten 1 bedacht.

De twee meest gebruikte methoden zijn het standaard Aeropress brouwsel en het omgekeerde brouwsel, maar je kunt ook americanos, cold brew, en noem maar op.

Er zijn veel verschillende bijlagen en aanpassingen beschikbaar voor de Aeropress die je kunt gebruiken om veel verschillende koffies te maken.

Alleen al voor de vele mogelijkheden die u heeft, is de Aeropress de winnaar in de categorie veelzijdigheid.

ONDERHOUD

Ik hou ervan hoe makkelijk het is om de Aeropress schoon te maken. Je hoeft alleen maar het plastic filter te verwijderen, de puck koffie uit te werpen door te plonzen en het rubber af te spoelen.

Dat is het letterlijk! Voor de dagelijkse schoonmaakbeurt is gewoon het afspoelen van het rubber voldoende. De rubberen plunjer duwt toch al het bezinksel en water naar buiten, waardoor de hoofdzuigkamer na elk brouwsel piepend schoon wordt.

Voor langdurig onderhoud hoeft u alleen maar alles uit elkaar te halen en te wassen met water en zeep.

De mokapot is niet zo moeilijk te onderhouden. Omdat u alleen koffie zet, kunt u wegkomen met gewoon alles schoon te spoelen en af en toe een diepe reiniging met water en zeep.

U moet echter wel voorzichtig zijn met het spoelen van een espressomachine, want deze blijft erg lang heet. De Aeropress kan direct worden gereinigd.

Beide koffiezetapparaten staan hier op gelijke voet, dus we noemen de onderhoudscategorie een schone stropdas.

LUCHTMACHTDRUKRECEPT

Er zijn veel verschillende recepten, maar het eenvoudigste recept is dat van de uitvinder Alan Adler.

Begin met een lepel (die bij het koffiezetapparaat wordt meegeleverd) gemalen koffie. De koffie moet bijna zo groot zijn als een espresso.

Als u het schepje niet bij de hand hebt, is het ongeveer twee eetlepels, en om heel precies te zijn, gebruik dan een weegschaal en meet 15 gram.

Plaats het papieren filter in de zwarte filterhouder en zet een paar druppels water om het uit te spoelen. Schroef de filterhouder op de onderste kamer en plaats het koffiedik erin. Zorg ervoor dat het koffiedik waterpas staat – dit kunt u doen door de kamer zachtjes te schudden.

Plaats de kamer op een stevige koffiekop. Giet 85 graden C heet water op het terrein en probeer het gelijkmatig te bevochtigen. Giet tot u bij het 1-symbool op de kamer komt. Dit is genoeg voor één shot espresso (die u rechtop of verdund kunt drinken).

Gebruik de roerstaaf en geef de slurry een snelle roerbeurt van ongeveer 10 seconden.

Plaats de plunjer in de kamer en begin in een gestaag tempo naar beneden te zakken. Ga helemaal naar beneden tot je de puck met koffiedik raakt. Op dit punt zou je een sissend geluid moeten horen.

De resulterende kop koffie kan worden genoten zoals hij is, of u kunt hem verdunnen met wat water om een Americano te maken.

FORNUISKOFFIE RECEPT

Voor het maken van een fornuis of percolatorkoffie meet u dezelfde 15 gram koffie op en plaatst u deze in de koffiekamer. Vul de onderste kamer met water, plaats het filter op de onderste kamer en schroef de onderste kamer op de bovenste kamer.

Plaats het apparaat op een fornuis en laat het water aan de kook komen. Als het water kookt, stijgt het door het koffiedik heen naar de bovenste kamer, waar het eruit sijpelt.

Je weet dat het brouwsel klaar is als je een sputterend en sissend geluid hoort, dus pas op!

Posted on Leave a comment

FRENCH PRESS COLD BREW: EEN SUPERHANDIGE MANIER OM TE BROUWEN

Ah, koude koffie. De perfecte drank, of het nu zomer, lente, herfst of ja, zelfs winter is! Hoewel er vele manieren zijn om cold brew te maken, is een van de meest eenvoudige manieren de french press cold brew.

De Franse pers is mijn go to methode voor het maken van cold brew, simpelweg omdat ik al een grote Franse pers heb liggen. Als je niet wilt investeren in een andere druppelaar of een cold brew koffiezetapparaat, zet dan gewoon koffie in een Franse pers.

KUNT U KOUD GEZETTE KOFFIE ZETTEN MET EEN FRANSE PERS?

Ja, u kunt absoluut cold brew koffie zetten met een franse pers! Als het gaat om de verschillende methoden die u kunt gebruiken om koffie te zetten, komen ze allemaal neer op deze twee: druppelen of onderdompelen.

De druppelmethodes omvatten uw traditionele gietkoffie, filterkoffie en tot op zekere hoogte ook espresso. Dompelkoffie is cowboykoffie en franse pers.

Omdat koud zetten afhankelijk is van een langzame, gestage extractie van de smaakstoffen uit de koffiebonen, is een dompelmethode zoals franse pers ideaal.

HOE MAAK JE KOUDE KOFFIE IN EEN FRANSE PERS?

Met die korte introductie uit de weg, laten we het hebben over hoe je koud gezette koffie kunt maken in een Franse pers.

WAT JE NODIG HEBT

Om te beginnen met het maken van koude koffie in een Franse pers, is dit wat je nodig hebt:

  • Koud water of water op kamertemperatuur
  • Koffiebonen
  • Een koffiemolen
  • Een Franse pers
  • Een container om de kant-en-klare koffie in te vullen
  • (Optioneel) een papieren filter of een kaasdoekje

STAP 1: MEET DE KOFFIE OP EN MAAK UW KOFFIEDIK KLAAR

Ik heb dit steeds weer gezegd op deze site, en ik zeg het nog maar eens: koffiedik houdt geen kaarsje voor koffiebonen. Voor het beste kopje koffie koopt u vers gebrande koffiebonen en maalt u ze vlak voor het zetten.

De beste manier om te malen is met een braammolen. Met een braammolen kun je de grofheid of fijnheid van de maling veel nauwkeuriger regelen dan met een messenmolen (kruidenmolen), waar je het gewoon moet timen en hopen dat je het goed doet.

Of u nu een handmatige of een elektrische slijper gebruikt, u kunt de grootte van de slijpmachine nauwkeurig afstellen.

Voor koud brouwsel wilt u een zeer grove maling gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de extractie van smaakstoffen uit de koffie langzaam en gelijkmatig verloopt.

Bovendien is de grovere maling gemakkelijker uit te filteren en resulteert dit in een helderder en gladder kopje.

Stel uw molen in op een zeer grove instelling en meet de koffie op. Voor het beste resultaat gebruikt u een weegschaal.

De hoeveelheid koffie is afhankelijk van de hoeveelheid die u wilt maken. Er zijn veel verschillende verhoudingen die u kunt gebruiken, van 1:8 tot 1:4 of zelfs 1:2 voor een super sterk concentraat.

Als je voor de verhouding 1:8 zou gaan, zou je 100 gram koffie gebruiken voor elke 800 milliliter water. Voor de 1:4 verhouding zou je 100 gram koffie per 400 milliliter water gebruiken.

Omdat het koud zetten zo lang duurt en het een paar dagen in de koelkast bewaard blijft, kun je net zo goed elke keer een grote partij zetten, dus gebruik elke keer minstens 800 milliliter of meer water. Je kunt het ook in een fles bewaren.

Meet en maal uw koffie op maat, en ga verder met de volgende stap.

STAP 2: BEGIN MET ZETTEN

Zet de gemalen koffie in de franse pers en giet koud water over de gemalen koffie. Probeer in een ronddraaiende beweging te gieten om al het gemalen water gelijkmatig te bevochtigen. In dit geval zijn er veel bodems, dus hoe gelijkmatiger u ze kunt bevochtigen, hoe beter.

Als je merkt dat er nog steeds wat droge grond bovenin zweeft nadat al het water is uitgegoten, gebruik dan een lepel om ze voorzichtig in het water te duwen en nat te maken.

Niet roeren!

Door te roeren wordt de grond in beweging gebracht en komen er zure verbindingen vrij, die je niet wilt hebben. Zet de bovenkant van de franse pers op, maar duik niet in het water.

U kunt de druivenpers op uw aanrecht laten staan of in de koelkast zetten. Als u de pers op kamertemperatuur laat staan, kunt u sneller brouwen (8-12 uur).

Als je het in de koelkast zet, zal het langer duren om volledig te brouwen, dus wees bereid om 12-24 uur te wachten in dit geval.

Terwijl bijna elk koud gezet kopje koffie dat je vindt minstens 12 uur moet zetten, kun je zelf bepalen hoeveel tijd tussen 12 en 24 uur je nodig hebt en kun je experimenteren om te zien wat het beste kopje voor je gehemelte is.

Als je geen zin hebt om te experimenteren, is 12-14 uur meer dan genoeg.

STAP 3: FILTEREN EN OPSLAAN

Nu er 12 ondraaglijke uren zijn verstreken (of je zet het recht voordat je naar bed gaat, in dat geval, kudos!), is het tijd om de gemalen koffie uit te filteren en je verse partij koud te bewaren.

Duik zachtjes in de franse pers tot het helemaal onderaan staat.

Giet de koffie uit in een kan of een gemetselde pot voor opslag.

Aangezien de franse persfilter niet erg effectief is in het uitfilteren van alle bezinksels, kunt u een papieren filter of een kaasdoekje gebruiken om nogmaals te filteren, zodat er geen afvallige grond in uw uiteindelijke brouwsel terechtkomt.

Sluit het deksel van uw opslagcontainer goed af en laat de koffie afkoelen in de koelkast.

Koud zetten duurt 1 tot 2 weken voordat het muf wordt.

STAP 4: SERVE

Nu voor het beste deel, het drinken van je koud gezette koffie!

Er zijn een aantal manieren waarop u kunt genieten van koudedrank:

  • Als je een relatief hogere verhouding gebruikt zoals 1:8, kun je het gewoon rechtop drinken. Het resultaat is een zacht, evenwichtig en echt verfrissend kopje, vooral als het echt koud is.
  • Als je een lagere verhouding hebt gebruikt en een concentraat hebt gemaakt, kun je het verdunnen met water of ijsblokjes. Een beetje melk of room zal ook heel lekker smaken.
  • Een koud concentraat is ook een snelle en vuile manier om warme koffie te zetten. Je hoeft alleen maar je koudedrankje te verdunnen met een gelijke hoeveelheid water en het op te warmen!

VEELVULDIG GESTELDE VRAGEN

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN KOUD BIER EN FRANSE PERS?

Traditioneel wordt franse pers gebruikt om warme koffie te zetten. U gebruikt gemalen koffie en heet water en laat de koffie vervolgens 4 minuten trekken. Als de koffie klaar is met stomen, duwt u de plunjer naar beneden om de gemalen koffie en het water te scheiden, en hebt u zelf een kopje dampende hete koffie.
Lekker, hè?
Koud zetten daarentegen gebeurt met veel grovere koffiedik en wordt 12 tot 24 uur lang op kamertemperatuur of met koud water ondergedompeld.

IS KOUD GEZETTE KOFFIE GEWOON KOUDE KOFFIE?

Cold brew is niet hetzelfde als koude koffie. Cold brew wordt langzaam gezet gedurende 12 tot 18 uur, terwijl koude koffie gewoon warm gezet wordt en koud geserveerd wordt.

HEEFT U SPECIALE KOFFIE NODIG VOOR COLD BREW?

Sommige fabrikanten maken speciale cold brew-melanges, maar u kunt met elke soort koffie cold brew maken.