AHORNSTROOP IN KOFFIE: GEZOND? GOEDE IDEA? TASTY?

Table of Contents

Hoewel koffie het beste zwart kan worden gedronken voor het volledige smaakprofiel, houden sommige mensen niet van de kracht van zwarte koffie en kiezen ze ervoor om zoetstoffen toe te voegen om de bitterheid te verzachten met een zoetstof. Een onconventionele maar erg leuke manier van zoeten is het toevoegen van ahornstroop in koffie.

IS AHORNSTROOP GEZOND?

Typisch, als we koffie willen zoeten, pakken we een pakje suiker, of als we ons een beetje natuurlijk voelen, pakken we wat bruine suiker of suiker in de rauwe.

Echter, suiker is gemaakt van een molecuul genaamd sucrose, dat bekend staat als een disacharide. De “di” in disacharide staat voor twee, dus het is een simpele suiker plus nog een simpele suiker. Wat betekent dit?

Het betekent dat het lichaam iets harder moet werken om de suiker in eenvoudigere, bruikbare moleculen te breken en daarom blijft het iets langer in je lichaam dan je echt wilt.

Bovendien heeft suiker (sacharose) een zeer hoge GI of glycemische index, wat een maat is voor hoe hoog je bloedsuiker uit een bepaald voedingsmiddel komt.

Hoge GI-voedingsmiddelen veroorzaken een piek in je insulinespiegel, die vervolgens neerstort zodra de suiker is afgebroken, wat resulteert in een “laag”, waardoor je al snel weer honger krijgt.

Suiker heeft ook ongeveer 16 calorieën per theelepel, wat niet veel is als je erover nadenkt, maar het zijn lege calorieën – er zit niets anders van voedingswaarde in de suiker dan de sacharose zelf.

Een theelepel pure ahornstroop bevat 17 calorieën, ongeveer hetzelfde als suiker. Ahornstroop daarentegen is verre van leeg. Het zit vol met goedheid!

Ahornstroop bevat:

Fenolen, een vorm van antioxidanten die in bessen worden aangetroffen
zink
kalium
mangaan
thiamine
calcium
ijzer
magnesium
riboflavine

Het bevat ook veel andere antioxidanten, 8 soorten die alleen in ahornstroop voorkomen. Kijk voor meer informatie naar deze studie van de Universiteit van Rhode Island uit 2010.

Zoals u kunt zien, is ahornstroop dus verre van een lege calorie.

Realistisch gezien geeft één theelepel van het spul je niet genoeg vitaminen en mineralen om je leven te veranderen en je van alles te genezen.

Afgezien van alle grappen, vinden we het idee van ahornstroop erg leuk, want als je een zoetstof wilt hebben, kun je net zo goed een zoetstof hebben die voedingswaarde heeft in plaats van iets dat alleen maar lege calorieën bevat en eigenlijk slecht voor je is!

HOE SMAAKT AHORNSTROOP IN KOFFIE?

Ahornstroop lost eigenlijk heel gemakkelijk op in hete vloeistoffen, dus gewoon in een theelepel of de helft van de hete zwarte koffie roeren lost het op en neemt het bijna volledig op in de koffie.

Bovendien zal de ahornstroop minder snel kristalliseren in de hete drank.

Het heeft ook een zeer zachte en rijke smaak die de smaak van zwarte koffie zeer goed aanvult. U kunt zelfs een scheutje melk of room toevoegen als u dat wilt, maar dat kan leiden tot een overdosis calorieën 🙂

Ik stel voor dat je beetje bij beetje toevoegt en een beetje experimenteert. Ahornstroop heeft een beetje een nasmaak, dus het kan ook de moeite waard zijn om te experimenteren met een verscheidenheid aan koffiebonen om uit te vinden welke smaakprofielen het meest overeenkomen.

Houdt u er rekening mee dat u originele, zuivere ahornstroop MOET gebruiken – geen van die domme dingen met de additieven, en ONDER GEEN CIRCUMSTANCES moet u pannenkoekenstroop gebruiken. Dat spul is gewoon pure suiker.

ONTWIKKELEN TE PROBEREN: MAPLE LATTE

INGREDIENTS:

8 ons koffie, op elke gewenste manier gezet: franse pers, druppelen, overgieten
1/4 kopje melk
1 eetlepel ahornstroop (gebruik 2 eetlepels voor een zoetere drank)
Knijpen van kruidnagel
Snuifje kaneel
Snuifje kardemom
Andere kruiden naar smaak
Zet je koffie en zet het opzij. Meng in een mok ahornstroop en specerijen en meng deze grondig.

Verwarm de melk gedurende 30 seconden in een magnetron (of tot het warm is), doe het dan in een potje, sluit het deksel en geef het een goede schudbeurt om het lekker schuimig te krijgen.

Giet de koffie over de ahornstroop en roer deze door elkaar, en vul aan met geschuimde melk.

Geniet ervan!

Meer gerlateerde koffie weetjes!