Posted on Leave a comment

ESPRESSO VS CAPPUCCINO: VERGELIJKING VAN TWEE POPULAIRE DRANKEN

Espresso en cappuccino zijn beide espresso in verschillende vormen, maar wat zijn de verschillen?

In een confrontatie tussen espresso en cappuccino, hoe kent u uw koffies?

Beide drankjes zijn ongelooflijk populair en smakelijk, dus hoe kun je ze zelfs maar vergelijken?

Laten we het eens hebben over de verschillen tussen espresso en cappuccino. Inderdaad, we zullen het ook over de overeenkomsten hebben!

ESPRESSO VS CAPPUCCINO: OVEREENKOMSTEN

Espresso en cappuccino bevatten beide espresso. Om een van beide te drinken, heb je een espressomachine nodig. U kunt ook brouwen met een Aeropress of espresso maken zonder een espressomachine.

Idealiter kunt u echter het beste een espressomachine gebruiken.

In principe wordt espresso gemaakt door water onder hoge druk te forceren door een goed gevulde puck met koffiedik

1. Idealiter wordt het koffiedik vlak voor het zetten vers gemaakt van koffiebonen.

De koffiedik is zeer fijn om het water alleen te forceren als het onder veel druk staat. Het resultaat is een zeer intens, gedurfd brouwsel en het beste is dat het slechts een halve minuut duurt om het te maken.

Er is geen enkele manier om een espresso te maken, zoals je zult zien: machines gebruiken verschillende hoeveelheden druk, je kunt de grond enigszins variëren en het hangt ook af van hoe strak je de grond tot een puck tamponeert.

Toch is het resultaat in principe hetzelfde: een gedurfde, dikke portie koffie – ook al is het maar 1,5 ons.

Als je eenmaal een espresso hebt, kun je het drinken zoals het is of je kunt er wat opgeschuimde en gestoomde melk aan toevoegen en er een cappuccino van maken.

CAPPUCCINOS

Net als de espresso is ook cappuccino een Italiaanse drank.

Voordat de espresso wereldwijd populair werd, werd cappuccino vooral tijdens de tweede wereldoorlog 2 populair.

Ik denk dat cappuccino’s eerst populair zijn geworden omdat ze minder intens zijn en wie houdt er niet van het fluweelzachte mondgevoel van gestoomde melk?

De standaardgrootte van een cappuccinobeker is 6 ons.

Dat is typisch 2 ons espresso (een enkel schot), 2 ons gestoomde melk en 2 ons opgeschuimde melk.

De verhouding is 1:1:1.

Interessant om te weten is dat er in een echte authentieke cappuccino een verschil is tussen gestoomde melk en opgeschuimde melk.

Afhankelijk van de espressomachine die u heeft, maakt de melkautomaat echt geen onderscheid tussen gestoomde melk of opgeschuimde melk.

De enige manier waarop u echt een authentieke cappuccino kunt maken is door met de hand te schuimen.

Een echte cappuccino betekent ook dat de koffie niet helemaal met de melk wordt gemengd, maar eigenlijk met gestoomde melk en melkschuim moet worden overgoten.

Een variant van een gewone cappuccino is een botdroge cappuccino, waarbij er geen gestoomde melk is en de hele 4 ons melk schuim is.

Geschuimd betekent in principe dat er veel meer lucht is, waardoor het mondgevoel veel droger zal zijn.

HET GAAT ALLEMAAL OM HET SCHUIM

Zoals u hierboven zag, is de cappuccino een koffiedrankje waarbij een espressoschot melk op de koffie heeft staan (gestoomd en geschuimd).

Als u een rechte shot espresso drinkt, in plaats van schuimende melk, is er een andere schuimende laag die crema wordt genoemd.

Crema is eigenlijk een van de grootste indicatoren van een goed gebrouwen kopje espresso, en hoe rijker de crema, hoe beter de koffie zal smaken (meestal).

Wat is crema eigenlijk precies? Wanneer je een shot uit versgemalen koffie haalt, zal de grond bij het eerste contact met heet water en druk veel gas vrijgeven.

Dit gas (kooldioxide) lost op in het water en vormt de borrelende, schuimende laag die we crema noemen.

Naast de CO2 spelen ook de oliën in het koffiedik een rol, waardoor de crema zich bovenin het schot zal bezinken.

De crema zal het dikst zijn als je het schot voor het eerst trekt, maar het blijft daar nog even staan voor het geval je het niet meteen opdrinkt.

Crema zelf zal wat extra textuur aan de espressoschot toevoegen, maar verwacht niet dat het een duidelijke eigen smaak heeft.

Echter, soms helpt het nippen van crema om de intensiteit te temperen, terwijl je toch de verschillende smaken kunt ervaren.

Aangezien crema zich ontwikkelt naarmate de gassen in het koffiedik vrijkomen, zullen versere bonen leiden tot meer crema-ontwikkeling dan muffe bonen.

HET GAAT OM DE MELK

Het belangrijkste verschil tussen deze twee koffiedranken (espresso en cappuccino) is dus inderdaad de melk.

Voeg echter geen spatje melk toe aan de espresso, zeker niet in een sociale omgeving!

Het drinken van espresso is een zeer culturele ervaring en als u iets verkeerd doet, kan dat leiden tot belediging van uw gastheer of gastvrouw!

U kunt echter een vleugje suiker toevoegen aan een espressoschot als de smaak te intens is.

Als u echt melk wilt, dan is het een cappuccino die u zoekt, en in dat geval zal het geen gewone melk zijn – het zal gestoomde melk en opgeschuimde melk zijn.

EEN BEETJE MEER INFO OVER ESPRESSO

Espresso en de meeste van zijn derivaten komen uit Italië. De drank zou in het begin van de 20e eeuw zijn ontstaan

3. Het drinken van espresso is een zeer sociale activiteit en in Italië vind je veel gespecialiseerde espressobars.

Het maken van een goede espresso is voor de helft het volgen van best practices en voor de helft het aanpassen aan je eigen smaak en voorkeuren.

Er is veel te zeggen over het onderwerp en elke koffiesnob (ikzelf inbegrepen) heeft zijn eigen mening.

Het zal altijd een zeer levendige discussie opleveren!

DUS WELKE MOET JE DRINKEN?

Waarom niet allebei? Cappuccino en espresso zijn allebei klassieke koffies, en het drinken van beide is geweldig in onze boeken!

Mijn ochtendroutine is een beetje geëvolueerd naar een cappuccino direct na het wakker worden en een shotje espresso of een Americano een paar uur later.

Ik hou van de schuimende, melkachtige textuur in de ochtend en als ik eenmaal wat meer wakker ben, prikkelt de gewaagde espresso mijn zintuigen!

HEEFT ESPRESSO OF CAPPUCCINO MEER CAFEÏNE?

Espresso en cappuccino hebben dezelfde hoeveelheid cafeïne, op voorwaarde dat u dezelfde koffiebonen gebruikt en de koffie roostert.

Zowel de espresso als de cappuccino worden gemaakt met een enkel shot espresso, dat ongeveer 80mg cafeïne bevat.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN DALGONA EN CAPPUCCINO?

Cappuccino wordt gemaakt met een espressoschot dat uit een espressomachine wordt getrokken. Dalgona koffie wordt gemaakt door oploskoffie, water en suiker samen te voegen en het mengsel over de melk te scheppen.

IS ESPRESSO STERKER DAN KOFFIE?

Niet echt. Espresso smaakt veel brutaler dan infuuskoffie, maar bevat eigenlijk minder cafeïne per portie.

Posted on Leave a comment

MACCHIATO VS CORTADO: TWEE MINDER BEKENDE ESPRESSODRANKEN

Macchiato vs Cortado: beide zijn drankjes op basis van espresso, waarom dan alle mooie namen?

Er zijn zoveel verschillende soorten koffie. Maar ongeacht waarom je drinkt, de fundamentele redenen zijn de smaak, de geur, en het zou je gelukkig en alert moeten maken in de ochtend. En voor veel diepe L-liefhebbers hebben ze een bepaalde koffiebarbestelling die misschien een latte of een piccolo is.

Maar hoe zit het met macchiatos en cortado’s?

WAT IS EEN MACCHIATO

De macchiato is een vorm van Italiaanse koffie die al sinds de eeuwwisseling bestaat. Het is een espresso die wordt afgezet met geschuimde melk die direct in het kopje wordt gestort. Espresso is, zoals u weet, de naam van een meer geconcentreerde, intense koffie die ook zijn oorsprong vindt in Italië.

Espresso is meestal gemakkelijk te maken als je een goede espressomachine hebt. Het brouwt ook heel snel. Een typische espressoschot wordt meestal gezet met 14 tot 15 acht gram gemalen koffie.

Macchiato, wat ook “gemarkeerd” betekent, is gewoon een espressoschot dat is gemarkeerd met een dollop van opgeschuimde melk. De hoeveelheid melk is erg klein, dus het zal veel sterker zijn dan een cappuccino.

Macchiatos worden geserveerd in een klein kopje, niet groter dan 3 tot 4 ons.

Dus als u de voorkeur geeft aan koffie die melkachtig is, maar toch aan het intense einde van het spectrum, overweeg dan om een macchiato te proberen.

WAT EEN CORTADO IS

Laten we vanuit Italië naar Spanje gaan om de Cortado te leren kennen.

De Cortado dankt zijn naam aan een Spaanse cortar die bekend staat als ‘Tallat’ in het Catalaans en ‘noisette’ in Frankrijk. Net als de macchiato is een cortado ook een espreso met een kleine hoeveelheid melk om de zuurgraad van de koffie te helpen verminderen. De standaardverhouding is 1:1, maar anderen geven de voorkeur aan het 1:2 tarief.

In Cuba staat Cortado bekend als een Cortadito. Hier wordt het geserveerd in een speciaal soort glas dat voorzien is van metalen ringbodems en draadgrepen. Cortado wordt vooral ‘s avonds in de vorm van koffiedadels en ontspannen na een lange dag van drukte genoten.

Cortado heeft ook andere variaties zoals de Cortado condensada, Cortado leche y leche, of Cortado bombon. Een espresso met gecondenseerde melk en de laatste is een espresso met gecondenseerde melk en room erbovenop.

VERSCHIL TUSSEN EEN MACCHIATO EN CORTADO

MILK

Dus om te beginnen is de verhouding van het mengen van de melk en de koffie, een Cortado vereist dat de koffie-melk verhouding gelijk is of dat er iets meer melk is dan de espresso. Terwijl de Macchiato een lepel opgeschuimde melk nodig heeft om perfect te zijn. Ook wordt een macchiato genoten door iedereen die een espresso te zuur vindt, maar ook niet te veel melk in de koffie wil hebben.

WANNEER TE DRUKKEN

Ten tweede variëren de tijden voor het drinken of genieten van de drankjes ook. Een Macchiato wordt vaak aangeduid als een ochtenddrankje. Veel Italianen kunnen na een volle maag geen enkele melkdrank meer drinken; daarom geven ze er ‘s morgens de voorkeur aan. Bovendien is de aanwezigheid van de espresso in de Macchiato een stimulans en zorgt voor een lekkere stoot cafeïne in de ochtend.

Macchiato kan worden geserveerd met een enkel of dubbel schot, terwijl de Cortado een avonddrankje is dat bedoeld is om je zenuwen te kalmeren en een gesprek op gang te brengen terwijl je drinkt. De Cortado wordt geserveerd met een enkele espresso.

SIZE

Cortado wordt het best geserveerd in een glas van 150-200 ml, en de melk wordt meestal gestoomd, terwijl de Macchiato meer schuim heeft en een kleine latte is. Het is veel gemakkelijker om een Cortado te verwarren met een minder schuimende cappuccino dan de espresso macchiato.

TASTE

Zoals gezegd, wat een koffie definieert is de smaak en de geur. En om dit te bereiken is het noodzakelijk dat de brouwer kwaliteitsvolle koffiezaden koopt en deze onder de juiste omstandigheden opslaat.

Het belangrijkste onderdeel is het branden van de bonen. Door ze onder verschillende omstandigheden te roosteren komen verschillende smaken naar boven. Ook het land van herkomst brengt een verschil in de smaak van de koffie naar boven.

Tot slot zal de apparatuur die wordt gebruikt bij het zetten van koffie u ook helpen bij het uitbrengen van het soort koffie dat u wilt. Het kan moeilijk zijn om een goede koffiemachine te vinden en te selecteren, zeker als er niet veel lokale winkels zijn die deze koffie leveren.

Als deze twee variabelen eenmaal zijn vastgesteld, zal het verschil tussen een cortado en een macchiato qua smaak te wijten zijn aan het verschil in de gebruikte hoeveelheid melk.

Gerelateerd

Kijk eens naar Qavashop als je uit het Midden-Oosten komt.

Om van kwaliteitsvolle koffie te kunnen genieten, moet je de mooiste koffieproducten op de markt hebben. Dit zal een lange weg gaan om ervoor te zorgen dat het kopje koffie dat u neemt in alle opzichten uitstekend is. Van koffiebonen tot het zetten van koffie is koffie zetten een kunst op zich, en alleen wie deze vorm van kunst echt waardeert, zal zijn volledige pracht en praal ervaren.

VEELGESTELDE VRAGEN

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN PICCOLO EN EEN CORTADO?

Een piccolo is een ristretto (die iets kleiner is dan een espresso) met gestoomde melk. Een cortado is vergelijkbaar, maar dan met een espressoschot.

IS EEN CORTADO HETZELFDE ALS EEN PLATTE WITTE?

Een platte witte bevat meer melk dan een cortado. Bovendien is de melk in een plat wit veel dikker door het fluweelachtige microschuim.

WAAROM WORDT CORTADO IN EEN GLAS GESERVEERD?

Veel espresso-specialiteiten worden in glazen geserveerd in plaats van in kopjes. Het transparante glas zorgt voor een aangenaam visueel element.

Posted on Leave a comment

KAN JE GEWONE KOFFIE GEBRUIKEN VOOR ESPRESSO?

Degenen die niet veel van koffie weten, geloven dat je speciale koffiebonen nodig hebt voor een espresso, maar dat is niet het geval. In feite wordt espresso gemaakt met standaard koffiebonen.

Alleen de zetmethode is anders. Natuurlijk zijn er nog andere belangrijke zaken die u moet weten over espresso. Om er zeker van te zijn dat u over de juiste informatie beschikt, moet u dus zeker onze uitgebreide espressogids hieronder doorlezen.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN ESPRESSO EN GEWONE KOFFIE?

Zoals we al kort hebben gezegd, is het enige verschil tussen espresso en gewone koffie de manier waarop deze wordt gemaakt. Er bestaat niet zoiets als speciale espressobonen, ook al kunnen sommige leveranciers van koffiebonen sommige van hun releases als espressobonen bestempelen.

Laat u niet vangen door de espressobonenval, want gewone koffiebonen kunnen een briljante espresso opleveren.

Natuurlijk is de zetmethode het grootste verschil tussen een espresso en een koffie. Om een espressomaling te maken, moet u een fijne maling van uw koffiebonen verkrijgen. Vervolgens kunt u de gemalen koffie gebruiken voor het espresso-proces.

Om de kans op een goede espresso te maximaliseren, kunt u het beste een mooie espressomachine aanschaffen. Hoewel de meeste espressomachines een investering kunnen zijn, zijn er enkele betaalbare opties.

WAT IS DE BESTE KOFFIE VOOR ESPRESSO?

Wat heet water en de juiste keuze aan koffiebonen kan het verschil maken voor een espresso. Als u op zoek bent naar een espresso-branding voor de ultieme smaakbeleving, dan hebben we een aantal aanbevelingen voor u.

Wanneer u een espresso maakt, raden wij u aan om een aantal van de donkerdere koffiebonen te kiezen. In tegenstelling tot een gewoon kopje gezette koffie is espresso rijker van aard. Het maken van gemalen koffie uit donkere koffiebonen zou u dus een betere smaak moeten geven.

Hoewel donkere koffiebonen worden aanbevolen voor uw espresso gemalen koffie, moeten we wel vermelden dat sommige mensen espresso zullen maken van lichtere bonen. Starbucks heeft eigenlijk een versie die met lichtere bonen is gezet. U hoeft dus niet altijd te kiezen voor het ene boven het andere.

Ook al zijn donkere koffiebonen het beste voor een kopje espresso, het betekent niet dat je de donkerste moet kiezen die er zijn. Er zijn verschillende gradaties van donkere koffiebonen die allemaal briljant zijn voor een kopje espresso.

Wanneer u de beste smaak voor uw kopje espresso wilt, raden wij u aan om verse koffiebonen te kopen. Koffiebonen die twee weken voor het zetten gebrand zijn, zijn meestal de beste optie.

Over het algemeen zijn er twee soorten koffiebonen die gebruikt worden om een lekker kopje te zetten. Laten we eens kijken naar elk type, zodat u uw favoriet voor uw volgende espresso kunt bepalen.

ROBUSTA

De Robusta wordt verkregen uit de Coffea canephora plant. Ongeveer 30% van de wereldproductie van koffiebonen valt in de categorie Robusta. Het wordt beschouwd als de tweede meest populaire boon ter wereld.

Uiteraard heeft de Robusta veel typische kenmerken die voor het maken van espresso wenselijk kunnen zijn. De boon heeft een relatief harde en diepe smaak, aangevuld met een hoger cafeïnegehalte.

Naast de espresso is de Robusta een koffieboon die vaak wordt gebruikt voor oploskoffie. Dus, als u de smaak van de meer verfijnde oploskoffie wilt, dan kan deze boon de ideale keuze zijn voor uw espresso.

ARABICA

Hoewel de Robusta populair is onder veel diepe L-liefhebbers, is de Arabica favoriet bij de meesten. Hij wordt geoogst van de Coffea Arabica plant en wordt gekenmerkt door een meer genuanceerde smaak.

Arabica bonen hebben de neiging om een beetje zoeter te zijn in vergelijking met de Robusta, die geweldig kan zijn voor degenen die niet van smaken houden die te hard zijn. De meeste gespecialiseerde coffeeshops hebben ook een grote variëteit aan Arabicabonen in voorraad voor diepe L-liefhebbers; dit vanwege hun populariteit voor verschillende melanges.

Zoals u misschien al heeft geraden, is de Arabica de populairste koffieboon ter wereld. Hoewel u misschien moeite heeft om het verschil met de Robusta te zien, zult u het verschil gemakkelijk merken als het gaat om de smaak.

DE BESTE MANIER OM ESPRESSO TE BROUWEN?

Het maken van een espresso wordt gemakkelijk als je een speciale machine hebt om het te doen. Zodra je de basisprincipes van temperatuur, brouwtijd en zelfs de maling die je toevoegt aan het portafilter onder de knie hebt, kun je beginnen te experimenteren met extra smaken om je espresso perfect te brouwen. Voeg een beetje honing, kaneel of een ander ingrediënt toe om het beste kopje espresso te krijgen.

Nu je ons volledige overzicht met top tips hebt gelezen, ben je klaar om te beginnen met het brouwen. Pak je favoriete selectie van koffiebonen, een goede espressomachine en wat extra ingrediënten om een geweldige espresso te krijgen op het einde! Gebruik natuurlijk ook onze deskundige tips om ervoor te zorgen dat uw espresso zo goed mogelijk is.

KUNT U ESPRESSO MAKEN MET EEN GEWOON KOFFIEZETAPPARAAT?

Het maken van een espresso met een gewoon koffiezetapparaat kan een grote uitdaging zijn. Een espressomachine zet een enorme hoeveelheid kracht op het zetproces, waardoor er een meer geconcentreerde koffie en crema bovenop komt. Druppelende koffie gaat veel langzamer, dus het gebruik van een gewoon koffiezetapparaat is niet aan te raden voor espresso. Toch kunt u uw espresso nog steeds laten branden door enkele kleine aanpassingen.

Om een espresso uit een gewoon koffiezetapparaat te krijgen, moet u de hoeveelheid water die u gebruikt verminderen. Idealiter gebruikt u twee ons water per lepel gemalen koffie. Een daarvan is één shot espresso. U kunt natuurlijk gaan experimenteren met de hoeveelheden die u gebruikt om de espressokoffie te krijgen die u het lekkerst vindt.

Natuurlijk moet je ook de maling aanpassen om een fatsoenlijke espresso te krijgen. In tegenstelling tot een gewone koffie is de maling voor een espresso zeer fijn. Wanneer u een espressomachine gebruikt, heeft u normaal gesproken de fijnste maling nodig. Als u echter met een gewoon koffiezetapparaat werkt, moet u het gouden midden vinden.

Voor het maken van een espresso met een gewoon koffiezetapparaat heeft u een middelfijne maling nodig. Met andere woorden, het zal nog steeds grover zijn dan de maling die u in een espressomachine zou gebruiken. U wilt niet de fijnste maling gebruiken, want dat duurt langer en kan de espresso opvallend bitter laten smaken.

Tot slot moet u er ook voor zorgen dat de timing goed is. Aangezien u geen espressomachine gebruikt, moet u ervoor zorgen dat uw espresso-branding sneller verloopt dan een gewone koffie. Dit kunt u doen door een kleinere hoeveelheid water toe te voegen.