ARABISCHE KOFFIE: AAN DE SLAG EN WAAROM JE HET MOET PROBEREN

Table of Contents

Arabische koffie is een van de meest originele manieren om koffie te drinken, en diepe L-liefhebbers moeten het zeker een keer proberen. Hoewel het het beste is om te genieten in een traditioneel Arabisch café, kun je het ook thuis maken.

ARABISCH KOFFIE-OVERZICHT

De bereiding van Arabische koffie is van oudsher een proces dat doordrenkt is van traditie. Er zijn veel varianten van de Arabische koffie: je hebt schiereilandkoffie die je in Saoedi-Arabië en Jemen vindt, er is Egyptische en Levantijnse koffie, en er is ook de naaste neef, Turkse koffie.

De koffie wordt gemaakt van zeer fijngemalen koffiebonen en aromatische kruiden, met name kardemom. Sommige bereidingen voegen suiker of zoetstoffen toe terwijl de koffie wordt gezet, terwijl andere bitter kunnen zijn.

Over het algemeen is de Arabische koffie op het schiereiland veel zoeter en geuriger, en de Levantijnse koffie is veel donkerder en heeft een duidelijk bittere smaak.

Het wordt geserveerd in kleine shot-stijl glazen. Er is ook een gespecialiseerde pot die gebruikt wordt om het een kanaka of dallah te maken.

HOE MAAK JE ARABISCHE KOFFIE

Arabische koffie heeft niet echt een specifiek soort boon of branding nodig. Meestal vind je echter wel Jemenitische of Ethiopische koffie en die wordt licht gebrand. De lichtere branding zou meer cafeïne bevatten (hoewel daar enige twijfel over bestaat), en de gronden zijn zeer fijn en zacht, bijna tot de consistentie van poedersuiker.

Voor een authentiek brouwsel moet je een kanaka of dallah halen. Je zult ook de fenjaanse stijl bekers willen hebben (ze hebben geen handvatten, waardoor ze er echt cool uitzien).

Voeg in een steelpan koffie, water, kardemom en eventueel suiker, kaneel en saffraan toe. Laat het mengsel heel geleidelijk (denk aan laag tot middelhoog vuur) koken en wacht tot de grond en de oliën zich bovenin de pot beginnen te verzamelen. Zodra dit gebeurt, is de koffie klaar en kunt u deze van het vuur halen.

Laat de pot niet overlopen! In het bijgeloof wordt dit als pech beschouwd 🙂

Giet het hele mengsel in de dallah voor het serveren – je hoeft het niet te filteren.

Als de dallah rust, zal het bezinksel zich op de bodem neerzetten en wanneer je het giet zal het zijn als het decanteren van een vloeistof in een beker. Maar maak je geen zorgen als er een beetje residu binnenkomt, want dat is normaal.

De beste manier om van deze koffie te genieten is in combinatie met dadels of snoepjes zoals Turkish Delight. De bitterheid van de koffie wordt gecompenseerd door de zoetheid van de dadels.

WELKE BONEN TE GEBRUIKEN

Arabische koffie is vrij flexibel als het gaat om bonen. U kunt elke arabicaboon naar keuze gebruiken. Voor het beste resultaat kiest u voor een lichte tot medium branding, want dat is wat er van oudsher wordt gedaan.

Je zou robusta bonen kunnen gebruiken, maar je zou gewoon niet de smaak krijgen die je zoekt. Jemenitische of Ethiopische koffie zou zeker de meest authentieke manier van brouwen zijn, maar voel je vrij om bonen te gebruiken die overal zijn geteeld.

De combinatie van koffie en kruiden is echt wat goede qahwa maakt.

ARABISCHE KOFFIE VS ARABICA KOFFIE

Arabische koffie moet niet verward worden met arabica koffie!

Arabica koffie verwijst naar een soort van de koffieboon. Het kreeg de naam omdat het voor het eerst werd ontdekt in Arabische landen, maar vandaag de dag wordt arabicakoffie over de hele wereld verbouwd.

De andere soort koffieboon is de robusta boon. Het belangrijkste verschil tussen de twee is dat robusta goedkoper en gemakkelijker te verbouwen is, een hoger cafeïnegehalte heeft, maar doffer van smaak is, terwijl arabica een gevoeligere plant is, maar veel rijkere smaken heeft.

De meeste ambachtelijke koffiebranders gebruiken zuivere arabicabonen of mengen er enkele robusta-bonen in om wat cafeïne en bitterheid toe te voegen.

GESCHIEDENIS VAN ARABISCHE KOFFIE

Interessant is dat de geschiedenis van de Arabische koffie inderdaad de geschiedenis van de koffie zelf is. Het Engelse woord koffie komt van het Nederlandse woord kaffe, dat van het Turkse woord kahve komt. Kahve komt van het Arabische qahwa.

De oorsprong van koffie komt uit de hooglanden van het huidige Ethiopië en Jemen. Koffie wordt het best verbouwd op grote hoogtes, dus die bergachtige gebieden waren de beste plekken voor de plant om te gedijen.

Volgens de legende ontdekte een geitenboer koffie toen hij zag dat zijn geiten een stuk energieker waren toen ze de bessen van een bepaalde struik aten (dat is de cafeïne die erin schopt!).

Hij probeerde het zelf en vond dat hij ook een energieboost voelde, dus nam hij het uiteindelijk mee naar het plaatselijke klooster waar hij de bonen at om wakker te blijven tijdens lange nachten van gebed.

De monniken beschouwden de bessen aanvankelijk als een verdovend middel, en omdat verdovende middelen in de islamitische traditie niet toegestaan waren, gooiden ze de bessen in het vuur.

Toen de bonen werden geroosterd, gaven ze een heerlijke geur af en de monniken besloten dat het toch niet zo erg was en gaven het nog een kans!

Afgezien van de legenden zijn de vroegste vermeldingen van koffie inderdaad afkomstig uit teksten die in Jemenitische kloosters zijn gevonden. Vanuit Jemen verspreidde de koffie zich in de 15e eeuw naar het noorden, naar Mekka en Medina, en kwam uiteindelijk terecht in Egypte, Syrië en Turkije.

DE QAHWA-CULTUUR

In Arabische landen is koffie een zeer sociale drank. Net zoals je in westerse landen mensen in bars zou verwachten, is het idee van een “drinkplaats” in Arabische landen het koffiehuis.

Je zult ook merken dat koffie in deze regio een vrijwel permanente drank is. Terug thuis verwacht je misschien dat mensen ‘s middags koffie vermijden om de slaapcyclus voor de nacht niet te verknoeien, maar dat is hier niet het geval. U vindt hier 24 uur per dag, 7 dagen per week koffie!

Als dat klinkt als uw ding, overweeg dan een bezoek aan Egypte 🙂

Koffie is in veel huizen of plaatsen ook een welkomstdrankje. Als je ergens heen gaat, word je vaak begroet met een klein kopje koffie. Het is nauwelijks een teugje, maar iemand zal meestal blijven komen en bijvullen tot je hem of haar vraagt te stoppen.

In sommige Arabische culturen is de juiste hoeveelheid om te drinken 3 kopjes, waarna je beleefd bedankt en weigert en een gebed voor de gastheer zegt, meestal in de trant van “moge je altijd in staat zijn om koffie te schenken”.

De connotatie daarachter is dat je altijd een huis mag hebben en dat de gasten altijd mogen komen!

TURKSE KOFFIE VS ARABISCHE KOFFIE

Aangezien de twee regio’s zo dicht bij elkaar liggen en in cultureel opzicht vergelijkbaar zijn, lijken de Arabische koffie en de Turkse koffie in veel opzichten op elkaar.

Beide worden bereid met dezelfde superfijne gemalen koffie (krijg een goede molen om deze consistentie te bereiken), gekookt in een kleine pot, geserveerd in kleine kopjes, maar het belangrijkste verschil zit hem in de specerijen.

Arabische koffie bevat kardemom en eventueel kaneel en saffraan, terwijl Turkse koffie meestal recht wordt geserveerd.

Meer gerlateerde koffie weetjes!