Posted on Leave a comment

ESPRESSO VS KOFFIE HEAD TO HEAD VERGELIJKING [KOFFIE-INFOGRAPHIC]

Espresso en druppelkoffie zijn twee van de populairste koffiedranken ter wereld.

Dus in een debat over espresso versus koffie, wat is eigenlijk het verschil?

Hoewel ze gemaakt zijn van hetzelfde basisingrediënt – koffie – zijn de twee dranken heel verschillend in smaak en bereiding.

WAT IS ESPRESSO?

Espresso is een zeer intense, sterke koffie met een relatief hoge dosis cafeïne.

Het wordt meestal zelf gedronken of gemengd met geschuimde melk om cappuccino’s en andere dranken te maken.

HOE WORDT ESPRESSO BEREID?

Espresso is van oorsprong Italiaans en wordt gemaakt door water onder extreem hoge druk te forceren door een puck van samengeperste, fijne koffiedik.

De extreme druk van het water in combinatie met de gecomprimeerde grond zorgt voor een intense smaak in zeer korte tijd.

Samen met de koffie vormt zich, als je de juiste grond gebruikt, een rijke crème van oliën en luchtbellen boven op de espressoschot.

Zoals u zich kunt voorstellen, is het niet eenvoudig om een espresso te maken zonder een machine – daarom zijn de Italianen in de 19e eeuw begonnen met het maken van espressomachines.

Sindsdien hebben de espressomachines een lange weg afgelegd – van de aeropresso’s en manuele espressomachines die nog steeds werken zoals de goede oude tijd, tot de superautomatische espressomachines die alles voor u doen, van het malen van de bonen tot het opschuimen van de melk, er is voor elk wat wils.

WAT IS DRUPPELEN(OVERGIETEN) VAN KOFFIE?

Druppelende koffie is de standaardkoffie die we zo’n beetje overal gewend zijn: kantoren, vliegtuigen en eetgelegenheden.

Het al te bekende tafereel van een ronde pot koffie in een koffiezetapparaat waar iedereen uit schiet is een standaard in de Amerikaanse en wereldwijde cultuur.

Druppelkoffie is veel milder, wordt meestal in grotere hoeveelheden geconsumeerd en er kan een beetje melk of creamer worden toegevoegd om de smaak te verbeteren.

Sommige mensen geven echter de voorkeur aan goede oude zwarte koffie, zoals een Americano.

HOE WORDT GEDRUPPELDE KOFFIE BEREID?

Druppelkoffie wordt bereid met een iets grovere korrelgrootte.

De gemalen koffie wordt in een filter geplaatst en heet water wordt heel geleidelijk door het filter gedruppeld.

In plaats van druk te gebruiken om de smaak te extraheren (zoals bij espresso), vertrouwt gedruppelde koffie op de aantrekkingskracht van de zwaartekracht om het water in contact te laten komen met het koffiedik.

De sleutel is om het water heel langzaam te laten druppelen, zodat elke druppel de tijd neemt om door de grond te gaan en in het kopje beneden te komen.

Dit is een veel eenvoudiger proces in vergelijking met het maken van espresso, dus je hebt niet echt geavanceerde machines nodig om het te maken.

U kunt gewoon heet water over het koffiedik gieten, het filteren, en u hebt wat kant-en-klare koffie.

Er zijn natuurlijk machines die helpen bij het automatiseren van sommige processen, zoals het verwarmen van het water en het geleidelijk laten druppelen over de koffie (in plaats van alles in één keer te schenken).

Druppelende koffiemachines hebben meestal een verwarmd bord dat de koffiekan warm houdt, zodat je een grote koffiebereiding langer kunt laten duren.

HOE ZET U ESPRESSO?

Om de beste espresso te krijgen, heeft u een espressomachine nodig.

Dit komt omdat de hoge druk die nodig is, moeilijk met de hand te genereren is, tenzij u een zeer specifiek apparaat als een Aeropress heeft.

U kunt een espresso maken zonder machine, maar het resultaat zal een beetje sub-par zijn in vergelijking met een espresso van een machine.

Espressomachines zijn meer hands-off oplossingen, omdat ze verwarmingselementen hebben om het water te koken en de stoom door de puck van de koffiedik te dwingen.

Om de puck te maken, doet u het koffiedik in het portafilter en drukt u het met een tamper op de puck en drukt u het echt samen.

Vervolgens bevestig je het filter aan de machine en zet je het aan – het water in de tank zal koken, in stoom veranderen, door het portafilter en de puck of grounds geduwd worden, en je krijgt een mooi shotje espresso.

Eenvoudige, goedkope espressomachines zetten net zoveel espresso op als de hoeveelheid water die u erin doet.

Liefhebbersautomaten zetten de hoeveelheid koffie die u selecteert (meestal met een knop of een draaiknop om aan te geven hoeveel u wilt).

Veel espressomachines hebben ook schuimtappen om melk te stomen, zodat u kunt genieten van een lekkere cappuccino of macchiato.

HOE ZET JE GEDRUIPTE KOFFIE?

Gedruppelde koffie is heel eenvoudig te zetten.

Als je geen machine hebt, kun je gewoon een filter en een trechter gebruiken. Plaats de filter in de trechter, en de trechter in een kan of mok.

Giet langzaam heet water over het terrein.

Als het water door het terrein druppelt, zal het de smaak van de koffie absorberen en krijg je een lekker gezette koffie.

U kunt ook een druppelende koffiemachine gebruiken – deze zijn vrij goedkoop en doen hun werk goed.

De druppelautomaat doet hetzelfde als wat u met de hand deed – behalve dan dat hij het automatisch doet.

Hoewel het technisch gezien geen “gedruppelde” koffie is, kunt u ook een franse pers gebruiken om een echt rijke en smaakvolle koffie te zetten.

IS ESPRESSO STERKER DAN KOFFIE?

In termen van smaak, ja – maar meer daarover hieronder. Op het gebied van cafeïne kan je verbaasd zijn.

Ten eerste hangt het af van wat voor soort koffie je gebruikt om de espresso te maken.

Lichtere brandingen hebben de neiging om meer cafeïne te hebben omdat de bonen minder in contact zijn gekomen met hitte, terwijl donkerdere brandingen minder cafeïne zullen hebben omdat er veel van wordt afgebrand.

Lichtere braadstukken hebben een mildere smaak en donkerdere braadstukken hebben een intensere smaak.

Het vergelijken van het cafeïnegehalte van koffie met het cafeïnegehalte van espresso is een beetje interessant, omdat het lijkt alsof espresso meer cafeïne heeft omdat het een sterkere drank is.

Echter, espresso shots zijn slechts 2 ons en een volle kop van een americano is 8 ons.

De americano bevat dus eigenlijk meer cafeïne dan een typische espresso, als je dezelfde soort bonen gebruikt.

Gewone koffie heeft ongeveer 80-100 mg cafeïne per portie, en sommige gaan zelfs tot maar liefst 200 mg. Yikes!

HOE SMAAKT ESPRESSO IN VERGELIJKING MET KOFFIE?

Espresso shots zijn sterk. Veel sterker dan je typische zwarte koffie, in feite.

De smaak is zeer intens, net als de smaken, en afhankelijk van de bonen die u gebruikt, zal elk smaakprofiel dat het bevat sterk worden versterkt door de geconcentreerde aard van de shot.

Zwarte koffie gemaakt van dezelfde soort bonen zal veel milder zijn, omdat de koffie wordt verdund in veel meer water – het is net als het cafeïne-effect, maar dan in omgekeerde richting.

ESPRESSO VS. KOFFIE: GEZONDHEID

Naast de voordelen van cafeïne en mogelijke nadelen, is er nog een verrassend facet van gezondheidsinformatie als het gaat om koffie en espresso.

Druppelende koffie gebruikt een papieren filter om de koffie te filteren als deze in de pot druppelt – de papieren filter is zeer goed in het opvangen van onder andere twee specifieke verbindingen: cafestol en kahweol – die kunnen bijdragen aan een verhoogd LDL (slecht) cholesterolgehalte.

Omdat espresso geen papieren filter heeft, maar alleen het portafilter, komen deze stoffen in de espresso terecht.

Natuurlijk zullen microscopische hoeveelheden niet zo’n groot verschil maken, maar als je al een verhoogd cholesterolgehalte hebt, dan kun je ervoor kiezen om een mogelijke verhoging van het cholesterolgehalte te vermijden.

Gerelateerd:

  • Als je op het keto-dieet zit, overweeg dan kogelvrije koffie en de juiste mixers voor het

De Franse pers en aeropress en alle andere koffie die niet met een papieren filter is gezet, bevatten ook cafestol en kahweol.

Tot slot bevat rechte zwarte koffie of een rechte espressoschot zeer weinig calorieën. Als je melk en suiker toevoegt, stapel je natuurlijk de calorieën op, dus daar moet je ook rekening mee houden.

ESPRESSO VS. KOFFIE: BEANS

Bonen zijn een zeer subjectieve aangelegenheid en zullen vooral afhangen van de persoonlijke smaak. Idealiter kun je bij espresso dezelfde bonen gebruiken als bij koffie en dat zou goed werken.

Het belangrijkste verschil zit hem echter in het soort maling dat je gebruikt. Voor druppelkoffie wil je een grovere, zwaardere maling.

Voor espresso wilt u een zeer fijne, zanderige maling. Omdat de zettijd van de espresso zo kort is, moet u het oppervlak zo veel mogelijk vergroten om de stoom zo veel mogelijk in contact te laten komen met de koffie.

Over het algemeen is het echter een kwestie van persoonlijke voorkeur welke brandingen u verkiest voor espresso. Voor meer informatie kunt u dit bericht raadplegen over de beste espressobonen.

ESPRESSO VS. KOFFIE ZUIDELIJKHEID

Hier is een interessant gegeven: als je normaal gesproken aan de zuurgraad denkt, denk je aan de pH, maar bij koffie zijn zuurgraad en pH twee verschillende dingen.

Koffiezuurgraad is een verwijzing naar de smaak van de koffie – een hogere zuurgraad wordt “bright” genoemd, een lage zuurgraad wordt “smooth” genoemd en een te lage zuurgraad wordt “flat” genoemd.

De pH van koffie is meestal 5 – tomatensap is 4, en melk is 6, ter referentie.

Opgemerkt moet worden dat de pH een logaritmische schaal is, wat betekent dat 5 10 keer minder dan 6 is en 4 100 keer minder dan 6.

De twee zuren die koffiebonen eigenlijk bevatten zijn fytinezuur en looizuur.

Als de zetmethode niet correct wordt uitgevoerd, kunnen de fytinezuren en looizuren in de koffie terechtkomen en kan het product de bittere smaak krijgen die vaak wordt geassocieerd met slecht gemaakte koffie.

Donkere brandingen zijn over het algemeen minder zuur qua smaak en pH.

Hoe lang het duurt voordat de koffie wordt geëxtraheerd, heeft ook invloed op het gehalte aan fytinezuur en looizuur.

Espresso, bijvoorbeeld, heeft een veel kortere zuurtijd zodat er minder zuren zullen zijn.

Koud brouwsel daarentegen bevat, hoewel het veel langer wordt gebrouwen, ook veel minder zuren.

Posted on Leave a comment

TURKSE KOFFIE VS ESPRESSO: WAT IS HET MOOIE VERSCHIL?

Turkse koffie en espresso zijn misschien wel een van de oudste bereidingswijzen van koffie. Hoewel ze allebei afkomstig zijn van in en rond Europa, is er een heel mooi verschil tussen de twee en Turkse koffie en espresso zijn beide het proberen waard.

Laten we dus dieper ingaan op Turkse koffie versus espresso.

Let op: Turkse koffie gaat ECHT goed met Turkse lekkernijen of dadels, en je kunt zelfs wat Arabische koffie proberen.

HET VERSCHIL TUSSEN TURKSE KOFFIE EN ESPRESSO

Turkse koffie en espresso zijn beide vrij sterke dranken, maar ze halen hun kracht uit verschillende factoren.

Turkse koffie heeft een gewaagde koffiesmaak dankzij de fijne gemalen kooksels in water, maar heeft een toegevoegde kick van de suiker en diverse specerijen die aan de drank worden toegevoegd.

Espresso daarentegen heeft ook een gewaagde koffiesmaak, maar deze smaak komt voort uit het hoge druk brouwsel. De smaak van espresso is meer puur koffie.

Bovendien kun je Turkse koffie zetten zonder enige specialiteit, maar je zou het moeilijk hebben om een authentieke espresso te maken zonder enige vorm van apparatuur.

HOE TURKSE KOFFIE WORDT GEMAAKT

Turkse koffie wordt op een zeer traditionele manier gemaakt met behulp van een klein stoofpotje dat een cezve wordt genoemd.

Dit is typisch een klein potje met een lang handvat dat je op het fornuis zelf verwarmt.

Om Turkse koffie te maken, voeg je gemalen koffie (traditioneel Jemenitische Mokka-koffie) toe aan het water en roer je het in de pot, en laat je het water aan de kook komen.

De pot is traditioneel gemaakt van koper, maar de moderne zijn gemaakt van keramiek of roestvrij staal en ze werken ook goed.

Als u wilt, kunt u ook vooraf suiker toevoegen, want Turkse koffie is erg sterk en intens. Daarom nemen mensen graag een hapje Turkish Delight of een dadel en nemen dan een slokje koffie.

Als het mengsel kookt en begint te schuimen, haal je het van het vuur en giet je het in kopjes. Je kunt van een enkele cezve 2-3 kopjes maken en meteen nog wat koffie zetten.

Turkse koffie is zeer gemakkelijk te maken voor meerdere mensen, omdat je veel kunt zetten in een zeer korte tijd.

Er zijn een paar verschillende soorten Turkse koffie:

  • Sade: suikervrij
  • Az sekerli: met een beetje suiker
  • Orta sekerli: een beetje meer suiker
  • Cok sekerli: met veel suiker!

HOE ESPRESSO WORDT GEMAAKT

Espresso daarentegen wordt gemaakt door het forceren van stoom onder druk door koffiedik.

In tegenstelling tot Turkse koffie heeft u voor het maken van espresso een gespecialiseerd apparaat nodig.

Moderne espressomachines zijn vrij complex, maar u kunt ook iets simpels als een mokapot of een Aeropress gebruiken om een vergelijkbare druk te simuleren.

Het zal niet zo veel zijn als een echte espressomachine, maar het zal zeker sterker zijn dan een gewone druppelmachine.

Als je eenmaal een espressoschot klaar hebt, kun je het direct opdrinken, of je kunt geschuimde melk in verschillende volumes toevoegen om lattes, macchiatos of cappuccino’s te maken.

Espressomachines zetten meestal slechts één shot per keer, dus het is meer tijdrovend dan Turkse koffie, hoewel het geproduceerde volume vrij gelijkaardig is voor een enkele shot, ongeveer 1 tot 2 ons.

TURKSE KOFFIE VS ESPRESSO: CAFEÏNE

Aangezien we het hebben over bijna dezelfde hoeveelheid koffie in Turkse koffie en espresso, is de hoeveelheid cafeïne vrij gelijkaardig en zal enkel verschillen door het soort branding dat je gebruikt.

Een donkerder branding, meestal gebruikt in espresso’s, heeft veel van de cafeïne verloren door het branden. De kleinere portiegrootte betekent ook dat espresso over het algemeen minder cafeïne heeft dan andere dranken zoals druppelkoffie of franse perskoffie.

Turkse koffie gebruikt een lichtere branding en omdat het water langer in contact staat met de koffie, wordt er meer cafeïne geëxtraheerd.

Maar je moet ook rekening houden met het volume: zowel Turkse koffie als espresso worden meestal geserveerd in porties van 1,5 tot 2 ons, wat betekent dat de totale hoeveelheid cafeïne die je binnenkrijgt niet zo groot zal zijn.

Daarom heeft een volle kop koffie van 6 oz meer cafeïne dan een kopje espresso.

Als u dezelfde gronden gebruikt, zal de hoeveelheid cafeïne vrij gelijkaardig zijn, tussen 50-70 mg cafeïne per 1,5 fl oz schot.

Het is interessant om op te merken dat de hoeveelheid cafeïne gerelateerd is aan het volume van de drank.

Als je Turkse koffie en espresso zou vergelijken met een andere drank met hetzelfde volume, zou je zien dat ze allebei eigenlijk veel meer cafeïne bevatten!

TURKSE KOFFIE VS ESPRESSO: MALING

Turkse koffie is veel, veel fijner gemalen dan uw typische gietkoffie, en nog meer dan espresso, die zelf een vrij fijne maling heeft.

Espresso is een zeer fijne maling, en Turkse koffie is een niveau fijner, als een zacht poeder, bijna de consistentie en het gevoel van bloem.

De meeste branders geven u de mogelijkheid om bonen te verschepen naar u gemalen tot espresso consistentie, maar ik denk niet dat heel veel bieden de service om de Turkse koffie consistentie te malen.

Aan de andere kant kun je voorverpakte Turkse koffie krijgen, maar je hebt niet veel controle over hoe vers het gemalen is.

De meeste gewone molentjes kunnen niet fijn genoeg malen voor Turkish Coffee, dus je hebt zeker een goede braammolen nodig om de grond in het gladde poeder te krijgen dat nodig is.

Zelfs onder braammolens kan niet iedereen de vereiste superfijne maling aan, dus zorg ervoor dat je een machine oppakt die veel maling heeft aan de fijne kant.

TURKSE KOFFIE VS ESPRESSO: SMAAK

Eindelijk, we komen proeven! Hoe smaakt de espresso en hoe smaakt de Turkse koffie?

Turkse koffie heeft een zeer rijk schuim dankzij het koken en heeft een intense, rijke en donkere smaak.

Omdat hij niet gefilterd is, krijg je een heleboel texturen in het hele kopje.

Het begint schuimbekkend en wordt dan geleidelijk aan modderiger en gruiziger – maar niet op een slechte manier.

Een manier om te voorkomen dat je een mondvol modder krijgt is om de koffie een paar minuten te laten afkoelen en te laten rusten.

Dit doet twee dingen: ten eerste koelt de koffie een beetje af zodat je je tong niet verbrandt en je wat meer kunt genieten van de smaken. Twee, als de koffie rust, zal de grond zich op de bodem van het kopje vestigen.

Omdat de gemalen koffie zo fijn is, zal het de textuur en de ervaring van het drinken van Turkse koffie verbeteren.

Het is ook de bedoeling dat de koffie langzaam en geleidelijk wordt genipt en geconsumeerd. Het grootste deel van de grond zal zich hebben genesteld, maar toch krijg je af en toe een beetje een zacht poederig mondgevoel.

Espresso daarentegen is een schot in de roos. Je drinkt espresso door het een beetje te laten afkoelen en er dan aan te nippen.

Sommige mensen zeggen dat je een espresso in 3 slokjes moet drinken, op een afstand van elkaar, zodat je verschillende smaken en texturen in elke slokje krijgt.

Anderen zeggen dat je moet doen wat je gelukkig maakt en drinken zoals je wilt!

Hoe dan ook, espresso is een manier om pure koffie te ervaren. De natuurlijke smaken en aroma’s worden echt naar voren gebracht door het hoge druk brouwsel.

Met behulp van vers gebrande bonen kunt u de noten proeven en ruiken waar de fabrikant het over heeft.

Dit kunnen bloemen, citrusvruchten, noten, chocolade en nog veel meer zijn.

VEELGESTELDE VRAGEN

KUN JE ESPRESSO MAKEN MET TURKSE KOFFIE?

Ook al lijkt de Turkse koffiegrond erg op de espressomarkt, toch krijg je niet dezelfde smaak als je ze in een espressomachine probeert te zetten.

WAT MAAKT TURKSE KOFFIE ANDERS?

Turkse koffie wordt in kokend water gezet en de gemalen koffie wordt er niet uitgefilterd. Er wordt ook suiker toegevoegd vanaf het begin van het brouwproces.

Posted on Leave a comment

HOE JE ESPRESSO OP DE JUISTE MANIER KUNT DRINKEN EN ER TEN VOLLE VAN KUNT GENIETEN

Ah, espresso. De typische, intens gezette koffie.

Sinds je hier bent, vraag je je vast af hoe je espresso moet drinken.

Is er een goede manier om het te doen? Espresso is klassieke Italiaanse koffie, dus er moet ook een klassieke Italiaanse manier zijn om espresso te drinken!

Het optimaal genieten van een espresso bestaat uit drie delen: het brouwen van de drank, het genieten van de drank en het drinken in de cultuur.

HOE MAAK JE EEN ESPRESSO

Voordat we het hebben over het drinken van espresso, moeten we eerst wat goede koffie zetten.

Het brouwen van espresso is een kunst en een wetenschap.

In tegenstelling tot andere koffies, heb je eigenlijk nogal wat apparatuur nodig om espresso goed te kunnen zetten.

Je hebt verse koffiebonen, een koffiemolen en een espressomachine nodig.

Om te beginnen meet u 15 gram van uw vers gebrande koffiebonen.

Voor espresso smaakt middeldonker gebraden koffie heel aangenaam.

Maal de bonen tot een zeer fijne consistentie. U kijkt naar de consistentie van een fijn poeder.

Plaats het gemalen koffiepoeder in het portafilter en knijp het met een flinke druk naar beneden.

Het doel is om het koffiedik zo goed mogelijk te verpakken.

Zodra het koffiedik is geknoeid en geëgaliseerd, sluit u het portafilter aan op de espressomachine en start u het brouwsel.

De meeste espressomachines produceren automatisch gezette koffie, dus uw belangrijkste controledomein is alle bereiding die voor het zetten plaatsvindt.

GEBRUIK DE JUISTE SOORT BEKER

Dus voordat we daadwerkelijk espresso gaan drinken, wist je dat er een fatsoenlijk soort kopje is om uit te drinken? De juiste espressokopjes worden demitassekopjes genoemd.

Je denkt misschien “wacht, demitasse klinkt meer Frans dan Italiaans!”

En je zou gelijk hebben – demitasse is inderdaad een Frans woord, wat half-cup betekent. Hoe een Italiaans drankje uit een Frans kopje wordt geserveerd, weten alleen de koffiebonen!

Traditioneel is een wit porseleinen kopje van ongeveer 50-100 ml voldoende, volgens het Italiaanse Nationale Espresso-Instituut.

Let op: we maken geen grapje, er is echt een instituut dat zich bezighoudt met espresso.

Warm het kopje een beetje op door het 10 seconden in de magnetron te laten knallen of door er heet water in te gieten en het te ledigen. Vervolgens kun je je shot met je favoriete espressomachine en espressobonen maken.

NEEM EEN SLOKJE SELTZER

Voordat u espresso drinkt, kunt u een slokje sprankelend water of een seltzer nemen.

Dit is om uw gehemelte te zuiveren van eventuele slepende smaken, zodat u de subtiele smaken in de koffie beter kunt proeven.

Er wordt ook gezegd dat seltzer water licht zuur is (koolzuur en water maakt koolzuur), zodat het in balans is met de zuurgraad van de koffie, zodat je de andere smaken kunt proeven.

Seltzer is ook zeer nuttig voor het proeven van een grote verscheidenheid aan koffiesoorten.

Als u wilt kunnen onderscheiden tussen de ene koffie en de andere, zal het drinken van seltzer helpen bij het resetten van uw smaakpapillen.

HOE DRINK JE ESPRESSO: GENIET ERVAN!

Het maakt niet uit hoe u espresso drinkt, één ding is zeker: u moet ervan genieten!

Bij espresso gaat het om intense koffie – neem dus alle intensiteit en smaken in je op.

Spoel de koffie rond in je mond, laat je tong over je tanden lopen nadat je een slokje hebt genomen.

Geniet van de smaken, aroma’s en textuur van de espresso. Kijk welke smaken de boon heeft verborgen die de espresso op meesterlijke wijze naar buiten brengt.

Je kunt verwachten dat espresso een beetje bitter is, maar het is intenser dan eigenlijk bitter en er is een zeer sterk mondgevoel.

Je proeft wat bitterheid, wat zuurgraad, en afhankelijk van het soort koffie ook wat fruitige en citrusnoten. Sommige bonen hebben zelfs smaken die lijken op pure chocolade!

MET CREMA

Persoonlijk drink ik graag espresso met de crema, vooral als ik net begonnen ben met het drinken van straight shots. Crema is het schuim dat zich boven op de espresso vormt.

De best uitziende espresso shots hebben vaak een mooie dikke laag van het spul erbovenop.

Door te nippen met de crema wordt de intensiteit van de espresso met een beetje romigheid getemperd.

In een paar slokjes zal de crema zijn verdwenen, zodat je nog steeds kunt genieten van de rest van je shot zonder.

Als je je afvraagt hoe het zich vormt, is het eigenlijk het resultaat van alle CO2 die uit de bonen ontsnapt bij contact met heet water. Meer crema betekent meestal een versere boon.

Sommige puristen zullen zeggen dat je niet met de crema moet drinken.

ZONDER CREMA

Sommige mensen houden er ook van om de crema in te roeren, of om het te verwijderen met een lepel, onder verwijzing naar het feit dat de schuimende crema er goed uitziet, maar niets doet voor de smaak.

Roeren, aan de andere kant, zal helpen bij het gelijkmatiger verdelen van de smaken van de espresso schot, ook.

NIPPEN VS. NEERHALEN

Zou je een espresso moeten chuggen als een schot, of een slokje moeten nemen? Waarom niet allebei?

Een espressoschot bestaat uit drie delen: de crema, het lichaam en de finish.

Als u uw espresso in drie slokjes drinkt, moet u elk deel afzonderlijk kunnen proeven en genieten van de smaken.

U kunt ook een paar slokjes nemen om van de smaak te genieten, en dan de rest als een shotje als het is afgekoeld!

Traditioneel wordt espresso in drie slokken geconsumeerd.

Vergeet niet om echt te genieten en de smaken in je mond te voelen als je elke slok neemt.

Achter de kracht van espresso gaat een medley van smaken schuil die je moet ervaren!

Een andere zeer interessante factor in espresso (en inderdaad alle koffiesoorten) is hoe de smaak verandert als de temperatuur daalt.

Een zeer hete espressoschot zal anders smaken (en waarschijnlijk je tong verbranden).

Probeer de koffie in intervallen te drinken om te zien hoe de smaak verandert als de koffie afkoelt.

Laat het echter niet te koel worden, want dat zal het verpesten.

Door op deze manier te experimenteren, zul je in staat zijn om een zoete plek te vinden die de smaken op de beste manier voor je naar boven brengt.

SUGAR TOEVOEGEN

Het kan zijn dat het shotje espresso nogal overweldigend is, dus sommige cafés serveren wel espresso met een suikerklontje dat je kunt toevoegen om het drankje een beetje te zoeten.

Persoonlijk ben ik tegen het toevoegen van suiker, maar als je een beetje moet toevoegen om ervan te kunnen genieten, ga er dan voor.

Het gaat om het genieten van koffie, en als het vasthouden aan een traditie je in de weg staat om van de koffie te genieten, dan is genieten belangrijker!

Let op: het kan zijn dat uw methodes om van koffie te genieten een beetje misplaatst zijn als u een espresso in Italië bestelt!

MELKEN

Het laatste wat je aan de espresso kunt toevoegen is melk. Er zijn drie belangrijke soorten espressodranken:

Macchiato

Een macchiato komt het dichtst in de buurt van een echte espresso, want het is gewoon een shot espresso gemarkeerd met een kleine dollop van geschuimde melk.

De geschuimde melk is meestal lucht, dus het is vrij droog, en de drank is vrij aangenaam in het algemeen.

Cappuccino

Een cappuccino heeft iets meer melk, en is de perfecte zoete plek tussen de kracht van een espresso en de rijkdom van melk. Als u melkachtige koffie gaat drinken, moet cappuccino al uw vakjes aankruisen.

Latte

Lattes zijn meer melk dan koffie, maar ze smaken nog steeds erg goed als ze met een goede espresso worden gemaakt.

HET MAKEN VAN EEN GOEDE ESPRESSO

De belangrijkste factor bij het drinken van een espresso is zeker de manier waarop de espresso is gemaakt. Ten eerste, haal uw espresso niet uit grote koffieketens.

Ze gebruiken niet altijd goede koffiebonen en hun dranken zijn meer gericht op de algemene consument dan op koffieliefhebbers.

Om een echte espresso te drinken, ga je naar een new wave koffieshop.

Als ze wat voor soort bonen ze gebruiken, wanneer de bonen werden gebrand, en welke smaaknotities te verwachten. Ze kunnen u helpen de ideale espressoschot te maken die geschikt is voor uw gehemelte.

Als je thuis aan het brouwen bent, kan ik niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om vers gebrande bonen te gebruiken (10-14 dagen na het branden is prima).

Maal de bonen vlak voor je gaat brouwen. De aroma’s die je ervaart, net als bij het malen, maken deel uit van de drinkervaring.

Het resultaat is een heerlijk smaakvol en rijk kopje, en als u eenmaal van de espresso gaat genieten, zult u merken dat andere soorten koffie naar water smaken!

VEELVULDIG GESTELDE VRAGEN

IS ESPRESSO STERKER DAN KOFFIE?

Dat hangt af van wat je bedoelt met sterk. Espresso heeft een veel intensere smaak, maar het cafeïnegehalte is minder omdat het schot kleiner is.

KAN JE MELK TOEVOEGEN AAN ESPRESSO?

Dat kan, maar dat zou het een ander drankje maken dat een macchiato heet. Espresso’s zijn bedoeld om rechtop te worden geconsumeerd.

DRINK JE ESPRESSO ALS EEN SHOT?

Ook al wordt het een “shot” genoemd, je zou eigenlijk de espresso moeten drinken om er ten volle van te genieten.